Ráúszás - Ez a 11 férfi pólós alkothatja a nyerő magyar csapatot a tokiói olimpián
Ez a 11 férfi pólós alkothatja a nyerő magyar csapatot a tokiói olimpián
Fotók: waterpolo.hu

Ez a 11 férfi pólós alkothatja a nyerő magyar csapatot a tokiói olimpián

Takács MártonTakács Márton
2019/10/21 12:05
Märcz Tamás legfrissebb, 20 fős keretét olyan összetételűnek érezzük, ami kiindulópontot jelenthet a 2020-as olimpiára. Az a Hosnyánszky Norbert is ott volt a magyar férfi vízilabda-válogatott októberi keretedzésein, aki a 2017-es budapesti világbajnokság óta nem szerepelt a nemzeti együttesben. E névsor alapján nagy csodának kell történnie, hogy az ebben nem szereplő pólós is ott lehessen Tokióban. Megtippeltük, milyen csapattal vehetünk részt az ötkarikás játékokon. 

Oké, még nem szerzett olimpiai kvótát férfi pólócsapatunk, de meglesz az. Ha esetleg nem a januári, budapesti Európa-bajnokságon, akkor a márciusi olimpiai selejtezőn. Emlékeztetnénk olvasóinkat arra, hogy Rio előtt is csak a trieszti olimpiai selejtezőn sikerült kivívni az ötkarikás részvételt. Abban a csapatban még ott volt a válogatottságot azóta lemondó Szivós Márton, és a játéktól visszavonult Varga Dániel is. Ahogy az a Hosnyánszky Norbert is, aki több mint két év után tér vissza a legjobbak közé, mert még 35 évesen is klasszisteljesítményre képes. 

"A csapaton belül is nagy a konkurenciaharc, s korábban is mondtam, hogy az olimpiai létszámszabályok miatt felértékelődik azoknak a játékosoknak a szerepe, akik több poszton is hasznosíthatók." - indokolta Hosnyánszky meghívását Märcz Tamás szövetségi kapitány a VLV-n.

Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 20 fős keretét a jövő heti edzésekre. Visszatér a nemzeti együttesben az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, a 35 éves világklasszis legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon szerepelt a csapatban. Märcz Tamás jövő héten keretedzéseket tart a válogatottnak, a magyar csapat indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország lesz a csoportbéli ellenfél.

Rajta kívül ilyen típusú játékos Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás is. A sportág egyre inkább afelé halad, hogy az ilyen, több poszton is bevethető, gyors, jó fizikai állapotban lévő, védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményre képes, jól lövő játékosok alkossanak egy csapatot. Vegyük Aaron Youngert prototípusnak, a BL-címvédő Ferencváros ausztrál légiósa kapásoldalon, bekkben és centerként is használható, és mindenütt világklasszis produkcióra képes. Vele egy szinten a felsoroltakból csak Hosnyánszky van, de amúgy sem állhat egy válogatott csak ilyen gépekből, az olyan, góllövésre szakosodott klasszisokra is szükség van, mint Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő vagy Manhercz Krisztián.

A dolog nehézségét az adja, hogy amíg a januári budapesti Európa-bajnokságon még 13+2 játékos szerepelhet válogatottanként, a tokiói olimpiára ez a szám 11-re csökken, ami agyrém. Az olimpiai szabály úgy fogalmaz, hogy a 11 játékos mellett még ketten ott lehetnek Tokióban benevezettként, de nem lakhatnak az olimpiai faluban.

