Ráúszás - FTC vagy OSC? Címvédés vagy trónfosztás? Jön a férfi pólósok bajnoki döntője!
FTC vagy OSC? Címvédés vagy trónfosztás? Jön a férfi pólósok bajnoki döntője!
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

FTC vagy OSC? Címvédés vagy trónfosztás? Jön a férfi pólósok bajnoki döntője!

Takács MártonTakács Márton
2019/05/10 09:33
A tavaly nyári igazolások alapján a címvédő Ferencváros és az alaposan megerősített OSC tűnt a két legjobb csapatnak a férfi vízilabda OB I-ben, és éppen ez a két együttes játssza majd a bajnoki döntőt. Vajon az FTC ismétel, vagy az újbudaiak megfosztják trónjuktól a zöld-fehéreket? Előzetesünk. 

2007-ben vívta legutóbb két budapesti csapat a bajnoki döntőt, az utolsó Honvéd-Vasas párosítás óta az Eger vagy a Szolnok mindig részt vett az aranycsatában, de idén nem. A Szolnok 2013 óta mindig ott volt a bajnoki fináléban, ezúttal a bronzpárharc vár a Tisza-partiakra, ahol az Eger vár rájuk. Az FTC zsinórban másodszor lehet aranyérmes, míg a XI. kerületiek 2015-öt követően, négy év elteltével jutottak túl az elődöntőn. 

A Ferencváros és az OSC háromszor találkozott egymással eddig ebben a szezonban, a döntőben is legalább randevúznak ennyiszer. Először a Magyar Kupa elődöntőjében futottak össze, aztán az OB I középszakaszában láthattuk őket, az egymás elleni összevetésben 2-1-re vezet a Fradi. Nos, ennél több kell majd a fináléban, ahol az egyik fél harmadik győzelme szükséges a végső sikerhez.

Még decemberben vívták a Magyar Kupa elődöntőjét, ahol két pólós vitte el a show-t, amelyet az FTC-Telekom 0-2-ről fordítva nyert meg az OSC ellen. Vogel Soma 71%-os (!) védési mutatóval zárt, fogott mindent, mint az olajfesték, Varga Dénes pedig folytatva pazar őszi teljesítményét, a télbe fordulva is igazolta zsenialitását, lőtt öt gólt, igaz, ebből kettőt büntetőből. Az első negyedet még abszolút uralta a minden fronton mindeddig veretlen OSC, de aztán eltékozolták helyzeteiket és emberelőnyeiket Manhercz Krisztiánék, az 1-3-ról 6-3-ra fordító népligetiek pedig behúzták a meccset 11-7 arányban és később a Magyar Kupát is megnyerték.

Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében | Hosszabbítás

Ferencváros-Miskolc döntőt rendeznek idén a BENU férfi vízilabda Magyar Kupában, miután az FTC az OSC-t, a Miskolc pedig a BVSC-t győzte le a szombati elődöntőkben. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma, Vad Lajos és Lőrincz Bálint nyilatkozatával. Két pólós vitte el a show-t az első elődöntőben, amelyet az FTC-Telekom 0-2-ről fordítva nyert meg az OSC ellen.


Márciusban volt a következő találkozásuk, akkor már a bajnokságban, de ismét a Komjádi uszodában. A két, addig veretlen csapat csatáját meglepetésre az OSC nyerte a címvédő Ferencváros otthonában. Ezúttal Vad Lajos csapata nyert úgy, hogy az ellenfél még 2-0-ra és 5-3-ra is vezetett, de az újbudaiak 4-0-s sorozatukkal 6-5-nél ismét átvették a vezetést, és már nem is engedték ki a kezükből. Az OSC-nél nem az olimpiai aranyérmes Branislav Mitrovic kezdett a kapuban, hanem Lévai Márton, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. A Világkupa-ezüstérmes kapus lett a mezőny egyik legjobbja, 63%-os mutatóval zárt. Vad Lajos együttese Lévai, Kovács Gergő, Sava Randjelovic, Nemanja Ubovic és Drasko Brguljan jó játékával két vállra fektették a címvédőt, ami addig rajtuk kívül senkinek sem sikerült a bajnokságban. Az OSC így elmondhatta magáról, hogy az évadban a legjobb négy csapat közül a Szolnokot (háromszor), az Egert és a Ferencvárost a kupaelődöntőben elszenvedett vereség után - is legyőzte már. 

Az OSC véget vetett a címvédő FTC bajnoki veretlenségének a pólósok csúcsrangadóján | Hosszabbítás

A férfi vízilabda-bajnokság felsőházának negyedik fordulójában a két, addig veretlen csapat csatáját meglepetésre az OSC nyerte a címvédő Ferencváros otthonában. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából az újbudaiak remekül védő kapusa, Lévai Márton nyilatkozatával. Két rangadót is rendeztek ebben a körben, de se a Ferencváros-OSC, se az Eger-Szolnok (6-10) mérkőzést nem közvetítette a televízió, ahogy március elején, még a második körből az FTC-Szolnok, OSC-Eger partikat sem.


