Ráúszás - Jedi mesterként adná át tudását leendő fiatal csapattársainak az FTC csékája, a világ legjobb pólósa
Jedi mesterként adná át tudását leendő fiatal csapattársainak az FTC csékája, a világ legjobb pólósa
Fotó: MVLSZ

Jedi mesterként adná át tudását leendő fiatal csapattársainak az FTC csékája, a világ legjobb pólósa

Takács MártonTakács Márton
2020/02/03 13:22
A világ jelenlegi legkiválóbb, és 2019 legjobb vízilabdázójának választott Varga Dénes a VLV-nek még decemberben adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb motiváló erője azt kezd most lenni, hogy mit tud átadni a posztján szereplő fiataloknak a Ferencvárosban, illetve azoknak, akik még a csapattársai lehetnek a jövőben. Összegyűjtöttük, hogy kikre gondolhatott.
"Természetesen látom a fejlődési lehetőséget, illetve alapvetően rossz hozzáállás lenne egy élsportolótól, hogyha elégedetten hátradőlne. A legnagyobb motiváló erőm most az kezd lenni, hogy mit tudok átadni azoknak, akiknek valamit át lehet adni...  Alapvető nyitottságot feltételez ez a törekvés, nem biztos, hogy minden fiatal nyitott ilyesmire, viszont lehet, hogy idősebb játékosok igen."

- nyilatkozta Varga DénesVLV-nek még decemberben. Nyilván nem posztján a második legjobb magyar pólósra, a 38 éves Szivós Mártonra gondolt, bár szívesen megnéztük volna, mire vitték volna együtt, egy klubcsapatban. Azt láthattuk, hogy a válogatottban mit műveltek együtt, eklatáns példája ennek a 2013-as barcelonai világbajnokság, ahol pazar dolgokat láthattunk tőlük. Ott van például a vb felejthetetlen magyar-horvát elődöntője, ahol Szivós Marci három fantasztikus gólt lőtt. A harmadikat az úgynevezett kenguru figurából (a kiállítást kiharcoló játékos nem végzi el a szabaddobást, hanem gyorsan előreúszik, és a társától rögtön megkapott labdával kapura tör). Ott Marci harcolta ki a szabaddobást, majd Dumitól kapta vissza a labdát, a többi pedig történelem. 

Varga Dénes így folytatta a fentebb idézett interjúját:

"Arra gondolok, hogy ha van bennem valami, ami másnak 'jól jöhet', akkor azt szeretném átadni, ráadásul minél hatékonyabban... Most kezdett kialakulni bennem. Amikor arra gondolok, hogy kikkel játszhatok még együtt a karrierem során és hogy vannak ügyes fiatalok más klubokban, akik, ha elég okosak, akkor a Fradiban szeretnének játszani, megfordul a fejemben, hogy nekem milyen sokat jelenthetett volna, ha a kapásoldalon klubszinten azokkal tudok együtt játszani, akiket sokra tartok... Látok olyan fiatalokat, akiknek adott esetben az én mondandóm adhat olyat, amivel lehet, hogy az edzőjük nem tud szolgálni. És ezáltal sokrétűbb játékosok lehetnek."

Érdekes, de Varga Dénesnek nem adatott meg, ami többeknek igen, hogy nem csak a válogatottban, hanem a klubban is csapattársuknak mondhatnák egymást, akiktől így minden nap tanulhatnának. Neki az UTE-ban, a Vasasban és a Rijekában sem volt sok lehetősége nála sokkal jobbaktól ellesni finomságokat, talán csak bátyjától, Varga Dánieltől. Szolnokon már a világ legjobbjaként játszott éveket. Azt ezt megelőző korszakban a posztján szereplő magyar klasszisok közül Kásás Tamás, Biros Péter, Szivós Márton, Fodor Rajmund is külföldön, vagy más hazai egyesületben pólózott. 

A Fradi keretében Varga Dumin kívül jelenleg Aaron Younger és Giannis Fountoulis szerepel kapásoldalon, vagyis csupa klasszis. A magyar mezőny válogatottjai közül Manhercz Krisztián már szerepelt a zöld-fehéreknél, de egy szezon után bajnoki címmel a zsebében áttette a székhelyét Újbudára, az OSC-hez. Erdélyi Balázst és Bátori Bencét a saját és az FTC játékstílusa miatt nehezen tudnánk elképzelni a Ferencváros kapásoldalán, és már nem is fiatalok, így inkább az utánpótlás-válogatott keretében néztünk körül a szóba jöhető jelöltek miatt. Az itt felsoroltaknak van a leginkább esélye, hogy idővel egy élcsapatban játsszanak, és előbb-utóbb a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozhatnak, ahol akár majd együtt is alkothatják annak bal szélét. A hatból négyen ott voltak a decemberi, kilencedik hellyel végződő U20-as vb-n. Kíváncsian várjuk, a nyáron melyikük igazol az FTC-hez, hogy aztán Varga Dénes csapattársaként legyen igen jó dolga a zöld-fehéreknél.

