Ráúszás - Földöntúli játékkal győzte le a Fradi a Szolnokot, gól- és kiállításgazdag meccsen az OSC az Egert
Földöntúli játékkal győzte le a Fradi a Szolnokot, gól- és kiállításgazdag meccsen az OSC az Egert
Fotó: Szolnoki Vízilabda Sport Club/Facebook

Földöntúli játékkal győzte le a Fradi a Szolnokot, gól- és kiállításgazdag meccsen az OSC az Egert

Takács MártonTakács Márton
2019/11/18 09:50
A címvédő Ferencváros szédületes játékkal 18-7-re nyert az előző szezonban bronzérmes Szolnok vendégeként a férfi vízilabda OB I szombati játéknapjának rangadóján. Az OSC egy kaotikus, rengeteg kiállítást hozó mérkőzésen 17-15-re győzött Egerben, míg az UVSE 20-8-ra kiütötte a vendég Szegedet.

A Ferencváros olyan elképesztő teljesítményt nyújtott a Szolnokkal vívott szuperrangadón, amelyet talán még soha nem láttunk ettől a csapattól, pláne egy nívós riválissal szemben. Már az első negyedben dominált Varga Zsolt együttese és jó védekezéssel, valamint eredményes támadójátékkal 5-1-re meglépett a sokat hibázó, támadásban erőtlennek tűnnő Szolnoktól. A negyed végén Varga Dénesé volt a slusszpoén egészpályás góljával.

Amíg Vogel Soma remek teljesítményt nyújtott a kapuban, addig Nagy Viktor csak a második nyolc perc közepén mutatta be első védését. Vámos Márton és Zalánki Gergő is elkezdték termelni a gólokat félelmetes átlövéseikkel, egyszerűen minden bejött a Fradinak. És bár Zivko Gocic a meccs előtti nyilatkozatában remélte, hogy 10 gól alatt tudják tartani az FTC-t, a zöld-fehérek már az első félidőben elérték ezt a számot. Azt az Európában is egyedülálló lövőerőt, amivel rendelkeznek, maximálisan kihasználták a vendégek. A címvédő mind a négy (!) balkezes átlövőjét nevezte a meccsre, volt olyan, hogy bent volt egyszerre három, de például Zalánki nélkül, az ifi csapatből egyre többször feljátszó Nyíri Balázzsal kiegészülve. Mind a négyen eredményesek voltak szombaton.

3-10-nél Nagy Viktort Bányai Márk váltotta a kapuban, de a Fradi nem állt meg. 4-0-s sorozatot produkálva 3-13-nál volt meg először a tíz közte. Még az is bőven belefért, hogy Sedlmayer Tamás a lécre vágjon egy büntetőt. A záró felvonásra Gárdonyi András állt be Vogel helyére, a Fradi megint tolt egy 4-0-t, közte Constantin-Bicari csavarjával. A vége 18-7 lett a valódi erődemonstrációt tartó Ferencvárosnak, amely a fúgába döngölte a Szolnokot. Aaron Youngerék most már ott tartanak játékban és eredményességben, ahol a 2017-ben veretlenül Bajnokok Ligáját nyerő Szolnok. Per pillanat csak attól kell tartaniuk, hogy ne üssön vissza, hogy már novemberben ilyen formát mutatnak. 

E.ON férfi vízilabda OB I, alapszakasz, 7. forduló:
A-csoport:

Szolnoki Dózsa - FTC-Telekom Waterpolo 7-18
(1-5, 2-5, 1-3, 3-5)
Gólszerzők: Bátori 2, Dőry 2, Jansik D., Szatmári, V. Rasovic, ill. Varga D. 5, Vámos 3, Zalánki 2, Fountoulis 2, Constantin-Bicari 2, Jansik Sz., Kállay, Younger, Nyíri 

"Az élvonalba visszakerülő Szeged az A-csoportban szerepel majd, a magunk részéről nagyon várjuk a 7. és a 14. fordulót, amikor az egykor az UTE mindent megnyerő csapatában egymás mellett pólózó, majd a válogatottnál is együtt dolgozó Benedek Tibor és Szabó Zoltán néz majd farkasszemet egymással a parton a Szeged-UVSE meccseken utóbbi első OB I-es vezetőedzői idényében." - írtuk a sorsolásról szóló augusztusi cikkünkben. Nos, nagyon jó volt látni két hősünket a parton egymás ellen meccselni, kár, hogy maga a mérkőzés korán eldőlt, és nem hozott különösebb izgalmakat. Az UVSE remekül kezdte a partit, 5-2-re megléptek a hazaiak, akik a félidőben már 11-3-ra vezettek a saját játékuktól nagyon távol lévő szegediek ellen. A Benedek-bébik hozták szokásos lendületes és kreatív támadójátékukat, parádés gólokat lőttek, és hátul is stabilak voltak, Bisztritsányi Dávid is jól védett.

A vége 20-8 lett a lila-fehéreknek, a 20 hazai gólból kilencet vállaltak a Vigvári testvérek, Vendel öt, Vince négy alkalommal volt eredményes - utóbbi 6/4-es lövésmutatóval, 16 (!) évesen -, Konarik Ákos is ötöt tett be a közösbe. 


