Ráúszás - Madaras Norbert szerint az athéni olimpiai döntőben sok minden benne van abból, amilyen az a csapat volt
Madaras Norbert szerint az athéni olimpiai döntőben sok minden benne van abból, amilyen az a csapat volt
Fotó: Europress/AFP

Madaras Norbert szerint az athéni olimpiai döntőben sok minden benne van abból, amilyen az a csapat volt

Takács MártonTakács Márton
2020/08/17 18:22
Két olimpiai bajnok vízilabdázóval, Kiss Gergellyel és Madaras Norberttel készített páros videóinterjút a Magyarock stábja még a januári budapesti Európa-bajnokságon, de csak a napokban lett publikus a beszélgetés. Ennek legérdekesebb részleteit gyűjtöttük össze. 

A bal kéz, amely a magyar férfi vízilabda bölcsőjét ringatja | Eurosport

Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban. Évtizedeken át el voltunk látva világklasszis balosokkal, de az aranygeneráció tagjainak - Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert - vissza-, illetve háttérbe vonulásával volt egy kis pangás ezen a poszton. Talán csak eddig.


Mindkettejüknek megadatott, hogy hazai rendezésű Európa-bajnokságon játszhassanak, Kiss Gergő a 2001-es Eb-n lett bronzérmes - előtte 1997-ben és 1999-ben is tagja volt az Eb-t nyerő csapatnak.

"Nekem egyszer volt életemben az, a pesti Eb-n, hogy olyan libabőrös voltam már a bemutatásnál, a köpeny alatt, hogy nem mondom, hogy rosszul voltam, de extra állapot volt bevonulni. Őrjöngés fogadott minket, felfokozott hangulat volt." - nyilatkozta Kiss Gergő.

"Na, papa, elég lesz!" - mondta magáról emlékezetes búcsúmeccse után a pólólegenda, Kiss Gergő | Eurosport

Az olimpiai bajnokokból álló Millennium Masters csapata 16-12-re legyőzte a masters világ- és Európa-bajnok Oázis SC együttesét a Duna Arénában rendezett kétnapos vízilabda-gála zárásaként. Ez a találkozó volt a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely hivatalos búcsúmérkőzése. A sportág történetének egyik legnagyobb balkezes pólósa a meccs után, a VIP-bulija közben adott nekünk rövid interjút.

Madaras Norbert pedig a 2014-es kontinenstornán lett második, azon a tornán mindössze egyszer kapott ki Benedek Tibor válogatottja, éppen a fináléban. Pedig az Eb csoportkörében sikerült legyőzni a legnagyobb rivális Szerbiát.

"Nagyon jó lett volna itthon elkapni a szerbeket, igazából esélyünk se volt. Kezdtünk egy 0-5-tel (igazából 1-6-tal - a szerk.), sajnálom azt a meccset, mert több volt bennünk.”

Felidézték a 2003-as világbajnokságot, ahol Madaras Norbi berobbant a köztudatba, a döntőben triplázott. Élete első felnőtt vb-jén.

Kiss Gergő szerint "Norbi nagyon más volt a Tibihez képest és hozzám képest is. A balkezes lövés eleve más. Norbinak volt egy gyors lövése, ami nagyon megzavarta az olaszokat. Hozzám Tibi jött oda Kásával a döntő előtti este, hogy ha lesz büntető, akkor vállaljam. A hosszabbításban szándékosan rosszul kértek időt az olaszok, hogy lőjünk egy büntetőt, és ha kimarad, akkor marad esélyük följönni. Azt nekem kellett belőni.”

Madaras közel 17 év távlatából így emlékezett vissza arra a fantasztikus vb-re:

"Előtte az Eb-n sokat játszottam és úgy gondolom, hogy jól is, de itt a vb-n addig kevesebbet és semmi különös nem történt. De Dénes szólt az elődöntő után, a meccs előtt, hogy úgy gondolja, sokat fogok játszani. Mondom jó, és tényleg sokat játszottam, a döntőbeli hosszabbításon végig bent voltam. Az első pillanattól kezdve nem tudtam elképzelni, hogy kikaphatunk. Ez a fiatalos lendület. Fiatal voltam meg újonc is. Azt hiszem, nem csak Dénes, hanem a csapat is bízott bennem, nekem ez nagyon sokat jelentett."

