Ráúszás - Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is
Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is
Fotó: Viló Zsófia

Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is

Takács MártonTakács Márton
2019/08/23 09:27
Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vezetőedzője a vele készített nagyinterjúnkban értékelte csapata mind a négy nyári igazolását, beszélt Kardos Gergely, Krémer Balázs, Baksa Benedek és Csacsovszky Erik erényeiről, együttese hazai és a nemzetközi porondra kitűzött céljairól, a nyári világbajnokságról, az új szabályokról, Jürgen Kloppról. 

Tavaly nyáron új útra léptetek az átigazolási, csapatépítési politikátokban. Nem szálltatok harcba sztárokért, klasszisokért, inkább fiatal magyar tehetségeket igazoltatok. Közülük Gyárfás Tamás felnőtt válogatott lett, ott volt a Világliga idei belgrádi Szuperdöntőjén, Sánta Dániel a szezon második felében válogatott formában centerezett, ő a bronzérmes Universiade-válogatott csapatkapitánya volt júliusban, és Lukács Dorián is sokat fejlődött. Az ő szempontjukból, illetve az új koncepció felől hogyan értékeled az Eger szereplését a mögöttünk hagyott idényben? 
Nyilván a sportban az eredmény beszél, a tábla megmutatja ezt. Negyedikek lettünk, ez valamilyen értelemben visszalépés. Az, hogy az átigazolási versenyben mi részt veszünk-e vagy sem - nem akarok álszent lenni, ha meglennének a lehetőségeink, ha a büdzsénk olyan lenne, akkor mi is részt vennénk benne -, egy döntés kérdése, ha megvan rá a lehetőségünk, hogy elhatározzuk, melyik úton megyünk. Ez egy kényszerű döntés volt, de nem az én dolgom, ez a kérdés a mindenkori elnök, elnökség, Eger városának hatáskörébe tartozik. Amikor szerződést kötöttem, akkor pontosan tudtam, hogy milyen feladatot vállalok el. Ha az eredmény minősít, akkor azt is el kell mondani, hogy se Sánta Dani, se Gyárfás Tomi nem voltak előtte számításba véve a válogatottaknál. Úgy gondolom, hogy a tokiói olimpia előtt Sánta Dani bele fog szólni a centerkérdésbe. Most még az Universiadén nyújtott teljesítményére gondolok mint csapatkapitány. Illetve arra, hogy egy centert a mai vízilabdában az minősít, hogy két-három méteren áll-e vagy nem, és megkapja-e a labdát, az ítéletet. Teljesen mindegy, hogy egy center lő-e akciógólt meccseként, mert ügyes, ha ezt öt méterről teszi, akkor a támadások 80%-át tönkreteszi. 

Gyárfi.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ezek a játékosok fejlődtek, ez objektív tény, mert olyan kategóriába kerültek, meg olyan válogatott eseményeken szerepeltek, ahol eddig nem. Ez ugyanúgy mérhető mint az, hogy nem kell ezt az eredményt megmagyarázni. Gyárfás Tamás felnőtt válogatott lett, világeseménye volt, előtte meg nem volt. Nyilvánvaló, hogy ha nem fejlődött volna, akkor nem hívták volna oda. Ők mind fejlődtek, de ezek választások és döntések. Csak azok a játékosok tudnak fejlődni, akik azért jönnek ide hozzánk, mert fejlődni akarnak, azoknak tudok csak segíteni. Ugyanúgy, ahogy korábban Erdélyi Balázsnak, Zalánki Gergőnek, vagy Kovács Gergőnek, akik szintén nagyot léptek előre, amikor nálunk játszottak. Azért tudnak fejlődni, mert ők akarnak. Ez nem mágia, akarnak dolgozni és dolgoznak.

