Ráúszás - Le lesznek ugyan osztva a lapok, de azért keveri is majd a kártyákat a pólókapitány a 27 fős válogatott keretben
Le lesznek ugyan osztva a lapok, de azért keveri is majd a kártyákat a pólókapitány a 27 fős válogatott keretben
Fotó: FINA/Facebook

Le lesznek ugyan osztva a lapok, de azért keveri is majd a kártyákat a pólókapitány a 27 fős válogatott keretben

Takács MártonTakács Márton
2019/06/07 15:15
Hétfő óta 17 játékossal készül a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére és a júliusi, dél-koreai világbajnokságra. Märcz Tamás szövetségi kapitány mesélt nekünk a keretről, a feladatokról és a célokról.

A Margitszigeten készülő csapatból először két kulcsembert kértünk nyilatkozatra. Az OSC-ben pólózó Manhercz Krisztián évek óta a válogatott alapembere, még Benedek Tibor kezdte beépíteni a nemzeti csapatba, Märcz Tamás pedig folytatta ezt a munkát. Manó a tavalyi Világkupán és az idei Európa-kupán is húzóember volt, igazolta, hogy a gárda egyik legfontosabb tagja. Manherczhez hasonlóan Zalánki Gergő is alapember, még a 2016-os trieszti olimpiai selejtezőn bukkant fel a válogatottban, ahonnan azóta kirobbanthatatlan. Tavaly a Világligán, a Világkupán és idén az Európa-kupán is remekelt. Majd  egy visszatérő kapus, Bisztritsányi Dávid, és egy mindössze egyszeres válogatott játékos, Gyárfás Tamás nekünk adott interjúját közöltük.

A két év után újra nyári meghívót kapó pólókapus részéről nem csak duma volt a válogatottság elérése | Hosszabbítás

Hétfőn megkezdte felkészülését a nyári világversenyekre, a Világliga júniusi Szuperdöntőjére és a júliusi dél-koreai világbajnokságra a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az egyelőre még nem teljes, 27 fős keretből a 10 ferencvárosi meghívott nélkül dolgozó csapatból ezúttal Bisztritsányi Dávid és Gyárfás Tamás nyilatkozatát közöljük. A lehető legkellemesebb környezetben, a Margitszigeten, napos időben rajtolt el a férfi pólósok nyári melója.


A szövetségi kapitánynál, Märcz Tamásnál - akit a Nemzeti Sport újságírójával, Lakner Gáborral közösen kérdeztünk -, először arról érdeklődtünk, mennyiben játszott szerepet a soha nem látott számú, 27 fős keret kialakításában az a tény, hogy tavaly nyáron rövid idő alatt szinte ugyanaz a csapat vett részt a Világliga budapesti Szuperdöntőjén és a barcelonai Európa-bajnokságon. Amíg az elsőn ezüstérmesek lettek Vámos Mártonék, addig az Eb-n mindössze nyolcadikok.

"Abszolút közrejátszott a tavaly nyári élmény, ami miatt több játékosban gondolkodtam ezen a nyáron. Nagy hasonlatos az idei nyár lebonyolítása is, még a BL Final Eight is ugyanazon a napon van, ami még csak ennek a hétnek a végén kezdődik, miközben mi már a válogatott felkészülésén beszélgetünk. Ami a tavalyi évhez képest még inkább kibontakozott, hogy a Ferencvárosból még több játékos érdekelt a válogatottban, tíz játékos van tőlük. Tavaly ugyanígy volt, akkor is nagy számban hiányoztak a felkészülés elejéről, mert akkor a Szolnok és az Eger révén két csapatunk is a BL-ben volt még érdekelt. Nagyon nehéz ilyen közeli válogatott tornákon részt venni. Kötelezettségünk is van, saját rendezésű tornánk is lesz, a BENU-kupa, amelyre a két nagy válogatott verseny között kerül sor. Úgyhogy jól ki kellett találni ezt a nyarat. Úgy láttam, hogy ez úgy oldható meg a legjobban, ha egy bővebb keretben gondolkodom. Valószínűleg minden játékosnak lesz lehetősége valamelyik tornán részt vennie."

Meglepő neveket is találhatunk a listán, sokan valószínűleg nem gondolták volna, hogy a 13, helyezett UVSE-ből az amúgy remek teljesítményt nyújtó Bisztritsányi Dávid, vagy a Ferencváros 36 éves védője, Gór-Nagy Miklós is szerepet kaphat. Nem beszélve arról, hogy a Fradiban a szezonban elsősorban támadásban remeklő, 33 esztendős Kállay Márk, és a szintén balkezes, debreceni Dőry Farkas lesz a két újonc, akire számítana a kapitány.

