Ráúszás - "Így bajnokságot nyerni nagyon nagy dolog" - FTC-s pólós örömszavak az aranyérem után
"Így bajnokságot nyerni nagyon nagy dolog" - FTC-s pólós örömszavak az aranyérem után
Fotó: MTI/Illyés Tibor

"Így bajnokságot nyerni nagyon nagy dolog" - FTC-s pólós örömszavak az aranyérem után

Takács MártonTakács Márton
2019/05/23 13:59
A bajnoki szezon megkoronázásaként az évad egyik legjobb mérkőzésével ért véget a férfi vízilabda OB I döntője, a Ferencváros a büntetőpárbajt megnyerve, 3-0-s összesítéssel diadalmaskodott a remek teljesítményt nyújtó OSC ellen és megvédte címét. Örömszavak az aranyérmes FTC-ből: jön Vogel Soma, Kállay Márk és Gór-Nagy Miklós nyilatkozata.

Elképesztő izgalmakat, egyúttal rendkívül színvonalas játékot hozott a bajnoki finálé harmadik felvonása. Az OSC idénybeli egyik legjobb produkcióját nyújtotta, Hárai Balázs extrát hozott centerben, Sava Randjelovic bekkben, Drasko Brguljan a mezőnyben, kevés hiányzott, hogy a négyszer is kettővel vezető újbudaiak kiharcolják a folytatást, a negyedik meccset. A Ferencváros azonban Varga Dénes, Vámos Márton és Vogel Soma vezérletével visszajött, és végül ötméteresekkel diadalmaskodott.

Az FTC pólósai óriási meccset behúzva védték meg bajnoki címüket az OSC-vel szemben | Hosszabbítás

Az FTC-Telekom Waterpolo 3-0-s összesítéssel lett a férfi vízilabda OB I idei bajnoka, miután a döntő harmadik, szenzációs mérkőzésén büntetőkkel legyőzte a szezonban az egyik legjobb teljesítményét nyújtó az A-Híd OSC Újbudát. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vámos Márton és Kovács Gergő nyilatkozatával.

A sikerben kulcsszerepet játszott Vogel Soma, a 21 éves kapus - az OSC-ben taposó Branislav Mitrovichoz hasonlóan - nagyszerűen védett a mérkőzésen, 53%-kal zárt.

"Az OSC kezdte jobban a mérkőzést, úgy tűnt, mintha több energiájuk lenne, agresszívebbek voltak. A bírói felfogás is más volt, mint az előző két meccsen, sokkal jobban hagyták az agresszív játékot. Több erővel kezdtek, aztán ez fordult meg a második félidőre. Akkorra mintha kicsit ők fáradtak el volna jobban, egy-két szinttel följebb tudtunk kapcsolni, és ha bár nem tudtuk őket bedarálni, amikor a negyedben fordítottunk, mert iksz lett a meccs, de fordítani azért tudtunk."

Vogel több fontos védéssel jelentkezett szerdán is, az egyik hárítása után az ő nevét skandálta a Fradi-tábor, zengett tőlük az uszoda. Az a Komjádi, ahol 25 évvel ezelőtt Soma édesapja, Vogel Zsolt szerzett létfontosságú gólt az Újpest-Posillipo BEK-elődöntő hosszabbításában, a 4-0-ra nyert ráadással pedig az UTE bejutott a BEK-döntőbe - tíz év után, első magyar gárdaként -, és ha már ott volt, meg is nyerte a legrangosabb európai klubtrófeát. A Vogel család igen nagy számban képviselte magát az FTC-OSC döntő harmadik mérkőzésén, arról is érdeklődtünk Sománál, ilyen előzmények után hogy élte meg ezt a pillanatot.

"Ez mindig eszembe jut itt, tavaly is a döntőben. Amikor 2000-ben bajnok lett a Ferencváros, akkor édesapám volt tagja az aranyérmes csapatnak, tavaly és idén pedig én. Ezek nagyon szép emlékek, mindig feljönnek. Úgy pedig még jobb, hogy most ő is kint volt a meccsen és ő is hallotta, neki is biztosan nagyon tetszett."