Ha azt vesszük, hogy Märcz Tamás két kapussal vág neki a tornának, akkor mindössze kilenc mezőnyjátékosa marad. Az új szabályok miatt a játékvezetői felfogás is megváltozott, amihez egyelőre nehéz hozzászoknia játékosnak, edzőnek, szurkolónak és újságírónak egyaránt. Angyal Dániel elmagyarázta, mi lehet ennek az árnyoldala:

„Nem is csak a fizikális része miatt lesz nehéz, hanem az új szabályok és a játékvezetői felfogás miatt is. Úgy látom, hogy a bírók egyre kevésbé hagyják az erős kontaktot, ehhez még nem tudtak annyira alkalmazkodni a játékosok, ezért rengeteg a kiállítás. Minden meccsen előfordul, hogy három négy-ember kipontozódik. Ez lesz az igazi nehézség, mert ha mondjuk a harmadik negyedben már nem tud cserélni valamelyik csapat, ha onnantól kezdve még valaki kipontozódik, akkor meg emberhátrányban kell játszania. Érdekes lesz, az biztos. Lehet, hogy ehhez a taktikán kell igazítani, hogy mondjuk a területvédekezést kell jobban erőltetni, kevésbé a test test elleni játékot, de értelemszerűen az ellenfél sem hülye, abba akar belemenni, hogy minél könnyebben kapjon kiállítást.”

Ez a helyzet úgy állt elő, hogy azt szerették volna kilobbizni, a nőknél ne csak nyolc, hanem tíz csapat vehessen részt az olimpián a 12 férfi együttes mellett. A NOB megengedte ezt, olyan áron, hogy csak 11 fős csapatok alkothatják a mezőnyt. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség korábbi elnöke, a szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok szakember az Indexnek a nyáron azt nyilatkozta, hogy "a játék felgyorsítása egyértelműen kedvező előrelépést hozott, a bírói felfogás megváltoztatása, valamint hogy több kiállítást ítélnek, és a létszám csökkentése, összességében katasztrófát okozhat."

Kovács Gergő ebből a szempontból vizsgálta meg a kérdést:

„Hosi egy rutinos játékos, azzal, hogy visszahívták, rontja az esélyeimet, de még nagyobb kihívást jelent, és ha így sikerülne bekerülnöm a csapatba, az még nagyobb dolog lenne. A kisebb létszámú keret a női csapatok számának javára megnehezíti a dolgunkat, de a sportunknak jót tesz. Látni kell, hogy a női vízilabda szerteágazóbb, Amerika, Kína, Ausztrália is jó benne. Ahhoz, hogy a vízilabda benn tudjon maradni az olimpiai sportágak között, valószínűleg ez is kell. Nehéz a férfi ágnak, de mindenképp hasznos lehet hosszú távon.”

Válogatott pólósaink szerint előnye és hátránya is van az olimpiai létszámcsökkentésnek | Hosszabbítás

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ Egyikük ott volt a nyári kvangdzsui világbajnokságon, a másikuk lemaradt a vb-ről. Közös bennük, hogy mindketten több poszton is bevethető játékosok, ráadásul védekezésben és támadásban is kimagasló teljesítményre képesek. Angyal Dániellel, a Szolnok és Kovács Gergővel, az OSC pólósával beszélgettünk a válogatott összetartása alatt a nagyon keménynek ígérkező szezonról, a hazai Eb-ről és a tokiói olimpiáról, Hosnyánszky Norbertről.

A megszokottnál több szempontnak is meg kell felelni a végleges keret összeállításánál, egyszerre kell tekintettel lenni arra, hogy több multifunkcionális játékosra van szükség, mint eddig, a bekkek várható gyors kiszórása miatt sok olyan pólós kell, aki jól tud centert fogni, miközben elengedhetetlen a gyorsaság, a kiemelkedő fizikai állapot, és a kiállításokat kiharcoló centerek és góllövő átlövők szerepe.

Az októberi, háromnapos összetartásra összehívott 20 fős névsort tekintettük kiindulási alapnak, annál is inkább, mert Märcz Tamás így foglalta össze annak fontosságát a közelgő Eb-re nézve:

Nagy esély van arra, hogy ebből a 20 játékosból kerül majd ki a 15, de nem fogom teljesen lezárni a dolgot, van egy-két olyan játékos, aki akár még itt lehetett volna ezeken a keretedzéseken. Van még a fejemben néhány név. Egyelőre nyitott szemekkel fogok járni. Posztfüggő is ez a kérdés, mert van néhány olyan pozíció, ahol kevesebb játékos szerepel a keretben. Van, ahol nagyobb a konkurenciaharc, és ahol több játékos van a csapatban, ott nehezebb egy kicsit betörni, mert akár öt-hat játékos is bevethető. Tehát, ahogy korábban is láthattuk, nem tartom lezártnak egyik bő keretet sem, azért, mert ez most egy 20 fős névsor, nem csak bennük gondolkodom.”

