Ráúszás - Kapusparádé - a 18 éves Magyari Alda vezérletével pólósaink legyőzték az Eb-aranyérmest
Kapusparádé - a 18 éves Magyari Alda vezérletével pólósaink legyőzték az Eb-aranyérmest
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kapusparádé - a 18 éves Magyari Alda vezérletével pólósaink legyőzték az Eb-aranyérmest

Takács MártonTakács Márton
2019/06/29 10:25
A magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re legyőzte az Európa-bajnoki címvédő holland csapatot a margitszigeti Diapolo-kupa pénteki zárónapján, így a torna második helyén végzett. Helyszíni tudósításunk Magyari Alda és Bíró Attila nyilatkozatával.

Csütörtök után pénteken is egy 8-7-es mérkőzést játszott a magyar csapat, csak amíg az olimpiai ezüstérmes olaszokkal szemben minimális különbségű vereséget szenvedett, addig az Európa-bajnok Hollandiát remek játékkal legyőzte Bíró Attila együttese.

Ehhez óriási segítséget nyújtott a mindössze 18 éves Magyari Alda klasszisteljesítménye a kapuban. A Honvéd fiatal hálóőre - aki 2000. október 19-én született, a varázslatos magyar-orosz sydney-i olimpiai finálé után 18 nappal - idén januárban mutatkozott ne a nemzeti csapatban, a pénteki mindössze a harmadik válogatott mérkőzése volt, ehhez képest fogott mindent, mint az olajfesték. 61%-kal zárt a kapuban, de volt olyan része a találkozónak, ahol sorozatos védései után 77% állt a neve mellett. Többször hárított emberhátrányban, megfogta Catharina van der Sloot büntetőjét is. Élmény volt nézni magabiztos teljesítményét. A jóval rutinosabb Kasó Orsolyát és Tóth Esztert szorította ki a világbajnoki keretből, és akinek bizonyíték kell és nem ígéret, hogy milyen jó, az nézze vissza ezt a partit. 

Vályi_Vanda.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Amelyet gyakorlatilag végig vezetve nyert meg a magyar válogatott. Az első negyedben pazar játékot nyújtottak a mieink, a 2-1-es előnyük nem tükrözi igazán, hogy milyen jól védekeztek, és hogy elöl is mennyire jól helyzetbe tudtak kerülni. Parkes Rebecca csavargólja adta meg az alaphangot, szó szerint, mert végre igaz vízilabdahangulat uralkodott a lelátón is, pedig most sem lehettek többen 350-nél. 4-2-nél, 6-4-nél és 7-5-nél már kettő is volt közte, sőt, Vályi Vandáék 8-5-re is vezettek. 

Amikor Keszthelyi Rita többet pihent, mint szokott, megijedtünk, hogyan fogja elbírni a csapat a világklasszisának hiányát úgy, hogy az ő másik fele, Szücs Gabriella eleve nem is játszhat sérülés miatt, ehhez képest remekül tartották magukat a többiek, és ez nagyon jó jel a két hét múlva kezdődő vb előtt. A találkozó vége izgalmasra sikerült, de végül egyet sikerült megőrizniük előnyükből Csabai Dóráéknak, 8-7-es sikerükkel pedig az olaszok mögött a második helyen zárták a Diapolo-kupát. 

Ez a torna nagyon jól szolgálta a magyar válogatott felkészülését, a világ élvonalába tartozó csapatok közül kettővel is játszott egy-egy szoros meccset. A centereink, Gyöngyössy Anikó és Rebecca Parkes, valamint Keszthelyi Rita és Vályi Vanda révén remek egyéni produkciókat is láthattunk, pénteken pedig egy szédületes kapusteljesítményt is. Láthatóan sokat fejlődött védekezésben a Világliga balul sikerült budapesti Szuperdöntője óta a csapat, és van mire alapozniuk Gurisatti Grétáéknak. 

