Ráúszás - És megint dühbe jövünk: szimpla bajnokinak indult, mégis hetekig témát adhat a Honvéd-Szentes pólómeccs
És megint dühbe jövünk: szimpla bajnokinak indult, mégis hetekig témát adhat a Honvéd-Szentes pólómeccs
Fotó: Balogh László

És megint dühbe jövünk: szimpla bajnokinak indult, mégis hetekig témát adhat a Honvéd-Szentes pólómeccs

Takács MártonTakács Márton
2019/09/19 16:29
Láttunk két remek kapusteljesítményt Decker Attila és Meixner Marcell révén, számos pazar megoldást és szép gólokat egy végletekig kiélezett mérkőzésen, mégsem ezekről szólnak a Honvéd-Szentes mérkőzés utózöngéi a férfi vízilabda OB I harmadik fordulójából. A történet főszereplője Szivós Márton, egy (két) játékvezető és a bíróküldés sajátosságai.

A bukéja már akkor megvolt ennek a párosításnak, amikor még el sem kezdődött a meccs. A VLV számolt be arról, hogy a Kőér utcai uszoda - a Honvéd hazai mérkőzéseinek helyszíne - részleges felújítása elhúzódott, ezért az első hazai meccsük pályaválasztói jogát felcserélték az AVUS-sal. A második partijukat sem játszhatták megszokott helyükön, ám a Szentes nem ment bele a cserébe, így a szeptember 18-i találkozójukat a Komjádiban rendezték.

"Szerettünk volna egy meccset a saját pályánkon játszani a Szentes ellen, ez most kútba esett. A Komjádi uszodában fogunk találkozni velük, de azt gondolom, a csapatom tagjai számára nem kell motivációt keresni ezek után..." - mondta erről az esetről Merész András, a BHSE vezetőedzője.

Ilyen előjelek után került sor a meccsre, amiben kívülről nem láttuk ennek a feszültségnek a jeleit a játékosokon, de lett más miatt. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy 18 éve járunk rendszeresen vízilabda-mérkőzésekre, de még soha nem találkoztunk olyan kedves és segítőkész biztonsági emberekkel, mint ezúttal.

Simon_Roli_Honvéd-Szentes.jpgSimon Roland gyönyörű gólt szerzett - Fotó: Balogh László

A Honvéd már 3-1-re is vezetett, de a szentesiek egy 3-0-s sorozattal fordítani tudtak. Addigra a hazaiak két büntetőt is kihagytak - Szivós Márton és az éppen Szentesről igazolt Tóth Gyula révén -, Illés Sándor viszont éppen egy ötméteressel egyenlített. A harmadik negyedben 5-4-nél megint a vendégeknél volt az előny, a szokás szerint mezőnyben rengeteget vállaló, sokat egy az egyező, blokkoló, de több lövést is hibázó Szivós emberelőnyből egyenlített. A záró nyolc percben az amúgy bekk Simon Roland pazar akciógólt szerzett, amikor beforgatta a védőjét, de Vörös Viktor révén erre is volt válasza Pellei Csaba együttesének. Aztán 11 másodperccel a vége előtt Fejős Róbert nagyszerű megmozdulással harcolt ki büntetőt a Honvédnak, Kardos Alexander bevágta, így 7-6-ra nyert a Honvéd.

Mindkét csapat a legjobb nyolc közé szeretne kerülni a bajnokságban, ezért különösen fontos volt, hogy melyikük tudja begyűjteni a három pontot. Ez a Honvédnak sikerült, de vezéráldozatokkal. Másfél perccel a vége előtt Szivós Mártont reklamálás miatt cserével végleg kiállította Homonnai Dániel játékvezető, a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyve szerint az alábbiakért:

Honvéd_Szentes_jegyzőkönyv.jpgFotó: waterpolo.hu

A nagyon dühbe jövő Szivós Marci odament a bíróhoz és szóváltásba keveredett vele annak az arcától néhány centire. Amikor a Honvéd klasszisa a partról csapata kispadja felé vonult, jól hallhatóan átkiabált a medence túlsó partjára a zsűrihez - amely fölött ültünk mi -, hogy idézzük "elküldött a kurva anyámba". Ahogy feljebb olvasható, Homonnai sporttárs feljelenti a világbajnok pólóst, így az automatikus egymeccses eliltás tovább növekedhet. A meccs után rákérdeztünk Szivósnál, hogy tényleg ezt mondta-e neki a bíró, a Honvéd 8-asa megerősítette, amit korábban hallottunk. A meccsen Szivós kapott olyan kiállítást és kontrát is Homonnai játékvezetőtől, ami nem tűnt egyértelműnek a lelátóról, az ominózus esetig alaposan felmehetett a pumpa az élvonal egyik legkiválóbb vízilabdázójában, bár ez sem menti fel az alól, ha tényleg elhangzottak tőle ezek az elítélendő szavak. Ahogy a sporit sem az ő minősíthetetlen megjegyzése. 

Az alpári hangnemen túl voltak itt még gondok és érdekességek bőven. Például, hogy 16 másodperccel Szivós kiküldése után Simon Rolandot, Kardos győztes találata után pedig a Szentes centerét, Vörös Viktor is kizavarták cserével. Homonnai amúgy sem szívbajos, még egy 2014-es Honvéd-KSI bajnokin a sportszerűség mintapéldányát, Steinmetz Barnabást küldte ki szövegelésért.


A szerdai találkozó után több honvédos játékos és vezető - a nézőtéren ott volt civilben Kiss Gergely és Steinmetz Barnabás szakosztály-igazgató is - amiatt panaszkodott, hogyan fordulhat elő, hogy egy olyan játékvezetőt küldenek egy ilyen fontos mérkőzésre, aki a Honvéd - és a Szentes - csoportbéli riválisánál, a Vasasnál edzősködik. Homonnai Dániel ugyanis az angyalföldiek Országos Gyerek Bajnokságban induló csapatának, vagyis a klub legfiatalabb korosztályának edzőjeként tevékenykedik, amikor éppen nem mérkőzést vezet. Ahogy saját korábbi nyilatkozatából kiderül, három évet játszott is a Vasasban, serdülőként bajnoki címet is szerzett. 

„2011 óta foglalkozom játékvezetéssel, és a Vasassal úgy állapodtam meg, hogy továbbra is csinálom majd úgy, hogy az egyik feladat ne menjen a másik rovására. Az utánpótlás fordulók vasárnap vannak, így aznap nem vezetek majd, de szombaton, ha felkérnek, akkor igen, minden bizonnyal az OB I-ben is, hiszen számítottak rám az elmúlt időszakban.” - mondta a fent jelzett cikkben a Vasas honlapján.

Volt már olyan, hogy egy OB I-es csapat elnöke egyben a Játékvezetői Bizottság elnöke is volt, amikor évekkel ezelőtt szóvá tettük ezt egy cikkünkben, az érintett, Molnár Tamás nem fogadta el ez irányú kritikánkat, miközben nem az ő személye volt itt a lényeg, hanem az, hogy a két poszt egyszerűen összeférhetetlen, etikátlan, sportszerűtlen és elkerülhető találgatásokra ad okot. Molnár Papesz arra viszont odafigyelt, hogy ne a Szeged érintett csoportjában vezessen mérkőzéseket még aktív játékvezetőként, hanem a másik nyolcasban.

De Homonnai esete sem egyedi, mert szeptember 7-én fújt már az OSC-Kaposvár meccs alkalmával, szintén ebben a B-csoportban. Várkonyi Gabriella pedig úgy vezette az A-csoport első fordulójában a Tatabánya-Miskolc bajnokit, hogy közben az ugyanebben a nyolcasban szereplő, címvédő Ferencvárosnál dolgozik utánpótlásedzőként. Évek óta előfordul a közeg belterjessége miatt, hogy olyan játékvezetők fújnak meccseket az élvonalban, akik az adott mérkőzés egyik résztvevő felének közvetlen riválisánál dolgoznak utánpótlásedzőként. Ahogy most a Vasas az a Honvédnak.  