Vajon mennyire nyitott a keret a fiatalabb játékosok számára Tokió előtt, olyanoknak, akik még nem szerepeltek a válogatottban, de jövőre talán már indokolt lenne a meghívásuk, legalább a versenyeztetés szempontjából, hogy még nagyobb erőbedobásra kényszerítsék a már biztosabbnak tűnő csapattagokat? Kemény Dénesnek volt egy szövetségi kapitányi szabálya: olimpia előtti évben az aktuális világversenyt kihagyó játékosnak alig van esélye ott lenni az ötkarikás játékokon, ha csak nem domborít valami oltári nagyot (kivételt jelentett például Steinmetz Ádám (2004), Hosnyánszky Norbert (2008), Manhercz Krisztián (2016) és Zalánki Gergő (2016) esete). Märcz Tamás  így áll ehhez a témához:

Jelenleg senkinek nincs stabil helye, a sors majd eldönti, illetve majd én is, hogy kikkel fogunk az Európa-bajnokságon részt venni. Szerencsésebb, hogy azok a játékosok, akik az olimpiában gondolkodnak, illetve, akikben én gondolkozom az olimpiára figyelve, megjelenjenek már 10-12 hónappal Tokió előtt, és ne az utolsó pillanatokban toppanjanak be, nem beszélve arról, hogy ahogy megyünk előre, egyre inkább szűkíteni kell inkább a keretet. Az Eb-n 15, az olimpiai kvalifikációs tornán valószínűleg kevesebb, már csak 13, az olimpián pedig 11+2 főben van meghatározva a keret létszáma. Akik nem tudnak bekerülni az olimpiát megelőző bő keretekbe, azok természetesen nehezebb helyzetben vannak. Más szempontok szerint kell dönteni egyébként egy 11+2 fős keret kiválasztásánál, és egy 15 fős névsor összeállításánál. Az a legcélszerűbb, hogy itt legyenek az utolsó időszakban azok, akikben gondolkodni kell.”

A Hosnyánszkyval megerősített pólóválogatott minden feladatra alkalmas a szövetségi kapitány szerint | Hosszabbítás

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának célkeresztjében már a januári, budapesti, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság szerepel, a hazai kontinenstorna tudatában hívta össze három napra a pillanatnyilag legerősebbnek tartott 20 fős keretét. A szokásosnál is fontosabb Eb-ről, a nemzeti csapatba visszatérő Hosnyánszky Norbertről és szövetségi kapitányi időszaka legfontosabb szezonjáról, az olimpiai év előkészületeiről beszélgettünk vele.

Ennek megfelelően e sorok írója az alábbi 11 főt jelölné a magyar csapatba.

Nagy Viktor rutinja és képességei miatt nehezen lenne nélkülözhető, pláne ha olyan teljesítményt nyújtana, mint a 2013-as barcelonai világbajnokságon. Mellette szinte fej-fej mellett halad per pillanat Vogel Soma és Kardos Gergely. Vogelnek annyi előnye van, hogy a harmadik szezonját kezdte meg az FTC első számú kapusaként, az Euro-kupában és a Bajnokok Ligájában is rengeteg tapasztalatot szerzett. A válogatottban viszont Kardos volt az erősebb, a Világliga tavalyi és idei Szuperdöntőjén, valamint az egy évvel ezelőtti Világkupán is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Szolnokon kevés lehetőséget kapott éppen Nagy Viktor mögött, idén nyáron Egerbe szerződött, ahol kezdőkapus, az Euro-kupában is véd, nyárig nagy meccset fog vívni a kapushelyért Vogellel és/vagy Naggyal.

