Ráúszás - A címvédő FTC-nek ezúttal a Szolnok lehet a legnagyobb kihívója, de ehhez az OSC-nek és a Vasasnak is lesz egy-két szava
A címvédő FTC-nek ezúttal a Szolnok lehet a legnagyobb kihívója, de ehhez az OSC-nek és a Vasasnak is lesz egy-két szava
Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu

A címvédő FTC-nek ezúttal a Szolnok lehet a legnagyobb kihívója, de ehhez az OSC-nek és a Vasasnak is lesz egy-két szava

Takács MártonTakács Márton
2020/08/28 18:39
Ha minden jól megy, augusztus 29-én elindul a férfi vízilabda OB I 2020/21-es szezonja. A márciusi leállás, a Magyar Kupa négyes döntőjének elhalasztása, majd a koronavírus megjelenése több csapatnál kétségessé tette a rajtot, de így is elstartol a bajnokság. 

Benedek Tibor nélkül. Továbbra is felfoghatatlan, hogy a sportág egyetemes történetének egyik, ha nem a legnagyobb alakja elhunyt a nyáron. Nélküle nem lesz már ugyanolyan semmi, a sportág sem, amiért mindenét odaadta. Az ő hiányával is meg kell küzdenie a szereplőknek, korábbi játékostársainak, akikből mára már edzők, sportvezetők, játékvezetők lettek. Az ő elvesztése és a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt előző idény árnyékában kezdődik a bajnokság. A pandémia a mostani szezon rajtjára is hatással van, ugyanis három mérkőzést nem tudnak megrendezni, köztük a címvédő FTC-Telekom Waterpolo és a nyári átigazolási szezonban igencsak megerősödött A-Híd VasasPlaket összecsapásával.

Amelynek - ahogy 2018 óta mindig - ismét a kétszeres címvédő Ferencváros a legnagyobb esélyese. Bár a Reccóhoz igazolt az FTC és az egész OB I-es mezőny legkomplexebb pólósa, Aaron Younger, más nem hagyta el a csapatot - még Kállay Márk is marad ősszel -, Fekete Gergő és Vigvári Vendel személyében pedig két nagyon tehetséges játékost igazolt a Fradi. Mindketten jól teljesítettek a nyáron a Magyar Kupában, gyorsan felvették a ritmust. Ahogy visszatér sérüléséből Varga Dénes és Zalánki Gergő, ismét nagyon erős lesz a gárda. Varga Zsolt továbbra is az összeszokott Vogel Soma, Nikola Jaksic, Varga Dumi, Vámos Márton, Zalánki Gergő (plusz Ioannis  Fountoulis) magra építhet, a képességeik mellett a rutinjukra is.

Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt | Eurosport

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ A minden fronton címvédő Ferencváros férfi vízilabdacsapata szakított több éves hagyományával, és nem nagy neveket szerződtetett, hanem korosztályos válogatott magyar tehetségeket. A 20 éves Fekete Gergő Debrecenből tette át a székhelyét a Népligetbe, a 18 esztendős Vigvári Vendel pedig a pazar másfél szezont záró UVSE-ből igazolt az FTC-hez.

A nyári játékosmozgások alapján idén a Szolnok tűnik a zöld-fehérek legnagyobb kihívójának. Zivko Gocic csapatában ott van régóta Nagy Viktor, Angyal Dániel, Jansik Dávid, a világ legjobb centere, Dusko Pijetlovic mellé érkezett az egyik legkiválóbb balkezes, Filip Filipovic, valamint a válogatott Kovács Gergő és Nagy Ádám, plusz az UVSE egyik legjobbja, a kapásoldal egyik legnagyobb hazai reménysége, Konarik Ákos. 

Dusko-Pijetlovic-Szolnok-min.jpgFotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Melléjük-mögéjük futhat be a tavasszal a megszűnés szélére kerülő OSC, amelytől távozott az addigi névadó szponzor. Az A-Híd helyére a MOL és több kisebb támogató került, és bár távozott mind a hét (!) légiós, maradt a Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián alkotta Európa-bajnok magyar mag. Melléjük érkezett három uvse-s, Dala Döme, Sziládi Kristóf és Tóth Kristóf, Szolnokról Várnai Kristóf, a Vasasból Dévai Kristóf, Egerből pedig Csacsovszky Erik. A legnagyobb erősítés a szakmai stábhoz érkezett, Varga Dániel Újbudán kezdte meg élvonalbeli edzői karrierjét, rajta kívül a Szolnokkal mindent is megnyerő Cseh Sándor pedig szakmai tanácsadóként segíti az ő munkáját. Lévai Márton sok év után lesz kezdőkapus, ebben a fiatal, kizárólag magyar játékosokból álló csapatban sokat látunk. 