Az a Szabó Zoltán lépett oda ekkor Somának gratulálni, aki Vogel Zsolt csapattársaként szintén részese volt az UTE 1994-es BEK-győzelmének. Egy "közepesen védtél, de ma ez is elég volt"-beszólással és nevetéssel érkezett, ahogy ilyenkor kell.

A Ferencváros szezonja még nem zárult le, június 6-tól vár rájuk a Bajnokok Ligája Final Eight, a nyolcas döntő első napján a nagyon erős Jug Dubrovnik vár a Fradira.

"Viszonylag sok időnk van még addig, meg is tudjuk ünnepelni kicsit ezt a győzelmet, pihenni is tudunk egy keveset. Addig össze tudjuk szedni magunkat mentálisan és fizikálisan is. Biztos, hogy rengeteg videóval fogjuk kielemezni a játékelemeiket, és gőzerővel fogunk készülni ellenük."

Vogel_Soma_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A balkezes Kállay Márk tavaly nyáron érkezett Debrecenből a Ferencvároshoz, a visszavonuló Madaras Norbert pótlására. Remekül beilleszkedett új klubjánál a közösségbe, eleve ő az egyik legintelligensebb magyar pólós. Hasonlót élt át akkor, amikor Madaras 2004-ben a Reccóhoz szerződött, akkor a Vasasba hívták a klasszis helyére. Ott is megfelelt az elvárásoknak, ahogy a Fradiban is elégedettek lehetnek vele, főleg támadásban adott sokat az FTC-nek, számos alkalommal játszottak ki rá emberelőnyös figurát, ami egy Varga Dénest, Vámos Mártont, Aaron Youngert, Stefan Mitrovicot és Nikola Jaksicot is foglalkoztató csapatban nem kis szó. Decemberi interjújában minderről hosszabban mesélt nekünk a zöld-fehérek 3-asa.

Az FTC-ben hamar megtalálta a helyét az Európai Szuperkupát eldöntő pólós | Hosszabbítás

Kállay Márkot a nyáron szerződtette az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, a 32 éves balkezes pólós pedig élt a bizalommal, ősszel több remek meccse is volt a Ferencvárosban. Klubváltásáról, arról, hogy milyen volt éppen azzal a Madaras Norberttel tárgyalni, akinek a helyére érkezett, beilleszkedéséről, a nemzetközi szereplésről, a csapatban betöltött szerepéről és arról kérdeztük őt, hogy gondol-e a válogatott meghívóra.


Kállay Márk lőtte a bajnoki döntő harmadik meccsén azt a büntetőt, amellyel nyert a Fradi, és övé volt az Olympiakosz elleni Szuperkupa-győzelmet érő, értékesített ötméteres is.

"A mérkőzés alatt nekem az európai Szuperkupa-döntő ugrott be, ott is fej-fej mellett haladtunk, de ott is elment az ellenfél, ahogy ott is visszajöttünk, majd fordítottunk, aztán ők egyenlítettek, és jöhettek az ötméteresek. Így bajnokságot nyerni nagyon nagy dolog. Egyrészt közönségszórakoztató, másrészt ilyenkor a legkatartikusabb az élmény."

Ebből a Ferencvárosból Kállay volt a legrégebben bajnok, éppen tíz éve. 2009-ben az Egert múlta felül a fináléban a Vasas, abban a gárdában Márk mellett Varga Dénes is ott volt a mostani győztesek közül. 