A kapuskérdés egy visszatérő probléma volt nálatok a múlt idényben, Valics Bence és Csiszár Boldizsár sem tudta stabilan megoldani a feladatát, noha mindkettejüknek voltak jó meccseik, de az olimpiai bajnok, vb- és Eb- aranyérmes Branislav Mitrovicot eleve nehéz lenne pótolnia minden klubnak. 
Mindenki pótolható, Mitrovic is. Cristiano Ronaldo is pótolható a Realban – ja, nem. Az biztos, hogy nagyon sok gólt kaptunk. Az objektív tény, hogy egy nagyon jó kapussal sikerült itt az évek alatt azzal nyerni mérkőzéseket, hogy mondjuk a BL-győztes Jug ellen másfél perccel a vége előtt vezettünk 6-3-ra, és az utolsó két támadásból kapott két góllal lett 6-5. Egy olyan elcsúsztatott zónával, ami nem az Eger játéka volt, sikerült megoldanunk, hogy öt gólon tartsuk azt a Jugot. Van rá megoldás, hogy jól tudjunk védekezni. Valics Bence valamilyen szinten egy 19-re lap volt, mert tudtuk, hogy tehetséges, és hogy egri. A piac nyilván szűk, a jó kapusok kluboknál voltak, és így visszatekintve két választásunk volt, Csoma Kristóf és Bence. Mivel utóbbi egri, emiatt rá esett a választás. Így alakult, nem mondom, hogy megoldottuk a posztot, mert akkor hazudnék, de nem akarom bántani Bencét, meg van ennek is az oka. Elváltak az útjaink, egy döntést kellett hozni a klub vezetőségének. Én emberileg és sportemberként is megemelem a kalapom előtte, mert egy nagyon nehéz szezonja volt. Nem a munkán múlt. Ilyen szempontból sikerült pótolnunk Mitrovicot, mert ha ő dolgozott x-et, akkor Bence x+1-et. Sokat dolgozott, hogy jó legyen, de a sport arról szól, hogy ekkor sem sikerül mindig minden. Az a nyolc csapat, amelyik ott van egy olimpia negyeddöntőjében, az ugyanannyit dolgozik egész nyáron. 

Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger | Hosszabbítás

A ZF-Eger szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy férficsapatát négy új játékossal erősítette meg. Dabrowski Norbert együttesébe két új kapus is érkezik, Szolnokról a Bajnokok Ligája-győztes, Világkupa-aranyérmes Kardos Gergely, Kaposvárról pedig Krémer Balázs. Kapásoldalon az UVSE legjobbja, Baksa Benedek jelent újdonságot, a Pécsről szerződtetett Csacsovszky Erik pedig több poszton is bevethető lesz.

Ha már a kapusokról beszélünk, térjünk rá az idei új igazolásaitokra. Ezen a poszton teljes vérfrissítést hajtottatok végre. A Világkupa-győztes, Bajnokok Ligája-aranyérmes Kardos Gergely Szolnokról, míg a remek adottságokkal rendelkező Krémer Balázs Kaposvárról érkezett Egerbe. Miért pont rájuk esett a választásotok? 
Nagyon sok lehetőségünk nem volt. Kardos Gergő olimpiára szeretne utazni, ami azt jelenti, hogy fejlődni akar. Az előbb elmondottak alapján, ha egy játékos úgy ül le velem tárgyalni, hogy ő tudja, hogy neki az a célja, hogy ő az olimpián akar szerepelni, akkor nincs miről beszélni. Ő egy nagyon jó kapus, nyilván ezért védett a válogatottban. De az is látszik, hogy pillanatnyilag a harmadik számú kapus Magyarországon, mert az idei világbajnokságon is elé volt rangsorolva Nagy Viktor és Vogel Soma. Azt kell mondjam, teljes joggal, mert Viktor alappillére a válogatottnak, és az ő teljesítményét, rutinját még egyik kapus sem éri el, de már ott kopogtatnak. Soma a BL-ben hozta azt, ami kellett a Ferencvárosnak a sikerhez. Mindketten meggyőzték Märcz Tomit. Gergő meg ebbe nem nyugszik bele és ez nyilván a klubban Viktor mögött nem ment volna, most viszont először lesz egy erős csapatnak első számú kapusa. 

De ha csak azért jött volna ide, mert itt megüresedett egy poszt, és itt első számú kapus lehet, akkor nem igazán győzött volna meg. Azzal viszont, hogy ki akar jutni az olimpiára, engem is motivál. Nagyon szeretném, ha ez neki sikerülne, és az a jó, hogy ő meg akarja, nem csak szeretné. Szeretnék én is olimpiai bajnok játékos lenni, de nem lehetek, mert már nem vízilabdázom. Ő meg akar, és ezt látom az edzéseken. 

Jellemzője az is, hogy nagyon jól tud védeni, de még hullámzó, ez egy kapusnál korból adódik. De benne van az is, hogy egyedül meg tud nyerni egy meccset, mindegy, hogyan védekezünk előtte. Ezt láttam a tavalyi Világkupán is, ahol volt olyan meccsünk, amelyiket ő egyedül nyert meg a magyar válogatottnak. Ami még nagyon pozitív benne, hogy állandóan mosolyog és mindig jókedvű. Ő úgy csinálja ezt az egészet, hogy látszik rajta, hogy élvezi. Nem nagy baj, ha egy 10-11 hónapos szezonban, 60 meccsel a hátunk mögött azt látom, hogy az az ember, aki mindenért felelős a kapuban, az mindig jókedvű.