Varga Dániel, az OSC új edzője jól halad azon az úton, hogy a saját képére formálja csapatát | Eurosport

Varga Dániel márciusban még a Ferencváros ifjúsági csapatának trénere volt, április végén viszont kiderült, a nyártól már az OSC OB I-es csapatának vezetőedzőjeként tevékenykedik, az élvonal egyik újonc szakembereként. A felkészülésről és eddigi tapasztalatairól kérdeztük. A Honvédot irányító Szivós Márton, a Pécset vezető Török Viktor és az Egert edző Petrovai Márton mellett Varga Dániel lesz az OB I ősszel induló új szezonjának egyik újonc vezetőedzője.

Például azt, hogy meg fogja előzni a bajnokságban azt a Vasast, amelynél nagy dérrel-dúrral beharangozott igazolásokat vizionáltak - éppen az OSC kárára -, ebből az lett, hogy a XI. kerületiektől a két, már mindent elhódító szerb, Branislav Mitrovic, Sava Randjelovic és a korábbi vasasos közönségkedvenc, Drasko Brguljan érkezett az angyalföldiekhez, plusz Vad Lajos lett az új vezetőedző. Rajtuk kívül két világbajnok, Bátori Bence és Bedő Krisztián, a válogatott Vadovics Viktor, a vasas-nevelésű Szatmári Kristóf. Maradt az előző idényben remeklő Bóbis Botond, Vad Lajosnak azután kell új csapatot építenie, hogy az OSC-ből másfél év alatt ütőképes gárdát gyúrt. 

A megerősített Vasas edzője szerint az OSC-ben a brummogás is elég volt tőle, itt a fiatalok miatt más a helyzet | Eurosport

Fotó: Vasas Vízilabda/Facebook Az A-Híd VasasPlaket férfi vízilabdacsapatánál nagy játékosmozgás volt a nyáron, tíz pólós távozott és nyolc érkezett. Még a Magyar Kupa tatabányai első csoportkörében beszélgettünk a gárda új vezetőedzőjével, Vad Lajossal, az OSC-től a piros-kékekhez visszatérő Drasko Brguljannal és a Miskolcról szerződtetett Vadovics Viktorral.

E négy csapat alkotja majd a közvetlen élmezőnyt, akik mögött két együttes emelkedik ki, a Honvéd és a BVSC.

Szivós Márton játékoskarrierjére a kényszerű leállás tett pontot. A Honvéd vezetőedzője lett, és a Magyar Kupában már láthattuk, hogy jó csapat formálódik a kezei alatt. Hosnyánszky Norbert és Decker Ádám révén két rutinos világbajnok kezében lesz a gyeplő a vízben, akik mellett minden poszton megvannak, centerben a Szirányi Balázs, Fejős Róbert kettős révén az egyik legjobb középcsatár-duóval rendelkeznek. 

Szivós Márton a Honvéd vezetőedzőjeként nem írná alá előre a bajnokság ötödik helyét | Eurosport

Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu Két nap alatt három mérkőzést is játszott a vezetőedzőként szombaton debütáló Szivós Márton irányításával a Budapesti Honvéd SE a Magyar Kupa Tatabányán rendezett csoportkörében. Első, az Eger ellen aratott tréneri sikere után beszélgettünk a nyáron visszavonuló, játékosként világbajnok és Euroliga-győztes klasszissal. Szivós Márton a parton, edzőként.

Hasonlóan masszívnak tűnik Szűcs Levente BVSC-je, ahol csak magyar játékosokban gondolkodnak továbbra is. A már meglévő vázhoz kiválóan igazoltak a sárga-kékek, a válogatott Gyárfás Tamás, plusz Nagy Márton és Irmes Pál is a Szőnyi útra igazolt. A stáb Dabrowski Norberttel erősödött, aki szakmai igazgatóként tért vissza egykori sikerei színhelyére. Ahogy évek óta mindig a Honvéd-BVSC párharc az egyik legérdekesebb, úgy idén is kiélezett csata várható kettejük között.