Ráadásul ez a két csapat, a Vasas és a Honvéd jövő csütörtökön egymás ellen vív rangadót a Komjádiban, tévés meccsen. Még maga Merész András is megjegyezte a szerdai partit követő sajtótájékoztatón, hogy gondja van azzal, hogy egy vasasos edző vezette ezt a bajnokit. Szivós Márton eltiltás miatt nem játszhat majd, amit pedig pláne sajnál a mester, mert a legjobb játékosát kell nélkülöznie, neki és a tévénézőknek egyaránt. Az MVLSZ honlapjára csütörtök délután fel is került Szivós ügyének jelzése, kérdés, hány meccsre szóló eltiltást kap.

Örök kérdés, hogy amíg a kiállított játékos többszörösen bűnhődik az ilyen esetekért, a fent részletezett viselkedéséért a hasonló vétséget elkövető játékvezető odakent mondata hogyan maradhat következmények nélkül? Miért a bírókat védik jobban a szabályok a játékosok helyett? Hetente tucatnyi olyan esetet láthatunk a labdarúgó Bajnokok Ligája elitcsapatainak világklasszis játékosaitól, hogy egy vitatott esetnél két centire másznak bele egyszerre hatan a bíró arcába, esetleg egy darab sárga lap villan, itt meg már egy rossz nézés is végleges kiálíltást érhet. Ha Szivós Marcitól tényleg elhangzottak ezek a szavak, akkor büntessék meg, de tegyenek így a bíróval is. Homonnai sporttárs 7,5-ös osztályzatot kapott a 10-ből, és ennyi. Ő következmények nélkül folytathatja a munkáját?

A másik játékvezető egyébként elsőre a Kőér utcába ment, azt hitte, ott lesz a meccs, de még idejében átért a Komjádiba. Az ő fia az idén tért vissza az OB I-be franciaországi légióskodását követően, és annak az AVUS-nak a játékosa lett, amely - minő meglepetés - szintén a B-csoportban szerepel, tehát közvetlen riválisa a Honvédnak és a Szentesnek a bajnokságban. Ez pedig már nem az adott játékvezető felelőssége, hanem azé, aki az ő küldésükért felel. Hogyhogy nem figyelnek oda arra, hogy az ilyen minimum kényes helyzeteket megelőzzék? Miért nem csak az A-csoportban vezet meccset Homonnai Dániel és Marnitz Miklós, ahol a Vasas, illetve a Szombathely nem érdekelt? (ezzel kapcsolatos kérdéseinket e-mailben elküldtük a Játékvezetői Bizottság elnökének, amennyiben Fekete Balázs reagál azokra, válaszait egy későbbi cikkünkben közöljük.)

Mindezek egy olyan sikeres sportágban fordulnak elő, amely kívülről nézve talán rendben van és fürdik a pénzben, miközben vezetői válsággal küzd és nem csak azért, mert a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke éppen ezerrel kampányol, hogy Pécs polgármestere - is - lehessen, és ahol júliusban ismét főtitkárváltás volt, az ideiglenes előd, Kollár Edina váltotta a munkáját általános közmegelégedetlenségre végző Kovács Zoltánt, tehát egyben az utódja is lett a korábbi kétszeres Európa-bajnok kapusnak. Kovács mindössze öt hónapon át töltötte be ezt a posztot. 

Bizonyos játékvezetők, ellenőrök viszont éveken, évtizedeken át dolgozhatnak vígan és esetleges hibáik után különösebb következmények nélkül többnyire jogos kritikák kereszttüzében egy rosszul működő rendszer keretein belül.

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, B-csoport, 3. forduló
Budapesti Honvéd–Metalcom-Szentes 7-6 (1-1, 2-2, 2-2, 2-1)
Gólszerzők: Simon R. 2, Szivós M., Illés, Manhercz Á., Kardos A., Tóth Gy., ill. Somogyi 2, Vörös 2, Kókai, Basara

Fejős_Honvéd_Szentes.jpgFejős Róbert harcolta ki a mindent eldöntő büntetőt - Fotó: Balogh László

Hozzászólások