Ráúszás - "Rájöttünk, a harisnya remekül csúszik a kövön a Prontóval" - érettségiző pólósok az otthoni edzés és tanulás rejtelmeiről
"Rájöttünk, a harisnya remekül csúszik a kövön a Prontóval" - érettségiző pólósok az otthoni edzés és tanulás rejtelmeiről

"Rájöttünk, a harisnya remekül csúszik a kövön a Prontóval" - érettségiző pólósok az otthoni edzés és tanulás rejtelmeiről

Takács MártonTakács Márton
2020/04/11 09:12
A koronavírus-járvány alatt indított vízilabdás sorozatunk negyedik részében három, érettségire készülő magyar pólóst kértünk meg, hogy meséljen az otthoni edzés és tanulás részleteiről. Három 18 éves játékos, a Honvédból Kevi Bendegúz, a BVSC-ből Utassy Kata, az UVSE-ből pedig Vigvári Vendel nyilatkozott honlapunknak. 

A Honvéd utánpótlásából az U17-es Eb-n bronzérmes Kevi Bendegúz tavaly nyáron került fel a BHSE felnőtt csapatához, és azóta rendszeres játéklehetőséghez jutott az OB I felsőházába jutott együttesben. A 18 éves pólós nyolc bajnokin és két Magyar Kupa-meccsen játszott a Honvédban, az OB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban is szerepelt. Merész András vezetőedző és Kiss Gergely is kiemelte az ő teljesítményét egy-egy nyilatkozatában.

Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről.

"Eszméletlen volt, hogy tavaly nyáron fölhívtak az OB I-es kerethez. Innen is köszönöm a bizalmat Bandi bácsinak! Érdekes szezont játszottunk, hullámvölgyeket is megéltünk, de jól helytálltunk, és összességében elértük, amit szerettünk volna, a felsőházba jutást. Hatalmas élmény Kiss Gergővel már edzeni is, nem csak játszani. A fiatalok főleg vele dolgoznak külön is a Honvédban, mindenben próbál segíteni nekünk, kijavítja a hibáinkat, nagyon segítőkész. Irányító szerepe is van a csapatban, rengeteget tanultunk tőle."

Március 13. óta bezárt az uszodák 99%-a, nincsenek vizes edzések, szárazföldi tréningeket is csak saját otthonukban végeznek a játékosok, Kevinél ez így működik:

"Az utánpótlásedzőktől és az OB I-es csapattól kapott program alapján is készülünk otthon, az erőnlét fenntartása az elsődleges célunk. Ez már egy stabilan működő edzésterv, ráadásul heti háromszor videóchaten együtt is edzünk a honvédos csapattársaimmal, ami a csapategység javára válik. A szabadidőmben a barátaimmal is sokat videóchatelünk, ez, és a kisebb csoportokban való kosarazás töri meg a helyzet monotonitását."

A vízilabda-szezon felfüggesztése miatt több ideje marad a tanulásra is - ha ez vigasztalja valamennyire -, ami a közelgő érettségire rengeteg plusz órát jelent neki. Mindhárom szereplőnktől megkérdeztük, milyen volt az átállás a digitális oktatásra, Kevi Bendegúznak kellett némi idő hozzá. És mivel közeleg az érettségi, arról is beszámoltak interjúalanyaink, mit gondolnak az előttük álló nagy megmérettetésről, milyen továbbtanulási tervekkel készülnek.

"A járvány miatti leállás előtt konkrét program szerint alakultak a napjaim. A suli, tanulás, edzés háromszög határozta meg a napi rutinomat. Letisztultabb volt a rendszer, mint a digitális tanulásra való átálláskor. Két-három hét után kezdtem megszokni ezt az új helyzetet, az iskolai közeg hiányzik a legjobban. A karantén alatt napi 5-6 órát is tudok tanulni, a tanáraink rendkívül sokat segítenek, már gördülékeny a rendszer, a digitális tanulás. A Lónyai utcai Református Gimnázium végzőseként az érettségi évében vagyok. Annak örülnék, ha nem maradna el az érettségi, hanem meg tudnák tartani, mert a második félévet már végigtanultam, nem lenne jó, ha későbbre tolnák, a vízilabdával, edzőtáborokkal is nehezebb lenne összeegyeztetni a dolgot, ha csúsztatnák az egészet. A továbbtanulásnál az elsődleges célom a Műszaki Egyetem gazdasági karára való bekerülés."