Az élvonal hat legtöbbre taksált csapata mögött nagyon sűrű a mezőny. A nagymértékben kicserélődött Eger Petrovai Márton személyében új vezetőedzővel vág neki a szezonnak, a tavalyi csapatból mindössze négyen maradtak: Baksa Benedek, Krémer Balázs, Nikola Murisic és Sántavy Máté. Közülük Baksa is húzóember lehet, már a nyáron is az volt. Kovács Gábor, Lőrincz Bálint és Török Béla személyében rutinos válogatottakkal erősítettek a hevesiek, akik a korábbi nagyobb célok helyett most inkább a középmezőny tetejére pályázhatnak, de így is okozhatnak meglepetéseket. 

Benedek Tibor miatt kérte el és vette át csapattársától a 8-as sapkát a tavaly még a legenda által edzett egri reménység | Eurosport

Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu Baksa Benedek az egyik olyan játékos a tavalyi Egerből, aki maradt a csapatban. A 20 éves kapásoldali pólós a keret óriási mértékű átalakulása miatt sokkal több játékidőt fog majd kapni, mint a mögöttünk hagyott csonka szezonban.

Az UVSE volt az előző évad egyik legnagyobb durranása. Vincze Balázs Benedek Tibortól nehéz örökséget vett át, hat kulcsember ráadásul távozott a csapatból. A kupában remekül szerepeltek, ők is sok riválisra lehetnek veszélyesek. Tele vannak tehetségekkel, megint Molnár Erikre és Vigvári Vincére hívnánk fel a figyelmet. 

Az UVSE-nél nyár felé sem tetőzött az ifjúsági probléma, mint az egyik legikonikusabb Cseh Tamás-Bereményi Géza-dalban | Eurosport

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Bár az UVSE férfi vízilabdacsapatából hat kulcsjátékos is távozott, maradt egy hét-nyolc fős mag a tavalyi csapatból, akikhez három új igazolás csatlakozott. Előbbiek közül az egyik fontos pólóst, a mindössze 17 éves Molnár Eriket kérdeztük, és mindhárom új embert - Bencz Rolfot, Kardos Alexandert és Szentesi Ádámot - is kifaggattuk az eddigi tapasztalataikról.

A Miskolc alaposan átalakult, az eddigi légiósok távoztak, sok a fiatal ott is. Elvesztették válogatott kettősüket, a Nagy-Vadovics duót is, érkezett hozzájuk szlovák kapus és center, gyakorlatilag új időszámítás kezdődött a csapat életében. Pécsett új vezetőedző, Török Viktor irányításával szerepel a csapat, a Szentes a BL-győztes Fülöp Bencével erősített. A Szeged is légiósok nélkül küzd, több ígéretes fiatal tehetséggel vág neki a bajnokságnak, Sánta Dániel is visszatért Egerből. A Kaposvár abból a KSI-ből erősített, amely gárda a Nagykanizsa elleni osztályozón vívta ki az élvonalbeli szereplés jogát. Onnan is ömlenek a tehetségek, érdemes rájuk is figyelni. Debrecenben új gárda épül, legjobbjuk, Fekete Gergő a Fradihoz igazolt, őt és a többi távozót is inkább a saját utánpótlásból pótolják. A Tatabánya minden bizonnyal ebben a szezonban is inkább az alsóházba tartozó együttesek sorát erősíti majd. 

Változott a lebonyolítási rendszer, mindenki oda-vissza játszik egymással, majd az első négy helyezett a playoffban dönti el a helyek sorsát. A helyezések alapján 1-4., 2-3. párosítás lesz a fináléba jutásért úgy, hogy a két párharc az egyik fél hetedik pontjának megszerzéséig tart, de a korábbi eredményeiket a csapatok magukkal viszik. A döntő és a bronzcsata is az egyik fél második győzelméig tart. A bajnokság 15. és 16. helyezettje egyaránt kiesik az első osztályból, a 14. helyezett pedig két győzelemig tartó osztályozót játszik az OB I/B győztesével.

Hozzászólások