Ráúszás - Gurisatti Grétáék nyerték meg a 30 gólos céllövöldét Kanada ellen
Gurisatti Grétáék nyerték meg a 30 gólos céllövöldét Kanada ellen
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Gurisatti Grétáék nyerték meg a 30 gólos céllövöldét Kanada ellen

Takács MártonTakács Márton
2019/06/07 10:20
Megszerezte első győzelmét a magyar női vízilabda-válogatott a Világliga nyolccsapatos budapesti Szuperdöntőjében. Bíró Attila csapata a csütörtöki harmadik fordulóban 16-14-re nyert a kanadaiak ellen, így harmadik lett a csoportjában és a pénteki negyeddöntőben az Európa-bajnok hollandokkal találkozik. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Gurisatti Gréta és Bíró Attila nyilatkozatával.

A magyar női vízilabda-válogatott eddig játszott egy biztató és egy pocsék meccset a Világliga budapesti Szuperdöntőjében. Ez két vereséget jelentett az első két fordulóban az Egyesült Államok és Oroszország ellen. 12 gólt kaptak a mieink az USA-tól14-et az oroszoktól, ami megmutatta, hogy a védekezésben vannak nagyobb gondok, mert mindkét partin kilenc gólt szereztek Keszthelyi Ritáék. Miközben a lőtt gólok száma megfelelő volt, a kapottaké nagyon nem, abban bízhattunk, Kanadával szemben már jobban zár hátul a retesz.

Ebből lett az, hogy 16-14-re nyertek az ezúttal Faragó Kamillát és Csabai Dórát nélkülöző Szilágyi Dorottyáék.  

Jól kezdte a meccset Bíró Attila együttese, 3-2-re nyerte az első negyedet, hogy aztán jöjjön egy ritkán látható céllövölde, kiállításdömping és úszóverseny egyszerre. A második nyolc percet 8-5-re (!) nyerték a kanadaiak, ez a részeredmény egy OB I-es partin végeredmény szokott lenni. Ezt látva már gondolhattuk, hogy nagyon nehéz lesz 13 kapott gól alatt megúszni a találkozót. Pedig ezért is megtettek mindent a lányok, és azért is, hogy túllőjék riválisukat, Keszthelyi Rita például a második felvonásban zsinórban négy gólt hintett. Kanada 8-7-nél vezetett először, 10-8-nál már kettő is volt közte. 

Keszthelyi_Rita.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az első napi gyenge játéka után ezúttal remekelt Gurisatti Gréta, végig nagyon agilisan játszott, két büntetőt is kiharcolt, szerzett három gólt, felnőtt Keszthelyi mellé. Az újságíró kollégákkal azon tanakodtunk közben, hogy ha rendben lenne a védekezés, és egy meccsen játszana egyszerre jól és eredményesen a Keszthelyi, Gurisatti, Szilágyi hármas, mellettük Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó révén a center kettősünk is hozná magát - ahogy eddig -, és markáns kapusteljesítményt látnánk a Gangl Edina-Kasó Orsolya duótól, akkor az USA-t leszámítva minden más válogatott ellen reális győzelmi esélye lenne a magyar válogatottnak. Nos, itt még nem feltétlenül tartanak a mieink, de idővel - talán már a világbajnokságon - láthatjuk ezt az elképzelésünket érvényesülni. 

Csütörtökön azt könyvelhettük el a Duna Arénában, hogy egy 3-0-s hajrát produkáltak Horváth Brigittáék, és végül 16-14-re nyertek, megszerezve ezzel első győzelmüket a tornán. A siker harmadik helyet ért a csoportban, és a hollandok elleni negyeddöntőt péntekre. 

A mérkőzés után a nagyszerűen játszó Gurisatti Grétát kértük értékelésre:

"Nagyon kellett egy ilyen játék nekem az első nap után. A küszködés a két ötösömön azért nagyon látszódott. Az első napon nem éreztem annyira jól magam a vízben, a második meccsen nem játszottam, amitől csalódott voltam, mert úgy éreztem, hogy tudtam volna hozzátenni elöl a csapathoz, vagy legalább egy-két jó szóval feltüzelni a többieket. Mintha egy kicsit az öltözőben ragadtunk volna akkor. Örülök, hogy lezártuk és túlléptünk ezen. Most pedig nyerni tudtunk, nem jó játékkal. Van ilyen nap is, amikor rosszabb játékkal is meg kell tanulni nyerni, ezért értékes ez a győzelem. Nagyon nehéz, hogy kaptunk 14 gólt, ezt nem mindig fogjuk tudni túllőni. A 16 az rengeteg, de a 14 is, sajnos. Remélem, hogy a negyeddöntőre a védekezést sikerül helyreraknunk, mert tényleg nagyon nehéz mindig túllőni az ellenfelet. Az amerikaiakkal vívott mérkőzést egy jó meccsnek mondanám, tekintettel arra, hogy ők milyen erőviszonyt képviselnek. Az is lehetett volna szorosabb, azt kevésbé sorolnám a negatívabb élmények közé, az oroszok elleni volt a mélypont. Úgy érzem, hogy abból jövünk fölfelé, remélem, ezt a tendenciát tartjuk. Elsősorban a védekezést kell összerakni, a támadójáték abból úgyis adja magát."

Szokás szerint Bíró Attila is nyilatkozott nekünk:

"Ha lehet mondani, a 30 gól a nézőknek élvezetes lehetett egy kevesebb gólt hozó mérkőzésnél. Nyilván a kispadon végigélni ezt sokkal nehezebb. Bár a FINA-nak az a törekvése, hogy sokgólos meccsek legyenek, a játékvezetés stílusa is erre ment rá. Eddig sem lőttünk kevés gólt, az eddigi két vesztes meccsünkön kilenc gólt szereztünk. Most még akciódúsabb volt a játékunk, még többet fordultunk le, még többet úsztunk mozgásból be támadásban a center mellé, mögé, ez mindenképpen tetszett és jó volt, még ha így is egy csomó helyzetet kihagytunk. Egy a lényeg, hogy ha sok gólos, ha kevés gólos mérkőzésen, de valamilyen módon meg tudjuk verni a holland válogatottat!"
 

Női vízilabda Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
B-csoport, 3. forduló

Kanada-Magyarország 14-16 (2-3, 8-5, 3-5, 1-3)
vezette: Ohme (német), Johnson (ausztrál) 
Kanada: C. Wright - Lemay-Lavoie 2, E. Wright 2, M. Eggens 2, McKelvey 2, Christmas 2, Fournier. Csere: Sohi, McKee 2, Bekhazi 2, Crevier, Paul, Vulpisi (kapus). Szövetségi kapitány: David Paradello 
Magyarország: Kasó - Szilágyi 2, Szücs 1, Illés, Keszthelyi 5, Vályi 2, Gyöngyössy 1. Csere: Parkes 1, Gurisatti 3, Horváth B. 1, Rybanska, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
A-csoport

Hollandia-Ausztrália 8-7
Kína-Olaszország 7-10
A végeredmény:
1. Olaszország 9
2. Hollandia 6
3. Ausztrália 3
4. Kína 0

B-csoport
Oroszország-Egyesült Államok 7-12
A végeredmény:
1. Egyesült Államok 9
2. Oroszország 5
3. Magyarország 3
4. Kanada 1

A pénteki negyeddöntők párosítása 
Oroszország-Ausztrália, 15:00
Kanada-Olaszország, 16:45
Hollandia-Magyarország, 18:30
Kína-Egyesült Államok, 20:15 


Hozzászólások