Ráúszás - Hősies csatában kaptak ki női pólósaink a spanyoloktól, az Eb-bronzért játszhat a csapat
Hősies csatában kaptak ki női pólósaink a spanyoloktól, az Eb-bronzért játszhat a csapat
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hősies csatában kaptak ki női pólósaink a spanyoloktól, az Eb-bronzért játszhat a csapat

Takács MártonTakács Márton
2020/01/23 21:46
A magyar és a spanyol női vízilabda-válogatott egészen a negyedik negyed elejéig fej-fej mellett haladt a budapesti Európa-bajnokság elődöntőjében, de a világbajnoki ezüstérmes 4-0-s sorozatára csak egy 3-0-val tudott felelni az egyik legjobbját, Gurisatti Grétát sérülés miatt már a meccs első nyolc percének közepén elveszítő magyar csapat. Spanyolország végül 11-10-re nyert és bejutott a fináléba, ahol a Hollandiát büntetőkkel felülmúló, és így olimpiai kvótát is szerző oroszokkal találkozik az aranycsatában. A mieink a hollandokkal játszanak szombaton a bronzéremért. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra, Vályi Vanda és Bíró Attila nyilatkozatával.

A játéknap első elődöntőjében az általunk a csoportkörben legyőzött oroszok és az Eb-ezüstérmes hollandok a rendes játékidőben nem bírtak egymással. Pedig előbb Oroszország, aztán Hollandia vezetett két góllal, de nem tudták döntésre vinni a dolgot, így büntetőpárbaj döntött a fináléba jutásról. Amelyben Dagmar Genee és társai kétszer is hibáztak, míg Elvina Karimováék egyszer sem, így ők játszhatnak az aranyéremért. 

Amelyért a világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal fognak összecsapni, vagyis az oroszok a döntőbe jutással az olimpiai kvótát is megszerezték. Pedig a negyedik negyedig fej-fej mellett haladt a spanyol és a magyar csapat a bántó negyedház előtt zajló partin. A közönség nagy része pedig így is főleg csak a szünetekben cirkuszi mutatványnak szánt hangorkán-méréseken hallatta a hangját a B-közepet leszámítva.

magyar_spanyol.jpg Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A mieink egyik legfontosabb játékosa, a remek blokkal és szép góllal kezdő Gurisatti Gréta úgy a meccs harmadik percében sérülést szenvedett, pont a lövőkezén, a harmadik játékrészben tért vissza a vízbe, de nem tudott sokáig bent maradni, bal kézzel tudta csak megfogni a labdát - a hírek szerint ujjtörést szenvedett. Nélküle többet kellett vállalnia Keszthelyinek, Szilágyinak és Vályi Vanda is átjött a rosszkéz oldalról, gólokat is szerzett, de eggyel kevesebbet cserélhetett Bíró Attila, akinek a dolgát a kipontozódások is nehezítették.

A záró nyolc perc elején viszont az addig jól működő védekezés szétesett, toltak egy 4-0-s sorozatot Tarragóék, könnyű gólokat is dobtak. Percekkel a vége előtt Gangl Edina váltotta a kapuban Kasó Orsolyát, elöl pedig Keszthelyi Ritáék egy nagy hajrával, zsinórban három gólt dobva feljöttek mínusz egyre (10-11). A csapatkapitány utolsó gólja, a világ végéről eleresztett lövése után a spanyol kispadon ülők fogták a fejüket. Az egyenlítésért is támadhattak a mieink az utolsó fél percen belül, még Gangl is előrejött, de Keszthelyi lövését bravúrral védte a kapus, így elúszott a meccs, nem lett meg a döntő, és egyelőre az olimpiai kvóta sem. Szombaton az Eb egyik legjobb csapata, a holland ellen következhet a bronzpárharc.

Drámai végjátékban maradtak alul női pólósaink az Eb-elődöntőben | Hosszabbítás

A házigazda magyar válogatott 11-10-re kikapott az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapattól a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, ezzel eldőlt, hogy a viadalon szerezhető egyetlen kvóta az oroszoké lesz, mivel a spanyolok indulása már biztos volt.

Illés Anna volt az első, aki könnyeivel küszködve nyilatkozott a meccs után:

"11 gólt kaptunk, talán most kaptuk a legtöbbet. Nyilván nem erre számítottunk, jobban szerettünk volna védekezni, illetve a fórokban és a támadásokban azt éreztem, hogy lassúak vagyunk. Nem értünk fel olyan gyorsan, ahogy szoktunk, pedig az az erősségünk, ahogy emlékszem, nem is lőttünk lefordulásgólt nekik. Négy góllal vezettek, három perc volt hátra, úgy szoktak számolni az emberek, hogy egy perc egy gól, sikerült visszajönnünk ténylegesen egy gólra, és három másodperccel a vége előtt még volt egy lövésünk, amit sajnos kihagytunk."

