Ráúszás - Férfi pólósaink csoportelsőként szálltak le az orosz hullámvasútról Győrben
Férfi pólósaink csoportelsőként szálltak le az orosz hullámvasútról Győrben
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Férfi pólósaink csoportelsőként szálltak le az orosz hullámvasútról Győrben

Takács MártonTakács Márton
2019/02/19 18:49

A magyar férfi vízilabda-válogatott az idegenben elért siker után hazai medencében, Győrben is legyőzte az orosz csapatot, így csoportelsőként jutott az Európa-kupa áprilisi nyolcas döntőjébe. 

Novemberben meglepően sima, 15-8-as győzelmet aratott Märcz Tamás együttese Ruzában, és Győrben is úgy tűnt az elején, kevés gondja lesz a mieinknek. 4-1-re nyerték ugyanis az első negyedet Vámos Mártonék, akik jól védekeztek, és nem hagyták kibontakozni a feltűnően lassan játszó ellenfelet. A második negyed már szorosabban alakult, fontos volt Nagy Viktor emberhátrányban bemutatott védése, amivel őriztük az előnyünket. Konstantin Kharkov nem gondolta úgy, hogy eldőlt, háromszor egymás után lőtt szép gólt a születésnapos szakértő, Szabó Zoltán szerint Maro Jokovic stílusában játszó orosz balkezes, amivel 6-4-re feljöttek ránk. 

Manó.jpg Manhercz KrisztiánFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Feltűnően sok volt a kaput el nem találó lövés mindkét oldalon, a társainak magabiztosságot kölcsönző Varga Dénes úgy varázsolt két pazar gólt, hogy másik öt helyzetét elpuskázta. Lelassultak a magyar játékosok, a kipontozódások miatt más is bekkelt a védőkön kívül, de kaptunk olyan gólt is, amely előtt nem rendeződött a védekezésünk, Manhercz Krisztián kezéből pedig kipördült a labda a büntetője elvégzésekor. A záró felvonásban ismét produkáltak egy 3-0-s sorozatot az oroszok, és 9-8-nál már csak egy volt közte, amikor a remekül játszó Sedlmayer Tamás - aki Zalánki Gergőt, majd az ő helyére behívott Vadovics Viktort pótolva kapott lehetőséget - harmadszor is eredményes volt, egy emberelőnyt fejezett be, és 10-8-cal lezárta a kissé váratlanul szorossá vált találkozót. 

A sérülések, betegségek miatt felforgatott összeállításban szereplő magyar válogatott nagyon jól kezdte a mérkőzést, gyakorlatilag az első negyedben elért nagyobb előnyét megtartva győzött a döcögős folytatásban. Erdélyi Balázs a mezőnyben - és bekkben - nyújtott jó játékot, Varga Dénes volt a játékunk fazonszabásza, Kovács Gergő a labdaszerzéseiért dicsérhető, Sedlmayer Tamás pedig nyerőembernek bizonyult, folytatva szezonbeli remek játékát.

A Világliga európai selejtezőjében négy csoportban zajlanak a küzdelmek, mindenhonnan az első kettő jut az Európa-kupa nyolcas döntőjébe, ahonnan az első három mehet majd a Világligára. Az Európa-kupa nyolcas döntőjét április 5-7-én rendezik Zágrábban.

Férfi vízilabda Világliga/Európa-kupa-selejtező, A-csoport, 5. játéknap
Magyarország–Oroszország 10-8
(4-1, 2-2, 3-2, 1-3) 
Győr, vezette: Schapers (holland), Kourtidis (görög) 
Magyarország: Nagy V. – Manhercz 1, Vámos 1, Német 1, Jansik D., Kovács G., Varga D. 2. Csere: Angyal, Sedlmayer 3, Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Oroszország: Fedotov – Suchkov, Merkulov 2, Nagaev, Kholod 1, Lisunov 1, Shepelev 1. Csere: Kiselev, Dereviankin, Koptsev, Kharkov 3, Vasilev. Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev

(Borítókép: Madar Dávid/MVLSZ)

Hozzászólások