Ráúszás - Gólzáporos győzelmük ellenére is önkritikusak voltak női pólósaink az Eb nyitónapján
Gólzáporos győzelmük ellenére is önkritikusak voltak női pólósaink az Eb nyitónapján
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Gólzáporos győzelmük ellenére is önkritikusak voltak női pólósaink az Eb nyitónapján

Takács MártonTakács Márton
2020/01/13 10:03
A magyar női vízilabda-válogatott magabiztos, a horvátok ellen aratott 25-6-os győzelemmel kezdte meg szereplését a budapesti Európa-bajnokságon. Helyszíni tudósításunk Bíró Attila szövetségi kapitány, valamint Garda Krisztina és Máté Zsuzsanna nyilatkozatával.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar csapat a papírformának megfelelően simán nyerte az első, felhozó meccsét a Duna Arénában. Mind a négy negyedben legalább öt lőtt gólig eljutottak a kissé idegesen kezdő, és több technikai hibát elkövető, és a sok gól ellenére több helyzetet is elpuskázó mieink, akik aztán felvéve a saját ritmusukat, alaposan kitömték a horvátok kapuját. A csapatkapitány, Keszthelyi Rita volt a magyar csapat legeredményesebbje öt góljával, uvse-s klubtársa, Rebecca Parkes eggyel maradt csak el tőle, Bíró Attila együttesének valamennyi mezőnyjátékosa eredményes tudott lenni.

A magyar női vízilabda-válogatott 25 gólt dobott a horvátoknak az Eb-nyitányon | Hosszabbítás

A házigazda magyar válogatott vasárnap a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima (25-6) győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon. Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat történetének első Európa-bajnoki összecsapásán csak a gólkülönbség lesz az egyetlen kérdés, ugyanis a magyar jóval magasabb szintet képvisel riválisánál.


A mérkőzés után először a nagyszerű őszt záró, a horvátok ellen két gólt szerző Garda Krisztinát kérdeztük:

"Mindenképp jobb volt, mint egy egymás közti kétkapu, hiszen itt voltak a szurkolók, örülünk, hogy már az első meccsünkre ennyien kilátogattak, mindenképpen más volt a hangulat, mint egy sima edzésen. De nekünk ezt abból a szempontból ki kell zárnunk, hogy nem lehet lámpalázunk, emiatt nem érezhetjük magunkat feszélyezve. Szerintem ez többé-kevésbé sikerült, azt viszont sajnálom, hogy ennyi gólt kaptunk, úgy gondolom, ennél kevesebbet kellett volna. Ezeket a mi hibáinkból kaptuk, úgyhogy lesz még mit javítani. Nagyon nehéz az ehhez hasonló meccseken gyakorolni a taktikai elemeket, amikor van, hogy az ellenfél már föl se akar úszni. Sajnos magunkhoz képest elég sok ziccert kihagytunk. Túl kell esnünk a szlovákok elleni hétfői mérkőzésen is, de ugyanúgy tisztelni kell minden ellenfelünket. Fel kell pörögnünk, az oroszok elleni rangadóig lesz néhány napunk, hétfőn és kedden még edzésünk is lesz, ahol van még mit finomítani."

Az élete első Eb-meccsén két góllal debütáló Máté Zsuzsannát is értékelésre kértük:

"Hatalmas érzés volt a bemelegítéstől kezdve a bemutatáson és az első vízbe ugráson át a meccslefújásig, tényleg nagyon király volt az egész. Gyakorlásnak és önbizalomnövelő meccsnek vettük ezt, hogy legyünk túl az első izgalmakon. Igazából erre tökéletes volt ez a mérkőzés. Egyelőre most még a hétfői mérkőzésre fókuszálunk, de úgy gondolom, hogy ott tartunk, ahol kell. Az apró finomítások még később várnak ránk, de jól haladunk."

Bíró_Attila_csapat_MVLSZ.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Bíró Attila szövetségi kapitány pedig így összegzett a nyitány után:

"Egy jó közepes edzésnek felelt meg ez a mérkőzés, azért fogalmazok így, mert senki nem játszott végig, átlagban kettő, kettő és fél negyedet játszottak a lányok, valaki picivel többet, valaki kevesebbet. Örülök, hogy mindenki vízben volt, és annak is, hogy minden mezőnyjátékosunk lőtt gólt. Az első másfél negyedre jellemző lámpaláz, pozitív stressz után jól muzsikáltunk, belelendültek a lányok, és ki tudták zárni a külső körülményeket. Erre nagyon jó volt ez a mai meccs, ahogy a hétfői is az lesz. Sok lefordulás lesz a szlovákok ellen is, hat a hat ellen kevesebbet fogunk tudni gyakorolni. Ezért is lesz reggel egy szárazföldi edzés a konditeremben és még vízi edzés is. Ez meccsnapon nem annyira szokványos, de pont emiatt csináljuk. Abszolút jó állapotban vagyunk, fizikálisan és minden más szempontból is jól néznek ki a lányok, de úgyis mentális és koncentrációs dolgokon fog múlni a két legfontosabb csoportmeccsünk, nem is nagyon nézünk tovább. Nem beszélünk még se az olimpiai kvalifikációról, sem az érmekről. Most még csak a szlovákokról és aztán meg az oroszokról fogunk beszélni."

A magyar csapat hétfőn 19 órától Szlovákia ellen folytatja, hasonló eredmény várható, mint a nyitónapon.

Vízilabda Európa-bajnokság
nők, A-csoport, 1. forduló:

Magyarország-Horvátország 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)
Duna Aréna, v.: Turkan (török), Mauss (német)
Magyarország: Gangl - Máté 2, Gurisatti 3, Vályi 2, Parkes 4, Keszthelyi 5, Garda 2. Csere: Szilágyi 3, Illés 1, Leimeter 1, Gyöngyössy 1, Rybanska 1, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Horvátország: Ratkovic - Miljkovic 2, Carevic, Lordan, Skelin 1, D. Butic 2, I. Butic 1. Csere: Miroslavic, Topic, Bukic, Barisic, Bozan, Trojan (kapus). Szövetségi kapitány: Marijo Caleta


Hozzászólások