Ráúszás - Kétmeccses eltiltást kapott az ellenfelét megütő Varga Dénes, az FTC pólócsapatának kapitánya
Kétmeccses eltiltást kapott az ellenfelét megütő Varga Dénes, az FTC pólócsapatának kapitánya
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kétmeccses eltiltást kapott az ellenfelét megütő Varga Dénes, az FTC pólócsapatának kapitánya

Takács MártonTakács Márton
2019/04/30 16:20

Brutalitás miatt két mérkőzésre szóló eltiltást kapott Varga Dénes, az FTC-Telekom vízilabdacsapatának kapitánya, mert az OB I szombat esti OSC-Ferencváros mérkőzésén megütötte Burián Gergelyt, a hazaiak játékosát. Ahogy a VLV cikkében olvasható, a Magyar Vízilabda-szövetség Fegyelmi Bizottsága előbb felfüggesztette Varga játékjogát, majd kedden le is zárta az ügyet. Dr. Deák Péter, a testület elnöke a honlapnak elmondta, hogy a rendelkezésre álló videóanyagok és Varga Dénes nyilatkozata alapján hozták meg döntésüket: két mérkőzésre eltiltották a Ferencváros játékosát, akinek 200 ezer forintos pénzbüntetést is fizetnie kell. A benyújtott videófelvétel egyértelműen mutatta a brutalitást, Varga Dénes pedig hétfői nyilatkozatában elismerte felelősségét és elnézést kért a történtek miatt - bár egyesülete közleményében magától Buriántól nem kért bocsánatot. A játékos és klubja egyaránt lemondott a fellebbezés lehetőségéről, ezért a határozat jogerős. Délután az MVLSZ honlapján is megjelent az erről szóló rövid hír.

Ahogy arról beszámoltunk, a középszakasz utolsó fordulójának csúcsrangadóján a játékvezetők és az ellenőr nem vettek észre egy olyan esetet, ami a bajnokság további kimenetele szempontjából is kulcsfontosságú lehet. A negyedik negyed hajrájában jártunk, az utolsó három percen belül, amikor az FTC 13-7-es vezetésénél, a vendégek biztos győzelmének és középszakasz-elsőségének tudatában Varga Dénes, a Ferencváros - egyben a magyar válogatott - csapatkapitánya - a víz felett, szemből, ököllel arcon ütötte a medence szélén, a labdától távol az OSC balkezesét, Burián Gergelyt. 

Ütés miatt felfüggesztették a világklasszis FTC-pólós, Varga Dénes játékjogát, ítélet még nincs | Hosszabbítás

Vasárnap estig inkább a játékról beszéltek a szombati Ferencváros-OSC szuperrangadó kapcsán, azóta viszont egy rendkívül sportszerűtlen jelenet adja a fő témát, ami egész héten fennmaradó topikja lehet a magyar vízilabdának, pláne, hogy a világ egyik legjobb vízilabdázója, Varga Dénes az eset főszereplője.


Az újbudaiak 21 éves szélső/átlövője vérző orral hagyta el a medencét, Varga Dénest nem büntették még csak sima kiállítással sem, miközben brutalitásért négyperces kiállítással kellett volna sújtani. Az egyik játékvezető, Csanádi Zsolt szeme előtt történt az eset, de sem ő, sem a szemben álló Petik András, sem a meccs ellenőre, Kosztolánczy György nem avatkozott közbe, Varga a vízben maradhatott, a közben a Csanádi sporttársnál indulatosan reklamáló Buriánt viszont cserével kiállította a spori. Ezzel együtt, illetve e nélkül kaptak 7-es - azaz nem jó - osztályzatot a bírók az ellenőrtől.

Az ütés jól látható az m4sport.hu közvetítésében is, legalábbis az eset lassításában. A Médiaklikkre feltöltött felvételen az élőképen még nem látszódott az eset, mert kamerán kívül történt, épp zajlott a játék a medence közepén, és éppen kiállítást kapott Pohl Zoltán, Varga Dumi csapattársa. Egy későbbi lassításnál (1:11:57-nél) már teljesen jól látszik Varga Dénes alattomos ütése: "De nagyot kapott Burián. Ez nem volt szép, sőt, kifejezetten csúnya volt, ezért könnyen lehet, hogy el is tiltják majd Varga Dénest. Úgy, hogy nagyon sokkal vezetett a Ferencváros, pláne nem volt ez benne a meccsben" - mondta Horváth Péter, a csatorna kommentátora. A szakkommentátor, Szabó Zoltán pedig erre reagálva ezt mondta az esetről: "Ez a kulcsa a dolognak. Szerintem Varga Dénes, ha most másodszor átgondolja, akkor azért ő is arra a következtetésre jut, hogy ez teljesen felesleges volt... Ezt úgy szokták csinálni, hogy ne látszódjon."

Burián.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Hétfőn a Ferencváros közleményt jelentetett meg az ügyben, melyben Varga Dumi vállalta tette következményeit, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Madaras Norbert, az FTC Vízilabda Szakosztályának elnöke is megszólalt, aki felelős sportvezetőként kemény szavakkal illette Varga felelőtlenségét.

A két meccses eltiltás azt jelenti, hogy Varga Dénes biztosan lemarad a Ferencváros-Eger bajnoki elődöntő első, szerdai felvonásáról. A hét nyert pontig tartó párharcot a címvédő FTC 6-0-s előnyről kezdheti, azaz már május 1-jén, egy esetleges sikerrel biztosíthatják helyüket a zöld-fehérek a fináléban. Ha így lesz, akkor a döntő első meccséről is lemarad majd a Fradi olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, Bajnokok Ligája-győztes pólósa. Amennyiben a másik ágon azt a párharcot szintén 6-0-ról indító OSC legyőzi a Szolnokot, akkor az aranycsatában ismét találkozik egymással az FTC és az OSC, ahogy Varga és Burián is. Remélhetőleg békében.

Hozzászólások