Ráúszás - Hat év után jutna újra Eb-döntőbe az olimpiai kvótáért is harcoló férfi pólócsapatunk
Hat év után jutna újra Eb-döntőbe az olimpiai kvótáért is harcoló férfi pólócsapatunk
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hat év után jutna újra Eb-döntőbe az olimpiai kvótáért is harcoló férfi pólócsapatunk

Takács MártonTakács Márton
2020/01/12 10:22
A 2018-as Európa-bajnokságon a nyolcadik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az azóta eltelt másfél évben Világkupát és Európa-kupát is nyert Märcz Tamás együttese, amely olyan ütőképessé vált, hogy a Duna Arénában sorra kerülő Eb-n a torna egyik legnagyobb esélyeseként ugrik vízbe. Nemcsak az aranyéremért küzdenek majd Varga Dénesék, hanem az olimpiai kvótáért is. Előzetesünk.  

Alig másfél éve végzett a barcelonai Európa-bajnokságon a nyolcadik helyen a magyar férfi vízilabda-válogatott, most pedig a 2020-as, hazai rendezésű Eb egyik esélyeseként beszélhetünk Märcz Tamás csapatáról. Beérett a munka, na meg az sem ártott, hogy Varga Dénes, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs személyében három világklasszis csatlakozott ismét az együtteshez. Mellettük pedig ott van a világ talán legerősebb jobbszárnya, a Vámos Márton, Zalánki Gergő alkotta rosszkéz oldal, a mi Tango és CashRiggs és Murtaugh párosunk.

A 2018-as Világkupa-győzelem és a 2019-es Európa-kupa-siker már megmutatta, hogy újra a legjobbak között kell számolni a mieinkkel, és a tavalyi világbajnokság is ezt igazolta. Amennyiben Varga Dénes nem szenvedett volna ujjtörést már az első kvangdzsui csoportmeccsen, meg is nyerhette volna azt a tornát a végül a negyedik helyen végző magyar csapat. Ebben az évtizedben a 2014-es Eb, a 2017-es vb és a 2018-as Világliga Szuperdöntő után negyedszer szerepelhet hazai medencében világversenyen a magyar válogatott. Az említett három tornán egyaránt ezüstérmesek lettek Nagy Viktorék, akik saját elmondásuk szerint ezúttal sem lennének elégedettek hasonló eredménnyel. 

"Azért megyünk az Európa-bajnokságra, hogy megnyerjük" - a pólóválogatottnál nincs kecmec | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott három kulcsjátékosa, Manhercz Krisztián, Vogel Soma és Jansik Szilárd is elmondta, az aranyérem lesz Märcz Tamás csapatának célja a januári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A nemzeti csapat Eb-felkészülésének negyedik napján, a péntek délelőtti edzés után beszélgettünk az OSC egy, az FTC két játékosával.

Egy hazai világverseny mindig extra motivációt jelent a rendező félnek, pláne, ha olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságról van szó. A Märcz-csapat még nem rendelkezik kvótával, a kontinensről még csak a Világliga-győztes Szerbia, a világbajnok Olaszország és a vb-ezüstérmes spanyolok birtokában van tokiói repülőjegy. Így még nagyobb jelentősége van a budapesti Eb eredményének, ahogy arra a vele készített interjúnkban Szabó Zoltán is fogalmazott:

"Most itt van az Eb, ahol kimondva-kimondatlanul házigazdaként úgy megyünk neki, hogy három csapat már kijutott Tokióba Európából, így elég lenne mögöttük negyediknek lenni. Azért mindenki úgy gondolja, hogy tessék úgy szerepelni, hogy ha első hely, akkor első hely, ha negyedik, akkor legyen előttünk a spanyol, olasz, szerb első három, csak jussunk ki! Érdekes módon ez az Európa-bajnokság nem az Eb-ről fog szólni, hanem az olimpiai kvalifikációról elsősorban. Negyedik hellyel is lehet nagyon boldognak lenni, és adott esetben egy második hellyel is meg lehet élni kudarcként ezt a szereplést, ha az a második hely olyan lesz, hogy olyan csapat végez az első helyen - Görögország, Montenegró vagy Horvátország tud ilyen lenni papírforma szerint -, amelyik elveszi tőlünk a kijutás lehetőségét."

