Ráúszás - Európa-bajnok klasszisok is kimaradtak a magyar női pólóválogatott Eb-keretéből
Európa-bajnok klasszisok is kimaradtak a magyar női pólóválogatott Eb-keretéből
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/MVLSZ

Európa-bajnok klasszisok is kimaradtak a magyar női pólóválogatott Eb-keretéből

Takács MártonTakács Márton
2020/01/08 12:40
Egy nappal Märcz Tamás után Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is kihirdette 13 fős keretét a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságra. A véglegesített névsorban nagy hiányzók is akadnak.

Erős bő keret állt Bíró Attila rendelkezésére, mielőtt szűkítette volna a névsort. A tavaly világbajnoki negyedik helyezett csapathoz képest végig részt vett a felkészülésben két 2016-os Európa-bajnok, e sorok írójának mércéje szerint világklasszis játékos, Antal Dóra és Szücs Gabriella. Mint szerdán kiderült, éppen ők ketten nem lesznek ott a január 12-26. között, a Duna Arénában sorra kerülő Európa-bajnokságon. 

Tavaly Szücs Gabriella sérülés miatt nem tudott részt venni a kvandgzsui vb-n, több mérkőzésen is látható volt, hogy nélküle jóval törékenyebb a védekezés, Keszthelyi Ritával pedig parádés játékkapcsolatot alakítottak ki a hosszú évek alatt. Ezek mind hiányozni fognak ezúttal is, a válogatott talán két legfontosabb játékosa közül az egyik ugyanis zsinórban a második világversenyt hagyja ki. A korábban szintén meghatározó szerepet játszó Antal Dóra tavaly nyáron nem volt válogatott, a 19 éves kapustehetség, Magyari Alda tavaly a Diapolo-kupán fenomenálisan védett a hollandok ellen, a vb-keretbe is bekerült, most viszont a Ferencvárosban jó őszt produkáló Kasó Orsolya utazik a fővároson belülre, és nem ő. 

Antal_Dóra.jpg Antal Dóra az egyik legnagyobb név a kimaradtak közül - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Kívülről szemlélve úgy tűnik, jól sikerült a felkészülés, Világliga-mérkőzésen a jelenlegi legerősebb európai csapat, a világbajnoki ezüstérmes spanyolok otthonában döntetlent játszottak a mieink, az oroszok és a görögök otthonában is magabiztosan győztek a lányok, majd a dunaújvárosi felkészülési tornán nagy különbséggel múlták felül Vályi Vandáék a francia, a kínai és a görög válogatottat, így nem lehetett könnyű dolga a szövetségi kapitánynak, amikor Eb-keretet hirdetett. 

„Közhely vagy sem, az elmúlt öt esztendő legnehezebb világverseny előtti döntését kellett meghoznom. Olyan szinten nőttek fel a fiatalabb játékosok a tapasztaltabbakhoz, hogy nüanszok dönthettek csak. Szerkezetileg per pillanat a kijelölt tizenhárom játékosból álló csapatot tartjuk a legjobbnak arra, hogy az Európa-bajnokságon az ismert célokért harcoljon." - nyilatkozta Bíró Attilawaterpolo.hu-nak

A véglegesített csapat két napon keresztül a kínai válogatottal készül, majd szombaton beköltözik egy budapesti szállodába, Keszthelyi Ritáék vasárnap Horvátország ellen kezdik meg Eb-szereplésüket a Duna Arénában. A vb-t szintén kihagyó Garda Krisztina pazar őszt produkált a Dunaújvárosban, őt aligha lehetett kihagyni, első nagyobb világversenyén vehet részt az FTC-s Máté Zsuzsanna, a többi játékos szerepeltetése papírformának mondható.

Gurisatti_Gréta.jpg Gurisatti Gréta bombaformában játszott ősszel - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

„Jó formában, kiváló erőben vannak a lányok, robbanékonyak, de még minden lehet javítani, speciel most a gyorsításon, a dinamizmuson van a hangsúly. Az elmúlt hónapok, hetek valóban jó eredményeinek örülünk, ugyanakkor cseppet sem altat el bennünket! A mögöttünk hagyott mérkőzések semmilyen szempontból nem érnek fel egyetlen Európa-bajnoki mérkőzéssel sem, tudjuk, hogy az ellenfeleink is sokat dolgoznak, ők is munkából játszottak. Optimisták lehetünk, elbizakodottak nem, tudjuk, mi a dolgunk. Abban biztos vagyok, hogy ez a csapat képes mindenért harcba szállni!" - zárta nyilatkozatát Bíró Attila

A magyar válogatott a vasárnapi nyitány után sorrendben hétfőn Szlovákiával, jövő szerdán Oroszországgal, jövő pénteken Görögországgal, végül jövő vasárnap Szerbiával találkozik a csoportkörben, amelyből a két hatos első négy-négy helyezettje jut a negyeddöntőbe. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy tokiói kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül a világbajnoki ezüstérmes spanyolok rendelkeznek már indulási joggal.

A magyar női vízilabda- válogatott Európa-bajnoki kerete
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Terveink szerint a torna minden magyar érdekeltségű mérkőzéséről jelentkezünk helyszíni beszámolóval, nyilatkozatokkal.

Hozzászólások