A bekkeknél három olyan játékost választottunk, akik több poszton is bevethetők. Angyal Dániel nagyszerű vb-t zárt egyénileg, remekül centerezik, emberelőnyben is szuper, és átlövésben is jó, ha arról van szó. Védőmunkája mellett kilenc gólt is szerzett Kvangdzsuban, ez egy átlövőtől is szép teljesítmény lett volna. Szolnokon továbbra is a legmagasabb szinten játszik a klubszezonban. Jansik Szilárd éveken át szerepelt a kapásoldalon, a Fradiban Varga Zsolt védővé képezte át, a válogatottban pedig rendszeresen feltűnik a medence minden pontján, rosszkéz-oldalon is. Az a lendületes, lehetetlent nem ismerő stílus, amit ő képvisel, sokat hozhat a konyhára. Amennyiben Märcz Tamás komolyan számít Hosnyánszky Norbertre, és az Eger elképesztően jó játékosa nem jár úgy, mint Madaras Norbert Rio előtt, akkor főnyeremény lehet a magyar válogatott számára. A nemzetközi mezőnyt nézve is ő az elmúlt másfél évtized egyik legkomplexebb pólósa, aki mindkét oldalon és bekkben is világklasszis teljesítményre képes, 35 évesen is. 

Ahogy Hosnyánszky klubedzője, Dabrowski Norbert fogalmazott nekünk játékosa meghívásáról: Egy dolgot tudok erre mondani emócióktól mentesen. Mivel 11 játékos utazhat a tokiói olimpiára a magyar válogatottban, így mindenképpen szükség van olyan játékosra, aki ennyi poszton ilyen szinten játszik. Aki látta most a BVSC-vel vívott meccset, az alá is tudja támasztani ezt. Norbi abszolút megoldotta, hogy sérült ujjal bekkelt, ha kellett, mezőnyben fogta a legjobb játékost, labdákat szerzett, kiszolgált, bevállalt két lövést, amit kellett, az nem ment úgy neki. Azt is tudom, hogy Norbi tud még ennél is jobban játszani, mint amit most mutatott. Nem a sérülése miatt, hanem tudjuk róla, hogy milyen harcos, ha látja maga előtt a célt, ami a kvótaszerzés és majd az olimpia. Ha ezeken szerepel, akkor Norbi 120%-ot tud játszani.”

A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott nagy visszatérője Hosnyánszky Norbert. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes pólós a 2017-es budapesti világbajnokság döntője óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. Märcz Tamás két év elteltével hívta be őt ismét a keretbe, a ZF-Eger világklasszisa pedig gondolkodás nélkül tért vissza oda, ahová képességei és teljesítménye alapján továbbra is tartozik.


A védőknél Pohl Zoltán, Jansik Dávid és az igen jó szezont futó, több poszton is bevethető Nagy Ádám lehet még tagja a bő keretnek, Hosnyánszky visszatérésével, és várható beválogatásával, valamint a 11 fős szűk csapat miatt nálunk ők maradnának ki ezen a poszton.

Rosszkéz-oldalon talán a legegyértelműbb a választásunk. Csak a szerb válogatott mondhat még magáénak két ilyen képességű balkezes átlövőt, de amíg Filip Filipovic már nehezen lehetne jobb, Zalánki Gergő még igen. Ő és Vámos Márton is "világklasszis teljesítményt nyújtottak. A két legjobb emberünk voltak, Zalánki (18 gól) és Vámos (12) igazi vezérekként játszottak, Zalánki a torna All Star-csapatába is bekerült, védekezésben, labdaszerzésben is remekeltek mindketten." - írtuk róluk a nyári kvangdzsui világbajnokság után. Azóta ugyanabban a klubban, a Ferencvárosban játszanak, ami jó hatással lehet a válogatottban látott együttműködésükre is. Gyárfás Tamás ígéretesen játszik az Egerben, ő lehet még a bő keret tagja ezen a poszton, illetve két jobbkezes, Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás.

