Ráúszás - Már a harmadik negyedben eldőlt a spanyol-magyar női pólós vb-elődöntő, nem a javunkra
Már a harmadik negyedben eldőlt a spanyol-magyar női pólós vb-elődöntő, nem a javunkra
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Már a harmadik negyedben eldőlt a spanyol-magyar női pólós vb-elődöntő, nem a javunkra

Takács MártonTakács Márton
2019/07/24 13:14
A magyar női vízilabda-válogatott 16-10-es vereséget szenvedett a spanyol csapattól a kvangdzsui világbajnokság szerdai elődöntőjében, ezzel eldőlt, hogy nem szerez olimpiai kvótát a tornán. A bronzpárharcban Ausztrália lesz Bíró Attila csapatának ellenfele.

Az olaszok 7-6-os legyőzése, a negyeddöntőben mutatott remek védekezés után a két évvel ezelőtt is vb-döntős spanyolok ellen sajnos nem tudta megismételni remek csapatjátékát a magyar női vízilabda-válogatott. Már az első negyed gólgazdag volt, akkor 5-3-re vezetett Spanyolország, amelynek félelmetes centereit akkor még jól sikerült hatástalanítani, de sok volt a kapott akciógólok száma. Közben nálunk a zsinórban a második remek meccsét játszó Leimeter Dóra duplázni tudott - végül négy találatig jutott -, Keszthelyi Rita pedig megszerezte 100. gólját a világbajnokságok történetében.

A második nyolc perc 10 gólt hozott, igazságos, 5-5-ös leosztásban, ekkor már erősen a Világliga budapesti Szuperdöntőjén látott pocsék magyar védekezés emlékképei villantak fel. 7-4 után Magyari Alda váltotta Gangl Edinát a kapunkban, de ez sem segített, később megtörtént a visszacsere is. A gyenge kapusteljesítmény mellett nagyon kevés volt a blokk, hiányzott a korábban annyira dicsért összhang védekezésben. A támadójátékkal ekkor még kevesebb gond volt, viszont rengeteg kiállítást ítéltek a játékvezetők, a tonnányi emberhátrány pedig felőrölte a magyar védekezést. 

Gurisatti_vb_elődöntő.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Így is sikerült feljönni 10-8-ra, de a harmadik felvonás elején kiharcolt emberelőnyt meg se tudták játszani a mieink, sorozatosan érkeztek a rossz döntések már a fórokban is, közben Szilágyi Dorottya kipontozódott. Ha ki is jött egy labda a kapufáról, vagy a kapusainkról, a kipattanót rendre Tarragóék szerezték meg, és meg is büntették a figyelmetlenségeket. Elöl mi lőttünk sok kapufát, 14-9-nél, a záró negyedre fordulva sajnos el is dőlt a parti.

Gurisatti Gréta is kipontozódott, csak futottak - úsztak - az eredmény után Gyöngyössy Anikóék. A tévéstúdióban ülő Szücs Gabriella most hiányzott a legjobban a csapatból, az ő klasszisa stabilitást hozhatott volna védekezésben. Nélküle és a rutintalanabb fiatalokkal törékeny még ez a csapat, amely nem bírta el a rengeteg emberhátrányt sem, a magyar válogatott tudott kevésbé alkalmazkodni ehhez a sajátos bírói felfogáshoz. A második félidőben mindössze két gólt tudtak lőni Parkes Rebeccáék, kaptak viszont hatot, így esélyük sem lehetett a győzelemre, amely olimpiai kvótát is jelentett volna.

A két évvel ezelőtti, budapesti vb-hez hasonlóan ismét Egyesült Államok-Spanyolország finálét rendeznek, miután a másik elődöntőben az USA 7-2-re kiütötte Ausztráliát.

A magyarok a harmadik helyért közép-európai idő szerint pénteken 10 órakor az ausztrálokkal játszanak.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, nők
elődöntő

Spanyolország-Magyarország 16-10 (5-3, 5-5, 4-1, 2-1)
Gólszerzők: Tarrago 4, Forca 4, A. Espar 2, Leiton 2, Ortiz 2, Pena, Garcia Godoy, ill. Leimeter 4, Gurisatti 2, Keszthelyi 2, Parkes, Gyöngyössy

további eredmények
elődöntő
Egyesült Államok-Ausztrália 7-2

az 5-8. helyért
Görögország-Oroszország 4-13
Hollandia-Olaszország 5-10

a 9. helyért
Kanada-Kazahsztán 24-7

a 11. helyért
Kína-Új-Zéland 14-12

Hozzászólások