Ráúszás - "Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink
"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2020/01/25 20:22
Háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra legyőzte a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát a budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, ezzel a harmadik helyen zárta az Eb-t. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra és Bíró Attila nyilatkozatával.

Ott tartottunk a csütörtöki, a spanyolok ellen drámai körülmények között elveszített elődöntő után, hogy nem csak a fináléba jutást, hanem a direkt olimpiai kvótát is elveszítettük ezen az Eb-n - márciusban meglesz az a selejtezőtornán -, és a magyar női válogatott egyik legjobb, legfontosabb játékosát, Gurisatti Grétát is, akinek az ujját meg kellett műteni, így ha a vízben nem is, a kispadon végig ott volt csapattársai mellett szombaton. 

Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő | Hosszabbítás

Úgy várta 2020-at, mint még talán semmit az életben. Minden porcikájával a tokiói olimpiára készül, de előtte még Európa-bajnok szeretett volna lenni a hazai rendezésű kontinenstornán. Sajnos nem lesz az, mert a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól a budapesti Eb elődöntőjében.

Mindezek után, amikor a címvédő hollandokkal vívott bronzpárharc harmadik negyedében 5-8 volt az állás - nem ide - a közel telt házas uszodában valószínűleg többen voltak azok, akik úgy gondolták, nincs visszaút, megint negyedik hely lesz ebből, mint a riói olimpián, a 2018-es barcelonai Európa-bajnokságon, és a tavalyi, kvangdzsui vb-n. Nos, nem volt igazuk. Bíró Attila csapata óriási lelkierőről tanúbizonyságot téve egy 5-0-s sorozattal, a második félidőben összesen 5-1-et produkálva, szenzációs védekezéssel - Keszthelyi Rita (4) és Leimeter Dóra (3) egymást múlták felül blokkolásban -, Gangl Edina nagyszerű kapusteljesítményével, Parkes Rebecca lenyűgöző centerjátékával megfordította a mérkőzést a torna egyik legerősebb csapata ellen és megszerezte a bronzérmet. 

Pénteken a magyar férfi válogatott nyújtott sokáig emlékezetes teljesítményt - a döntőre is hasonlót terveznek a srácok -, ezúttal a lányok kápráztattak el minket. Köszönjük nekik ezt a kéthetes élményt, büszkék vagyunk rájuk!

Bronzérmes a női vízilabda-válogatott az Eb-n | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmet nyert a budapesti Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese a szombati helyosztón 10-8-ra verte a legutóbbi kontinensviadalon első holland csapatot. Az olimpiai kvalifikációs viadal egyetlen kvótáját az oroszok szerezték, akik a tokiói indulásukat már korábban bebiztosító spanyolokkal játszanak a 19 órakor kezdődő fináléban.

Illés Anna ezen az Eb-n már a második meccset zárta le góllal, így nyilatkozott a bronzmeccs után:

"Fizikailag a hollandok az erősebbek, de úgy gondolom, hogy lelkileg mi voltunk az erősebbek, és emiatt tudtunk győzni. Közben nem tudtam, hogy 5-0-s sorozatban vagyunk, nem szoktam nézni a kijelzőt, hogy mennyi az állás. Örülök, hogy összekaptunk magunkat, mert az elején kicsit buta gólokat kaptunk, azokat nem csináltuk meg újra, ezért tudtunk visszajönni. Amiatt is jelent nagyon sokat ez a bronz, mert hazai közönség előtt tudtunk érmet szerezni, ez nagyon jó élmény. Nyilván mindig jobb valamilyen színű éremmel hazamenni, illetve zsinórban a harmadik világversenyen már nem negyedikek lettünk, hanem végre bronzérmesek. Ez nagyon sokat jelent a lelkünknek. Tudjuk, hogy mindig bennünk volt, és nem jött össze, most legalább megvan a bronz. Innen pedig azon leszünk, hogy kijussunk az olimpiára."

