Ráúszás - Hat Eb-aranyérmes pólós játszhat a franciák elleni Világliga-mérkőzésen
Hat Eb-aranyérmes pólós játszhat a franciák elleni Világliga-mérkőzésen
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hat Eb-aranyérmes pólós játszhat a franciák elleni Világliga-mérkőzésen

Takács MártonTakács Márton
2020/02/08 14:54
Märcz Tamás, az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 13 fős keretét a keddi, franciaországi Világliga-selejtezőre.

Mindössze 16 nappal a felejthetetlen, és magyar győzelemmel záruló Európa-bajnokság döntője után már Franciaországban van jelenése az Eb-aranyérmes magyar csapatnak. Märcz Tamás együttese Világliga-selejtezőt játszik idegenben, a szövetségi kapitány pedig szombaton kihirdette annak a 13 játékosnak a névsorát, akik utazhatnak a keddi meccsre.

"Örökre szívembe zártalak" - sokáig emlékezetes elődöntő és finálé után lett Eb-aranyérmes férfi pólócsapatunk | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 21 év után nyert ismét Európa-bajnokságot. Märcz Tamás tagja volt annak az 1999-ben Eb-aranyérmes csapatnak játékosként, most szövetségi kapitányként ért fel a csúcsra. A nemzeti együttes sikerének értékét növeli, hogy veretlenül állhatott fel a dobogó tetejére úgy, hogy játékban maradt még tartalék a mieinkben, akik főleg a kiváló csapatmunkának, a közösségi morálnak köszönhetik nagyszerű diadalukat, amelyet örökké emlékezetes körülmények között arattak, a telt házas Duna Arénában.

Hat friss Eb-győztes pólós kapott helyet a keretben, Vogel Soma, Erdélyi Balázs, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás és Pohl Zoltán is tagja volt a kontinenstornán diadalmaskodó csapatnak. A Duna Arénában veretlenül záró mieinktől ezúttal Nagy Viktor, Angyal Dániel, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Vámos Márton, Varga Dénes és Zalánki Gergő, vagyis a legnagyobb klasszisok, és további meghatározó játékosok ezúttal felmentést kaptak, közülük többen is betegséggel küzdöttek a héten, újonc pedig nincs a listán.

Az egri Gyárfás Tamás szerepelhet balkezesként Vámos és Zalánki távollétében, Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás személyében több poszton bevethető játékosok is ott lesznek a csapatban, és meghívót kapott az a Bedő Krisztián is, akitől decemberben vált meg a Miskolc, a világbajnok center pedig Franciaországba szerződött. 

A magyar válogatott novemberben az oroszok legyőzésével kezdte a sorozatot, ha most is nyer, akkor csoportelsőként jut a márciusi negyeddöntőbe.

„A helyzet nem egyszerű, nem ideális, de igyekezünk belőle kihozni a maximumot. A kerethirdetést betegségek is befolyásolták, ám az utazó csapattal kapcsolatban azt mondhatom, hogy nagy meglepetés nincs benne, minden játékos volt már keretedzésen, sőt minden játékos kapott már szerepet az általam irányított válogatottban. A francia válogatott otthonában biztosan nem lesz könnyű dolgunk, hiszen ellenfelünk a középmezőny markáns csapata, nem véletlen, hogy klubjai a nemzetközi porondon is figyelemreméltó eredményeket érne el. Hétfőn, a repülőtéren találkozunk, majd a bordeaux-i megérkezést követően kétórás buszút vár ránk. Aznap lesz este egy edzésünk, majd a meccsnap délelőttjén egy másik, mindezek ellenére természetesen győzelmet várok" - nyilatkozta a szövetségi kapitány a waterpolo.hu-nak.

Märcz_Tamás_MVLSZ.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A férfi vízilabda-válogatott franciák elleni kerete:
kapusok: Kardos Gergely (Eger), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Bedő Krisztián (Noisy de Sec, francia), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Várnai Kristóf (Szolnok) 

Férfi vízilabda Világliga, európai selejtező
A-csoport: Görögország, Olaszország, Grúzia
B-csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország
C-csoport: Hollandia, Szerbia, Horvátország
D-csoport: Montenegró, Ukrajna, Spanyolország

A B-csoport programja
1. forduló, 2019. november 12.
Magyarország-Oroszország 14-6
2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország 8-8 - ötméteresekkel 5-4
3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország, 17:00

Hozzászólások