Kevi-Bendegúz-Honvéd-3-min.jpg Kevi Bendegúz (12) remekül megállta a helyét a Honvédban - Fotó: honved.hu

A BVSC balkezes pólósa, Utassy Kata fiatal kora ellenére évek óta stabil szereplője a BVSC OB I-es csapatának. Tehetsége olyannyira szembetűnő volt, hogy már 16 esztendősen meghívást kapott Bíró Attilától a felnőtt válogatottba, ahol kereten kívüliként készülhetett együtt a többiekkel. Az élvonal és a Magyar Kupa mellett az ifiben is játszik, utóbbi sorozatban 14 meccsen 54 gólnál tart idén. A budapesti Könyves Kálmán Gimnázium végzős diákja nyitányként elmesélte, hogyan néztek ki a napjai a leállás előtt.

"Általában napi két edzésünk van a felnőtt csapattal, a reggeli edzések 8-fél 9 körül kezdődtek, és a délelőtt nagy részét elvitték. Eléggé beleszólt ebbe a suli, mert hiába voltam magántanuló, a dolgozatokra meg a felelésekre be kellett menni. Ezt úgy oldottam meg ilyenkor, hogy vagy az ifik hajnali edzéseire vagy akár egyedül is lementem az uszodába suli előtt. Onnan bementem az iskolába, majd délután, estefelé újra mentem edzésre. Ez nagyjából így zajlott folyamatosan, itt az időbeosztás volt fontos."

Ehhez képest mit hozott az önkéntes karantén otthon, és az átállás a digitális oktatásra?

"Ez egy kicsit most más, mondjuk szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy nagyon szeretek rendszerezni, naptárazni, listákat írni. Ebből a szempontból mázlim van, mert szeretem csinálni, és ilyenkor is jól jön. Annyiban más most a helyzet, hogy magamnak kell beosztani az időmet. A magántanulóság miatt ez sem annyira idegen, van már benne tapasztalatom. Ami nehézséget okoz, hogy eddig mindig elkértem az osztálytársaimtól az órai munkát, azt nem kellett megcsinálnom, viszont van egy-két tantárgyam, amiből nem nagyon van online órám, hanem csak megkapjuk a feladatokat, amelyeket magunknak kell feldolgoznunk. Ez egy kicsit nehezebb, mert nem tudom, mit várna a tanár, hogy mi legyen benne a vázlatomban."

Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában, azóta nem rendeztek itthon mérkőzést semmilyen szinten. Amíg nem indul be újra a hazai póló, igyekszünk megszólaltatni minél több játékost - és majd edzőt is - a kialakult helyzetről.


Utassy Kata speciális helyzetben van, nem csak azért, mert magántanuló, hanem inkább azért, mert ősztől amerikai egyetemen folytatja tanulmányait. Elnyerte a Michigani Egyetem teljes ösztöndíját, amelynek színeiben (a BVSC-hez hasonlóan szintén kék-sárgában) az NCAA Division 1-ben fog vízilabdázni, és pszichológiát fog tanulni. De előtte még vár rá az érettségi.

"Nem szeretném, ha időben nagyon eltolnák az érettségit, nekem nem lenne jó az egyetemi kezdés miatt. Egyébként meg úgy gondolom, hogy az lenne jó, ha meg lenne tartva. Hosszú távon gondok lehetnek, ha csak később tartanák meg, nem csak nekem, hanem mindenkinek csúszna és felborulna minden előzetes terve. Legyen érettségi, de azt nem tudom, mi lenne a jó. Csak írásbeli? Csak szóbeli? Az a durva, hogy ha 110 ezer ember egyszerre megmozdul emiatt, az járványügyi szempontból biztosan nem a legjobb. Sok szempont van, de én sem tudom, hogyan döntenék. A Michigani Egyetemen a szeptemberi kezdésre lenne érdemes ott lennem. Még úgy van, hogy lesz a nyáron egy junior Európa-bajnokság, ezért azt beszéltem meg az edzőmmel, hogy amikor hazajövök az Eb-ről, indulnék is egyből Amerikába. Kis késéssel, de szeptemberben kezdenék ott. Az még kérdéses, hogy ha nem lesz Eb, akkor mikor mennék ki hamarabb, berendezkedni, megszokni az új helyet."

