Ráúszás - Kabaréba fordult át az OSC-Vasas-A-Híd szerelmi háromszög a magyar vízilabdában
Kabaréba fordult át az OSC-Vasas-A-Híd szerelmi háromszög a magyar vízilabdában
Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Kabaréba fordult át az OSC-Vasas-A-Híd szerelmi háromszög a magyar vízilabdában

Takács MártonTakács Márton
2020/04/30 14:59
Új nagycsapat formálódott papíron - vagy inkább még csak a fejekben - a Vasasnál azzal, hogy az OSC eddigi névszponzora, az A-Híd a következő szezontól már inkább az angyalföldi pólóba fektet, és vitte volna magával az újbudaiak legjobb játékosait edzőstül. Vad Lajos már aláírt a Vasashoz, de a legújabb fejlemények szerint nem követi őt senki Újbudáról.

Ott tartottunk a sztoriban szerdán, hogy a háttérben közben gőzerővel folynak a a tárgyalások az A-Híd és az OSC eddigi játékosai között, hogy közülük kik folytatják majd pályafutásukat annál a Vasasnál, amelyhez a névadó szponzor átvándorolt Újbudáról. Arról a VLV számolt be korábban, hogy Vad Lajos kilenc fős listát adott le arról, hogy kiket látna a számára is új csapatban, a Vasasban, amelynek ő lesz a mestere. Nos, azóta úgy tűnik, abból a kilencből senki sem tart a mesterrel a város másik felére.

A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja | Hosszabbítás

Pénteken délelőtt biztossá vált, amiről napok óta pletykáltak, az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt., az OSC eddigi támogatója a következő szezontól a Vasas férfi vízilabdacsapatának kiemelt, névadó szponzora lesz. A-Híd Szeged, A-Híd OSC-Újbuda, A-Híd VasasPlaket. Az A-Híd nagy utat járt be az elmúlt években.

Már az is sokatmondó volt, amikor tegnap délután kiderült, megérkezett az első pofon a projekt kitalálóinak, a XI. kerületiek legnagyobb klasszisa, a szerb Andrija Prlainovic ugyanis a Marseille-hez szerződött. A sportág jelenlegi három legkiválóbb játékosainak egyike - Varga Dénes és Felipe Perrone mellett - biztosan nem húzza fel az angyalföldiek piros-kék sapkáját, ugyanis a tekintélyes Total Waterpolo cikke szerint a szerb zseni közben hároméves szerződést kötött a 2019-ben Euro-kupát nyerő Marseille-jel. Ez a csapat vezette a félbehagyott francia bajnokság tabelláját is, tehát a legkiválóbb gall klubról van szó. 

"Azért szerződtem Marseille-be, mert ez a klub nagy ambíciókkal rendelkezik, kiváló egyesület, amely évről évre fejlődik. Három évre írtam alá hozzájuk, a megállapodás hossza nagyon fontos tényező volt abban, hogy őket választottam, a korom miatt pláne." -  nyilatkozta a Vaterpolo Vestinek  a cikkünk megjelenése előtti napon 33. születésnapját ünneplő Prlainovic.

Ez a lépés alaposan felboríthatja a következő évadtól A-Híd VasasPlaket-ként szereplő klub terveit. Nem tudjuk, tárgyaltak-e Prlainoviccsal a költözésről, de ha igen, és ő nemet mondott, akkor akár azt is hozhatja magával, hogy más klasszis - legyen az külföldi vagy magyar - szintén úgy dönthet, hogy máshol folytatja. Ahogy az is igaz lehet, hogy így megnyílhat az út más nagy név előtt, aki a kapásoldalon pótolhatja a szerb zsenit. 

