Ráúszás - Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt
Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt

Takács MártonTakács Márton
2019/07/23 11:13

A magyar férfi vízilabda-válogatott ha nehezen is, de 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Varga Dénes törött kisujjal is beszállt a meccsbe, és lőtt egy bombagólt.

Ausztráliát a tavaly szeptemberi berlini Világkupa-döntőn kétszer is sikerült legyőzni, a Világliga idei belgrádi Szuperdöntőjének negyeddöntőjében viszont Aaron Youngerék úgy jutottak tovább büntetőkkel, hogy Märcz Tamás csapata már 5-1-re is vezetett. 

Kvangdzsuban öt másodpercnyire voltunk az újabb ötméteres-párbajtól, amikor jött Vámos Márton és egy pazar átlövésgóllal eldöntötte a partit. Az hagyján, hogy az ausztrálok már nem nagyon számítottak arra, hogy lesz még itt látnivaló, de a televíziós közvetítés rendezője is lemaradt a győztes találatról. Többé nem fog.

Nem játszott jól a magyar csapat, nagyon nem. Talán a csoportelsőséggel járó plusz szabadnap sem jött jól - volt már erre példa, mondjuk a 2015-ös, kazanyi vb-n -, miközben a szerbekkel is kétkapuztak a mieink, de talán kiestek a ritmusból. Álmoskásan, lassan kezdte a mérkőzést Märcz Tamás csapata, zsinórban két magyar emberelőny is kimaradt, a saját fórunkból kaptunk gólt, nem mentek a lövések, Vámos büntetőből egalizált. "Legyen ez egy startpisztoly" - mondta ekkor Szabó Zoltán szakkommentátor, de nagyon nezehen indultak be azok a fogaskerekek. Nagy Viktor viszont jól állt a lábán, 2-3-nál pedig Manhercz Krisztián lőtt egy olyan gólt fórban, a kapásoldalról, a kötélről, amit előadott már ezen a vb-n Sedlmayer Tamás, és amilyennel Varga Dénes robbant be a 2008-as olimpia döntőjében a köztudatba.

A második nyolc percben e momentum ellenére is megmaradtak a hibák védekezésben, nem jól rendeződtek vissza a fiúk, centerből is lőttek akciógólt az ausszik. Lassan játszottuk meg a fórokat, statikusak voltak a figurák, alig volt mozgás az emberelőnyöknél. Ne felejtsük el, hogy 12-en játszották zsinórban a harmadik meccsüket a mieink, így azért jóval nehezebb a dolguk, mint a többieknek. Az sem jött jól, hogy Zalánki Gergő hiába harcolt ki papíron büntetőt, a játékvezetők nem ítéltek ötméterest. Aidan Roach viszont szerencsés gólt szerzett fórban, így először volt kettő közte, 4-6 oda.

Hárai.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt már a csapatkapitány, az Új-Zéland elleni nyitó mérkőzésen ujjtörést szenvedő Varga Dénes sem bírta tovább ülve a kispadon, és annak ellenére, hogy a lövőkezén tört el a kisujja, beszállt a vízbe. Nagyon kellett az ő jelenléte, elkezdett osztogatni, passzolni, irányítani, mert sok volt a hiba nálunk, nem pörögtünk eléggé, nem mentek a fórok, pontatlanságok jellemezték a támadójátékunkat. A vb két legjobb magyar játékosa, Vámos és Zalánki emberelőnyből szerzett találatai révén sikerült az egyenlítés, majd az egész vébén hatalmasat játszó, immát tényleg világklasszis Zalánki akciózott pazarul Joseph Kayes-en, de megint elmaradt a jól megérdemelt büntető. A Szeged és az OSC korábbi izomtornya ráadásul egy olyan figurából szerzett gólt fórból - a kapufától -, amelyet már harmadszorra adtak elő az ausztrálok ezen a meccsen. Nagy Viktor is jól hallhatóan tette ezt szóvá. Majd jött Varga Dumi és szerzett egy látványos bombagólt. Törött ujjal. Innen kezdett feljönni a csapat, a remeklő Sedlmayer Tamás két blokkot is megverve lőtt átlövésgólt. Ezt a játékrészt 3-1-re hoztuk, de még mindig nem tudtunk dominálni.

A záró játékrészt Zalánki fórban szerzett gólja nyitotta, ezzel a 3-0-s magyar sorozattal 6-7-ről lett 9-7 ide. Angyal Dániel is kipontozódott, Roach egy kettős előnyből, Kayes egy sima fórból volt eredményes, gyorsan lett újra egál. Pohl Zoltán lövése viszont kimaradt fórban a túloldalon fél perccel a vége előtt. Kayes pedig a frászt hozta ránk, amikor tök üresen maradt a kapu előtt, Nagy Viktor szerencsére védte a ziccert.

És amikor már a legtöbben készültek a szétlövésre, érkezett Vámos Márton, aki négy másodperccel a vége előtt egy hatalmas góllal eldöntötte a mérkőzést. 

magyar_pólósok.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Märcz Tamás csapata ezzel egyetlen lépésre van az ötkarikás kvótától, ugyanis ezen a vb-n a férfiaknál két indulási jogot osztanak ki: mivel az olimpiai bajnok Szerbia - amely Világliga-győzelmével már biztosította helyét Tokióban - a negyeddöntőben kikapott a spanyoloktól, ezért a két döntős vehet részt biztosan a jövő évi ötkarikás játékokon. A magyarok a csütörtöki elődöntőben - közép-európai idő szerint 11.30 órától - az olasz válogatottal játszanak.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, férfiak

negyeddöntő
Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)
vezette: Vojevogyin (orosz), Putnikovic (szerb) 
Magyarország: Nagy V. - Manhercz K. 1, Zalánki G. 3, Vámos M. 3, Sedlmayer 1, Jansik Sz. 1, Bátori. Csere: Angyal, Mezei, Pohl, Varga D. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Dennerley - Ford G. 1, Kayes 2, Edwards L. 2, Roach 2, Younger, Howden. Csere: Campbell, Power 2, Ford A., Putt, Edwards B. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

további eredmények
negyeddöntők

Szerbia-Spanyolország 9-12
Horvátország-Németország 10-8
Olaszország-Görögország 7-6

Hozzászólások