Vigvári Vincét kértük meg arra, hogy értékelje a mérkőzést és a hírt, hogy bekerült a decemberi U20-as vb-csapatba:

"Mindenképpen úgy készültünk a héten, hogy ez a szezon egyik legfontosabb meccse számunkra. Volt két edzőmérkőzésünk is a napokban, videóztunk is a Szegedből, felkészültünk az ő játékukból, és persze a saját játékunkkal is foglalkoztunk. Meggyőzően játszottunk, nem mondhatnám, hogy a szegediek négyperces kiállítása döntött volna. Nagy különbség volt a két csapat között addig is, az a kiállítás csak még egy nagy lendületet adott nekünk, ami kitartott a meccs végéig, és amiből még lőttünk gólokat. Az OB I-ben lőtt minden egyes gólomnak örülök. Vendelnek is jól ment a játék, ahogy nagyjából az egész csapatnak is. Először fordult elő, egynél több gólt lőttem egy OB I-es meccsen. 
Nagyon jó érzés bekerülni az U20-as vb-csapatba, az eddigi legnagyobb elismerés a vízilabda-pályafutásomban, izgatott vagyok. Lesz még két hét felkészülésünk, mindent bele fogok adni!"

A találkozó utáni sajtótájékoztatón pedig ott ült egymás mellett a két edző, akik 25 éve ilyenkor az UTE rosszkéz-oldalán robogtak fel-alá a Komjádiban, és nyertek meg mindent együtt. 

UVSE–Szeged 20-8 (5-2, 6-1, 5-4, 4-1)
Gólszerzők: Konarik 5, Vigvári Vendel 5, Vigvári Vince 4, Korbács 2, Aranyi, Dala, Szieben, Vámosi, ill. Boros 3, Bogdanovic 3, Palotás, Mekkel

A B-csoport rangadóján az Eger fogadta az OSC-t és kapott ki tőle 17-15-re. A 32 gól mellett láthattunk kilenc kipontozódást, három cserés kiállítást, összesen 38 sima kiállítást ítéltek a játékvezetők. Pedig nem úgy indult a meccs, hogy olyan kaotikus legyen, főleg a negyedik negyede. Az egyik legjobbját, Angelos Vlachopoulost nélkülöző hazaiak 5-3-ra még vezetni is tudtak a második nyolc percben, de ezután egy 5-0-s sorozatot produkáltak a vendégek, és 8-5 után már nem is engedték ki a kezükből a vezetést. 

De itt közben Nemanja Ubovicot szövegét küldték ki végleg, többször úgy tűnt, folyamatosak a kontrák az OSC centereinél, kisebb ütések, víz alatti rúgások is előfordultak, aprították egymást rendesen a játékosok, de ezeket nem büntették megfelelően a játékvezetők, ahogy az egri Nikola Murisic indolens megmozdulásait sem különösebben. Hárai Balázs is - már nem először az utóbbi egy évben - időnként többet foglalkozott a bunyóval, mint a játékkal.  Ebben a játékrészben már kiesett a két bíró kezéből a meccs irányítása, és bár rengeteg kiállítást fújtak, az indulatokat, és azt a spirált, amibe ítéleteikkel keveredtek, nem tudták megállítani. 

Prlainovic.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

A záró negyedben Drasko Brguljan és a hat gólig jutó Strahinja Rasovic szólalkozott össze, őket is kiállították cserével, az OSC így már a hetedik (7.) mezőnyemberét veszítette el kipontozódás miatt. Ezt követően jó tíz percig állt a játék, mert az OSC szerette volna beküldeni egyetlen cseréjét, a kapus Branislav Mitrovicot mezőnybe, de a nagy tanácskozás végén a zsűri ezt nem engedélyezte. 

Az ide vonatkozó szabályok szerint helyesen:

"WP 5 CSAPATOK ÉS CSERÉK 

WP 5.1 Minden csapat maximum tizenhárom [MVLSZ: tizennégy] játékosból kell álljon: tizenegy mezőnyjátékos és kettő kapus. A csapatoknak nem több, mint hét játékossal kell kezdeniük a játékot, és egyiküknek kapusnak kell lennie, akinek a kapus sapkáját kell viselnie. A maradék öt [MVLSZ: hat] játékos cserejátékosként használható, illetve egy cserekapus, aki csak kapusnak cserélhető be. Annak a csapatnak, amelyik kevesebb, mint hét játékossal játszik, nem kell, hogy kapusa legyen."

Így az OSC a hátralévő három percet emberhátrányban játszotta le, de ez már nem befolyásolta érdemben a végeredményt, 17-15-re nyertek az újbudaiak. A két játékvezető egyaránt 6,5-ös osztályzatot kapott az ellenőrtől, ami kettes alá, 6-tól eltiltás várt volna rájuk.

A sajtótájékoztatóról az egri vezetőedző, Dabrowski Norbert mondatait idézzük a cikk végén:

"Az OSC megérdemelten nyert, ők jöttek ki jobban ebből a westernfilmből, gólpárbajból jobban. Tizenöt éve edzősködöm, de ilyen mérkőzést még nem láttam, de hát van ilyen is. A csapatommal elégedett vagyok, mert amit kértem, azt megtették, talán még többet is, ennyire volt elég ma."


B-csoport

ZF-Eger–A-Híd-OSC-Újbuda 15-17 (4-3, 2-5, 5-6, 4-3)
Gólszerzők: S. Rasovic 6, Hosnyánszky 3, Csacsovszky E. 2, Kürti 2, Lukács, Gyárfás, ill. Randjelovic 4, Prlainovic 3, Manhercz 2, Hárai 2, Burián 2, Brguljan, Tóth M., Erdélyi, Ubovic

Hozzászólások