Térjünk át Krémer Balázsra, aki Szécsi Zoltán mögött, mellett védett a Kaposvárban, majd utóbbi játékosa is volt ott, és Szecska mindig is elismerően nyilatkozott róla. 
Krémer Balázs egy olyan kapus, akit minden vízilabdaedző szeretne magának. Magas, hosszú, van egy alaplába, hajlított kézzel eléri a fölső sarkot, Dolgozott Szécsi Zolival Kaposváron, és Zoli azt mondta, hogy nagyon szeretne egy évet adni ennek a fiúnak. Mert szeretné megnézni, hogy egy olyan csapatban, ahol van rendszer meg szervezett védekezés, ráadásul jó játékosok védekeznek előtte elég magas szinten, mire képes. Hogy arra predesztinált-e Balázs, amit Zoli lát benne mint kapus, vagy nem. Van rá egy éve. Nyilván nem lesz könnyű dolga, mert Kardos van előtte. Ezt ki kell mondjuk, mert tény, Kardos Gergő lesz az első számú kapus. De attól még ő is minden edzésen az Egerben fog dolgozni. Úgy érkezett meg, hogy nagyon fájnak a könyökei. Mondta, hogy egy-két éve nem kondizik, mert nem tud semmit csinálni. Azt, hogy mit tud csinálni, megmondja a gyógytornász, az orvos meg az erőnléti edző, hárman. Mert mindent lehet csinálni. Én is tudom, hogy lehet porcos térddel, 112 kilóval futni, ha előtte fél éven át biciklizek és megerősítem a combomat. Ez egy ilyen egyszerű dolog.

Megvan benne is a potenciál, mindent meg fog ezért tenni. Hetek óta együtt dolgozunk, látom rajta, hogy akarja. Az is jó dolog - ha már kapuskérdés -, hogy Jászberényi Gábor hazajött kapusedzőnek. Látom Jasun, hogy nagyon motivált, bemegy velük a vízbe, mert tavaly még ő is védett az OB I-ben, Tatabányán. Konkurenciát csinálnak belőle, ezt a történetet nagyon jó irányba lehet vinni. Úgy látom, hogy élvezik a munkát, és sokat is dolgoznak.

Krémer_Balázs_Kaposvár.jpg Fotó: kapospolo.hu

A 19 éves Baksa Benedek is nagy fogásnak számít, róla azt mondta eddigi edzője, Benedek Tibor, hogy „ő egy érett, kész, felnőtt játékos lett, meg fogja állni a helyét új csapatában is. Jó edzője is lesz, úgyhogy nyugodt szívvel engedtem el.” 
Megmondom őszintén, hogy Szécsi Zolinak volt a döntése, hogy abszolút induljunk el abba az irányba, hogy 2-essel kezdődő évjáratú játékosokat is igazoljunk. Ez nekem még kicsit furcsa, mert azt kezdem érezni, hogy tényleg öregszem. Gondolom, te is. 

Szecskát se hagyjuk már ki akkor a szaknévsorból, mert ő is. 
Igen. Beniről nekem van egy külön történetem. Azt kevesen tudják, hogy amikor a BVSC-ben dolgoztam, akkor a felnőtt csapattal párhuzamosan vittem a '99-es születésű csapatot. A vízilabdát soha nem tekintettem munkának, mindig élveztem, de rég élveztem annyira, mint akkor. 10, 11, 12 éves gyerekeknél ma lemész, megmutatsz nekik valamit, és holnap visszajön, rettentő gyorsan. Ezt a korosztályt ezáltal ismerem, Beni 2000-es születésű. Már akkor is láttam játszani, látszott, hogy az egyik legtehetségesebb gyerek az Újpestben. Amióta aláírtunk vele, és tudja, hogy idejön, és voltam válogatott edzéseken is figyelemmel kísérni őt, már más szemmel nézem. Látom a tekintetén, hogy ő is komolyan gondolja, remélem, nem haragszik meg, ha elmondom a következőt. Mindegy volt, hogy mit mond az asztalnál, mert tudtuk, hogy tehetséges, tudtuk, hogy értelmes, főiskolára vagy egyetemre akar menni. És összeköti a kettőt. Egy három-négyéves periódus jön az életében, és ahhoz köti a váltását, hogy egyetemet szeretne végezni, és ennyi egy olimpiai ciklus is. És miért maradjon még egy évet az UVSE-ben, ha mondjuk Egerben is tud tanulni olyat, ami érdekli. Ez egy felnőtt döntés, és ő döntött, nem a szülei. 

Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége | Hosszabbítás

Kiemelkedő szezont zárt az OB I-et a 13. helyen záró UVSE-ben, amelynek ificsapatával aranyérmet szerzett a bajnokságban. 10 év után távozik nevelőegyesületétől, amelyből utolsó éves edzője, Benedek Tibor nyugodt szívvel engedi el. Miért igazol el a lila-sárgáktől és miért pont az Egert választotta Baksa Benedek, a következő évtized leendő meghatározó válogatott játékosa?

A nekem adott interjújában is mondta, hogy kellett neki a szintlépés, hogy nála jobb játékosoktól is tudjon tanulni. „Egyben kikerülök a komfortzónámból, abból, hogy otthon lakom, hogy édesanyám mindent megtesz értem, a szüleim tényleg mindenben segítenek, a húgommal eljátszogattam, de most már kell egy külön hely. Nem azért megyek el, mert szomorú vagyok és nem érzem itt jól magam, hanem azért, mert túl jól érzem magam az UVSE-ben, szeretnék előrelépni, nem belekényelmesedni ebbe az egészbe.” 
Így van. Utóbbira is lett volna lehetősége, de ő inkább a nehezebb utat választotta. Azt mondta, hogy az a fő indoka, amiért idejön, hogy persze, az UVSE jó, de ő már kinőtte, és onnan nem fog olimpiára utazni, ez egyértelmű. Hiába lő az UVSE-ben 40 gólt, és ő a legjobb játékos, az nem ugyanaz, mint mondjuk a BL-ben, vagy az Euro-kupában játszani Hosnyánszky Norberttel, és nemzetközi szinten bizonyítani. A szövetségi kapitány láthatja azt az UVSE-ben, hogy "tényleg ügyes, majd behívom, mert két év múlva már biztosan nagyon jó lesz", vagy játszhat az Egerben vagy az OSC-ben meghatározó játékosként, és láthatja azt, hogy nemzetközi szinten is jó. És nem az van, hogy berakom hatodiknak a magyar válogatottba, és persze, hogy jó, mert a Dumi mellett van. Ő azt mondta, hogy amikor elkezdett vízilabdázni, az volt az álma, hogy 18 éves korában legyen lehetősége olimpiára menni. Mivel 2000-ben született, 19 esztendős, a tokiói olimpia pedig jövőre lesz. Ő ezt nem akarja elengedni, bár ezt egy kicsit félve mondta ki az asztalnál, amikor beszélgettünk. Ha az UVSE-ben marad, akkor nulla sansza lenne rá, Egerben viszont legalább lesz erre esélye. És ahogy Kardos Gergő, úgy ha más is azt mondja, hogy válogatott akkor lenni, akkor jöjjön és csináljuk! 

Dabrowski_Baksa.jpg Fotó: Viló Zsófia

Jelezted, hogy ezzel kapcsolatban korábbi egri játékosodról, Zalánki Gergőről elmesélnél valamit. 
Amikor Zalánki Gergő ennyi idős volt, akkor Biros Peti meg én vetettük fel neki, hogy költözzön el otthonról. Mert azok az emberek, akik a túloldalon szembeállnak az Olympiakosznál, felnőtt emberek, férfiak. Ő viszont egy gyerek, mert otthon lakik, az édesanyja elé rakja a rántott húst, kimossa a ruháit, befizetik a számláit, stb. Ha valaki olimpiára akar menni, és olimpiai bajnok szeretne lenni, annak férfinak kell lenni, akár 18 éves, akár 22. Gergő azt mondta nekem akkor, hogy nincs igazam, mert az, hogy ő elköltözik Egerből a Malomárok utcába a Mátyás király útról, abban nem lenne nagy változás, mert az anyukája ugyanúgy át fog menni hozzá, közben viszont kidob egy csomó pénzt az albérletre. Teljesen igaza volt. Azzal, hogy Gergő elment Budapestre, majd Szolnokra, nem csak szakmai alapon, hanem józan paraszti ésszel nézve is megmagyarázta, hogy egy felnőtt ember lett. Kikerült az egri komfortzónájából, amelynek budapesti változatából Beni ki akart kerülni, és ha ez egy embernek a saját döntése, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Az első lépés egy fiú életében, amikor először ezt megteszi, a második majd az lesz, amikor gyereke lesz, és felelősséggel tartozik egy családért, akkor lesz igazán férfi. 