Ők az FTC halálos fegyverei, Riggs és Murtaugh, akik zűrt és zavart keltenek az ellenfeleknél | Hosszabbítás

A világ legkiválóbb balkezes vízilabdázói közül kettő augusztus óta egy klubban szerepel. Vámos Márton és Zalánki Gergő egyaránt világklasszis, elképesztően jól játszottak mindketten a nyári világbajnokságon, most pedig az OB I mezőnyében és a Bajnokok Ligájában is majdnem egyedülálló az a potenciál, amit képviselnek a jobb szárnyon.


A centereknél szűk a mezőny, ezt mutatják azt elmúlt évek világversenyei is. Amennyiben nem lesznek sérültek, akkor a Hárai Balázs, Mezei Tamás kettőst vinnénk Tokióba. Az OSC csapatkapitánya még mindig a világ egyik legjobb centere, amennyiben csak a játékra koncentrál, akkor pláne. Hozzá hasonlóan az FTC középcsatára is a Bajnokok Ligájában edződik, Mezei balkezessége taktikai pluszt is adhat a mieink játékához - nem mellesleg a Fradiban a poszt egyik legnagyobb klasszisa, Slobodan Nikic tart neki is centeredzéseket. Rajtuk kívül Német Toninak lehet még esélye az olimpiai szereplésre, őket Bedő Krisztián és Sánta Dániel kényszerítheti versenyhelyzetre. 

Kapásoldalon is nagy a tolongás, ahogy azt évtizedek óta megszoktuk. Nálunk egyértelműen Varga Dénes és Manhercz Krisztián a poszt két legjobbja itthon, ezt évek óta igazolják klubjaikban és a válogatottban egyaránt, világversenyeken is. Kreativitásban, gólerősségben is ők a legkiválóbbak, akik meccseket képesek eldönteni. Pályázik még Bátori Bence és Erdélyi Balázs is az olimpiai kerettagságra, nekik nagyot kell menniük jövő nyárig, hogy egyáltalán esélyük legyen Tokióra. Előbbi gyenge vb-t produkált, utóbbi pedig ott sem volt Kvangdzsuban.

A két, a szűkített keretből utolsó kimaradó, akik repülhetnének még Tokióba plusz kettőnek, az Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás. Főleg rosszkézen szerepelnek klubjaikban, az OSC-ben és az FTC-ben, de mindketten feltűnnek kapáson is, Sedlmayer akár védőként is szerepeltethető. Védekezésben, labdaszerzésben, a mezőnymunkában mindketten nagyszerűek, amennyiben Kovács kapáson játszana, ő is termelné a gólokat. 

Kíváncsian várjuk a budapesti Eb-n résztvevő csapatot, ami pláne jó kiinduló pont lesz az olimpia előtt, aztán pedig a szezon tavaszi felében még lehetnek olyan teljesítmények, amelyek akár megdöntik előzetes feltevéseinket. Az általunk legerősebbnek vélt csapatban lenne két olimpiai bajnok, öt vb-aranyérmes, kellő rutin és fiatalos lendület. Mindegyik kerettag szerepelt már legalább egy világversenyen, a 11-ből heten minimum egy olimpián is részt vettek. Rióhoz képest hat helyen lenne változás, ami négy éven belül sok, de a helyzetet nehezíti több pólós visszavonulása, "kiöregedése". Mindezzel együtt ez az összetételű magyar válogatott versenyben lehetne az aranyéremért is.

A férfi vízilabda-válogatott legfrissebb kerete 
kapusok: Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok),  Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC)  Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

A Ráúszás tippje a magyar férfi vízilabda-válogatott 11 fős tokiói olimpiai keretére:
kapusok: Nagy Viktor, Vogel Soma
védők: Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Hosnyánszky Norbert
rosszkéz-oldal: Vámos Márton, Zalánki Gergő
centerek: Hárai Balázs, Mezei Tamás
kapásoldal: Varga Dénes, Manhercz Krisztián

sapkák.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hozzászólások