Ráúszás - Győzelemmel kezdte a Diapolo-kupát a magyar női vízilabda-válogatott, de a java még csak most jön
Győzelemmel kezdte a Diapolo-kupát a magyar női vízilabda-válogatott, de a java még csak most jön
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Győzelemmel kezdte a Diapolo-kupát a magyar női vízilabda-válogatott, de a java még csak most jön

Takács MártonTakács Márton
2019/06/27 10:53
A magyar női vízilabda-válogatott 10-5-re legyőzte a magyar Universiade-csapatot a margitszigeti Diapolo-kupa szerdai nyitónapján. Helyszíni tudósításunk Bíró Attila, Garda Krisztina és Gyöngyössy Anikó nyilatkozatával.

"Ilyenkor is vannak még vízilabdameccsek?" - kérdezte tőlünk egy kedves ismerősünk emailben egy programegyeztetés közben elejtett megjegyzés kapcsán. Bárcsak főleg ilyenkor lennének! - sóhajtottunk fel magunkban. Nyár, (túl) jó idő, szabadtér, ráadásul a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda, a sportág egyik legkedveltebb helyszíne.

Ehhez képest szerda este fél 8-kor maximum 150 néző kísérte figyelemmel a magyar női vízilabda-válogatott és az egyik közvetlen utánpótlást biztosító magyar Universiade-csapat mérkőzését a Diapolo-kupa első napján. Pedig ingyenes volt a belépés, mégis kongott az ürességtől a lelátó. A Világliga budapesti Szuperdöntőjén is nagyon kevesen voltak a Duna Arénában, ahogy írtuk korábbi összefoglalónkban.

Fordított utat járhatnak be a nyáron női pólósaink, mint tavaly ilyenkor a magyar férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyen zárta a Világliga budapesti Szuperdöntőjét, amely a favorit Egyesült Államok aranyérmével ért véget. Bíró Attila csapatának játéka döcögött, nem nagyon volt jó mérkőzése a Duna Arénában. Összefoglalónk. "Ez a torna az egyik legnehezebb, amit ember el tud képzelni, még a világ- vagy Európa-bajnokságnál is nehezebb."


Ezúttal a nézőket erősítette a magyar válogatott egyik legjobb és a legfontosabb játékosa, Szücs Gabriella is, aki sérüléssel küszködik. A júliusi világbajnokságra így egyelőre nélküle készülő magyar csapattal sokáig pariban voltak az egyetemisták, sőt. Önmagukhoz képest játékban talán még jobbat is nyújtottak, mint a felnőttek. Miközben a Mihók Attila által irányított Universiade-csapat egyszer sem vezetett a meccsen, a Világligán még a nagyválogatottal résztvevő Garda Krisztina három góljának is köszönhetően jól tartotta magát. 

Bíró Attila együttesének ezúttal is meggyűlt a baja az emberelőnyök értékesítésével (8/1), Keszthelyi Rita egyéni zsenialitása viszont ismét sokat hozott a konyhára, Gyöngyössy Anikó és Parkes Rebecca pedig centerben jeleskedett, előbbi gyönyörű csavargólt szerzett. Odaát is láthattunk pazar találatot, Brezovszki Gerda messziről ejtette át Gangl Edinát. A vége 10-5 lett a nagyválogatott javára, bár itt az eredmény másodlagos volt, a lényeg a gyakorlás.

Garda.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A mérkőzés után Bíró Attila értékelt (rajtunk kívül a Nemzeti Sport újságírójának, Roska Emese Boglárkának is)

"Nagyvonalakban megfelelt az előzetes elképzeléseimnek a meccs, körülbelül erre számítottam. Az ellenfél minden mindegy alapon, tét nélkül erre a meccsre készült főleg. Nekik az a leginkább presztízsértékű, hogy a nagyválogatottat meg tudják helyenként szorítani, sikerült is nekik. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Az tény, hogy a védekezéssel hellyel-közzel azért elégedett vagyok. Támadásban, főleg az emberelőnyős játékban azért még van mit javítanunk. Biztos vagyok benne, hogy ez is jobb lesz. A világbajnoki csapat még változhat, egy játékos kérdőjeles, egyébként lehet, hogy ez lesz a vb-csapat, de lehet, hogy egy poszton még fog változni. Ott tartunk a felkészülésben, ahol kell, sőt, még a kedd esti edzésen is könnyítettem, azt se nagyon szerettem volna, de azért gondolni kell arra is, hogy sikerélményre is szüksége van a lányoknak, akár erre a mai győzelemre is gondolok."

Az Európa-bajnok Garda Krisztinát is nyilatkozatra kértük (a Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt)

"Nem bizonyítani szeretnék, amiért kimaradtam a válogatott vb-keretéből, a kapitány így döntött, nekem már új céljaim vannak az Universiadéval, ahhoz próbálom hozzátenni az én részemet. Elég sok meccset lejátszottam már nemzetközi szinten is, a klubomban is vezérnek kell lennem, de lelkileg is tudok segíteni a csapattársaimnak. Egész jó a társaság és a hangulat, az edzők sem ismeretlenek, rendben van ez az egész."

A nagyválogatott centerét, Gyöngyössy Anikót is kérdeztük a meccsről és a felkészülésről:

"Ritka az ilyen párosítású meccs, furcsa is volt, mert csapattársak, barátnők játszottak a túloldalon, valamelyikük két hete még velünk edzett és játszott. Meg kellett mutatkoznia a különbségnek, ez helyén volt. Lényegében sikerült betartanunk a megbeszélteket, voltak még hibák, vannak még csiszolnivalók, de szerintem jó úton járunk. Ott tartunk, ahol kell, van még pár hetünk az első komolyabb meccsig, addigra kell topformában lennünk. Az olaszok elleni mérkőzés eléggé presztízsmeccs nálunk, a vb-n is találkozhatunk velük, ezért is lenne fontos, hogy megverjük őket, akár minden erőnket is beleadva, hogy pozitív emlékekkel távozzunk erről a tornáról."

Női vízilabda Diapolo-kupa, 1. nap
Magyarország - Magyar Universiade-válogatott 10-5 (3-1, 2-1, 2-2, 3-1)
Gólszerzők: Keszthelyi 3, Csabai 2, Horváth B., Gyöngyössy, Illés, Gurisatti, Szilágyi, ill. Garda 3, Brezovszki, Máté

további eredmény
Hollandia-Olaszország 10-8
A további program 
2019. június 27., csütörtök 
Magyarország Universiade-Hollandia, 16:30 
Magyarország-Olaszország, 19:30 
2019. június 28., péntek 
Magyarország Universiade-Olaszország, 16:30 
Magyarország-Hollandia, 19:30

Hozzászólások