"Nem a futottak még kategóriába, hanem a futottak méghez bemelegíteni igyekvőkhöz tartozom" | Hosszabbítás

Az Újpest legendás vízilabdacsapatával játékosként az 1990-es években mindent megnyerő, többek között BEK-győztes Szabó Zoltánnal kilenc évvel készítettünk legutóbb nagyinterjút. Tíz esztendeje szakkommentátorkodik, itt, a Hosszabbításon a riói olimpiát és a 2017-es budapesti vb-t értékelte kérésünkre. Hallhattuk a SportKlubon, az Eurosporton és a Sport TV-n is szakérteni, véleményét gyakran olvashatjuk a Nemzeti Sportban, évek óta az M4Sport szakkommentátora.


További érdekesség, hogy ebben a magyar válogatottban nincs Európa-bajnok pólós, ugyanis legutóbb 1999-ben, Firenzében volt aranyérmes Kemény Dénes csapata. Abban a gárdában ott volt a jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás, ahogy a '97-es Eb-győztes magyar gárdában pedig rajta kívül mostani másodedzője, Németh Zsolt is. 

Arról lehetne vitatkozni, hogy a lehető legerősebb 13-as kerettel száll-e harcba a Märcz-csapat, az biztos, hogy összetétele alapján az Eb öt legesélyesebb országa közé tartozik. A szerbek, az olaszok, a spanyolok és a horvátok tartoznak ide a mieinken kívül, a horvát, a magyar és a montenegrói válogatotton kívül pedig a görögök is az egy kiosztandó tokiói kvótáért is harcolnak majd. A világ egyik legkiválóbb klubedzője, a Jug Dubrovnik mestere, Vjekoslav Kobešćak szerint sorrendben Szerbia, Horvátország és Magyarország a három legerősebb válogatott, amelyek közül bármelyik aranyérmes lehet. De az igazi favoritja az a Spanyolország, amely a legutóbbi Eb-n és vb-n is parádézott, és a második helyen végzett. Nála Felipe Perrone a mezőny legintelligensebb pólósa, rajta kívül pedig Alvaro Granados és Alberto Munarriz a másik két legjobb spanyol. Amennyiben ők és a kapusuk, Daniel Lopez Pinedo remekelnek, Kobescak szerint nyerhetnek is. 

Véleménye már csak azért is fontos, mert a spanyolok a magyarok csoportellenfelei. Ezt a tényleg nagyon erős spanyol csapatot a mieink pazar játékkal 13-11-re legyőzték a kvangdzsui vb csoportkörében - Varga Dumi nélkül -, az Eb-n ismét velük vívnak meg a kvartett első helyéért Manhercz Krisztiánék. A férfiak kedden a törökök ellen kezdik szereplésüket, Märcz Tamás szerint ez a mérkőzés még csak egy jó kis gyakorlás lesz a spanyolok elleni csoportrangadóra, amit majd a Málta elleni találkozó követ.

Ezt a szakaszt meg remélhetőleg elődöntő és finálé!

Varga Dénes: „Azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát" | Hosszabbítás

Kimondva is győzelemre - és az azzal biztosan járó olimpiai kvalifikációra - hajt a Duna Arénában vasárnap kezdődő Európa-bajnokságra házigazdaként készülő magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes. "Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 

34. LEN vízilabda Európa-bajnokság
2020. január 12-26., Budapest, Duna Aréna
férfiak  
A-csoport: Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország
B-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia
C-csoport: Spanyolország, Magyarország, Törökország
D-csoport: Olaszország, Görögország, Georgia, Franciaország

A magyar csapat programja a csoportkörben
január 14., kedd

19.00 Törökország-Magyarország
január 16., csütörtök
19.00 Magyarország-Spanyolország
január 18., szombat
19.00 Málta-Magyarország

Terveink szerint a torna minden magyar érdekeltségű mérkőzéséről jelentkezünk helyszíni beszámolóval, nyilatkozatokkal, Szabó Zoltán rövid értékelésével.

Hozzászólások