Csacsovszky Erik személyében egy több poszton is bevethető fiatal, Universiade-bronzérmes pólóst igazoltatok, aki Pécsett meghatározó szerepet töltött be. Egerben mire lehet képes? 
Kellett nekem egy olyan játékos, aki hatalmas vehemenciával ad egy ritmust a csapatnak. Ő egy motor. Ugyanúgy, ahogy Vlachopoulos, csak a görög inkább egy turbó feltöltő, nem egy motor. Bár az látszott idén, hogy 60 meccsen ő sem tud négy negyedet játszani. Kellett nekem még egy olyan játékos, akit jobbra, balra, bárhol tudok használni. Igazán bátor, vagy inkább vakmerő, néha túlságosan is. Amikor vele leültünk, akkor ő nem adott ebben a tekintetben jó választ. Nem akarta még elhinni azt, hogy mire képes. Elmondta, hogy szeretne ugyanolyan meghatározó játékos lenni Egerben, mint a Pécsben, én meg mondtam neki, hogy akkor ne gyere ide. 

Azzal szembesítettem, hogy egy dolgot mondjon, amit ne tudna megcsinálni úgy, ahogy Sedlmayer Tamás. Mert ha azt mondja, hogy nem tud úgy csavarni, mint Hosnyánszky, vagy nem tud úgy lőni, mint Vámos, akkor igaza van. Sedlmayer Tamás jelen pillanatban egy fix válogatott játékos. Ha egy 11 fős keretet nézünk, akkor kell egy olyan játékos, aki olyan, mint Younger vagy Sedlmayer, akik játszanak jobbra, balra, tudnak bekkelni, és szinte minden poszton bátran megállják a helyüket. Azt mondtam neki, hogy azért jöjjön Egerbe, hogy az olimpia előtt konkurenciája legyen Sedlmayernek, hogy ő ne legyen kényelmes, mert az a magyar vízilabdának is jót tesz. Aztán, ha ő lesz a jobb, akkor ő nyeri a meccset, gratulál neki és kész. Nekem azért is kellett ő, mert szükségem volt egy olyan játékosra, aki tehermentesíteni tudja Hosit, amíg kiültetem őt három percre. Ezt viszont csak úgy lehet megtenni, ha Csacsó játszik a jobb és bal oldalon, és bekkel is. Mindenhol fog játszani, mert akkor tudok forgatni ennyi játékost egy hosszú szezonban, ha gyakorlatilag az összes poszton megfordul.

Csacsovszky_Erik_Pécs_MVLSZ_2.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Mi a titka annak, hogy nálad sok fiatal játékos - Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő, Gyárfás Tamás, Sánta Dániel - fejlődött nagyot? 
Ezek a játékosok nem azért fejlődnek, mert idejönnek és elmondom nekik, hogy eddig balra húztátok a fórt, most viszont húzzák jobbra. Ők Magyarországon nőttek fel, és balról jobbra írnak. Nem azt mondom nekik, hogy nálam innentől jobbról balra kell írniuk, hogy jobbak legyenek, hanem elkezdek jobbról balra írni, és egy idő után nekik rá kell jönniük, hogy ezt hogyan kell csinálni és miért jobb így. Nem kötelezem őket arra, hogy jobbról balra írjanak, hanem arra kötelezem inkább, hogy ugyanúgy „a” betűt írjanak, ahogy az összes többi játékos. De ha ők úgy gondolják, hogy az jó, amit mi Egerben csinálunk, akkor egy év múlva ők jobbról balra fognak írni. Máshogy értelmezik a vízilabdát, meg kell, hogy változzon a szemléletük. Ez nevelés. Nevelni, segíteni akkor lehet, ha a másik is akarja, ha ő változtat a fejében, amennyiben hajlandó máshogy gondolkozni a vízilabdáról meg az egész életéről. Azt nagyon fontos leszögezni, hogy ezek a fiataljaink gyerekek még. Baksa Benedek eddig nem hagyta még el a szülői házat. Ahhoz, hogy ő vízilabdázó legyen, neki máshogy kell gondolkodnia. Be fog kerülni egy egyetemre, elkerül otthonról, ennek nyilván megvannak a veszélyei. Nem baj, hogy ha hozzányúl a tűzhöz és megégeti magát egy játékos. Az fogja kihagyni az ötméterest, aki odaáll, ez mindenre igaz. De ehhez máshogy kell gondolkodniuk. Ha leülsz beszélni mondjuk Kovács Gergővel, akkor szerintem ő már megemlítette, amiről beszélek. Amikor idejött Egerbe, egy idő után rájött, hogy miről beszéltem neki a jobbról balra írás kapcsán. Gergő máshogy értelmezi a vízilabdát azóta, amióta itt játszott. Ez egy kicsit olyan, mint nevelőedzőnek lenni. Ezek még nem kész játékosok. 

