Ráúszás - Két év után ismét egy csoportban az elmúlt öt szezon bajnokai, az FTC és a Szolnok férfi pólócsapata
Két év után ismét egy csoportban az elmúlt öt szezon bajnokai, az FTC és a Szolnok férfi pólócsapata
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Két év után ismét egy csoportban az elmúlt öt szezon bajnokai, az FTC és a Szolnok férfi pólócsapata

Takács MártonTakács Márton
2019/08/12 18:07
A legutóbbi két szezon bajnoka, a Ferencváros és az azt megelőzően sorozatban háromszor aranyérmes Szolnok egy csoportban szerepel majd a férfi vízilabda OB I 2019/2020-as szezonjában, miután hétfőn elkészítették a szeptember 4-én kezdődő bajnokság menetendjét.

A Magyar Vízilabda-szövetség székházában hétfő délben elkészítették az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság csoportbeosztásait - a csapatokat az előző bajnokság végeredménye alapján, párosával sorolták be a csoportokba. Megvannak a BENU férfi Magyar Kupa csoportjai is.

A bajnokságban a legutóbbi arany-, illetve bronzérmes gárda, vagyis az FTC és a Szolnok, 2018 és 2019, illetve 2015, 2016 és 2017 bajnoka az A-csoportban szerepel majd. Legutóbb két éve volt egy nyolcasban a Fradi és a Dózsa, tavaly elkerülték egymást a bajnokság alapszakaszában, előbb a magyar Szuperkupáért kiírt találkozón futottak össze, ahol Varga Dénesék diadalmaskodtak, majd az OB I középszakaszában mérkőztek meg, mindkét alkalommal az FTC győzött. A két fél egymás elleni csatái azért is érdekesek, mert már nyolc pólóst igazolt Szolnokról az FTC 2016 óta (Varga Dániel, Madaras Norbert, Stefan Mitrovic, Varga Dénes, Vámos Márton, Mezei Tamás, Aaron Younger, Zalánki Gergő). Ráadásul az új idényben ez lesz a két biztosan főtáblás magyar egyesület a Bajnokok Ligájában.

Az élvonalba visszakerülő Szeged az A-ban szerepel majd, a magunk részéről nagyon várjuk a 7. és a 14. fordulót, amikor az egykor az UTE mindent megnyerő csapatában egymás mellett pólózó, majd a válogatottnál is együtt dolgozó Benedek Tibor és Szabó Zoltán néz majd farkasszemet egymással a parton a Szeged-UVSE meccseken utóbbi első OB I-es vezetőedzői idényében.

Eger_OSC.jpg Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

A B-csoport két legerősebb csapata a legutóbbi második OSC és a negyedik Eger. Nagy csatát vívnak ők is egymással 2014 óta, az eltelt öt esztendőben már 12 (!) pólóst igazolt Egerből az OSC (Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Kevin Graham, Kovács Gábor, Salamon Ferenc, Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő, Hárai Balázs, Branislav Mitrovic) ez is adja kettejük összecsapásainak pikantériáját. 

Az A jelű nyolcasban mindössze kettő - az FTC és az UVSE -, a B-csoportban négy fővárosi klub található, Érdekesség, hogy az OB I-ben és a Magyar Kupában is azonos csoportba került a Budapesti Honvéd SE és a Vasas. Az A- és a B-csoportban is a novemberi 7. fordulóig kell várnunk az első rangadókra, amikor Szolnok-FTC és Eger-OSC partikat láthatunk.

Az A- és B-csoportban kétszer játszik majd mindenki mindenkivel, ezt követően a felsőház és az alsóház 8-8 csapata folytatja ugyanebben a rendszerben, úgy, hogy a csapatok a már megszerzett pontjaikat magukkal viszik és a folytatásban csak azokkal a klubokkal küzdenek meg (oda-vissza), amelyekkel nem játszottak az alapszakaszban.

Az eddigiekhez képest viszont elmarad a playoff első szakasza, amiben a tabellán négyes csoportokra bontva páros meccseket rendeztek. A középszakasz végén kialakult sorrend kiadja a rájátszás kezdőhelyzetét, és az első helyezett a másodikkal azonnal döntőt játszik, a harmadik pedig a negyedikkel bronzmeccset - és így tovább. Az is változás, hogy jövő tavasszal a bajnoki címért sorra kerülő párharcban is elegendő lesz a végső sikerhez az egyik fél második győzelme - eddig ebben a párharcban három nyert meccs kellett a döntéshez.

Az alapszakasz tervezett menetrendje IDE kattintva érhető el.

E.ON férfi vízilabda OB I
2019–2020

A-csoport: 
1. FTC
2. Szolnok
3. Miskolc
4. Debrecen
5. Pécs
6. Tatabánya
7. UVSE
8. Szeged 

B-csoport: 
1. OSC
2. Eger
3. BVSC
4. Honvéd
5. Szentes
6. AVUS
7. Kaposvár
8. Vasas

A Magyar Kupában a csoportmeccseket szeptember 1-jén és 2-án rendezik, a négyesek győztesei jutnak a negyeddöntőbe, ahol csatlakozik a mezőnyhöz az öt kiemelt csapat, a Ferencváros, az OSC, a Szolnok, az Eger és a Miskolc.

A Magyar Kupa csoportbeosztása:

A-csoport: 
Szentes (rendező)
UVSE
BVSC
Szombathely

B-csoport:
Pécs (rendező)
Debrecen
Nagykanizsa
Tatabánya

C-csoport:
Kaposvár (rendező)
Honvéd
Szeged
Vasas


Hozzászólások