Ráúszás - Fél lábbal nyert kétszer is olimpiát, mert óriási szíve, lelkiereje volt, és fejjel játszotta a vízilabdát
Fél lábbal nyert kétszer is olimpiát, mert óriási szíve, lelkiereje volt, és fejjel játszotta a vízilabdát
Fotó: A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér/Youtube

Fél lábbal nyert kétszer is olimpiát, mert óriási szíve, lelkiereje volt, és fejjel játszotta a vízilabdát

Takács MártonTakács Márton
2020/04/22 18:55
Halassy Olivér a világon elsőként bizonyította be, hogy egy mozgássérült sportoló is képes eljutni az olimpiai dobogó legfelső fokára. Vízilabdázóként kétszer is. Emellett három-három alkalommal nyert Eb-aranyat pólóban és gyorsúszásban. Április 13-a óta egy hónapon át ingyenesen elérhető az interneten a róla készült A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilm.

Az 50 perces filmet Czinke Gyula és Czencz József rendezte, és a háromszoros olimpiai bajnok Dr. Kiss Gergely volt az egyik producere. A hagyományos, beszélő fejes interjúkat és archív felvételeket tartalmazó alkotásban megszólal Dr. Halassy Ilona, hősünk lánya, Dr. Hencsei Pál, sporttörténész, valamint Schmitt Pál, Dr. Kárpáti György, Kiss Gergő, Kemény Dénes, Faragó Tamás, Vitray Tamás, Benedek Tibor, Imre Tóvári Zsuzsa, Sors Tamás, Becsey János és Bolvári Antal. 

"Ha valaki akar, ha valaki igazán akar, akkor bármire képes. Bármennyire is másról szólt a vízilabda abban az időben, a láb akkor is kellett. Azért a természet törekszik az egyensúlyra, és valószínűleg az ő egyensúlya a lelkierő lehetett. Mindig azt mondom, hogy az én lövésemben, vagy amit én tanítok lövést, abban akár még Halassy Olivér is benne van, hiszen ő is tanulta valakitől, ő adta tovább, és az jut el egészen a mai napig. Ugyanaz a technikai, taktikai megoldás, amit látunk az elődeinktől." 

- fogalmazott a filmben a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor

Az UTE vízilabdázója az 1932-es és 1936-os olimpián állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, az 1928. évi amszterdami ötkarikás játékokon az ezüstérmes magyar csapatnak is tagja volt. Nyolcéves korában villamosbalesetben lábszárközéptől elveszítette a bal lábát, így nyert gyakorlatilag parasportolóként az épek között két olimpiai aranyat is. 

Kiss Gergely, a dokumentumfilm producere és gyártásvezetője hangsúlyozta, hogy Halassyt azért nevezték csodafedezetnek, mert a medencében Jolly Joker volt, aki ha kellett, gólt lőtt, de ha arra volt szükség, embert is tudott fogni. Hozzátette: bár a csapattagok között voltak nézet-, származásbeli és vallási különbségek, a vízben ezeket félre tudták tenni.


"Halassy Olivér mint játékos, egyike volt a legkiválóbbaknak, ha jó napja volt, egyedül is el tudott dönteni mérkőzéseket, minthogy félelmetes állóképességének köszönhetően olykor két-három társa helyett robotolt a vízben, ami emberhátrányban hihetetlen jelentőséggel bírt. Úszótudása a világ legjobbjává emelte a középjátékos szerepkörében." - olvasható róla ez a jellemzés a magyar vízilabda bibliájában, az Aranykor című könyvben.

Nyáry Krisztián Igazi hősök - 33 magyar című könyvében az első történet a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóé és úszó zsenié, Halassy Olivéré, aki a Los Angeles-i olimpián öt gólt dobott az Egyesült Államok elleni 7-0-s siker  alkalmával. 

A Los Angeles-i olimpián készült híres fotó, a kép jobb szélén Halassy OlivérA Los Angeles-i olimpián készült híres fotó, a kép jobb szélén Halassy Olivér

"Kiss Gergő azt szokta mondani, hogy mindig bal lábbal lépjünk föl először a dobogóra, a dobogó tetejére. Jó emlék marad mindig, amikor a harmadik megnyert olimpián mindenki egyszerre bal lábbal föllépett."

- mondja a film vége felé Benedek Tibor. Nos, Halassy Olivér erre nem lehetett képes, de kétszer így is ott állhatott a győzteseknek kijáró legmagasabb helyen.


Hozzászólások