Következzenek tehát a Baby Yodák!


Baksa Benedek

Jelöltjeink közül az egyetlen, aki ezt a szezont már élcsapatnál tölti. Egy éve ilyenkor még Benedek Tibor UVSE-jében zárt egyénileg is nagyszerű szezont. 138 gólt lőtt a mögöttünk hagyott idényben az 52 OB I-es és ifjúsági mérkőzésén a lila-sárgák akkori legképzettebb pólósa. "Tényleg egy felnőtt, OB I-es bajnokságra érett játékos vált belőle, talán a legérettebb a csapatban. Hiányozni fog jövőre, de neki valószínűleg tovább kellett idén lépnie, és jó választás, hogy az egyik élcsapathoz megy. A döntése teljesen elfogadhat... Az a játékos, aki úgy gondolom, hogy kész van, és útra lehet indítani, Baksa Benedek, őt útra is indítottuk. Ő egy érett, kész, felnőtt játékos lett, meg fogja állni a helyét új csapatában is. Jó edzője is lesz, úgyhogy nyugodt szívvel engedtem el" - mondta róla Benedek Tibor.

Az UVSE-ből már felfelé lógott ki, az Egerben pedig olyan játékosoktól tanulhat, mint Hosnyánszky Norbert, Aggelos Vlachopoulos és Strahinja Rasovic. Az Egerben tíz OB I-es meccsen és két MK-mérkőzésen szerepelt eddig, ezeken szerzett 15 gólt. Az Euro-kupában is rendszeresen játszott, ahol már az elődöntőben járnak a hevesiek. Baksa azzal az előnnyel rendelkezik a többiekkel szemben, hogy ebben a szezonban már élcsapatban szerepel rendszeresen, nemzetközi kupasorozatban is játszik, a sportág magyar és külföldi világklasszisai oldalán. 

Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége | Hosszabbítás

Kiemelkedő szezont zárt az OB I-et a 13. helyen záró UVSE-ben, amelynek ificsapatával aranyérmet szerzett a bajnokságban. 10 év után távozik nevelőegyesületétől, amelyből utolsó éves edzője, Benedek Tibor nyugodt szívvel engedi el. Miért igazol el a lila-sárgáktől és miért pont az Egert választotta Baksa Benedek, a következő évtized leendő meghatározó válogatott játékosa?


Vigvári Vendel

A 18 éves Vigvári Vendel az UVSE egyik legjobb játékosa. Nagyszerűen úszik (siklik), elképesztő  agya van ehhez a sportághoz. Olyan lövőtechnikája van, mintha keresztezték volna Milos Cuk és Nikola Jaksic módszerét. Aki látja azt a helikopter rotor-szerű karkörzést lóba címén nála lövés előtt, egyből elalél Epres Pannitól e sorok írójáig. Második éve Benedek Tibor az edzője az OB I-ben és az ifiben is, vagyis olyan biztonságban van, mintha egy svájci bankban lenne. Tíz idei OB I-es meccsén 22 gólt hintett, öt MK-meccsén pedig kilenc alkalommal volt eredményes. Az ifiben címvédő UVSE-ben 12 találkozón 40 góllal áll. A hétvégén három találatot jegyzett a Szolnok elleni bajnokin, novemberben ötöt hintett a Szegednek. Az idény végén olyan helyzetbe kerülhet, mint Baksa tavaly, vagyis kinövi az UVSE-t, és lecsaphat rá egy topcsapat. 

Öccse és egyben csapattársa, Vigvári Vince  ezt mondta róla a decemberben velük készített nagyinterjúnkban:

"Vendel nagyon gyors, érti a játékot, egészen extra a lövőképessége, jó a lábtempója is, tényleg jól gondolkozik a vízben. Nagyon megbízható, kevés hibával játszik. Ebben a szezonban játszunk eddig a legtöbbet együtt, szeretnénk a jövőben is így tenni, még ha nem is ragaszkodunk ehhez. Mivel máshogy játszunk, jól ki tudjuk egymást egészíteni. Talán egy kicsit mozgékonyabb lehetne a játéka."


