Ráúszás - Jól lesz felépítve a magyar vb-csapat az FTC BL-győztes pólósa szerint
Jól lesz felépítve a magyar vb-csapat az FTC BL-győztes pólósa szerint
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Jól lesz felépítve a magyar vb-csapat az FTC BL-győztes pólósa szerint

Takács MártonTakács Márton
2019/06/29 16:32
Pénteken a sajtó számára is nyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott. A júliusi világbajnokságra edző csapatból ezúttal Angyal Dánielt, Bátori Bencét és Sedlmayer Tamást kérdeztük a nyári feladatokról, a BENU-kupáról és a világbajnokságra való felkészülésről.

Vasárnaptól keddig a Margitszigeten sorra kerülő BENU-kupa vár a világbajnokságra készülő magyar válogatottra. Ez lesz az egyetlen felkészülési tornája a mieinknek a dél-koreai vb előtt, ahol sorrendben Franciaország, Hollandia és Görögország lesz a magyar csapat ellenfele. Az esemény pénteki sajtótájékoztatója után a csapatkapitány, Varga Dénes, és a szövetségi kapitány, Märcz Tamás is nyilatkozott nekünk.

Varga Dénes nagyon jó érzésekkel várja a vb-t, Märcz Tamás pedig látja a VL "beáldozásának" előnyeit | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnaptól három napon át a Margitszigeten rendezendő BENU-kupán folytatja a felkészülést a július 12-én kezdődő dél-koreai világbajnokságra. Az esemény pénteki sajtótájékoztatója után Varga Dénes és Märcz Tamás nyilatkozott honlapunknak.

A Szolnok védője, Angyal Dániel nagyszerű teljesítményt nyújtott a Dózsában az OB I és a Bajnokok Ligája mérkőzésein is. Védőmunkája mellett nagyszerűen centerezik, és átlövései is utat találnak a kapuban. Remek idei produkciója Märcz Tamás tetszését is elnyerte, a 27 éves bekk ott volt az Európa-kupát elhódító csapatban is, nyáron pedig abban a 12 fős keretben, amely a Világliga belgrádi Szuperdöntője helyett itthon készült a júliusi világbajnokságra.

Nagyon fizikális volt az a hét, rendkívül hosszúak és kemények voltak az edzések. Fárasztó időszak volt, közben pedig drukkoltunk a Világligán szereplő csapatnak. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a négybe kerülni, úgy gondolom, hogy jó esélyük volt erre a fiúknak, kár azért az egy ausztrál meccsért.”

Mire lehet elég a néhány napos közös edzés a vasárnaptól keddig tartó BENU-kupa előtt?

Jó iránymutató lehet ez a BENU-kupa, főleg, hogy nem sokat játszottunk még együtt. Kíváncsi leszek rá, hogy ezen a tornán hogy fogunk játszani.”

A Világligát megelőző két világversenyt, az Európa-kupát és a Világkupát is a magyar válogatott nyerte. Erre azért lehet alapozni a nyáron is.

Szeretnénk ezt a tendenciát tovább folytatni. Az idei év fő eseménye egyértelműen a világbajnokság, az összes csapat erre húzza fel magát a legjobban, úgyhogy biztos nem lesz könnyű dolgunk. De mi megteszünk mindent és jó csapatunk van, az biztos.”

Többen küzdenek a védők közül is a vb-kerettagságért, Angyal Dani szolnoki csapattársán, Jansik Dávidon kívül a Ferencvárossal ebben a szezonban mindent megnyerő Jansik Szilárd és Pohl Zoltán is ott szeretne lenni Dél-Koreában.

Nagyon kis különbségek vannak a védők között, úgyhogy minden puskaport be kell vetni. Ugyanúgy készülök, ahogy eddig, igazából nincsen semmi extra.”

Angyal_Dani_Európa_kupa.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

2013-ban már volt világbajnok Bátori Bence - rajta kívül csak Hárai Balázs, Nagy Viktor, Varga Dénes és Vámos Márton van ott az idei vb-re készülő keretben a barcelonai aranyérmesek közül -, ő a megkérdezetteink közül egyedüliként a Világliga belgrádi Szuperdöntőjén is részt vett.

Egyből az első meccsen megtanultuk, hogy nagyon komolyan kell venni mindenkit, attól függetlenül, hogy előttünk kik játszottak Kanadával, és egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy veszélyesek lehetnek ránk. De utána sikerült javítanunk a spanyolok ellen. Azt kell mondjam, hogy teljesen más volt az általános bíráskodás, mint előtte az Európa-kupán. Bár ugyanolyan szabályokkal játszottunk, sokkal könnyebben ítéltek ötméterest és kiállítást is. Kellett egy kis idő, amíg erre ráálltunk. Úgy gondolom, hogy a végére jól összeállt a csapat, sajnos az ausztrálokkal vívott meccs csak egy hajszálon múlott, de után hoztuk a kötelezőt. Végül abszolút jó érzésekkel tértünk haza.”

A kapásoldalon évtizedek óta nagy a kínálat és a versengés, nincs ez másként most sem. Azt talán kijelenthetjük, hogy Varga Dénes és Manhercz Krisztián helye biztos, viszont Bátori Bence és Pásztor Mátyás még küzd a lehetőségért, és Kovács Gergőt is idevehetjük, bár ő már a legtöbbet inkább a rosszkéz oldalon szerepel.

