Ráúszás - Közel a legerősebb, 20 fős kerettel készülhetnek férfi pólósaink az Európa-kupa nyolcas döntőjére 
Közel a legerősebb, 20 fős kerettel készülhetnek férfi pólósaink az Európa-kupa nyolcas döntőjére 
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Közel a legerősebb, 20 fős kerettel készülhetnek férfi pólósaink az Európa-kupa nyolcas döntőjére 

Takács MártonTakács Márton
2019/03/26 11:17

Märcz Tamás kedden délelőtt kihirdette 20 fős bő keretét az Európa-kupa jövő heti, április 5-7. közötti zágrábi nyolcas döntőjére, ahol a negyeddöntőben Montenegró lesz az első ellenfele a magyar férfi vízilabda-válogatottnak. 

A magyar csapat csoportelsőként jutott az Európa-kupa nyolcas fináléjába, ahol három nap alatt három mérkőzés vár rá.  A mezőnynek a mieinken kívül Szerbia, Horvátország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Görögország és Oroszország a tagja.

„A keret névsora alapján látható, hogy a bő keret azok közül került ki, akik a selejtezőben játszottak a csapatban. A szokásosnál nagyobb létszámot az indokolja, hogy az utazás előtt ezúttal lesz lehetőségünk három napon át edzeni, amelyeken szeretném, ha egymás közötti edzőmeccseken tesztelnénk az új szabályokat. A berlini Világkupán a most megnevezett keretből tizenkét játékos már élesben megismerkedett velük, inkább frissíteniük kell élményeket, a többiek először találkoznak majd ezzel. Néhány edzésre feltétlen szükség van ahhoz, hogy felvegye mindenki az új szabályok pörgősebb ritmusát” – indokolta a keret összetételét Märcz Tamás waterpolo.hu-n.

Azt már a VLV-nek árulta el a kapitány, hogy "hétfőtől a Komjádi uszodában készülünk egészen szerdáig, akkor hirdetek utazó csapatot, csütörtökön reggel indulunk a torna helyszínére, délután már Zágrábban edzünk."

Közel a lehető legerősebb keretről beszélhetünk, ahonnan Mezei Tamás sérülés miatt hiányzik, így Hárai Balázs mellett Német Toni vagy Bedő Krisztián szerepelhet majd centerposzton. A kapusok közül egy itthon marad majd, a ahogy a bekkek -  Angyal Dániel, Jansik Dávid és Szilárd, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, közül is legalább egy, és a kapásoldalon szereplők közül is válogatni kell, mert Bátori Bence, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Pásztor Mátyás és Varga Dénes együttes jelenlétét nem bírná el a gárda szerkezete. A 20 tagú keretből 15-en utazhatnak majd Zágrábba.

Öt egyesület adja a 20 fős névsort, mivel a Málta ellen debütáló ifj. Gyárfás Tamás nem utazik - az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert pedig a hírek szerint lezártnak tekinti válogatottbeli pályafutását -, így a legjobb csapatok közül az Eger nem delegál játékost a keretbe. A Ferencváros adja a legtöbb pólóst, eggyel marad el az FTC-től a Szolnok, hárommal a bajnokságot veretlenül vezető OSC, a Miskolcból és a BVSC-ből is válogatott a szövetségi kapitány.

A keretet adó játékosok klubok szerinti megoszlása
Ferencváros - 7
Szolnok - 6
OSC - 4
Miskolc - 2 
BVSC - 1

Ahogy a kapitány jelezte a nyilatkozatában, az EK-n a tavaly magyar aranyéremmel végződő berlini Világkupán kipróbált új szabályok lesznek érvényben - például bizonyos esetekben rövidül a támadóidő, kevesebb lesz az időkérés, rövidebb a nagyszünet -, a mostani keret tagjai közül Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Nagy Viktor, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes és Vámos Márton nem volt ott a VK-n, így számukra teljesen újak lesznek ez a rendelkezések.

A zágrábi Európa-kupa nyolcas döntőjéből három csapat jut be a Világliga belgrádi Szuperdöntőjébe, amelynek már biztos résztvevője a rendező Szerbia. A Világliga győztese kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. 

Tavaly egy-egy győzelemmel és döntetlennel, két vereséggel a hatodik helyen zárta  az első ízben kiírt Európa-kupa nyolcas döntőjét Rijekában a magyar válogatott. 

A magyar férfi vízilabda-válogatott 20-as kerete az Európa-kupa nyolcas döntőjére:
kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi vízilabda Európa-kupa, nyolcas döntő, Zágráb
a program
2019. április 5., péntek
Negyeddöntő

Magyarország-Montenegró, 15:00
Spanyolország-Szerbia, 16:45
Olaszország-Oroszország, 18:30
Görögország-Horvátország, 20:15  
2019. április 6., szombat
az 5-8. helyért
15:00 és 16:45
elődöntő
18:30 és 20:15
2019. április 7., vasárnap
a 7. helyért, 15:00
az 5. helyért, 16:45
a 3. helyért, 18:30
döntő, 20:15 

Hozzászólások