Ráúszás - Madaras Norbert szerint gyilkos csapatrész állt össze a BL-címvédő FTC pólócsapatánál
Madaras Norbert szerint gyilkos csapatrész állt össze a BL-címvédő FTC pólócsapatánál
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Madaras Norbert szerint gyilkos csapatrész állt össze a BL-címvédő FTC pólócsapatánál

Takács MártonTakács Márton
2019/09/16 09:42
Az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata minden fronton címvédőként vág neki a következő szezonnak. Az előző idényben a Bajnokok Ligájában egy fantasztikus három napot produkálva diadalmaskodtak, idén már főleg az egyik esélyesként indulnak a sorozatban. Elsősorban a BL-ről kérdeztük Madaras Norbert szakosztály-elnököt, mivel már a sorsolást is megtartották a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Duna Arénában rendezett Waterpolo All Star Festival keretében a Millennium Masters tagjaként ugrott vízbe az aktív játékkal tavaly felhagyó Madaras Norbert, aki kétszeres olimpiai bajnokként és kétszeres világbajnokként, de a 40. életévét még be nem töltve lett idén tagja a 2000-es éveket uraló magyar vízilabda-válogatott "öregfiúk"-csapatának. Miután megkértük, hogy osszon meg velünk emlékeket a búcsújára készülő Kiss Gergőről, áttértünk a Ferencvárosra, amelyre fontos feladatok várnak az új bajnoki idényben is.

Biros Péter: "Amíg nem játszottunk együtt Kiss Gergővel, addig idegesített" | Hosszabbítás

A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely szombaton lejátszotta a búcsúmeccsét, ünnepélyes keretek között hagyott fel az aktív játékkal. A Millennium Masters tagjaként azokkal játszhatott egymást követő két este is egy-egy mérkőzést a Waterpolo All Star Festival keretében a Duna Arénában, akikkel együtt nyert olimpiákat, világbajnokságot, Európa-bajnokságokat, Euroligát, LEN-kupát, magyar bajnokságot.


Pár perce arról beszélgettünk, hogy milyen jó párost alkottatok Kiss Gergővel – illetve hármast Benedek Tiborral – a válogatottban jó tíz éven át. Egy gyors átkötéssel elérkezhetünk oda, hogy kivételes helyzetben lesz a mai magyar nemzeti együttes két világklasszis balkezese, mert nyártól a Ferencvárosban pólózik együtt Vámos Márton és Zalánki Gergő. Ez a helyzet nektek Kiss Gergővel nem adatott meg, soha nem szerepelhettetek egy klubcsapatban. 
Bízunk a rosszkéz-oldalunkon lévő párosunkban, a Vámos Marci, Zalánki Gergő alkotta jobbszélünkhöz hasonló minőségű kettőse talán csak a Reccónak van a nemzetközi mezőnyben. És ne felejtsük el Kállay Márkot, aki tavaly megmutatta, hogy a legmagasabb szinten is hozzá tud tenni. 

Ha ők ketten, sőt hárman együtt megtalálják az összhangot és egymást jól kiegészítik, az egy gyilkos csapatrész lesz. 

Amit azért sem bánok, mert a másik oldalunk eddig is nagyon fajsúlyos volt, és most is az lesz. Azzal, hogy Varga Dumi és Aaron Younger mellé jött még Ioannis Fountoulis, masszív kapásoldalunk is lesz, Zalánki érkezésével pedig egy masszív jobb oldalunk is van. Sokat várok tőlük személy szerint.

A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek | Hosszabbítás

Az ötből öt trófeát begyűjtő Ferencváros férfi vízilabda-szakosztálya csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be új igazolásait. Zalánki Gergő, a görög Ioannis Fountoulis és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is az FTC-nél folytatja. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában tartott rendezvényről Zalánki Gergő nyilatkozatával. Az FTC-Telekom Waterpolo története legsikeresebb szezonját zárta.