Az OB I élcsapatai közül, az első négy csapatot tekintve az Eger az egyetlen, amely ezt az utat járja. Ahol már több a fiatal magyar pólós, mint a klasszisok. Nem egyszer idézted már korábban Sir Alex Ferguson aranyszabályát, miszerint egy új csapat építésekor a harmadik évben lehet elvárni kiugró eredményt. Nyáron kezdtétek el a második szezont az új koncepcióval, ezúttal is csak fiatalokat igazoltatok. Hol tartotok ebben a folyamatban és milyen célokkal vágtok neki az idénynek? 
Ha emlékszel, bekommenteltem a Facebook-oldaladon a Benedek Tibi-interjúd alá egy tavalyi nyilatkozatot Jürgen Klopptól arról, hogy nem feltétlen a trófeák a fontosak, hanem a győzelemhez vezető út a lényeg. És Klopp ezt még azelőtt mondta, hogy bármit nyert volna a Liverpoollal. Nála sem az volt a kérdés, hogy fog-e nyerni, hanem az, hogy mikor. Ráadásul nem a legjobb csapattal diadalmaskodott. Beszélhetünk arról, hogy például Klopp Poolja közelebb van a Real Madridhoz költségvetésben meg játéktudásban, mint mi egy Ferencvároshoz vagy egy Reccóhoz. Egy fabatkát se adtak volna rá, hogy nyer, erre mégis megtette. Nyáron elkezdtem olvasni a könyvét, rettentő érdekes, hogy más úton megy, mint Ferguson. De azért a vezetéstechnikai dolgokat ugyanúgy megtartja. 

Úgy gondolom, hogy ha sikerül egy kicsit is Klopptól ellesni módszereket - mert ez a keret alkalmasabb arra a vonalra, mint amin ő megy -, akkor szerintem a fergusoni példából be tudjuk húzni a harmadik év eredményeit akár már most, a másodikban. 

Nem tudjuk megverni háromszor a Ferencvárost, de egyszer biztos. Ha azt nézzük, hogy egy tavalyi decemberi hét-nyolcgólos zakóról esélytelenül elindultunk, és utána kikaptunk egy góllal tőlük, pláne. Miközben vezettünk és egy olyan fór-hátrány volt a kardinális kérdés, ahol úgy kaptunk hátrányt, hogy a passz a mi játékosunk kezébe esett. Egész picin múlt, hogy Decker Ádám fél méterről kihagyott egy helyzetet. Úgy, hogy a szezonban a legjobb meccse az volt Ádámnak. Nyolc játékossal nyilván nem lehet jobbat produkálni. Úgy gondolom, hogy ha hiszek az erősítéseinkben, akkor miért ne? Ráadásul változik a magyar bajnokság playoff-rendszere is, így elég lenne kétszer megvernünk a Ferencvárost. Kapjunk el egy jó ritmust az első meccsen, aztán remegjenek ők, nehogy még egyszer kikapjanak. 

Meg fogjuk verni a Fradit idén, még az OSC-t is talán, még ez ellen a két csapat ellen is biztos tudunk hozni eredményt. Látom a játékosaim szemén, hogy van bennük hit meg szenvedély. És ennek előbb vagy utóbb lesz eredménye. Az, hogy mikor jön ki, az ugyanaz a kérdés, mint Kloppnál. Ez a csapat előbb vagy utóbb nyerni fog.

Dabrowski_Eger_uszoda.jpg Fotó: Viló Zsófia

Idén több éves folyamatos Bajnokok Ligája-szereplés után az Euro-kupában fogtok indulni. Ott mire lehettek képesek? 
Nehéz elengedni a BL-t, mert az egy csoda. Nehéz túllépni azon, hogy egy fór-hátrányra voltunk a későbbi győztes Szolnok elleni elődöntőn két éve. Nehéz elengedni év közben, amikor reálisan látod, hogy a jövő miatt fontosabbnak kell lennie annak, hogy a magyar bajnokságban hozd az eredményt, mert nincsen rá lehetőséged, hogy a 60 meccsből azon a húszon is oda tedd magad és 100%-ot hozzál, mert egyszerűen vékony a történet hozzá. Érzed, hogy elmegy a BL Final Eighted, ami az utóbbi négy évben mindig megvolt. Olyan csapatok voltak ott minden egyes BL hatos és nyolcas döntőn, mint az Eger, amelyek nyertek is, A Jug, a Szolnok, a Barceloneta, a Recco. Szinte mindig azok a csapatok nyernek, akik mindig ott vannak. Egyedül a Fradi a kivétel, mert egyszer ott volt, és máris megnyerte. Nem lehet mindig nyerni, pont a Ferencváros bizonyította be idén, hogy ez miről szól. Nem volt könnyű elengedni. 

Be kellett látni, hogy ennek a csapatnak az a reális, hogy az Euro-kupában szerepeljen. Az összes játékosom előbb kimondta, mint én, hogy ők ezt meg akarják nyerni. Nem be akarnak jutni a döntőbe, hanem meg akarják nyerni. 

