Ráúszás - A mindent megnyerő balkezes szerb pólós klasszis bejelentette, hogy Szolnokra szerződik
A mindent megnyerő balkezes szerb pólós zseni bejelentette, hogy Szolnokra szerződik
Fotó: Europress/AFP

A mindent megnyerő balkezes szerb pólós klasszis bejelentette, hogy Szolnokra szerződik

Takács MártonTakács Márton
2020/06/12 18:47
Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok és hatszoros Eb-aranyérmes szerb vízilabdázó, Filip Filipovic a saját honlapján jelentette be, hogy egy évre a Szolnoki Dózsa csapatához szerződik. 

10 napja számoltunk be arról, hogy miután biztossá vált, hogy az olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Filip Filipovic távozik Reccóból, több klub is szóba került új állomáshelyéül. A Barceloneta, a Marseille - az OSC-től távozó Prlainovic új klubja - és a Szolnok is szívesen vinné a szerb klasszist. A dolgok pünkösd hétfői állása szerint a Bajnokok Ligáját 2017-ben megnyerő Dózsa nagyon közel állt Filipovic szerződtetéséhez.

A riói olimpia MVP-je akkor megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a Szolnokkal. "Igen, így van, nagyon közel állunk a megállapodáshoz. De semmit nem tekinthetünk még lezártnak, amíg alá nem írom a szerződésemet a Szolnokkal."  - nyilatkozta Filipovic a szerb Sportski Zurnal  című lapnak. 

A Pro Recco elhagyása után Filipovic elmondta, hogy a célja továbbra is ugyanaz marad. Egy olyan klubban akar játszani, amely trófeákra vadászik. De a következő szezonban a Szolnoknak nehéz útja lesz a legfontosabb elnyerhető kupa, a BL-trófea felé. A Szolnoknak nincs meg a Bajnokok Ligája-szabadkártyája, ami azt jelenti, hogy selejtezőt kell játszaniuk a főtábláért Nagy Viktoréknak.

Három világklasszis magyar balkezes pólós már megjárta Szolnokot, most egy szerb következik? | Eurosport

Bár a világ egyik legjobb szerb vízilabdázója, Andrija Prlainovic elhagyta a magyar férfi vízilabda-bajnokságot, egy szintén zseniális honfitársa, Filip Filipovic hazánkban köthet ki, mivel közel a megállapodás a Szolnokkal a Total Waterpolo értesülései szerint.


A szerb válogatott 33 éves csapatkapitányáról pénteken jelent megy cikk a saját honlapján, amelyből kiderül, hogy a Partizan, a Radnički és a Pro Recco korábbi játékosa egyéves szerződést írt alá a magyar csapattal, és a jövő héttől már Szolnokon edz. A Szolnok vezetőedzője az a Zivko Gocic, aki 2016-ig a szerb nemzeti együttes csapatkapitánya volt, és akivel Filipovic együtt nyert meg mindent válogatott szinten, éppen Filipovic váltotta őt csékáként Dejan Savic csapatában. A tavalyi öt szerb légiósból kettő lesz ott a Dózsa következő évi keretében: Dusko Pijetlovic és Radomir Drasovic, hozzájuk csatlakozott most az elmúlt évtized talán legjobb balkezese. Filipovic és Pijetlovic együtt játszottak már a Partizanban és a Pro Reccóban is, az olasz klub színeiben kétszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját együtt (2012-ben és 2015-ben). Filipovic az első BL-sikerét is a Reccóval aratta, még 2010-ben, amikor az olasz gárda a Pijetloviccsal felálló Partizant múlta felül az elődöntőben. 

Az előző idényekben számos szerb játékos játszott a Szolnoknál. Pijetlović, Drašović és Gocić mellett Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Viktor Rašović, Gavril Subotić, Miloš Ćuk és Đordje Lazić is megfordult a 2017-es Bajnokok Ligája-győztes egyesületnél. Az olimpia bajnok szerb válogatottból Nikola Jaksic a Ferencvárosban játszik, Dusko Pijetlovic Szolnokon szerepel, Branislav Mitrovic és Sava Randjelovic a napokban igazolt át az OSC-től a Vasashoz, Slobodan Nikic pedig éppen az angyalföldiektől vonult vissza a napokban.

A Szolnokon nagyot lendíthet Filipovic, de a meggyengülő magyar bajnokságon is. Néhány héten belül derült ki, hogy a haza OB I öt legnagyobb világklasszis légiósa közül három elhagyja Magyarországot. Az OSC-től távozó Prlainovic a Marseille-hez szerződött, az Eger egyik közönségkedvence, Angelos Vlachopoulos pedig Bresciában folytatja pályafutását, míg hétfőn a BL-címvédő Ferencváros jelentette be, hogy az ausztrál Aaron Younger - aki tagja volt a BL-győztes Szolnoknak is - éppen Recco felé veszi az irányt. 

Filipovic megszerzéséről a Szolnok még nem számolt be saját felületein, a VLV-n Kovács István szakmai igazgató erősítette meg a szerződés tényét. 

A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt | Eurosport

Az FTC-Telekom hétfő délelőtt bejelentette, hogy világklasszis ausztrál vízilabdázója, Aaron Younger távozik a Bajnokok Ligája-címvédő magyar klubtól és a Pro Reccóhoz szerződik. Az átigazolás tényét az olasz sztárcsapat is megerősítette. Évek óta beszélünk, írunk arról, hogy a sportág afelé halad, hogy a több poszton bevethető pólósoké lesz a jövő, sőt, már a jelen is.


Az már korábban hivatalossá vált , hogy az OSC-ből - Tatabánya egyhetes érintésével - Szolnokra szerződik a válogatott Kovács Gergő, Miskolcról Nagy Ádám, az UVSE-től pedig Konarik Ákos. Dőry Farkas és Szeghalmi Zsombor révén két magyar balkezese volt az előző szezonban a csapatnak, így nagy szintlépést jelente Filipovic megszerzése. Mivel  három szerb pólós, Dorde Lazic, Gavril Subotic és Viktor Rasovic egyaránt távozik a klubtól, légiós hely is volt még kiadó, amit ezennel ő tölt be, vele lett teljes a Dózsa új kerete, amely az FTC mögött a második legerősebbnek tűnik papíron.

Lévai Balázs kedvében is jártak a szolnokiak, Tesis a világ-interjúnkban a népszerű producer, rendező ezt mondta Filipovicról:

"Filipovicot is nagyon bírom egyébként, ő is olyan játékos, hogy amikor nagyon kell, mindig belövi. Volt egy kettő mondatos párbeszédem vele a Margitszigeten, a BL Final Sixen. A következő volt a párbeszéd, angolul (nem ismertük egymást, egy fogadáson futottunk össze): 'Szerintem te vagy ma a világ legjobb játékosa.' Nagyon jellemző volt, hogy mit válaszolt, azt mondta: 'Igen'. Nem azt, hogy 'jajj, hát köszönöm szépen, de annyi jó játékos van még'. Ez a szerb mentalitás."


Hozzászólások