Ráúszás - Az egyik az FTC-ben, a másik az UVSE-ben lépett szintet - először pólóztak egymás ellen tétmeccsen a Vigvári testvérek
Az egyik az FTC-ben, a másik az UVSE-ben lépett szintet - először pólóztak egymás ellen tétmeccsen a Vigvári testvérek
Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu + Varga Jennifer/UVSE Facebook

Az egyik az FTC-ben, a másik az UVSE-ben lépett szintet - először pólóztak egymás ellen tétmeccsen a Vigvári testvérek

Takács MártonTakács Márton
2020/08/04 14:52
A 18 éves Vigvári Vendel először játszott öccse, a 17 esztendős Vince ellen, mindez az FTC-UVSE mérkőzésen, a vízilabda Magyar Kupa hétvégi második csoportkörében történt. Az elmúlt években még együtt pólóztak a lila-sárgáknál, az elmúlt másfél évben Benedek Tibor irányításával. Az elmúlt négy hónapban viszont sok minden megváltozott körülöttük, így tavaly december után újra leültünk velük beszélgetni. 

2020. március 7-én még együtt játszottak az UVSE-ben az OSC ellen az OB I középszakaszának felsőházában, másnap, 8-án pedig a Szolnokkal vívott ifjúsági mérkőzésen. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt előző szezonban ekkor szerepeltek utoljára egymás oldalán, ugyanabban a klubcsapatban. A korosztályaik legtehetségesebb pólósaik között emlegetett Vigvári tesók közül Vendel a Ferencvároshoz szerződött, Vince pedig előrelépett a már Vincze Balázs által irányított UVSE-ben a játékperceket és a felelősséget illetően is.

Mind a ketten sapkaszámot váltottak az új idényre. Vendel a sérült Varga Dénes hiányában annak 10-esét viselte eddig a Magyar Kupában. Erről a következőket mesélte az első MK-csoportkör alatt:

"Amikor megtudtam, hogy Dumi sajnos sérülés miatt kiesett, eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne, ha? Ahogy közeledtek a mérkőzések, beszélgettem a többiekkel is, megkérdeztem tőlük, hogy valaki szeretné-e a 10-es sapkát. Mivel senki nem élt a lehetőséggel, úgy gondoltam, hogy akkor majd én lecsapok rá. Még Dumitól sem kaptam megjegyzést, de várok valami poénos beszólást tőle. Mondjuk úgyis a fiataloké a jövő  (nevet – a szerk.)."

Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt | Eurosport

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ A minden fronton címvédő Ferencváros férfi vízilabdacsapata szakított több éves hagyományával, és nem nagy neveket szerződtetett, hanem korosztályos válogatott magyar tehetségeket. A 20 éves Fekete Gergő Debrecenből tette át a székhelyét a Népligetbe, a 18 esztendős Vigvári Vendel pedig a pazar másfél szezont záró UVSE-ből igazolt az FTC-hez.


Vince pedig 8-asban szerepelt, de az interjúban nem szerette volna érinteni ezt a témát hosszabban. Ő alapból 5-ösben szokott játszani, viszont most 8-as szeretett volna lenni, amit megbeszélt új csapattársával, Szentesi Ádámmal, és végül az övé lett a sapka. Szombaton 14-8-ra nyerte a címvédő Ferencváros az UVSE elleni meccset, mindkét Vigvári két-két gólt szerzett a partin, ezután ültünk le velük beszélgetni pályafutásuk eddigi legfontosabb helyszínén, a Hajós Alfréd uszoda lelátóján.

Vigvári-Vince-UVSE-8-sapka.jpgFotó: Stuber Sándor/vlv.hu


Amikor megtudtátok a Magyar Kupa első csoportköre után, hogy a második fordulóban ellenfelek lesztek életetekben először, ment a zrika, vagy egyáltalán nem beszéltetek onnantól vízilabdáról egymással? 
Vigvári Vince (UVSE): Én megnéztem már az első kör sorsolásánál, kíváncsi voltam, játszunk-e valamikor Vendelékkel, mert nyilván  érdekelt. Látszott, hogy ha bejön a papírforma, akkor összekerülünk. Örültem nekik, mert jó a nagycsapatok ellen játszani. 
Vigvári Vendel (FTC): Otthon azért előkerült a téma, főleg, ahogy közeledett a hétvége, poénkodtunk ezen Vincével. Én is vártam, különleges érzés, mert először játszottam a volt csapatom ellen. 

Akiknek a játékosai közül Vince csak egy a sok közül.
Vigvári Vendel: Igen, van még ott valami Vigvári is (nevetnek mindketten – a szerk.) Az egész meccsen viccelődtünk azokkal, akik fogtak, érdekes mérkőzés volt emiatt is, de élveztem. 

