Ráúszás - Madaras Norbert: "Néha már magamat kell visszafogni, mint egy lovat, hogy nyugi!"
Madaras Norbert: "Néha már magamat kell visszafogni, mint egy lovat, hogy nyugi!"
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Madaras Norbert: "Néha már magamat kell visszafogni, mint egy lovat, hogy nyugi!"

Takács MártonTakács Márton
2019/06/15 09:16
A Ferencváros férfi vízilabdacsapata sikereinek egyik legfőbb letéteményese a minél jobb körülmények kialakításában járt az élen. Aki egyszerre szabta meg a menetrendet, fűtötte a gőzmozdonyt, és újíttatta fel a szerelvényeket. Ez volt Madaras Norbert első teljes szakosztályelnöki éve, nos, csak ott nem nyert az FTC ebben az idényben, ahol nem indult. Őt kérdeztük vezetői tapasztalatairól a Fradi csütörtöki sajtótájékoztatója után.

Először arra kértük minden idők egyik legkiválóbb balkezes vízilabdázóját, hogy mielőtt megírná a sikeres szakosztályelnökök kézikönyvét - ha már úgyis Könyvhét van, vinnék, mint a cukrot -, mesélje el, mi volt a titkuk idén. Madaras Norbert válasza:

"Kellett hozzá egy jó csapat meg egy jó stáb. Gólt lőni helyettük nem tudok. Leginkább sok munka kell hozzá ezeken túl. Két dolgot emelnék ki: tényleg sokat dolgozom, de ahogy mondtam, gólt nem tudok lőni a játékosok helyett, Soma helyett sem tudok védeni. Amit hozzá tudok tenni, hozzáteszem, és ez így lesz a jövőben is. Ahogy elindul a meccs, pont olyan vagyok, mint te, vagy bárki más a lelátón. Ha van szakmai észrevételem, elmondom Zsoltnak és a csapatnak, sokszor higgadtabban is tudom, mint az, aki meccsel. Javaslatokat tehetek, jól ismerem a játékosokat, hiszen még játszottam is velük, vagy ellenük. Érdekes dolog, hogy a BL nyolcas döntőjén jutott eszembe, az Olympiakoszon kívül a másik hét csapatban van mindenhol két játékos, akivel egy csapatban játszottam, egy vicc. Tehát tényleg ismerek mindenkit, most még, aztán ez nyilván majd elszáll."

Madaras_Norbi_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Már játékoskorában is mindig jól választott csapatot Madaras Norbert. Amikor egri nevelőegyesületéből Budapestre ment, az aktuális bajnok BVSC-hez szerződött az 1999/2000-es szezonban. Más kérdés, hogy az a nagyszerű vasutas gárda - soraiban Märcz Tamással, Dabrowski Norberttel - akkor pont kikapott a Fraditól egy szenzációs bajnoki döntőben. De Madaras ott bontogatta szárnyait a BEK-győztes Dala Tamás mögött. Aztán jött egy szuper Vasas, amellyel KEK-et nyert 2003-ban, és ahol klasszis lett belőle. 2004-ben elvitte a Recco, ahol pedig lehúzott tíz évet, mindent, köztük négy BL-elsőséget szerzett az olaszokkal, klublegendaként távozott. Szolnokon végre megszerezte élete első felnőtt magyar bajnoki címét, hozzátett még egyet a Tisza partján, hogy aztán sokak - jelen (!) - fájdalmára tavaly a Ferencvárosból vonuljon vissza OB I-es aranyéremmel a nyakában. Aztán első szakosztályelnöki évadában minden sorozatot megnyert a csapat, ahol elindult.

Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját | Hosszabbítás

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata év közben néha bukdácsolt a Bajnokok Ligájában, különösebb bravúr nélkül szerezte meg a negyedik helyet csoportjában, hogy aztán a BL nyolcas döntőjében csodás menetelés után, három BL-győztest is felülmúlva, egy szenzációs finálét a címvédő ellen ötméteresekkel megnyerve érjen fel a csúcsra.

"Másfelől azt kell elmondanom, hogy az időzítés eddig mindig sikerült. Az utolsó lépcsőfokot hozzá tudtam tenni a dolgokhoz. A Fradinál elkezdődött valami hat éve, én is közben jöttem, még játékosként, amikor még voltak nehézségeink, és voltak egyértelműen jobb csapatok nálunk, simán kikaptunk például az OSC-től egy bronzmeccsen. Biztos hoztam magammal én is azt, amit tudok, egy-egy játékos kiválasztásába beleszólhattam még játékoskoromban is, Zsolt is megkérdezett, nyilván a tapasztalatommal is hozzá tudok járulni a munkához. Szolnokon is két ezüst után jöttek a bajnoki címek, jó időben is érkeztem, de bele is tettem mindent. Sosem kellett a nulláról semmit sem építenem, ez így volt már a BVSC-nél is, amikor az aktuális bajnokhoz igazoltam. Mindig fontos volt, hogy úgy válasszak, ahol van valami igazi cél, nem üldögélés, lődörgés, majd csak lesz valami-érzés."