Nyilván nem lesz olyan erősségű a keretünk, mint amikor a Fradi megnyerte kétszer egymás után. De ha meg akarják nyerni, akkor van rá esély. Ha azt mondjuk, hogy szeretnénk túljutni a csoportkörön, aztán meglátjuk, akkor úgyis el fogunk bukni. Informálódtam, azt lehet mondani, hogy nincs szerencsénk, Strahinja Rasovic azt mondta, a Kragujevác lesz idén a legerősebb szerb csapat, mert úgy alakulnak az igazolások, hogy jobbak lesznek, mint a Partizan és a Sabac. Teljesen mindegy, az első selejtezőkörben itthon játszunk, kettő továbbmegy a négyből, így a Radnicki, a Sibenik és a Csehov előtt, első vagy második helyen kell végeznünk. Az első mikrociklust felállíthattam volna úgy, hogy már ott csúcsformában legyünk, de erre nincs szükség. Ha meg akarjuk verni a Ferencvárost áprilisban, arra nem lehet úgy készülni, hogy a Csehov ellen legyünk csúcsformában. Ha azzal a hittel folytatják, amivel érkeztek ezek a játékosok, akkor nem azon fog múlni a szezon eleje, hogy mi tudunk vízilabdázni vagy nem.

Talán még gyorsabb csapatotok lesz, mint tavaly. Ez mennyiben jelent előnyt az új szabályoknál? 
A nyáron dolgoztam ezen. Voltam Belgrádban a Világliga Szuperdöntőjén, nagyon megáztam. De azt mondom, hogy az utóbbi idők egyik legnagyobb vízilabdás élménye volt a döntő. Kevés olyan meccs van, amin nem mi játszunk, és rettentően élvezem szakmailag és a hangulat alapján, de ez a döntő olyan volt. Nyilván a körülmények miatt is mindig emlékezni fogok rá. 

Nincsenek új szabályok, úgy gondolom. Az idő tényező az, ami befolyásolja a játékot is. A változást az adja, hogy a támadóidő újraindulásakor 20 másodpercre leugrik a támadóidő. Ez gyorsítja a játékot. 

Azt, hogy félpályán vagy hátul cserélünk, nem tartom olyan lényeges dolognak. Azt sem, hogy hat méterről be lehet-e úszni a szabaddobással vagy nem. Egy zavar, a hátulról történő szabálytalanság. Ahogy először le volt írva, az alapján a 90%-át nem ítélték meg. Sok válogatott edzést, mérkőzést, U20-ast is láttam, néztem emiatt. Nyilván az interneten is minden fönn van, bár az egyik kedvenc youtuberemet, Edoardo Ostit letiltották, mert minden felvételt felrakott, nagyon megkönnyítve a munkánkat. Nemrég kerestem egy videót, és láttam, hogy ez az oldal már nem érhető el a szerzői jogok megsértése miatt. Nagyon szereti a vízilabdát, jó volt, hogy felrakta a videókat. Nyilván a LEN meg a FINA is fölrakja azonnal a saját világesémenyei alatt – ja, nem. Nyilván ezért volt létjogosultsága a vízilabda világában Edoardo Ostinak. 

A lényeg, hogy az idő gyorsul. Egy fórban nincsen három körre idő, csak kettőre. Annak lesz három körre ideje, aki még gyorsabban passzol. Aki gyorsabban kapcsol, hogy mikor ússzon be a szabaddobással, mikor alszik be a védője. Az idő meg az időzítés. Hogy lesz-e egyensúly vagy nem? Azért nem lesz egyensúly, mert sokkal többet tesznek a játékvezetők kezére ezekkel. Ez nekem nem tetszik, mert a vízilabda egy végtelenül egyszerű játék. Hat ember játszik hat másik ellen a kapusokat nem számítva. Mivel a víz egy sűrű a közeg, lassabb a játék, nem lehet a futballhoz vagy a kézilabdához hasonlítani. A kézilabdához annyiban hasonlítható, hogy ott is van egy beállós (center), vonalak vannak, de nyilván gyorsabb a játék. Valamit abból át lehetne venni, az itt a kérdés, azzal, hogy gyorsul a játék, hova lehet elmenni. A fiatal játékosok alkalmasak lesznek erre. 

Nem tudok már megváltoztatni egy Hosnyánszkyt vagy egy Decker Ádámot. De a többi gyerek képes arra, hogy videóelemző rendszerből kiszámolt adatokból akár gyorsabban közlekedjenek vagy mozogjanak. Nyilván ezzel már megsúgtam, hogy idén megint próbálok valami mást csinálni, mert úgy gondolom, hogy aki egy helyben áll, az lemarad. 