"Az OB I-es csapatokról meglévő ismereteinket figyelembe véve topcsapat építéséről van szó." -  nyilatkozta Apáthy Endre , a főszponzor képviselője a VLV-nek  április közepén. Nos, ennek az építkezésnek egy igen fontos lehetséges építőkockája esett ki, de mivel az A-Híd a híd- és útépítés mellett komoly múlttal és tapasztalattal rendelkezik az építőiparban is, ez nem jelenthet gondot. 

Az OSC legnagyobb klasszisa biztos nem megy át a Vasasba, inkább Marseille-be szerződött | Hosszabbítás

Miközben mindenki arra vár, hogy érkezzenek a hírek arról, hogy az OSC eddigi névadó szponzorával megerősített Vasas beszámoljon arról, kiket tud átcsábítani az újbudaiaktól magához, megérkezett az első pofon a projekt kitalálóinak, a XI. kerületiek legnagyobb klasszisa, a szerb Andrija Prlainovic ugyanis a Marseille-hez szerződött.


Közben a Magyar Nemzet igen érdekes fejleményekről számolt be. 

"Valóban megyek a Vasasba, de egyelőre úgy tűnik, hogy egyedül. Úgy tudom, mindenki vagy majdnem mindenki marad a Kondorosi úton, még Burián Gergő is, pedig ő már elígérkezett a Vasashoz. Aztán mégis marad." - nyilatkozta a lapnak Vad Lajos

Eddigi edzője szavait megerősítette a válogatott januárban Európa-bajnoki aranyat nyert Erdélyi Balázs is ugyanott.

"Meg tudom erősíteni, maradok az OSC játékosa. Hogy a többiekkel mi lesz, arról nem vagyok hivatott nyilatkozni, de nem tudok arról, hogy mennének a Vasasba."

A napilap Manhercz Krisztiánt is megkérdezte a hogyan továbbról,  "ő még egy kis türelmet kért, de az biztos, hogy ő sem a Vasasban folytatja." - írta a cikk szerzője, Ch. Gáll András. Mint írásából kiderül, Manhercz tárgyalt a Szolnokkal, de ahogy Kovács István, a Tisza-partiak szakmai igazgatója elárulta, "nem mozgattak meg minden követ a válogatott játékos leszerződtetése érdekében".  Arról például lehet tudni, hogy a szezon első felében még az OSC-ben pólózó Kovács Gergő Szolnokon folytatja, és posztján eleve ott van már a világbajnok Bátori Bence, és a jövő egyik lehetséges nagy kapásoldali tehetsége is a Dózsához szerződik. 

A BL-ben szárnyaló OSC-től az alsóházas Tatabányához igazolt egy válogatott pólós | Hosszabbítás

Péntek reggel robbant az átigazolási bomba a magyar férfi vízilabda OB I-ben, Kovács Gergő, a Bajnokok Ligájában idén remeklő OSC válogatott játékosa az alsóházas, a kiesés rémével fenyegetett Tatabányához igazolt. Messzebbről indítanánk. Adva van egy remek képességű, a KSI-t, a Honvédot és az Egert megjáró, az OSC-ben a második szezonját töltő válogatott pólós, aki idővel egyre hátrébb szorult az újkori története legjobb időszakát élő klub játékosrangsorában.

Kovács további újdonságokról számolt be a magyar vízilabda köreiben szokatlan nyíltsággal, de nem a saját csapatáról, hanem egyik legnagyobb riválisukról, az OSC-ről.

"A honi vízilabdás közeg összezárt, és a maguk módján segítették a klubok a főszponzor nélkül maradt OSC-t. Nem véletlen, hogy a Fradi például elengedte edzőnek Varga Dánielt a Nyéki Imre Uszodába. És úgy tudom, a kezdeti hírekkel ellentétben az újbudai önkormányzat is beszállt egy bizonyos összeggel." - nyilatkozta Kovács István 

A lap által megírt információk alapján szinte egyben maradhat az OSC, de várhatóan eddigi délszláv légiósai nélkül, összesen hét (7!) külföldi játékosa volt az idényben a XI. kerületieknek. Akik ezek szerint az FTC ifjúsági csapatának eddigi edzőjével, Varga Dániellel erősíthetnek a parton. 

Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Hosszabbítás

Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.


A Magyar Nemzet egy frissebb cikkben folytatta az OSC-Vasas-A-Híd-saga fejleményeinek ismertetését. Mivel nagy dérrel-durral harangozták be az új Vasas-szponzor érkezését, és a várható nagycsapat kialakítását, hidegzuhanyként érhette a klubot a hír, hogy megeshet, az edzőn kívül nem jön hozzájuk senki Újbudáról.

"Magam is értesültem az A-Híd Zrt. vezetőitől, hogy az OSC vízilabdázóinak zöme marad a klubjában, ez természetesen módosítja szakmai céljainkat a következő évadra és a keret kialakításának menetét is." - nyilatkozta a Vasas klubelnöke, az igen erőteljes presztízsveszteséget és kommunikációs deficitet elszenvedő Markovits László.  

Azt Markovits is elismeri, hogy a kezdeti kommunikáció az A-Híd részéről túlságosan optimista volt az OSC játékosainak a Vasasba igazolását illetően.

"De szerintem nem történt tragédia, a fokozatos építkezés hosszú távon még megalapozottabbá tudja tenni az együttműködésünket. Nincs ezzel semmi baj, Apáthy úr ezt tudomásul vette, de ettől függetlenül továbbra is támogatja a Vasast. Hosszabb távra tolódnak ki a célok, ha nem jövőre lesz dobogós a Vasas, legfeljebb majd egy-két évvel később. Úgy mondanánk, hogy újratervezés következik."

Így jelenleg a tavalyi játékoskeret adott az új vezetőedző, Vad Lajos számára a Vasasnál, és bár kezdetben egy luxusvilla nézett ki neki, egyelőre a legelső téglával és az első adag malterrel kell elkezdeni az építkezést új klubjánál. A körülötte kibontakozó sztori pedig egyre vadabb. Miközben ez a világ legerősebb vízilabda-bajnoksága, kabaréba illő események történnek. Lehet, hogy mégis Nyíri Zoltánnak, a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnökének, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagjának lesz igaza a Vasas és az A-Híd együttműködésének fejleményeit látva, amelyek: viccesek. Mondjuk mi csak kínunkban nevetünk.

Vad-Lajos-OSC-edző-min.jpg Fotó: Czagány Balázs/MVLSZ

FRISSÍTÉS

Közben a VLV-nek Varga Dániel megerősítette, hogy tényleg ő lesz az OSC új vezetőedzője, így náluk debütál az OB I-ben a parton.

"Köszönöm a gratulációt. Valóban, az OSC vezetőedzője leszek a következő szezonban. A klub vezetői egy olyan koncepcióval kerestek meg, amely szakmai szempontból nagyon tetszik. Fontos számomra, hogy nem egy esztendőben, hanem években gondolkodik mindenki, tehát most egy építkezés veszi majd kezdetét. Az is kiemelendő, hogy magyar játékosokból áll majd a csapat és végül: garanciát látok arra, hogy az a szakmaiság, amit képviselek, megvalósítható, elnyerte a klub vezetőinek tetszését."

Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs pedig elmondta, maradnak eddigi klubjukban.

Varga Dániel lesz az OSC vezetőedzője!

Kinyílóban a hírcsatornák az OSC új csapatával kapcsolatban. Eldőlt, hogy az új gárda vezetőedzője a jelenleg a Fradi-ifikkel foglalkozó Varga Dániel lesz. A klub magyar válogatottjai nem mennek át a Vasasba, az OSC-nél folytatják. Részletek: Természetesen Varga Dániellel hosszabb interjút is készítünk majd vezetőedzői elképzeléseiről.A Magyar Nemzet csütörtökön részletesen foglalkozott az átalakuló OSC és Vasas helyzetével.

Hozzászólások