Madaras az olasz melót keveri az itthoni tapasztalatokkal, és a saját személyiségéből, stílusából adódó jellegzetességekkel. Apropó, látott már valaki Madarasnál sportosabb, de mégis elegánsabb öltözékű, kulturáltabb szakosztályelnököt itthon? Ha olyan szemléletű és habitusú, prezíc vezetői lennének - vagy lettek volna - a magyar vízilabdának az elmúlt 20 évben, nem kéne arra hivatkozni, hogy a sikerek elfedték a problémákat, a gondok meg lettek volna oldva, nem pedig a szőnyeg alá söpörve.

"Amikor kimentem a Reccóhoz, még nem volt ott Volpi. Az első évben bronzérmesek lettünk úgy, hogy azóta 14-szer lett bajnok a Recco. A munka mellett persze nagy adag szerencse is kell. Amikor kiértünk most Hannoverbe, nem érkeztek meg a csomagjaink, senki nem hőbörgött, nem lázadozott. Az első meccsünkön megszólalt az időkérést jelző duda, pedig nem nyomtuk meg, de nem buktunk bele. Minden ilyen pici dolgon át tudtunk menni. Én olyan vagyok, aki ezekkel amúgy nem foglalkozik, és lehet, hogy ez a szemlélet néha átragad másokra is. Ezt hozom magammal. És még az is van, hogy amibe belekezdek - nem csak a vízilabda kapcsán -, azt nem hogy 100, hanem inkább 110%-kal csinálom, és akkor legyünk a legjobbak. Most például nagyon boldog vagyok, de már fókuszálok a hogyan továbbra. Mit lehet még tenni a fejlődésünk érdekében, mi lesz az új szabályokkal? Néha már magamat kell visszafogni, mint egy lovat, hogy nyugi! De nem én vagyok az egyetlen ilyen. A játékosok közt is láttam, hogy voltak köztük nagyon motiváltak, nagyon akartak jó néhányan. Zsolt is együtt fejlődött a csapattal évről évre. Ha én a vége felé jöttem, ő itt volt az elejétől kezdve, még játékos is volt itt, edző, vezető is."

Isten vagy, Norbi! - befejezte az FTC csapatkapitánya, az egyetlen magyar kétszeres világ- és olimpiai bajnok pólós | Hosszabbítás

" Ez a magyar vízilabda kicsit Kásás, kicsit Madaras, de a miénk"(Kemény Ferenc - Fecsó bá') Bár már tavaly belengette, hogy abbahagyja, még egy évet rátett pazar pályafutására Madaras Norbert, az egyetlen magyar vízilabdázó, aki kétszeres világbajnoknak mondhatja magát.


Mit tudott hozzátenni a BL nyolcas döntőjéhez szükséges felkészüléshez Madaras Norbi úgy, hogy messze neki volt a legtöbb tapasztalata e téren, négyszer volt BL-győztes játékosként, azokat leszámítva is rengeteg fináléban szerepelt.

Már év közben beszéltünk erről a fiatalabb játékosokkal, például Somával is. Nagyon hittem magunkban, abban, hogy sok van bennünk, és nem akartam elhinni, hogy ilyen felemás évünk lesz. Itthon nagyon jók voltunk, nemzetközileg kevésbé. Hogy ne csak a szép dolgokról beszéljünk: Végigültem két Barceloneta-alelnök között a kinti BL-csoportmeccsünket, olyan kicsi az uszodájuk, hogy nem tudtam úgy álldogálni, ahogy szoktam a kapu mögött. Én meg közben csúsztam le a székről, 3-0 és 6-1 is volt oda, nem értettem, hogy mi van. Hiszen sokkal jobbak vagyunk annál, mint amit ott mutattunk. Vagy Bresciában 8-2 is volt talán. Valahol a kettő között van az igazság, mert ezek túlzások voltak. Most meg minden összejött. Biztos, hogy bennünk volt a siker lehetősége, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar ki fog jönni. Ahogy azt sem, hogy a csütörtököt, a pénteket és a szombatot is így megcsináljuk. Elsőre. Nem véletlen volt hét év alatt hét különböző győztese a BL-nek, a lebonyolítás miatt ez egy nagyon speciális sorozat. A Recco talán még velem nyert néhány éven belül többször is, nem pedig ilyen ritkán, mint most. Sok jó csapat van, de ott kell lenni közel. Az Olympiakosz most második lett, tavaly első, azelőtt hatodik, azelőtt megint második. Ez lehet a célunk, mindig ott lenni a tűzközelben."

Madaras_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások