Ráúszás - Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger
Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger

Takács MártonTakács Márton
2019/08/21 13:31
A ZF-Eger szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy férficsapatát négy új játékossal erősítette meg. Dabrowski Norbert együttesébe két új kapus is érkezik, Szolnokról a Bajnokok Ligája-győztes, Világkupa-aranyérmes Kardos Gergely, Kaposvárról pedig Krémer Balázs. Kapásoldalon az UVSE legjobbja, Baksa Benedek jelent újdonságot, a Pécsről szerződtetett Csacsovszky Erik pedig több poszton is bevethető lesz.

Folytatja a tavaly megkezdett utat az Eger. Nem csak anyagi okok miatt szállt ki a piaci versenyből, a klasszisok megszerzéséért folytatott irtó drága harcból a hevesi egyesület, itthon már csak a Ferencváros és az OSC engedheti meg magának több olimpiai bajnok, külföldi és magyar zsenik foglalkoztatátását, idén már a Szolnok is több fiatal hazai tehetséget is szerződtetett.

Dabrowski Norbert együttese egy éve ilyenkor többek között Gyárfás Tamás, Lukács Dorián és Sánta Dániel személyében húszas éveik közepén járó pólósokat szerzett meg, mindhárman sokat fejlődtek, Gyárfás felnőtt válogatott lett, ott volt a Világliga Szuperdöntőjén a magyar nemzeti együttesben, Sánta pedig az Universiade-bronzérmes magyar válogatott csapatkapitánya volt a nyáron.

Kardos_Gergő_válogatott_MVLSZ_3.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Idén négy fiatal hazai vízilabdázó vette Eger felé az irányt. A „végy egy jó kapust” felszólítást kimaxoló klub rögtön két hálóőrt is megszerzett, miután a mögöttünk hagyott évadban különböző okok miatt sem Valics Bence, sem Csiszár Boldizsár nem tudott stabil teljesítményt nyújtani, így új hálóőrök után néztek. Kardos Gergely lesz az első számú kapus, a 23 éves pólós a Honvédban egy évadot (a 2015/2016-ost) György Dáviddal gyakorlatilag felesben védett, az elmúlt három évadot Szolnokon töltötte, de a világbajnok, rutinos Nagy Viktor mögött csak második volt a rangsorban. Képességei, tudása és eddigi szereplése alapján már járt volna neki egy kezdőhely valamelyik élcsapatban, most az Egerben fogja megkapni ezt a lehetőséget.

Az újak közül először őt kérdeztük a váltás okairól:

Nagyon nagy lehetőség számomra, hogy Egerben első számú kapus lehetek, és így esélyem lehet arra, hogy még jobban meg tudjam mutatni magam a válogatott színeiben is. Mégis csak más egy első számú pozícióból indulni. A Szolnok egy BL-es topcsapat, nagyon sokat köszönhetek annak a klubnak, ahol három évet töltöttem. Ott lettem igazából OB I-es játékos, onnan kerültem be a válogatott keretbe, sokkal tartozom Cseh Sanyinak és Zivko Gocicnak is. A fő prioritás az volt, hogy a minél több válogatott lehetőség miatt többet szerettem volna védeni egy klubban is tétmeccseken, és Viktor mögött ez nem volt annyira biztosítva.”

Kardos olyan furcsa helyzetben volt tavaly, hogy miközben egy kiváló kapusról beszélünk, Nagy Viktor miatt csak a második opció volt a Dózsában. Az egy évvel ezelőtti berlini Világkupán az első meccs után a sérüléssel bajlódó Vogel Soma távollétében egyedül védte végig a torna hátralévő részét, remekül, alaposan megtámasztotta hátulról a VK-aranyérmes magyar válogatottat. Előtte a Világliga budapesti Szuperdöntőjén is nagyszerűen teljesített, éppen Nagy Viktorral megosztozva a feladatokon. A Világliga idei belgrádi Szuperdöntőjén már első számú kapusként kapott lehetőséget, ott is jól dolgozott, az ausztrálokkal vívott negyeddöntő után viszont eltiltották brutalitás miatt, hárommeccses eltiltást kapott. Ennek a kettős szerepnek az egri szerződésével papíron vége, itt már nagyobb lesz rajta a felelősség.

A tavalyi Világkupa tényleg nagyon jól sikerült, szinte B-kerettel, fiatal csapattal mentünk ki, ahogy a szerbek is, akik úgy is borzasztó erősek voltak. Az ausztrálok meg a németek teljes kerettel voltak, számunkra óriási siker volt az aranyérmünk, bravúr is volt tőlünk a győzelem. Az első meccs kivételével az összes mérkőzésen tudtam védeni, mert Somának problémája volt a térdével. Számomra jól jött ki a lépés, és nagyon örültem a sikernek. Idén Világliga Szuperdöntőn Bisztróval voltunk kapusok, ott az utolsó két meccsen eltiltás miatt nem tudtam sajnos játszani, de addig úgy éreztem, hogy egész jól megy a védés. Nagyon örültem, hogy benne lehettem abban a csapatban, miközben nyilván a vb-csapatba való bekerülés lett volna a nagyobb cél. Szépen lassan, lépésről lépésre haladva megcélzom az Eb-t, és hogy ha esetleg az megvan, akkor az olimpiát is, oda is mindenképpen szeretnék utazni. Mindent meg fogok tenni Egerben azért, hogy ez sikerüljön.”

Kardos a Szolnokkal a dobogóhoz szokott az elmúlt három szezonban, egy arany, egy ezüst és egy bronz a mérlege a Dózsával az OB I-ben. Nem adná alább Egerben sem:

Úgy gondolom, hogy az Egerrel a legjobb négybe tartozunk a magyar mezőnyben, reális, hogy oda kerüljünk, és szeretnénk érmet szerezni a bajnokságban. Az Euro-kupában is minél előrébb szeretnénk végezni, nekem személyes célom, hogy megnyerjük, úgy gondolom, hogy ha jól játszunk, akkor minden esélyünk meg is lesz erre.”

Krémer_Balázs_Kaposvár.jpg Fotó: kapospolo.hu

A másik kiválasztott a 24 esztendős Krémer Balázs, aki a Kaposvárt hagyta ott az egriek hívó szavára. Nagy szerepe lehetett ebben a klubelnök Szécsi Zoltánnak, aki védett együtt Kaposvárott Krémerrel, előbb játékostársak voltak, majd a háromszoros olimpiai bajnok a remek adottságokkal rendelkező pólós edzőjeként is dolgozott. Az elmúlt évadban 22 OB I-es meccsen védett a Kaposvárban, 45%-os hatékonysággal tette a dolgát. Az MVLSZ kapusranglistáján a 20 hálóőr közül a 8. legjobb teljesítményt nyújtotta. Tavaly júniusban Vogel Soma sérülése miatt S.A.S.-behívóval Märcz Tamás válogatottjával is együtt készülhetett.

Kapásoldalra az általunk már többször méltatott Baksa Benedek érkezik Benedek Tibor UVSE-jétől. A 19 éves, idén érettségizó pólós 138 gólt lőtt a mögöttünk hagyott idényben az 52 OB I-es és ifjúsági mérkőzésén, az OB I-es All Star-csapatunkba is beválogattunk. Ifi bajnoki arannyal és az OB I-ben elért 13. hellyel búcsúzott az UVSE-től a nyáron, ahol 10 évet töltött. Biztosak vagyunk benne, hogy egy éven belül válogatott lesz, a tokiói olimpia után pedig alapembere is lehet a felnőtt nemzeti együttesnek. Benedek után az OB I másik legjobb vezetőedzője, Dabrowski Norbert felügyelete alatt fog dolgozni, az Eger mestere pedig olyan fiatalokat segített eddig a válogatott szerepléshez, mint Bedő Krisztián, Lőrincz Bálint, Zalánki Gergő, Kovács Gergő vagy Gyárfás Tamás. Baksának remek adottságai vannak a játékhoz, jól úszik, pazarul lő, gólerős, még a védekezésén kell sokat javítania. Olyan klasszisoktól tanulhat majd, mint Hosnyánszky Norbert, Angelos Vlachopoulos és Strahinja Rasovic.