"És ez így tényleg csodálatos, mert nekem volt egy sérülésem, pont a lövőkezemet műtötték hat éve, mielőtt Debrecenbe szerződtem volna. Gyakorlatilag nem lehetett tudni, hogy milyen lesz a kezem. Debrecenben nagyon sokat játszottam, visszajöttem, ez a feltámadás kicsúcsosodik ebben a bajnoki címben, ha az én történetemet nézzük. A másik szempont, amiért érdekes, hogy Dumiékkal nyertem legutóbb bajnokságot tíz éve, vele pedig van olyan jó kapcsolatom, ami a régi időkből megmaradt. Közben az emberek cserélődtek és változtak is körülöttünk. Feljöttek a fiatalok, elteltek az évek, nagyon jó sportembereket ismertem meg közülük, külön öröm volt ezzel a generációval együtt eredményesen végigdolgozni az évet és nyerni velük."

Kállay_FTC_Recco.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC rutinos bekkje, Gór-Nagy Miklós az Egerrel volt bajnok két egymást követő évben, 2013-ban és 2014-ben, 2015-ben pedig már az OSC sapkájában vívott OB I-es döntőt, de akkor a Szolnok diadalmaskodott 3-0-ra, ahogy most az FTC. A meccs fordulópontjáról kérdeztük először.

"Somának láttam nagyon fontos védését Pufi húzásánál, és abból volt egy Dumi-indítás, az egy nagyon jó passz volt, Dumi be is lőtte, azt éreztem fordulópontnak, ha lehet annak nevezni. Amúgy nem hiszek annyira a fordulópontokban, szerintem a mérkőzéseket egészében érdemes nézni. Nagyon nehéz mérkőzés volt, azért ez érződött. Sokáig, több mint öt percig nem volt gól az elején. Sokat beszélünk a játékvezetésről, sokszor negatívan, itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, most első osztályú játékvezetés volt, nagyon jól fújták a meccset. Mindkét csapat elégedett lehet, és egyik sem pörölhet semmiért, ez egy ritka alkalom, örülök, hogy így alakult."

Gór-Nagy tavaly a nyilvánosság előtt azóta sem tisztázott okok miatt és körülmények között jött el az OSC-től szezon közben, amelynek elküldéséig a csapatkapitánya volt az elmúlt idényben. Különös pikantériát adhatott számára az, hogy most éppen az újbudaiak ellen aratott 3-0-s győzelmet a döntőben csapata, a Ferencváros.

"Az már régen volt. Ha mondjuk ezt a bajnoki döntőt szeptemberben vagy októberben játszottuk volna, biztos, hogy egészen más érzés lett volna bennem. Most inkább nyugalmat érzek, és a pozitív dolgok erősödnek fel. Sokat kaptam az OSC-től, amit nyilván köszönök. Mindaz, ami történt, tulajdonképpen azt eredményezte, hogy itt vagyok és arról beszélgetünk, hogy nyertem egy bajnoki címet pályafutásom utolsó előtti, előtti, előtti évében. Ez pedig sok spirituális gondolatot ébreszt az emberben. Azt biztos jelenti, hogy azért az emberre vigyáznak, és ha mindent megtesz, akkor kap segítséget, és arról a pillanatról, amiről azt hisszük, hogy nagyon rossz történik éppen, kiderülhet, hogy életének egyik legjobb eseménye. Én is így vagyok azzal a tavalyi, furcsa távozással, mert most egy nagyon jó helyen vagyok, úgy érzem, hogy egy jó családba kerültem."

A Fradi számára két hét múlva jön egy újabb nagy megmérettetés, a Bajnokok Ligája nyolcas döntője, de azért addig még ünnepelni is van idő.

"Ma még azért ünnepeljük a bajnoki címet, talán még holnap is, habár valószínűleg fejfájással küzdünk majd. Nekem már sokkal hosszabb a regenerálódási idő, általában már éjfélkor elkezdek regenerálódni, és vizet inni. A viccet félretéve, még nem foglalkoztunk a BL Final Eighttel. Úgy érzem, hogy nincsen rajtunk teher, BL-újonc csapat vagyunk, remélhetőleg egy jó hangulatú, közel két hetes felkészülés után tudunk nekimenni a Dubrovniknak, aztán majd lesz, ami lesz."

Gór_Nagy_FTC_Eger.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


Hozzászólások