Barcelonában elkészítették a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblájának idei sorsolását, amelyet rajtatok, a címvédő Ferencvároson kívül a sorozat két évvel ezelőtti győztese, a Szolnok és a sorozatba a selejtező második körében bekapcsolódó OSC várhatott izgalommal a magyar klubok közül. Elsőre úgy tűnik, az FTC járt jobban, a tavalyi csoportotokhoz képest is. Szerinted? 
Az egész BL-ről úgy gondolom, hogy összességében könnyebb lett, de a Final Eightbe jutni egész biztosan. Azáltal, hogy a következő nyolcas döntőt nem Hannoverben rendezik, azt jelenti, hogy nem csak hét kiadó hely van. A házigazda Recco úgyis bejutna, nem vesz el egy helyet. Ha idén is a Hannover lenne a biztos továbbjutó, akkor a mi csoportunkban automatikusan egy hely már az övék lenne. 

Ezt szívta meg tavaly a Szolnok, amit még Dabrowski Norbert, a rivális Eger edzője is nehezményezett. 
Igen, ezáltal már könnyebb lett az idei helyzet. A Sport Management szétesőben van, nincs elég pénzük, és azt hallani, hogy a Brescia sem szeretne BL-t játszani. Ők meggyengültek, elengedtek jó pár játékost, japán külföldijük van, nem lesz rossz csapatuk, de ha igaz ez, könnyen lehet, hogy nem jutnak be. Ez a csoport, mondjuk ha belevesszük még az OSC-t és a tavalyi Bresciát a jelenlegi selejtezős mezőnyből, masszív lenne. Ha a másik nyolcasba tennénk őket, akkor az is masszív lenne. A két olasz mellett kiesik a Dinamo Moszkva is, amely tavaly szintén erős volt. És az lett volna idén is, ha azt a Dinamót képzelem el, amely a hírek szerint összeállt volna a nyárra Aleksiccsel és Prlainoviccsal. Ezek alapján az idei sorozat az elmúlt évekhez képest talán egy gyengébb BL-nek tűnik, de a végső győzelem persze hasonlóan nehéz, mint a korábbi szezonokban, hiszen túl kell jutni a Reccón, az Olympiakoszon és a Barcelonetán, de a csoportkör könnyebb. 

Az nyilván alap, hogy ebből a csoportból mi simán továbbjussunk. Azt pedig kifejezetten nem bánom, hogy a Reccóval vagyunk, mert nagy meccseket játszottunk, másrészt, ha első, második helyen jutunk be a nyolcas fináléba, akkor utána csak a döntőben találkozhatunk. Márpedig úgy gondolom, hogy játékosállományban talán ez a két csapat a legjobb jelenleg. 

Bár a Barceloneta a másik oldalon, ha jól beépül Aleksic és Bodegas, akkor nagyon masszív lesz. Nem kell tőlük félnünk, de az egy jó kis csapat lesz. Illetve nem tudjuk még, milyen erős lesz az Olympiakosz.