A szenzációsan védő Magyari Aldát kérdeztük a meccs után (a Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt):

"Ez volt a harmadik válogatott meccsem, most izgultam talán a legjobban, bár most fel tudtam készülni fejben, hogy biztosan vízbe ugrok. Ez egy kicsit nagyobb hátteret adott, nem úgy ugrottam be, hogy 'úristen, most másodikként ugrok be', hanem egyből tudtam, hogy ott kell lennem, és magabiztosan védenem kell. Nem éreztem úgy, hogy ők lennének a jobbak, még ha Európa-bajnokok is - főleg, hogy három éve mi is voltunk azok. Úgy voltam vele, hogy ez egy ellenfél, és meg kell mutatnom, hogy itt vagyok a kapuban, és ide nem lőhetnek gólt. Reménykedtem, hogy már az első meccsen vízbe ugorhatok, de végül nem így lett. A délelőtti edzés után, az ebédnél mondta Bíró Attila, hogy én fogok kezdeni. Ezért elemeztem a holland lövőket, írtam a füzetembe, videókat néztem és így magabiztosan tudtam kezdeni. A mostani sikernek az volt a kulcsa, hogy csapatként küzdöttünk, a védekezésben nagyon jól működött a kommunikáció, mindenki tudta, hogy mit kell mondani a másiknak, jól összeálltunk, egyben volt a csapat."

A szövetségi kapitányt, Bíró Attilát is értékelésre kértük:

"A kapusteljesítmény tényleg talán a legjobb volt eddig idén, hasonlóan jó játékot viszont már nyújtottunk idén, gondolok itt az olaszok elleni szentesi Világiga-selejtezőre, vagy Torinóban, amikor az olaszokat meg a görögöket is megvertük. Ebbe a sormintába beilleszthető ez a meccs is. Az értékét növeli, hogy győzelemmel tudtunk búcsúzni a közönségünktől a vb előtt, illetve a lányok önbizalmának sem ártott ez a siker. Úgy gondolom, hogy Gangl Edinának kellett még meccseket játszania, védenie sokat, azért ő az első számú kapusunk, de mindenképpen az volt a tervem, hogy Alda is kap egy meccset. Az olaszok elleni meccs után nem mondtam el itt nektek, de az én fejemben már akkor eldőlt, hogy ezúttal ő fog védeni. Ő ezt az ebédnél tudta meg, nem tudom, azóta hogy pihent, délután hogyan tudott nyugodtan rákészülni, nyilvánvalóan izgult, de a várakozásaim fölött teljesített. A torna három meccsén mindenképpen javuló tendenciát mutattunk, még az Universiade-válogatott elleni ötgólos győzelem is komoly értéket képvisel. Az olaszok ellen kicsit statikusabbak voltunk támadásban, védekezésben ott se voltunk rosszak. Erre lehet építeni majd a vb-n. Igazából mindenben előreléptünk, most már az emberelőnyök is jobban mentek, az összes taktikai elemben előre tudtunk lépni, de azért még nyilván nem vagyunk készen. Ez a két, két és fél hét jót fog tenni nekünk, sokat fogunk gyorsulni passzban, lövésben, úszásban."

Női vízilabda Diapolo-kupa, 3. nap
Magyarország-Hollandia 8-7 (2-1, 2-2, 2-2, 2-2)
Gólszerzők: Vályi 2, Parkes 2, Keszthelyi, Csabai, Leimeter, Horváth B. ill. Megens 2, Joustra, van der Sloot, Rogge, Keuning, Koolhaas

további eredmény
Magyar Universiade-válogatott - Olaszország 8-14 (3-3, 2-2, 1-4, 2-5)
Gólszerzők: Garda 4, Gémes 2, Hertzka, Máté, ill. Bianconi 3, Garibotti 2, Avegno 2, Queirolo, Aiello, Picozzi, Emmolo, Chiappini, Galardi, Marletta

A végeredmény: 
1. Olaszország
2. Magyarország
3. Hollandia
4. Magyar Universiade-válogatott 


Hozzászólások