Teljesen normális az a versenyhelyzet, ami az én posztomon is zajlik a világbajnoki kerettagságért. A BENU-kupán még játszunk, Tomi valószínűleg utána jelöli ki az utazó 13-at, 14-et. Csinálom a dolgomat, ahogy eddig, edzésen és meccsen is a maximumot nyújtom. Úgy érzem, hogy a Világligán az első meccset leszámítva egyénileg jól ment a játék.”

Vajon mi számít a legjobban a csapatba kerülését folytatott rivalizálásban? Az Európa-kupát nyert magyar válogatottban ott volt Bátori Bence is. 

Valamennyire biztosan számít az Európa-kupa is, de ennek nagyon sok összetevője van. Az egész éves teljesítmény, a BL–meccsek is számítanak, az egyik legfontosabb szempont pedig a pillanatnyi forma. Ebből legtöbbet a Világligán tudtunk mutatni. A BENU-kupán egy olyan ellenfél van, a görög, amelyet a világelitbe lehet sorolni, az egy nagyon komoly csapat. A hollandokat és a franciákat is maximálisan tiszteljük, de ők inkább a második vonalat képviselik.”

Bátori_Világliga_2.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Ferencváros pólósa, Sedlmayer Tamás nagyszerű idényt zárt, hiszen egy mindent megnyerő csapat fontos embere volt. Angyal Dánielhez hasonlóan ő is itthon készült a 12 kiválasztott tagjaként, amíg a többiek a Világligán szerepeltek. 

Masszív volt az itthoni felkészülésünk. Azt nem tudom, hogy amíg mi a Bajnokok Ligájában szerepeltünk, addig a csapat másik fele milyen edzést végzett, de van egy olyan érzésem, hogy valami hasonlót. Valószínűleg azt pótoltuk be mi is, amire szükség is volt. Úgy alakult a program, és úgy tervezte Tomi is, hogy legyen idő pihenésre, kétszer is kaptunk három-három nap pihenőt, az jólesett mindenkinek, de meg is dolgoztunk érte.”

Az hagyján, hogy mi is megírtuk, milyen nagyszerű idényen van túl Sedlmayer egyénileg is, az OB I-es All Star-csapatunkba is beválasztottuk, Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője azt mondta róla, hogy "Gyárfás Tamás Sedlmayer Tamással együtt szerintem a legnagyobb fejlődést produkálta ebben a szezonban, az egész mezőnyt tekintve." Na, de mit szól ezekhez a visszajelzésekhez az FTC 24 éves pólósa?

Megmondom őszintén, kicsit már gondolkoztam előre, hogy mit válaszoljak az ehhez hasonló kérdésekre, de nagyon nehéz erre mit mondani. Azt tudom megismételni, amit korábban már mondtam, hogy eddig is megtettem mindent, a szezonban és most, a felkészülés alatt is, várom a legbiztatóbb eredményt. Remélem, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy bekerüljek a világbajnokságra utazó csapatba.”

Milyen ennyire más előjelekkel készülni a világbajnokságra? Hiszen valaki eddig csak edzett - mint ő -, valaki közben hat nap alatt hat komoly meccset is lejátszott a Világligában. Mit jelent ez a csapatépítésben?

"Ahogy utánaszámoltam, három klubból jönnek a válogatottak, plusz Pásztor Matyi a BVSC-ből, azért ez előrevetíti azt, hogy év közben is többször együtt játszik a csapat, nyilván nem feltétlen ebben az összeállításban. Nem az alapoktól kellett indulni, még az összeszokottság is nagyon fontos. Kellenek olyan feladatok, amelyek kialakítják azokat az automatizmusokat, amelyek esetleg még nincsenek meg pár emberek között. Ezeket csináljuk, a hollandokkal való közös felkészülés, a BENU-kupa és a japán edzőtábor is ezeket szolgálják. Jó lesz felépítve a csapat, és mire odaérünk a vb-re, elég lesz az a munka, amit beletettünk.”

Milyen lehetett személy szerint neki ez a pár hét. Sedlmayer azok közé tartozik, aki a Fradi BL-döntője óra nem játszott tétmeccset.

Vártam már a hollandok elleni kétkaput is, mert viszonylag sok idő telt el, amióta legutóbb éles meccseket játszottunk. Nyilván most is voltak nehezítő körülmények, és a BENU-kupa előtt is lesz még konditermi edzés, a BENU-kupán így még nem olyan állapotban fogunk vízbe ugrani, mintha egy bajnoki meccsünk lenne. Ez is a felkészülés része, és később azért lesz jó nekünk, mert ezek a nehezítő körülmények akkor már nem lesznek. Mindenképpen a győzelem a célunk a BENU-kupán, azt nagyképűség nélkül állíthatjuk, hogy kettőnél akármilyen összeállításban jobbak vagyunk. A görögök ellen is nyerni szeretnénk, de az egy kiélezettebb meccs lesz.”

Sedlmayer_Európa-kupa.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A férfi vízilabda-válogatott bő vb-kerete 
kapusok:  Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok:  Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

A BENU-kupa programja
2019. június 30., vasárnap
Görögország-Hollandia, 16:30
Magyarország-Franciaország, 19:30
2019. július 1., hétfő
Görögország- Franciaország, 16:00
Magyarország-Hollandia, 19:30  
2019. július 2., kedd 
Hollandia- Franciaország, 16:00
Magyarország-Görögország, 19:30


Hozzászólások