Április végi, az OSC otthonában rendezett bajnokijukon a második negyed második feléig nem volt nagy gond a hazaiaknál, 5-3-ra is vezettek, miután 2-3-ról produkáltak egy 3-0-s sorozatot. Nikola Jaksic és Varga Dénes viszont annyira belelendültek, hogy az ő vezérletükkel ezúttal a Ferencváros mutatott be egy 4-0-s szériát, és a záró negyedet már ők kezdték előnyből, bár akkor még csak kettő volt közte (6-8). A zöld-fehérek játékban is jobbak voltak az OSC-nél, hatásosabban védekeztek náluk, és támadásban is sokkal kreatívabbak voltak. Varga Dumi a harmadik nyolc perchez hasonlóan a záró felvonás elején is lőtt egy gólt, most csavart egy hatalmasat, ismét toltak egy 4-0-t a vendégek. Ekkor már öt volt közte, Vámos Mártonék abszolút uralták a meccs második felét, és végül rendkívül magabiztos, 13-8-as sikert arattak és lehajrázták az OSC-t. A rájátszást így a Ferencváros kezdhette meg az élről, ezzel a fináléban is Varga Zsolt együttese rendelkezik pályaelőnnyel. Tavaly láthattuk, milyen fontos volt az FTC-nek, hogy a Szolnok elleni mindent eldöntő ötödik meccset hazai környezetben vívhatta és nyerte meg szurkolói hathatós támogatásával.

Az FTC pólósai alaposan visszavágtak az OSC-nek, így az élről kezdhetik a bajnoki rájátszást | Hosszabbítás

A Ferencváros nyerte meg a férfi vízilabda OB I középszakaszát, miután az utolsó forduló csúcsrangadóján a címvédő 13-8-ra győzött az eddigi listavezető OSC otthonában. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Salamon Ferenc és Jansik Szilárd nyilatkozatával.


Ezen a mérkőzésen történt egy olyan szabálytalanság, amit a két játékvezető egyike, és az ellenőr sem vett észre, és később nagy visszhangot kapott. A negyedik negyed hajrájában jártunk, az utolsó három percen belül, amikor az FTC 13-7-es vezetésénél, a vendégek biztos győzelmének és középszakasz-elsőségének tudatában Varga Dénes, a Ferencváros - egyben a magyar válogatott - csapatkapitánya - a víz felett, szemből, ököllel arcon ütötte a medence szélén, a labdától távol az OSC balkezesét, Burián Gergelyt. Az újbudaiak 21 éves szélső/átlövője vérző orral hagyta el a medencét, Varga Dénest nem büntették még csak sima kiállítással sem, miközben brutalitásért négyperces kiállítással kellett volna sújtani. Az egyik játékvezető, Csanádi Zsolt szeme előtt történt az eset, de sem ő, sem a szemben álló Petik András, sem a meccs ellenőre, Kosztolánczy György nem avatkozott közbe, Varga a vízben maradhatott, a közben a Csanádi sporttársnál indulatosan reklamáló Buriánt viszont cserével kiállította a spori. Ezzel együtt, illetve e nélkül kaptak 7-es - azaz nem jó - osztályzatot a bírók az ellenőrtől. Brutalitás miatt két mérkőzésre szóló eltiltást kapott Varga Dénes, aki az Eger elleni elődöntő után az OSC-vel vívott finálé első felvonását is kénytelen lesz kihagyni.

Kétmeccses eltiltást kapott az ellenfelét megütő Varga Dénes, az FTC pólócsapatának kapitánya | Hosszabbítás

Brutalitás miatt két mérkőzésre szóló eltiltást kapott Varga Dénes, az FTC-Telekom vízilabdacsapatának kapitánya, mert az OB I szombat esti OSC-Ferencváros mérkőzésén megütötte Burián Gergelyt, a hazaiak játékosát. Ahogy a VLV cikkében olvasható, a Magyar Vízilabda-szövetség Fegyelmi Bizottsága előbb felfüggesztette Varga játékjogát, majd kedden le is zárta az ügyet.