"A keretben vannak nagy visszatérők. Itt van például Biszritsányi Dávid, aki volt már kerettag nálam is, illetve korábban szerepelt világversenyen is. Idén nagyon markáns jelenség volt az UVSE kapujában. Nagyon rutinos kapus, aki bármikor be tud ugrani, és jól tudja irányítani a társait. Itt lesz majd Gór-Nagy Miklós, aki a Ferencvárossal még a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében szerepel. Még mindig fantasztikus fizikai állapotban van, és folyamatosan bizonyította, hogy nem rosszabb, mint két évvel ezelőtt, amikor még itt volt a válogatott keretben. Ő egy kemény, technikás hátvéd, akinek jól jöhet a rutinja, és akinek komoly szerepe, feladata lehet.

Van két újoncunk, mindketten balkezesek, Dőry Farkas és Kállay Márk, mindketten saját csapatuk, a DVSE, illetve a Ferencváros meghatározó játékosai voltak idén. Kállayban az a különleges, hogy úgy tudott belépni egy nagyon erős FTC-be, hogy meghatározó tagja lett egy topcsapatnak, különösen ezzel keltette fel a figyelmemet. Valószínűleg ezt meg tudná csinálni a válogatottban is, ha ott erre képes. Ők lehetnek a meglepetésemberek ebben a 27-es keretben. A másik 23 játékos tulajdonképpen év közben szerepelt már a válogatottban, mindannyian ott voltak a Világliga/Európa-kupa-sorozat valamelyik mérkőzésén, szakaszában."

Märcz_Tamás_válogatott.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Vajon a kapitány tud, kénytelen súlyozni a két nyári világverseny, a Világliga és a vb között? Mi a fontosabb, a csapatépítés, a folyamatos fejlődés, vagy az eredményesség, esetleg a kettő együtt?

"Nem könnyű súlyozni, hiszen mindig azt tartom a legfontosabbnak, ami éppen érkezik. Ez most a Világliga lesz először. Ennek ellenére okosnak is kell lenni a tavaly nyári tapasztalatok alapján. Jövő héten megérkeznek a Ferencváros játékosai is, az lesz az a pillanat, amikor eldöntöm, hogy ki az, akinek a Világligán majd részt kell venni. Ebben szerepe lesz az FTC BL-szereplése alatt kialakított utolsó benyomásaimnak, illetve a 17 játékossal töltött egy hétnek. A többi játékos tovább fog dolgozni a Világliga időszaka alatt is a stábom tagjaival Budapesten, és a világbajnokságra fog készülni. Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen extrém történés miatt ezen nem változtatnék. Akár egy Világligán látott extra teljesítmény is közrejátszhat, ha így lesz, el fogok rajta gondolkodni, ha olyan történik, ami az itthon maradó játékosokról megváltoztatja a véleményemet, amiatt is változtathatok. Az is biztos, hogy egy játékost mindenképpen kiemelünk, hiszen 14 játékos fog végül kimenni a japán edzőtáborba, amely a kvangdzsui világbajnokság előtt hat napon át fog zajlani. Majd csak abból a 14-ből fogom megnevezni a végső 13-at. Le lesznek ugyan osztva a lapok, de végig fent tartom majd a jogot, hogy ezen változtathassak."

Szeptember óta nagy sikerélmények is érték a magyar válogatottat, hiszen a Világkupát és az Európa-kupát is megnyerte, mindkettőt általános meglepetésre, ráadásul remek játékot nyújtva. Ez milyen hatással lehet a csapatra és az ellenfelekre?

Ha az ellenfelek eddig nem vettek komolyan, ezután a két sikerünk után már biztosan. Látják, hogy itt vannak velünk azok a játékosok is, akik plusz extrát tudnak adni a magyar válogatottnak. Eredményesek is voltunk az elmúlt időszakban, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan folytatódni fog ez a sorozat, ezért rengeteget kell tenni. Nagyon jó erőállapotban kell lenniük a Világligán résztvevő játékosoknak és azoknak is top állapotba kell megérkezniük, akik a világbajnokságra készülnek. Ez kell azoknak a lépcsőfokoknak a megmászásához, hogy eljussunk az éremcsatákig. Ha csak belegondolok abba, hogy első számú konkurenseink, akik szintén ott lesznek a világbajnokságon, szintén nem fognak pihenni, ők is biztos mindent megtesznek, hogy akár már a csoportküzdelmeket vagy a keresztbejátszásokat a legmagasabb szinten hozzák. Nem lazsálhatunk a következő öt-hat hétben, mert az ellenfelek nem hogy gyengébbek lennének, hanem úgy látom, hogy folyamatosan erősödnek." 

Visszatérve az első kérdésre adott válaszhoz, és hogy keretbe foglaljuk Märcz Tamás mondandóját, a kapitány megerősíti, hogy ki van sakkozva gyakorlatilag mind 27 játékos szerepe:

"Amikor megérkeznek a Ferencváros játékosai és kibővülünk, gyakorlatilag két csapatra válik szét a keret. Egyik részük már akkor célirányosan a Világligára készül, a másik pedig elszeparáltan, de keményen dolgozik."

Märcz_stáb.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A férfi vízilabda-válogatott nyári kerete   
kapusok:  Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok:  Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Dőry Farkas (Debrecen), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC), Gyárfás Tamás (Eger), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Várnai Kristóf (BVSC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Hozzászólások