Vigvári Vince

Két évvel fiatalabb öccse, a 16 esztendős Vince sem marad el mögötte tehetségben, sőt. Szemtelenebb, mint a bátyja, a vízben és a parton is. Ő is pazar dolgokra képes, nagyon szeretjük nézni mindkettejük játékát. Ott volt a decemberi U20-as világbajnokságon a kilencedik helyen végző magyar csapatban, ahol négy (!) korosztállyal feljebb szerepelt. A jelenleg futó élvonalbeli bajnokságban nyolc meccsen kilenc góllal áll, élete első OB I-es gólját a világbajnok Nagy Viktornak lőtte, a hétvégén is betalált a Szolnok ellen egy szép átlövésből. Az ifiben 12 mérkőzésen 20, a serdülőben 12 meccsen 58 gólt lőtt eddig az idényben. A kapás mellett a rosszkéz oldalon is szokott játszani. 

Így jellemezte őt bátyja a fentebb már idézett interjúban:

"Nagyon kreatív játékosnak tartom Vincét. Vannak olyan bátor megoldásai, amelyeket jól véghez tud vinni. Jól lát a pályán és érti is a játékot, gyors, veszélyes. Azt tudom mondani, amit ő is, hogy mindenben tud még fejlődni, hiszen nem vagyunk még kész játékosok. Egyikünk sem szeretne ezen a szinten maradni, hanem jóval feljebb szeretnénk kerülni. Az előbb említett bátorságából adódóan néha talán elviszi a lendület Vincét, talán arra figyelhetne jobban. Ösztönösebb, belülről jönnek a varázslásai, amelyeket nagyobb korosztályokban is megmutat. Talán magamat kicsit megfontoltabbnak mondanám."

Nekünk még tavaly nyáron említette egy már visszavonult olimpiai bajnok magyar pólós, hogy a Vigvári testvérek lehetnek az új Varga Dániel, Varga Dénes kettős. 

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Hosszabbítás

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.


Bóbis Botond

A 18 éves Bóbis Botond a KSI-ben az OB I/B-ben, a Vasas színeiben pedig kettős igazolással az OB I-ben szerepel. Hidegvérű góllövő, kiváló helyzetfelismerő képességgel és bátorsággal. Kilenc élvonalbeli mérkőzésén már 23 gólt lőtt a Vasasban, négyet a Honvédnak, a Szombathelynek és az Egernek, triplázott kétszer a BVSC, és egyszer a Kaposvár ellen is. Az OB I/B-ben kilenc mérkőzésen 41 (!) góllal áll. A kupában három kupameccsen 12 találatot jegyez. Fiatal kora ellenére az angyalföldiek legeredményesebb játékosa.

18 éves új igazolása volt a Vasas egyik nyerőembere a Honvéd elleni sokgólos pólórangadón | Hosszabbítás

A Vasas hazai medencében játszva, négygólos hátrányból fordítva 13-11-re legyőzte a Honvédot a férfi vízilabda-bajnokság alapszakaszának csütörtöki játéknapján. Helyszíni tudósításunk a Komjádiból Bóbis Botond és Fülöp Bence nyilatkozatával. Ha nem is a 12 évvel ezelőtti színvonalon, de rangadó volt most is a csütörtöki Vasas-Honvéd mérkőzés a férfi vízilabda OB I-ben.


Konarik Ákos

Az UVSE-ben a Vigvári tesók és a centerek mellett a 18 éves Konarik Ákos a csapat legfontosabb emberei közé tartozik a fiatalok közül. Ebben az évadban tíz bajnokin 19 gólt szerzett, öt kupameccsén pedig hetet, az ifiben 12 mérkőzésen 27 alkalommal volt eredményes. Technikás és okos pólós ő is, gyönyörű gólokat lő, bár néha még szertelen támadásban. Szombaton triplázott a Szolnokkal szemben. 


Fekete Gergő

A 19 éves Fekete Gergő már 13 (!) esztendős korában bemutatkozott az OB I-ben, a Debrecen saját nevelésű játékosa, kulcsembere. Korábban centerként játszott, de egy-két évad óta már inkább kapáson látható, ebből következően nem egy tipikus kapásoldali pólós. Remek fizikai adottságokkal rendelkezik, több poszton is megállja a helyét, az OB I-ben és az OB I/B-ben is szerepel, igen nagy terhelés alatt játszik. Óriási tehetség, de már nem a DVSE-ben kellene pólóznia, hanem legalább egy középcsapatban, olyan társakkal és edzővel, akiktől még többet tudna tanulni, és még gyorsabban fejlődhetne. Igaz, ebben a csapatban viszont sokat lehet vízben. Idei nyolc OB I-es mérkőzésén 19 gólt lőtt, a Szolnoknak négyet hintett. 

Fekete_Gergő_DVSE.jpg Fotó: Nagy Anita/Debreceni Vízilabda Klub - DVSE Facebook


Hozzászólások