Ráúszás - Így beszélgetett Kobe Bryanttel Kiss Gergő, és így nem Kásás Tamás
Így beszélgetett Kobe Bryanttel Kiss Gergő, és így nem Kásás Tamás
Fotó: Europress/AFP

Így beszélgetett Kobe Bryanttel Kiss Gergő, és így nem Kásás Tamás

Takács MártonTakács Márton
2020/02/08 09:59
Két hete az egész sportvilág a tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryantre emlékezik. A háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázók közül Kásás Tamás és Kiss Gergely is rajongott érte, könyvükben mind a ketten írtak közös kedvencükről. Ezeket a történeteket idézzük fel cikkünkben. 

"Kásás Tamás gyakorlatilag a vízilabdázás Kobe Bryant-je és Paolo Maldinije egy személyben." - mondta állandó szakértőnk, Szabó Zoltán Kásás Tamásról még 2011-ben Ráúszás című rovatunkban. Nem véletlenül fogalmazott így korábbi újpesti csapattársáról a Szeged OB I-es férfi csapatának vezetőedzője, minden idők egyik legnagyobb vízilabdázójának ugyanis Kobe Bryant deklaráltan az egyik kedvenc sportolója, a Los Angeles Lakers pedig a kedvenc kosárlabdacsapata. Facebook-oldalán több régebbi fotón is 24-es számú Lakers-mezben látható, illetve több képet is posztolt Kobe-ról már 2011-ben is.

Kásás Tamás, a legfiatalabb halhatatlan | Hosszabbítás

Szerda este érkezett a hír, hogy díszvacsora keretében avatta tagjává a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete Kásás Tamást. A háromszoros olimpiai bajnok, világ- és kétszeres Európa-bajnok pólós Faragó Tamás és Kárpáti György mellett a harmadik vízilabdázó a klubban. És a legfiatalabb a férfiak között. Már 38 évesen halhatatlan lett.


Kásás Tamás nevéhez fűződik az egyik legviccesebb eset is, amely Bryanthez kapcsolja őt. A háromszoros olimpiai bajnok extraklasszis ezt meg is írta 2012-ben megjelent Kása című könyvében. Onnan való ez a hosszú idézet, amely a londoni olimpián történteket eleveníti fel, megéri elolvasni. 

"Szóval, a faluban tarka csoportokba verődve mindenki arra várt, hogy megérkezzenek a buszok, amelyek a ceremóniákra szállítják őket, s mi ott bolyongtunk a mámoros forgatagban. Kiss Gergő volt éppen mellettem, amikor a tömegből kiválva hat jól megtermett, fekete óriás közelített felénk. Mi sem voltunk kisebbek, csak kevésbé világhírűek. Szinte extázisba jöttünk, amikor fölismertük a fekete csoportban az NBA-sztárokat. Én fanatikus Los Angeles Lakers-rajongó vagyok, de folyamatosan követem az egész amerikai profi kosárbajnokságot. Ők valószínűleg nem túl gyakran néznek olasz vagy magyar bajnoki pólómeccset, de még válogatott összecsapást sem, ezért láthatóan kevésbé örültek a találkozásnak, mint mi, pedig Gergővel kettőnknek legalább annyi olimpiai aranyunk volt, mint hatuknak összesen. Végül LeBron James, Kevin Durant és Carmelo Anthony, ha nem is túl szívélyes fejjel, megállt egy közös fotóra (ez lehetett nekik vagy a századik).

Én viszont a kedvencemet, Kobe Bryantet akartam. Vele Gergőnek már sikerült összeismerkednie Pekingben. Ott összefutottak, és percekig jól el is beszélgettek. 

Kobe-nak van némi fogalma a vízipólóról, mert Olaszországban nőtt fel, ahol a papája profi kosaras volt, és a kis Kobe ott megpróbálkozott a vízilabdával is. Pekingben még azt is tudta, hogy a magyaroknak pólóból van
dream teamjük, és hogy a harmadik aranyunkért hajtunk, éppen az Egyesült Államok ellen.

Elindultunk Kobe-t megkeresni. A kutatást szinte a teljes csapat segítette. 

Kobe egy bokor tövében ült, külön testőr vigyázott rá. A többiek lökdöstek: nyomás, Kása, menj oda, menj már, neked három olimpiai aranyad van, neki csak egy, te vagy a nagyobb sztár, örülni fog neked, nyomták a hülyeségeiket. Elindultam. De ugyanabban a pillanatban a testőr mondott valamit Kobe-nak, és elindult ő is. Én utánakiáltottam: Kobe, Kobe, de rám sem nézett, szó nélkül faképnél hagyott. Pedig tuti hallotta, csak gondolom, ha megáll, és újrakezdi a közös fotózást, akkor ismét odavonzza a tömeget, és soha nem jut fel a buszra. Én természetesnek fogtam fel a történteket. A többiek szerint viszont kínos volt, ciki, égő, hogy egy egyaranyas kis törpe (két centivel alacsonyabb nálam) levegőnek nézett. A csapat fülig érő, kaján vigyorral vigasztalt egész este: jól van, Kása, akarsz róla beszélni, Tomi; nem baj, Kása, nyugodj meg, mi szeretünk téged!

... Amikor visszatértem a szobámba, levelet találtam a párnámon. Angolul írták. 

'Kedves Kása! Ne haragudj, hogy tegnap este faképnél hagytalak, és ezzel kellemetlen helyzetbe hoztalak a csapatod előtt. Nagyra tartalak, nagy rajongód voltam mindig, és maradok is. Meg tudsz nekem bocsátani? Tisztelettel: Kobe Bryant.'

Nem tudom, mikor írták ezt a levelet a csapattársaim, nem tudom, mikor csempészték a szobámba, de nagyon földobott. Még aznap este át is mentem hozzájuk: képzeljétek, kitől kaptam levelet! Kitől, na, kitől, hüledeztek kíváncsiságot mímelve. Fölolvastam nekik. Halálosan komoly képpel gratuláltak és azt mondták: ez volt a minimum Kobe-tól."

Kásás Bryant halála után az alábbi videót posztolta a FB-oldalára:

A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely így írt Kobe Bryantről Életem a játék című könyvében:

"A harmadik olimpiai aranyérmem mellett számomra plusz élmény volt, hogy az olimpiai faluban válthattam pár szót Kobe Bryanttel, az amerikaiak világklasszis kosárlabdázójával - bár eleinte nem mutatkozott túl nyitottnak. Kobe elismerően beszélt a magyar pólóról, és azt mondta, reméli, hogy magyar-amerikai döntőt rendeznek majd a játékok végén. Annyira jó, hogy igaza lett."

Bryant halála napján pedig a Pekingben készült közös fotójukat posztolta saját Facebook-, és Instagram-oldalán is. Kettejükön kívül még Molnár Tamás látható a képen, amelyen így összesen nyolc olimpiai aranyérem gazdája látható.


Hozzászólások