Ráúszás - Legjobbja nélkül aratott pazar győzelmet az Eb-ezüstérmes spanyolok ellen a Märcz-csapat
Legjobbja nélkül aratott pazar győzelmet az Eb-ezüstérmes spanyolok ellen a Märcz-csapat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Legjobbja nélkül aratott pazar győzelmet az Eb-ezüstérmes spanyolok ellen a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2019/07/17 10:52
A magyar férfi vízilabda-válogatott nagyszerű játékkal, a sérült világklasszisa, csapatkapitánya, Varga Dénes nélkül 13-11-re legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyol csapatot a kvangdzsui világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában. Mivel a kvartett másik meccsen döntetlennel zárult a Dél-Afrika - Új-Zéland mérkőzés, Märcz Tamás együttese a záróforduló eredményétől függetlenül a C jelű négyes élén végez, azaz közvetlenül a negyeddöntőben folytatja majd szereplését.

Kedd délután 2 óra körül még leforrázva ültünk a laptopunk elé meredve, amikor  Varga Dénesről, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitányáról, legjobb játékosáról kiderült, hogy ujjtörést szenvedett, minden bizonnyal nem játszhat már ezen a világbajnokságon, mindössze egy parti jutott a sportág jelenlegi legnagyobb zsenijének. Új-Zéland ellen.

Megsérült Varga Dénes, zsenije nélkül játszik tovább a vb-n a Märcz-csapat | Hosszabbítás

Varga Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya, legjobb játékosa ujjtörés miatt szinte biztosan nem játszhat már a kvangdzsui világbajnokságon, mindössze egy mérkőzés jutott neki. Új-Zéland ellen. "Úgy néz ki, sajnos nem sikerült sérülés nélkül lehozni a meccset, de bízom benne, hogy a spanyolok ellen már mindenki rendelkezésre fog állni."


Ehhez képest szerda délelőttre örömujjongásban törtünk ki a magyar válogatott játékát látva, aminek eredményeképpen a spanyolokkal vívott csoportrangadó harmadik negyedének végén 12-6-ra (!) vezettek a mienk. Nagyon jól kezdte a meccset Märcz Tamás mindenre felkészített együttese, kivédekeztek egy emberhátrányt, amiből a megúszó Jansik Szilárd lőtt szép gólt, a második emberhátránynál pedig Nagy Viktor védett. Látszott, hogy nagyon egyben van a csapat, és ez hozta meg ezt a pazar győzelmet.

A Szolnok világbajnok kapusa nagyszerűen (45%) védett, rendkívül szervezetten védekezett a gárda, Vámos Márton vette át Varga Dénes vezérszerepét, és a Ferencváros balkezes klasszisa ezúttal védekezésben, labdaszerzésekkel nyújtott extrát. Meglőtte a maga egy gólját is, az a többieknek köszönhető, hogy elöl amúgy nem hiányoztak Vámos találatai. Mert hogy poszttársa, Zalánki Gergő triplázott, Jansik Szilárd, Sedlmayer Tamás és Manhercz Krisztián pedig két-két gólt tett be a közösbe. Olyan jól mentek a lövések, hogy a rendkívül rutinos, 39 éves Lopez Pinedót még az első félidő vége előtt lecserélték. A nagyszünetben 9-6 volt ide, tényleg pazarul játszottak a mieink. Kilenc (9!) gólt lőttek a srácok a világ egyik legjobb csapatának 16 perc alatt. A következő negyedet pedig 3-0-ra hozták!

Hárai.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bár sok volt a szerzett gól, a védekezés volt a kulcs. Annyira összeálltak hátul a magyar fiúk, hogy a zseniális Felipe Perronét szinte teljesen kivették a játékból, Blai Mallarach pedig a záró felvonásban szerezte meg első és egyben egyetlen gólját. Nálunk meg mindenki hozzátette a magáét, Hárai Balázs Perronéról csavart egy hatalmas gólt, Manhercz a spanyolok 3-0-s sorozatánál ejtett egy szépségdíjasat, így Hajdú B. István joggal jegyezhette meg a televíziós közvetítésben, hogy "teljesen szétszedtük ezt a spanyol válogatottat". Mindezt a negyedik negyed elején mondta. Az Eb-ezüstérmessel vívott partin. A szakkommentátor, Szabó Zoltán pedig azt tette hozzá, hogy az utolsó nyolc percben kapott gólok már belefértek. Ritkán tapasztalhatunk ilyet, pláne egy ilyen minőségi riválissal szemben.

A vége 13-11 lett ide, hősies sikert aratott a magyar válogatott a sérült Varga Dénest nélkülözve, nagyon szép ajándékkal kedveskedve a 45. születésnapját éppen a meccs napján ünneplő Märcz Tamásnak. Tegyük el ezt a mérkőzést emlékbe, mert az utóbbi évek egyik legkellemesebb emlékét szolgáltatta ez a sokra hivatott magyar férfi vízílabda-válogatott. És még csak most jöhet a java.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, férfiak
C-csoport, 2. forduló

Magyarország–Spanyolország 13-11 (4-2, 5-4, 3-0, 1-5) 
vezette: Margeta (szlovén), Goldenbert (amerikai) 
Magyarország: Nagy V. – Jansik Sz. 2, Bátori 1, Manhercz K. 2, Hárai 1, Vámos 1, Sedlmayer 2. Csere: Mezei, Zalánki 3, Angyal 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Spanyolország: López Pinedo – Bustos 1, Larumbe, Perrone 2, Barroso, De Toro 1, Munnariz 2. Csere: Lorrio (kapus), Granados 3, Mallarach 1, Tahull, Cabanas, Fernandez Miranda 1. Szövetségi kapitány: David Martin

A magyarokkal azonos csoportban szereplő új-zélandi válogatott 8-8-as döntetlent játszott a dél-afrikai csapattal, ami azt jelenti, hogy Märcz Tamás együttese a záróforduló eredményétől függetlenül a C jelű négyes élén végez, azaz közvetlenül a negyeddöntőben folytatja majd szereplését. A magyarok a csoport utolsó mérkőzésén a dél-afrikaiakkal találkoznak közép-európai idő szerint pénteken 1.30 órától.

A magyar csapat programja a csoportkörben - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak )

C-csoport
július 19., péntek
1.30: Dél-Afrika - Magyarország


Hozzászólások