Varga_Zsolt_Madaras_Norbi_FTC_MVLSZ.jpg Varga Zsolt és Madaras Norbert - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Tavaly nagyon kemény BL-csoportban lett negyedik a Fradi különösebb bravúr nélkül, majd a három napos Final Eight-ben egy hullámra felülve szédületes győzelmeket aratva, a Jug Dubrovnikot, a Barcelonetát és az Olympiakoszt felülmúlva foglalhattátok el Európa trónját. Azzal, hogy az előző évihez képest most egy kedvezőbb csoportbeosztást kaptatok, mennyire lehet ezeket a mérkőzéseket felhasználni a csapat kialakítására, az újak beépítésére úgy, hogy közben az eredmények, ha nem is maguktól, de a csapat erőssége miatt könnyebben jöhetnek, mint tavaly? 
Két dolgot gondolok erről. A tavalyi csapatunk egyik fele azelőtt soha nem játszott BL-t, picit rutintalanok voltunk minden szempontból, talán még úgy is mint klub, ezt mindenhogy mondhatom. Másfelől pedig egy nagyon nehéz évünk lesz. Az alapelvárás nyilván az, hogy jussunk be a BL nyolcas döntőjébe, már csak a tavalyi eredmények miatt is. De ez egy veszélyes dolog, mert egy hétvégén dől el az egész. Az addigi 14 meccs, ahogy bekerültél a legjobbak közé, megy a kukába. Ez nem biztos, hogy jó, de ez van. A modern sportokban is ez a helyzet. Az olimpián akárhogy remekelsz a csoportban, utána egy negyed alatt elronthatod az egészet a negyeddöntőben, mert volt mondjuk öt rossz perced. A Recco 14/14-et nyert, aztán egy nagyon gyenge hétvégét produkált. Ebből a szempontból az az alap, hogy jussunk be, és ott meg majd minden lehet. De ezt még sok minden befolyásolhatja. 

Madaras Norbert: "Néha már magamat kell visszafogni, mint egy lovat, hogy nyugi!" | Hosszabbítás

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata sikereinek egyik legfőbb letéteményese a minél jobb körülmények kialakításában járt az élen. Aki egyszerre szabta meg a menetrendet, fűtötte a gőzmozdonyt, és újíttatta fel a szerelvényeket. Ez volt Madaras Norbert első teljes szakosztályelnöki éve, nos, csak ott nem nyert az FTC ebben az idényben, ahol nem indult.

Például az, hogy a januári, budapesti Európa-bajnokság ketté osztja a szezont. 
Így van. Ha esetleg a magyar válogatott megszerzi az Eb-n az olimpiai kvalifikációt, akkor az nekünk nagyon jó. Ha nincs, akkor több mint a fél Fradi utazhat majd Hollandiába március végén az olimpiai selejtezőre. Arra is tisztességesen fel kell készülni, mert az már nem játék. Tehát előtte megint megállunk a Ferencvárosnál. Egyszer kéne a játékosoknak januárban a csúcson lenni, aztán egyszer márciusban is. És ezt a két tornát nagyon komolyan kell venni, az egész hazai vízilabdára kihatással lehet. Majd hazajönnek onnan, kicsit szusszannak, persze addig 1000 meccset lejátszottak már, és még csak ezután jönne a bajnoki döntő és a BL Final Eight június első hétvégéjén. Ha azt vesszük, ez négy alkalom, négy külön torna: Eb, olimpiai selejtező, bajnoki döntők, Final Eight. És még nem telik ez öt hónap az új évből. Éppen ezért nem is foglalkozom még a Final Eighttel, bízom benne, hogy a lehető legjobb úton jutunk el oda és különben is nagyon sok minden történik még az Európa-bajnokságig is, ami szintén nagyon fontos nekünk. Szeretnénk sorban haladni, hiszen novemberben Európai Szuperkupa-döntő lesz Marseille-ben, decemberben pedig Magyar Szuperkupa és Magyar Kupa négyes döntő. Már csak azért is bízom az Eb-ben, mert az Olympiakosz görög játékosainak kivételével a nagyobb csapatok közül a Recco és a Barceloneta olasz, illetve spanyol pólósai már kint vannak az olimpián, ahogy a szerbek is. Ők mind úgy készülhetnek, hogy bár az Eb azért csúcsesemény lesz számukra is, de nem Tokió szempontjából, nem úgy, mint nekünk. A Reccónak és a Barcelonetának ráadásul viszonylag könnyű lesz a bajnoki döntő is. 

Nem sajnálom a játékosainkat, pont ezért van 15 fős bő keretünk, de azért nehezebb dolguk lesz, mint mondjuk egy reccói pólósnak. A bajnokságunk is erősebb, és még olimpiai kvalifikációnk sincs. A Fradiban játszó válogatott játékosoknak nem lesz könnyű évük. 


Hozzászólások