Ráúszás - Már a vacsoraasztalnál voltak az oroszok - nagy vereségbe szaladtak bele női pólósaink
Már a vacsoraasztalnál voltak az oroszok - nagy vereségbe szaladtak bele női pólósaink
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Már a vacsoraasztalnál voltak az oroszok - nagy vereségbe szaladtak bele női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2019/06/06 11:03
A magyar női vízilabda-válogatott 14-9-re kikapott az orosz csapattól a Duna Arénában zajló Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének szerdai második fordulójában. Helyszíni tudósításunk Illés Anna és Bíró Attila nyilatkozatával. 

Finoman szólva már a spájzban vannak az oroszok. Sőt, bejöttek az étkezőbe, és megették a vacsoránkat is. Szerda este szinte semmi nem jött össze a magyar női vízilabda-válogatottnak az oroszokkal vívott mérkőzésen. Bíró Attila csapata egyszer sem tudott vezetni, és sokkal rosszabb meccset játszott, mint egy nappal korábban a szuperfavorit Egyesült Államok ellen. 

Női pólósaink sokat hibázva is biztató eredményt értek el a favorit USA ellen a Világliga Szuperdöntőjén | Hosszabbítás

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re kikapott az olimpiai és világbajnok amerikai csapattól a Duna Arénában zajló Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének keddi nyitófordulójában. Helyszíni tudósításunk Szilágyi Dorottya és Bíró Attila nyilatkozatával. Rögtön a legkeményebb ellenfél jött szembe a magyar női vízilabda-válogatottnak, a minden fronton címvédő Egyesült Államokkal találkoztak a mieink.

Ezúttal két dunaújvárosi, Garda Krisztina és Gurisatti Gréta maradt ki a magyar csapatból, a 18 éves, érettségiző Faragó Kamilla élete első világversenyén játszott meccsén szerepelhetett. Märcz Tamás férfi válogatottja is ott volt a Duna Arénában, a lányok mérkőzése előtt kemény szárazföldi edzésen vettek részt a fiúk. Sajnos aztán sok öröme se nekik, sem nekünk nem lehetett, a vízben próbálkozó lányoknak volt a legrosszabb.

14 gólt kaptak a mieink - az USA-tól 12-t összehasonlításul -, rengeteg átlövés talált utat Gangl Edina kapujába, szétesett a védekezés, szétcsúsztak a blokkok. Támadásban hiányzott a bátorság, rosszak voltak a lövések, kimaradtak ziccerek, Csabai Dóráék pocsékul, 10/1-gyel zárták az emberelőnyös mutatót - az egyetlen fórban szerzett gólunkat az utolsó percben lőtte Gyöngyösi Anikó. Az oroszoknak viszont minden bejött, ültek a lövéseik, a fórokat is játszi könnyedséggel tudták értékesíteni. A záró negyedben, 13-6-nál már hét is volt közte, a vége 14-9 lett. 

A magyar válogatott csütörtökön 18.30-tól a kanadaiak ellen zárják a csoportkört.

A mérkőzés után a kétgólos Illés Annát kértük értékelésre (a Magyar Vízilabda-szövetség kommunikációs munkatársával, Oláh Andreával együtt kérdeztük):

"Alapvetően az volt a baj, hogy olyan gólokat kaptunk, amikről megbeszéltünk, hogy küszöböljük ki őket. Az átlövésgólok sajnos benne vannak a zónákban, azzal volt a probléma, hogy lefordulásgólokat kaptunk, illetve fórból olyan találatokat, amiket megbeszéltünk, hogy ne kapjunk. A fórok is döcögtek, de erre csak azt tudom mondani, hogy elöl valahogy be fogunk tudni préselni gólokat, a védekezést kell rendbe hozni. A kilenc lőtt gólunk egy jó eredmény. Itt a védekezéssel van a probléma. Ha 10/1-t lövünk be fórban, de szerzünk kilenc gólt és csak nyolcat kapunk, azzal mindenki meg lett volna elégedve. Egy nagyon kemény meccs vár ránk Kanada ellen, össze kell szednünk magunkat, főleg fejben, nem gondolom, hogy fizikálisan gondnak kéne lenne ebben a csapatban. Lezárjuk ezt a meccset és újult erővel készülünk Kanada ellen."

A szövetségi kapitány, Bíró Attila is nyilatkozott nekünk (és Oláh Andreának):

"Amit az oroszok elterveztek és meg akartak valósítani, az gyakorlatilag gördülékenyen ment nekik. Nem tudtunk olyan akadályt képezni a játékuk elé, ami jelentős lett volna. Kisebb-nagyobb részekben persze igen, de azért a 14 kapott gól az sok, ez mindenképpen javításra szorul. Több oka is van, hogy nem mentek a fórjaink, azt még nekem is meg kell vizsgálnom, hogy miért kezdtünk olyan dekoncentráltan. Voltak helyzeteink, nem lőttük be, ők viszont igen a sajátjaikat. Egy olyan előnyt adtunk nekik, amiután végig csak üldöztük őket. Alacsonyabban voltunk, mint ők, sokkal frissebbnek tűntek. Amúgy is kemény lett volna a Kanada elleni meccsünk, most a védekezésünket rendbe kell tenni. Nyilván ez a kanadai csapat egy teljesen más játékstílust képvisel, de semmivel sem gyengébb, mint az orosz csapat. Bízom benne, hogy elöl és hátul is jobb teljesítménnyel rukkolunk elő, és tudunk egy olyan meccset játszani, hogy péntekre legyen sanszunk a negyeddöntőre."

Női vízilabda Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
B-csoport, 2. forduló
Oroszország-Magyarország 14-9 (4-3, 3-1, 2-1, 5-4)
vezette: Shi Wei (kínai), Severo (olasz) 
Oroszország: Karnaukh - Bersneva 3, Prokofyeva 4, Karimova 2, Gorbunova, Timofeeva, Soboleva 2. Csere: Tolkunova 1, Serzhantova 1, Simanovich 1, Ivanova, Gerzanich. Szövetségi kapitány: Aleksandar Gaidukov 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 3 Rybanska 1, Szücs, Keszthelyi, Vályi, Gyöngyössy 1. Csere: Parkes 1, Horváth B., Illés 2, Csabai 1, Faragó K. Szövetségi kapitány: Bíró Attila


Hozzászólások