Márciusban még együtt játszottatok az UVSE-ben. Az azóta eltelt öt hónapban rengeteg minden történt, sok rossz is. Milyen feldolgoznotok, hogy már más irányba haladtok, más egyesület sikeréért dolgoztok?
Vigvári Vendel: Nagyon kemény volt. Főleg nekem, idén érettségiztem, klubot váltottam, jön az egyetem, a vízilabdán belül is nagyon sok minden változott. A mostani UVSE nagy részével együtt játszottam, de vannak többen, akik nekem is teljesen újak. Nagy változásokkal teli időszak volt ez. 
Vigvári Vince: Tényleg sok minden történt március óta. Nem is, hogy számítottam rá, hogy Vendellel minden téren és szinten külön kerülünk, de tudtam, hogy ez lesz. Teljesen más csapatunk van az UVSE-ben, mint tavaly. Benne vagyunk a munkában, de még nagyon az elején vagyunk. Új a csapat, ahogy az edzőnk is. A Magyar Kupában nekünk minden meccset meg kell becsülnünk, mert minden mérkőzéssel egyre jobban érünk össze, és ez nagyon fontos nekünk. Kezdjük a taktikai elemeket is élesíteni, és ehhez nagyon jól jött, hogy egész hétvégén élesben gyakorolhattunk. 

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Eurosport

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.

Vendel, hogy tetszett a Vigvári Vendel nélküli UVSE? 
Vigvári Vendel: Jók és szimpatikusak voltak. Ugyanazt éreztem, mint fél éve, mintha a saját akkori játékunkat láttam volna viszont: pörgő és vagány, sok menő megoldást alkalmazó csapatot láthattam. Nyilván a szívemhez közel áll az a klub és a csapat is, jó volt látni őket kívülről is. 

Vince, milyen volt a nagyon erős Fradi ellen játszani? Nem vallottatok szégyent. 
Vigvári Vince: Ahogy korábban mondtam, jó az ilyen minőségű csapatok ellen játszani, még ha ezeknek a meccseknek esélytelenként megyünk is neki, de ez így van két éve. Most is valamennyire meg tudtuk mutatni, hogy ha fejben megfelelően állunk hozzá a meccshez, mi lehet, illetve ha elengedjük, akkor nagyon csúnya is lehetett volna a vége. Ha küzdünk és elhisszük, hogy van keresnivalónk, ha szeretnénk egy jó meccset játszani, akkor kialakulhat egy jó mérkőzés. Kicsit csalóka, de a végeredménnyel én nagyon meg vagyok elégedve. Pont Vendellel beszéltük a héten, hogy valami ilyesmi végeredményt vártam, vagy talán már ennél szerényebbel is megelégedtem volna. De amíg folyamatosan játszottak a nagyágyúk, az első félidőben, akkor még 10-1-re vezettek. Nyilván utána beküldték Vendeléket, és akkor visszajöttünk (mindannyian nevetünk – a szerk.). Örülök, hogy a vége így sikerült. 

Milyen volt a Hajós 50-es medencéjében játszani, ahol az UVSE edz, és ahol korábban Európa-bajnokságot, világbajnokságot, Bajnokok Ligája Final Sixet is rendeztek?
Vigvári Vendel: Jó volt nyitott uszodában játszani, a vízilabda egy nyári sportág. Nem is voltak kevesen a lelátón, nagyon meleg volt. Azt is jó volt látni, hogy a kicsikkel is gólokat lövetnek, Vince is kapott ajándékkiállítást, ötméterest (nevet – a szerk.)
Vigvári Vince: Olyan szempontból volt új, hogy sajnos nem játszunk meccset az 50-esben. A Margitsziget a vízilabda szentélye, ez az 50-es medence, ezzel a lelátóval és ezzel a környezettel még a többi medence közül is kiemelkedik. Persze itt edzünk nap mint nap, de azért nincs ilyen hangulat, nincs ennyi néző. Nagyon élveztem, ez a kedvenc medencém, itt nőttem fel. Nagyon jó ilyen környezetben játszani. 

A bajnokság új lebonyolítása miatt az OB I-ben is fogtok találkozni ellenfélként. Mit vártok a saját csapatotoktól a szezonban?
Vigvári Vendel: Szeretnénk minden meccset megnyerni, de előbb még a Magyar Kupára fókuszálunk. Több hiányzónk is van, így próbáljuk kihozni magunkból a legtöbbet, és megnyerni a kupát. Ez lehet az első komolyabb trófeám. Szeretném elérni a kupagyőzelmet, de nem csak epizódszereplőként, hanem jó és megbízható játékkal segítve a csapatot. 
Vigvári Vince: Lesznek még meccseink a Magyar Kupában, a harmadik körtől hasonló erősségű csapatokkal fogunk játszani, szeretnénk azokból is a legtöbbet kihozni. Sajnos úgy alakult, hogy egy három hetes sérülésen vagyok túl, meghúztam a combközelítőmet. Még elég türelmetlen vagyok magammal, ha a statisztikát nézzük, ennél azért sokkal jobban szeretnék teljesíteni egyéni szinten, és csapatként is van előrelépési lehetőségünk. A kezdőnkből két játékosunk még hiányzik, velük még jobbak leszünk. Ez egy érési folyamat, minden csapatnak kell valamennyi idő, amíg összeér, és kialakul a játék meg a szerepek. Kevesebb, mint egy hónap múlva a szombaton legyőzött Debrecennel kezdünk a bajnokságban, már akkor jó lenne valamennyire topformát nyújtani, mert az új rendszer szerint minden pont számít. 

Vigvári-tesók-FTC-UVSE-min.jpgFotó: FTC vízilabda/Facebook


Hozzászólások