15 éve gyűjtötték be addig hiányzó vb-aranyukat az így mindent megnyerő Benedek Tiborék | Eurosport

15 évvel ezelőtt, 2003. július 26-án lett világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott Barcelonában. Kemény Dénes csapata 1997-ben és 1999-ben Európa-bajnoki, 1999-ben Világkupa-, 2000-ben olimpiai aranyérmet szerzett, egyedül a vb-cím hiányzott a kollekciójából. Nem sokáig. Múltidézőnk. "2003 júliusáig ugyanis csak Csapó Gábor, Molnár Endre és Szívós István mondhatta el magáról, hogy fel tudja mutatni az úgynevezett 'Grand Slamet'.Előkerült az athéni olimpiai felejthetetlen, szerbek elleni döntője, amelyet 0-3-ról nyert meg 8-7-re Kemény Dénes együttese. A mieink csak egyszer vezettek, a végén, a legjobbkor. A hihetetlen formában pólózó Kiss Gergő négy gólt lőtt a finálában, övé volt a győztes találat is. 

Kiss Gergő: "Az, hogy 0-3-mal kezdtünk, hidegzuhany volt mindenkinek. Egy olyan figurával nyertük meg a meccset, amit az olimpián kezdtünk el begyakorolni. Mindenki tudta, mi a dolga, mindenki úgy játszott közben, hogy a vége legyen a legjobb, nekem csak be kellett lőnöm, mert végigjátszottuk a figurát. Senki nem tojt be, senki nem okoskodott, tényleg egy férfias csapatmunka volt."
Madaras Norbi: "Ebben a meccsben sok minden benne van, amilyen ez a csapat volt. Az, hogy nincs lehetetlen. Ennek úgy kellett alakulnia, hogy mi nyerünk."


A zsinórban harmadik - Madarasnak második - olimpiai aranyra, Pekingre rátérve a fiatalabb balkezes mondott fontos dolgokat:

"Athén után jöttek az ezüstök. Hadd mondjak itt el valamit, mert már közben is igazságtalannak gondoltam. Vb-ezüstökről  beszélünk. Végig ott voltunk, közben méltatlan volt, hogy azt hallottuk, hogy ‘ezek többet már nem tudnak nyerni’. Ez egy betegség itthon, vagy nem tudom. Onnantól nem bíznak bennünk, mert hosszabbításban kikaptunk egy góllal? Pekingben már kevesebb volt a nyomás. Összességében az volt az utolsó nagy dobása annak a csapatnak."

Isten vagy, Norbi! - befejezte az FTC csapatkapitánya, az egyetlen magyar kétszeres világ- és olimpiai bajnok pólós | Eurosport

" Ez a magyar vízilabda kicsit Kásás, kicsit Madaras, de a miénk"(Kemény Ferenc - Fecsó bá') Bár már tavaly belengette, hogy abbahagyja, még egy évet rátett pazar pályafutására Madaras Norbert, az egyetlen magyar vízilabdázó, aki kétszeres világbajnoknak mondhatja magát.

A jelenlegi, Európa-bajnoki címvédő magyar válogatottból kettejük - és Benedek Tibor - világklasszis utódjairól, Vámos Mártonról és Zalánki Gergőről is elmondták a véleményüket. Arra a kérdésre, hogy felnőhetnek-e a Kiss, Benedek, Madaras balkezes szintre, így válaszoltak:

"Fel. Ha a mezőnyt nézzük, akkor a legjobb négy-öt balkezes között ők ott vannak. A mai magyar válogatottban is a top ötben vannak. Mind a kettőnek nagyon jó keze van." - véli Madaras Norbert.

"Sok hasonlóság és különbség is van korosztályban és stílusban, játéktudásban is. Nálam például mindketten gyorsabb úszók. Mindkét fiú nagyon magasra ki tud emelkedni a vízből, és nagyon erős lövésük van. Vámos Marci, amennyivel idősebb, annyival komplettebb még." - állapította meg Kiss Gergő.


Hozzászólások