A szerbeknek ugyanúgy megvolt egy nagyon jó generációjuk, a Filipovic-féle, mint nekünk a Kásás-féle, de ők azzal is megugrottak a mezőnytől, hogy váltottak a felkészülésben. Aki nem csak nézi a vízilabdát, hanem látja is, az tudja, hogy miben. Ezt követte az ausztrál és az olasz póló is.

Az olaszok is azért lehettek most világbajnokok, mert váltottak. Campagna mindig változtat, alapvetően már azzal is, hogy forgatja az embereket, meg az egyik világeseményen hisz egy zárt hátrányban, utána meg hisz a nyitott hátrányban, próbálkozik. Szerintem az olasz vízilabda a leginkább konstans az utóbbi időben. Ha megnézzük, London óta a belgrádi Eb-t és a budapesti vb-t leszámítva mindenhol négy között voltak. Mindig azt mondom, hogy amikor megfogalmazzuk, hogy mi az elvárás az utánpótlásban, nem fontos az eredmény, játékosokat csináljunk, aztán látjuk, hogy mindenki nyerni akar. Az eredmény azért fontos az utánpótlásban, mert a sportban az beszél. 

Ha egy csapat mindig a négyben van utánpótlásban, országos, gyerek, serdülő, ifi szinten is, akkor én jól dolgozom, mert az egy mérhető adat, mindig ott vagy az élmezőnyben. Nyerni nem fogsz mindig, mert az egyik évben három érettségiző a legjobb játékosod és éppen különórákra kell járni, mert a szülők orvosok és elvárják, nem fognak tudni nyerni. Vagy ott hagyja a barátnője, beteg lesz és nem nyer. De ha a munka jó, akkor úgyis négyben lesz. Aki pedig mindig a négyben van, az nyer. 

Látszik, hogy az olaszoknak bejön a Távol-Kelet, Sanghaj után Kvangdzsuban is világbajnokok lettek. Az idei egy rettentő homogén vb volt, sok csapat megnyerhette volna. Most épp az olaszok nyertek, mert szinte mindig ott vannak a négyben. Biztos, hogy azok nyernek, és azok vannak mindig a négyben, akik mennek előre, nézik Eduardo Osti videóit, nézik azt, hogy mi változik a sportágban.

campagna.jpg Fotó: Europress/AFP

A vízilabda egy rettentő amatőr sportág. Ha ezt komolyan venné Kína és Amerika, meg azok, akik profin beleszállnak más országokba, akkor nagyon megváltoznának az erőviszonyok. Tradicionálisan azok az országok, ahol régóta van vízilabda és szeretik a sportágat, azok az országok több jó vízilabdázóból válogatnak. Lehet arról beszélni, hogy milyen lélekszámmal rendelkezik Montenegró, persze hogy van sok jó játékosuk, mert sokkal többen vízilabdáznak ott, mint mondjuk úsznak. Mert ez a tradíció. De ha annyian úsznának Montenegróban, mint amennyien pólóznak, ha fordítva lenne az arány, akkor nyilván jobb úszósportjuk lenne, mert az lenne a hagyomány. De nem így van, mert Jugoszláviában mindig a labdasportok domináltak, az egyéni sportágak közül pedig inkább a tenisz. Abszolút megoldható, hogy mindenki előrelépjen. Nyilván a budapesti Eb-n sok minden el fog dőlni. Azt remélem, hogy minél több egri játékossal.

"Varga Dani mondta, amikor egymás mellett ültünk egy előadáson, az egyetemen, hogy szerinte hosszú évek óta most lesz olyan csapatom, ami igazán jól áll nekem. Ezzel egyetértek, s nem is tudom jobban megfogalmazni. Nyilván nagyon motivál ez a munka.” nyilatkoztad tavaly szeptemberben. Ez most is áll. Szerinted? 
Akkor indult ez a folyamat, amit Dani jól megfogalmazott. De ez a csapat jobban áll. Azért, mert a meghatározó, idősebb játékosok közül többen is nagyon kötődnek hozzám. Azt képviselik, amiben én hiszek. A fiatalok pedig, akik most jöttek és újak, pont beleillenek a képbe. Úgy gondolom, hogy így még jobban az enyém ez a csapat. Nagyon kevés olyan alkalom van, amikor tényleg úgy érzi az ember, itt minden klappol, hogy megvan a keret a célokhoz. Persze nem könnyű elengedni és földolgozni racionálisan, hogy látom, hogy erősebb a Ferencváros meg az OSC, de ezt még meglátjuk a medencében. 

Dabrowski_Eger_uszoda_tábla.jpg Fotó: Viló Zsófia

Hozzászólások