Leimeter Dóra szenzációsan játszott ezen az Eb-n, ezúttal támadásban és védekezésben is nagyot alkotott, majd így értékelt:

"Nagyon sok meccsünket a második félidőben tudtuk megnyerni, ez is azt jelzi, hogy nagyon jó fizikális állapotban vagyunk, illetve nagyon erős mentálisan a csapat, ezért tudtunk felállni háromgólos hátrányból is. Tényleg meg akarta csinálni mindenki a másikért, önmagáért, a stábért, a szurkolókért, és főleg azért, hogy ne üres kézzel fejezzük be ezt a világversenyt. Nagyon kellett mindenki ehhez a teljesítményhez, örülök, hogy ilyen csapatmunkával tudtunk nyerni. Az elődöntőben nem sokon múlt a győzelem, mutatja az erőnket, hogy fel tudtunk állni, amikor két nagyon csalódott csapat találkozott. Nagyon akartuk ezt a győzelmet, végre sikerültek azok a dolgok, amelyek az elődöntőben nem. Ez volt a legjobb világversenyünk az elmúlt években, nagyon sokat léptünk előre a nyárhoz képest. Nagyon erős mentálisan ez a csapat. Eddig is vagdalóztunk ezzel a kifejezéssel, de úgy gondolom, hogy ez most tényleg így van. Mindenki vetődött és blokkolt a másikért és önmagáért. Ezen az úton megyünk tovább."

Leimeter Dóra klubedzője, Petrovics Mátyás azt mondta a mérkőzés előtti privát beszélgetésünkben, hogy szerinte játékosa volt a torna legjobb balkezese. Amikor ezt felvetettük a válogatott 9-esének, így reagált, a második mondatnál már sírva:

"Ezt nekem is mondta négyszemközt, nyilván nagyon jólesik. És én személy szerint is nagyon sokat köszönhetek Matyinak. Olyan nekem, mintha a pótapukám lenne. Nagyon örülök, ha így gondolja, és közösen dolgozunk tovább."

Ettől meg a vegyes zónában ezt látó és halló újságírók kezdtek el könnyezni. Majd erre megjelent mellettünk Petrovics Mátyás, és akkor már egymás vállán sírt mester és tanítványa. 

női_válogatott_bronz.jpg Fotó: Kovács Anikó/MTI

Amikor pedig Bíró Attila odaért hozzánk, a Kispál és a Borz Ha ez itt a vég című dalából idéztük az alábbi sorokat felvezetésként: "ha ez a vég, nekem tetszik, ha ez itt a vég, hát az nagyon derék". Mire ő:

"Ha már a Kispál és a Borzot említetted, akkor ez a csapat tényleg 'együtt van, mint a gemenci szarvasok'. Tökéletes volt a védekezésünk a második félidőben, az elején volt egy-két problémánk, a jó kezdés után a hollandok ránk ragadtak, de úgy gondolom, hogy ez a csapat olyan erős volt mentálisan, hogy nagyon nehéz lett volna megverni. Gurisatti Gréta hiánya nem csak azért fontos, mert az egyik meghatározó játékosunkat vesztettük el a spanyolok elleni elődöntőben, hanem azért is, mert darabra is nagyon hiányzott egy ilyen fizikális mérkőzésen. Eggyel kevesebb játékossal megnyerni egy ilyen meccset, emberfeletti.

Játékban nem voltak hiányosságok, amikor Eb-t nyertünk Belgrádban, se volt ennyire egyenletes a játékunk. Ott volt egy sima vereségünk pont a hollandoktól a csoportmeccsen, ez a csapat akár képes veretlenül is megnyerni egy ehhez hasonló világversenyt. Bízom benne, hogy ez a bronzérem akkora lökést ad majd az olimpiai selejtezőre, hogy sikerrel tudjuk venni.

Mindenkivel elégedett vagyok, voltak extra teljesítmények is, nem csak most, hanem az egész tornán. Voltak picit visszafogottabbak, de a csapat pótolta az esetleges hiányokat. Bízom benne, hogy ezzel a csapategységgel, ezzel a védekezéssel, a másfél éves munka, amit elkezdtünk ezzel a fiatal csapattal - a miénk a mezőny legfiatalabb csapata - a barcelonai Eb előtt, tavasszal, márciusban, és aztán főleg a nyáron meghozza a gyümölcsét."

Bíró_Attila_MVLSZ.jpg Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
nők, a 3. helyért
Magyarország-Hollandia 10-8 
(3-5, 2-2, 4-1, 1-0)
vezette: Nicolosi (olasz), Koryznia (lengyel) 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 2, Máté, Vályi, Parkes 2, Keszthelyi 2, Garda. Csere: Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Hollandia: Willemsz - Megens 3, van der Sloot 1, Wolves 1, Stomphorts 1, Rogge, Keuning. Csere: Genee, Sevenich, Joustra, van der Kraats 1, Sleeking 1. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

További eredmények
a 7. helyért
Franciaország-Szlovákia 17-8
az 5. helyért
Görögország-Olaszország 5-7
döntő
Spanyolország-Oroszország 13-12


Hozzászólások