Ahogy fentebb említettük, 2015-ben járt legutóbb döntőben az OSC, akkor simán nyert velük szemben a Szolnok. Eleve meglepetésnek tűnt a frissen összeálló, az azelőtti nyáron felturbózott csapattól a kupadöntő és a bajnoki finálés szereplés. Most egyáltalán nem az, sőt. Ahogy Manhercz Krisztián, az újbudaiak egyik legjobbja fogalmazott nekünk a Szolnok elődöntőbeli búcsúztatása után: "Nagy lehetőség lesz a finálé az egész csapat számára. Értek minket ebben a szezonban örömök és nagy csalódások is. Most jön az az időszak, amikor bebizonyíthatjuk, hogy nem egy olyan csapat vagyunk, amely szeretne címeket nyerni, hanem akar is."

Manhercz tavaly még az FTC-ben pólózott és lett így magyar bajnok, de például a döntő első három mérkőzésén egy percet sem játszott. Nem ő az egyetlen ex a mezőnyben. Csapatából rajta kívül Branislav Mitrovic és Tóth Márton is megfordult a Fradiban, Vad Lajos játékosként és edzőként is volt bajnok a Ferencvárossal. 2000-ben mindössze 35 évesen kormányozta aranyéremig a Ferencvárost. Akkor, 19 évvel ezelőtt járt legutóbb bajnoki döntőben, kiböjtölte az újabb lehetőséget. Kollégája, Kósz Zoltán volt akkor a zöld-fehérek kapusa, most is együtt küzdhetnek, csak már mindketten edzőként. A túloldalon Slobodan Nikic, Német Toni és Gór-Nagy Miklós játszott korábban az OSC-ben, utóbbi csapatkapitánya is volt a csapatnak, akkor is az volt, amikor tavaly szezon közben elküldték onnan.

Kezdődik a bajnoki döntő - Vad Lajos és Varga Zsolt a vlv-nek

Pénteken megkezdődik a 2018-19-es bajnokság döntője. Az FTC és az OSC párharca az egyik fél harmadik győzelméig tart, tehát akár ötmeccses is lehet. Start előtti vlv-interjú a két vezetőedzővel: OB1, rájátszás, 2. szakasz, döntő Játéknapok: Május 10. péntek 20.15 (m4, vlv, szöveges élő), május 18., szombat, 13.45 (M4), május 22., szerda, 19.00 (M4), (ha szükséges:) május 25., szombat, 17.00, május 28., kedd, 20.15.

Az OSC-ben alapember és vezér lett Manhercz, ahogy a válogatottban is. Amennyiben Branislav Mitrovic (és adott esetben Lévai Márton) jó kapusteljesítményt hoz, Hárai Balázs a Szolnok elleni elődöntőben megcsodált parádés játékát mutatja és nem a bunyós oldalát, Drasko Brguljan olyan leader lesz, mint általában, és elsősorban védekezésben remekelnek majd az újbudaiak, elöl pedig sokkal jobban értékesítik emberelőnyeiket, mint több fontos meccsükön, ha Erdélyi Balázs és Kovács Gergő is hozzáteszik a magukét, úgy lehet esélyük az aranyra. Náluk azt figyelhettük meg, hogy ha egy adott mérkőzésen hullámvölgybe kerülnek, akkor abból nemigen tudnak kijönni és elveszítik a partit, mint a Jadrannal vívott Euro-kupa-elődöntő visszavágóján és a Fradi elleni hazai bajnokin. Viszont egyedül ők tudták legyőzni a szezonban magyar csapatként a Fradit.

Ők pihentebbek is, mint a Bajnokok Ligájában is szereplő zöld-fehérek, utóbbiak viszont meccsben vannak, és több minőségi riválissal vívott rangadón vannak túl a szezonban. Olyan erős a keretük, hogy a kapusposzt kivételével mindenhol fel tudnak vonultatni legalább egy világklasszist. Csapatjátékuk kialakításában legalább egy év fórjuk van az OSC-hez képest, és az olyan spílerek, mint Varga Dénes, Aaron Younger, Nikola Jaksic, Stefan Mitrovic, Vámos Márton, Slobodan Nikic, akár egyedül is el tudnak dönteni egy meccset. Varga Dumi az első felvonásról hiányozni fog, de a csapatként így is erősebbek talán, a trombózison áteső Mezei Tamás nélkül is esélyesebbek az idei döntőben. Az biztos, hogy legalább három mérkőzésen át élvezhetjük a két legjobb magyar csapat összecsapását.

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, döntő 
FTC-Telekom - A-Híd-OSC-Újbuda 
a program
1. mérkőzés: május 10., péntek, 20:15 - Komjádi-uszoda
2. mérkőzés: május 18., szombat, 13:45 - Nyéki-uszoda
3. mérkőzés: május 22, szerda, 19:00 - Komjádi-uszoda
4. mérkőzés (ha szükséges): május 25., szombat, 17:00 - Nyéki-uszoda
5. mérkőzés (ha szükséges): május 28., kedd, 20:15 - Komjádi-uszoda

Az M4 Sport a döntő összes mérkőzését közvetíti.

Hozzászólások