Leimeter Dóra értékelése:

"Nem is tudom, mikor, hogyan alakult ki a négygólos különbség, ám örülök örülök, hogy vissza tudtunk kapaszkodni, és a végéig nyílt maradt a mérkőzés. Sajnálom, hogy nem jött össze az egyenlítés… Nagyon nagy tartása van a csapatnak, ezután is az lesz, és szombaton meg fogjuk szerezni a bronzérmet. A női vízilabda szépsége, hogy négygólos hátrányból is bármikor döntetlenre lehet hozni a mérkőzést. Mindenkit az hajtott, hogy dögöljön bele a vízbe a másikért, tudtuk, nincs vége a meccsnek. Mindenki a másikért küzdött és hajtott, kitett mindent az asztalra, senkiben nem maradt semmi. Nagyon nehéz lesz összeszedni magunkat a bronzmeccsre, mert – akármilyen közhelyesen hangzik – mindenki döntőbe akart jutni. Rengeteget készültünk, és semmi olyan nem történt, amivel a spanyolok megleptek volna minket. Le kell zárni a mérkőzést, nem szeretnénk ismét negyedik hellyel befejezni egy Európa-bajnokságot, úgyhogy, arccal a bronzérem felé!"

Vályi Vanda számára idegen poszton is helytállt:

"7-7-ig egymás mellett haladtunk, mégis azt éreztem, hogy mindig mi voltunk hátrányban, de hálistennek jól működtek a megbeszélt dolgaink. Majd kaptuk azt a 4-0-s sorozatot a rendezetlen védelem miatt, potyogtak a gólok, a végén még kapust is cseréltünk. Nem engedhetjük meg magunknak egy pillanatra se, hogy egy percre is kiengedjük a kezünkből a mérkőzést, és úgy érzem, hogy egy kicsit kiengedtük. Mindenki a legjobbat akarta a csapatnak, az viszont benne van a játékban, hogy valaki rossz megoldást választ egy adott szituációban. A spanyoloknál is volt ilyen, csak nálunk több, és ezért sikerült így. Nagyon nehéz volt azért is, mert egy emberünk kiesett az első negyedben, Gréta megsérült. Nem csak nekem kellett helyettesítenem, hanem mindenkinek. Próbáltam a csapat hasznára lenni és helyettesíteni őt, ami nagyon nehéz, mert ő egy nagyon jó játékos, aki nagyon hiányzott ebből a kerek egészből."
Bíró Attila értékelése:  

"Az elején jól védekeztünk, jók voltak a blokkok, az utolsó negyed elején voltak védekezésbeli hiányosságaink, amelyek a kipontozódások, a sérülések és nyilván a fáradtság miatt adódtak. Kevesebbet tudtam cserélni, két ember kipontozódott, egy embernek eltört az ujja már az első percekben, kevesen maradtunk a végjátékra. Már az is egy vabank játék volt, hogy a végén vissza tudtunk jönni a meccsbe. De még szerencsénk sem volt, mert 7 a 6 ellen volt egy lövésünk, amit nagyon jól megcsináltunk egyébként. Annak ellenére, hogy nem ezt az eredményt vártam, gratulálok a lányoknak, mert ilyen szívvel játszani nagy dolog, és ez hitet adhat a bronzmeccsre, és akár az olimpiai selejtezőre is. A hollandok sem lesznek vidámabbak, ugyanakkor nem csak a hazai pálya, hanem az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos, hogy bronzéremmel, sikerélménnyel menjünk majd az olimpiai selejtezőre, és kivívjuk az olimpiai részvételt."

Gurisatti Gréta nyilatkozatát egy külön cikkben közöljük majd.

Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna 
nők, elődöntő
Magyarország-Spanyolország 10-11
(3-3, 1-2, 3-2, 3-4)
vezette: Dervieux (francia), Stavridis (görög)
Magyarország: Kasó - Máté, Gurisatti 1, Vályi 2, Parkes, Keszthelyi 3, Garda. Csere: Szilágyi, Illés 1, Leimeter 3, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Spanyolország: Ester - A. Espar 3, Ortiz 2, Tarrago 3, C. Espar, Pena, Leiton. Csere: Bach 1, Gonzalez, Forca 1, Crespi, Garcia 1. Szövetségi kapitány: Miuguel Oca

További eredmények
az 5-8. helyért
Franciaország-Görögország 3-13
Olaszország-Szlovákia 16-4
elődöntő
Oroszország-Hollandia 7-7 - ötméteresekkel 4-3

a további program
január 25., szombat
a 7. helyért

14.30: Franciaország-Szlovákia
az ötödik helyért
16.00: Görögország-Olaszország
a 3. helyért
17.30: Magyarország-Hollandia (tv: M4 Sport)
döntő
19.00: Spanyolország-Oroszország (tv: M4 Sport)


Hozzászólások