"Benedek Tiborért is küzdöttünk végig" - mondja az UVSE legjobbja, a klubtól távozó Baksa Benedek | Hosszabbítás

159 gólt lőtt a mögöttünk hagyott idényben, ő volt az UVSE férfi vízilabdacsapatának messze legeredményesebb pólósa. Ebben a klubban nőtt fel, minden oda köti, de a nyáron, az OB I-ben szerzett 13. hely, az ifi bajnokságban elnyert aranyérem, és a sikeres érettségije után távozik nevelőegyesületétől, és az egyik nemzetközi kupában szereplő élcsapathoz szerződik.

A negyedik érkező a Pécsről igazolt Csacsovszky Erik. A 22 éves pólós még a Honvédban tűnt fel, de akkor és ott - öt esztendővel ezelőtt - még túl fiatal volt ahhoz, hogy sok és rendszeres játéklehetőséghez jusson. Pécsre szerződött, ami remek döntésnek bizonyult. Az ott töltött négy idénye alatt felépítette magát, sok izmot pakolt magára, rengeteg időt töltött a vízben, és Lukács Gergely keze alatt idővel kulcsember lett. Rosszkézen és kapásoldalon is be lehet vetni, sőt, még bekkben is. Az elmúlt idényben 40 gólt lőtt a PVSK bajnoki meccsein, erőtől duzzadó, lendületes játéka nagy nyereség lehet Egerben is, ahol Hosnyánszkyt is tehermentesítheti. A nagyszerű Vlachopoulos posztttársaként nagyon jó dolga lesz, Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás mellett hamarosan ő lehet a harmadik kiváló válogatott jobbkezes vízilabdázó rosszkéz oldalon.

Pécsen négy szezont játszottam. Amikor a Honvédból eljöttem, hároméves szerződést írtam alá náluk, számomra egy nagyon fontos három esztendő lett ez. A harmadik szezon végén több csapattól is volt megkeresésem, de úgy éreztem, még egy idényt szeretnék meghatározó játékosként eltölteni egy középcsapatban, hogy minél több tapasztalatot és rutint szerezzek, hogy aztán azokat egy még erősebb klubnál – amilyen például az Eger – kamatoztassam. Mindent meg fogok tenni, hogy ez így is legyen abban a két évben, amíg biztosan itt leszek.”

Csacsovszky_Erik_Pécs_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Csacsovszky Erik több poszton is bevethető pólós, az olyan univerzális játékosoké lesz a jövő - de már a jelen is egyre inkább -, mint amilyen ő is.

Amikor Dabrowski Norbival beszéltünk a szerepemről, mondta nekem, hogy minden poszton meg kell tanulnom játszani, pontosan azért is, mert szűkítik a válogatottak kereteit az olimpia előtt is, 13 helyett már csak 11 játékost lehet nevezni. Ezért az univerzális játékosoknak lesz nagyobb előnyük a többiekkel szemben. Úgy gondolom, hogy bekkposzton vagyok most a leggyengébb, ott kell a legtöbbet fejlődnöm, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ott is lépjek még egy lépcsőfokot felfelé. De minden poszton ugyanez a célom. Alig várom, hogy Vlachopoulos visszatérjen a csapathoz, úgy gondolom, hogy az én fő pozíciómon, rosszkéz hátul jelenleg ő a világ legjobb játékosa. Nagyon várom, hogy végre együtt dolgozhassunk és tanulhassak tőle!”

És hogy hová helyezi az Egert az új szezonban? Íme:

A bajnokságban mindenképpen a bronzérem megszerzése és a BL-indulás jogának kiharcolása a célunk. Az Euro-kupában meg szeretnénk eljutni a döntőig. Ha nem ezeket a célokat tűzzük ki magunk elé, akkor nem ér semmit az a munka, amit elvégzünk.”

A Baksa Benedekkel és a Dabrowski Norberttel készített interjúinkat külön cikkekben közöljük majd!

Eger_újak.jpg Fotó: Lénárt Márton/egrivizilabda.hu

Hozzászólások