Korábban Utassy bvsc-s csapattársa, az Európa-bajnoki bronzérmes Leimeter Dóra, és a Szőnyi útiak vezetőedzője, Petrovics Mátyás is beszámolt arról, hogyan zajlanak az otthoni edzések náluk, most kapunk egy harmadik nézőpontot is.

"Nincs már napi két edzésünk, de az otthoni tréningeket is élvezem. Matyitól is kapunk kondiprogramot, amit Zala Gyuri dolgoz ki, ezeket minden nap megkapjuk. Illetve a válogatottól is kaptunk ugyanilyen feladatokat, ezt a kettőt szoktam kombinálni. Változatosak, szeretem csinálni őket, már csak azért is, mert más, nem a szokásos, izgalmasabb. Nagyjából egy időben edzünk a bvsc-s csapattársaimmal, meg szoktuk írni egymásnak, hogy ki mit tapasztalt. Volt például egy csúszkálós edzésünk, amelynek az a lényege, hogy csúsztatni kell a földön valamelyik végtagunkat, ez a nehezítés. Gyuri ezt parkettán mutatta be, viszont nálunk itthon nem parketta van. Ezt úgy oldottam meg, hogy anyukámmal rájöttünk, a harisnya remekül csúszik a kövön a Prontóval. Ezt beküldtem a lányoknak, mindenki jót nevetett rajta."

Utassy-Kata-BVSC-új-min.jpg Utassy Kata a jövő egyik meghatározó vízilabdázója lehet

Az UVSE házi gólkirálya, Vigvári Vendel zsinórban a második szezonjában játszott meghatározó szerepet Benedek Tibor csapatában az OB I-ben, ahol ezúttal felsőházba jutott ez a fiatal csapat, valamint az ifiben címvédő gárdában. Nemrég Märcz Tamás is kiemelte őt az UVSE legjobbjai között. A vízilabdázó Vigvári testvérek közül az idősebbik rögtön egy összehasonító elemzéssel kezdte megszólalását a tanulás korábbi és jelenlegi formáját illetően, már ezzel is az érettségire készülvén. Mi megadnánk neki az 5-öst.

"Amíg sokkal kötöttebb volt a normális kerékvágás és volt napi rutinom, tudtam előre, hogy milyen óráim lesznek, és mikor vannak az edzéseim, reggel sokkal korábban keltem, mint most, ebből a szempontból kényelmesebb a jelenlegi helyzet. Sokkal kevesebb időm volt. Mondjuk 3-ig suliban voltam, aztán mentem edzésre, amelyek előtt volt két-három óta szünetem, így muszáj volt például ebben a sávban tanulnom, mert ha ezt nem tettem meg, ez a pár óra aznap már nem jött volna vissza. És amikor edzés után hazaértem, 9-10 körül, ha maradt még tanulnivalóm, akkor tudtam csak azokat megcsinálni. Akkor napról napra készültem, mindig a másnapi órákra tanultam meg, amit kellett. Sokkal nagyobb volt a terhelés, mint most. Nagyon közelítek az érettségihez, egy hónapon belül vagyunk, és abban az előbb részletezett időszakban alig volt időm konkrétan az érettségire készülnöm."

Benedek Tibor: "Ez a két év az UVSE-nél minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál" | Hosszabbítás

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Benedek Tibor hét olimpián járt, megnyert szinte mindent, amit a vízilabdában lehet, játékosként és edzőként is világklasszis. Az pedig, hogy a 19,7 év átlagéletkorú UVSE-t bevitte az OB I felsőházába, a legjobb nyolc csapat közé az elmúlt héten, ott van a legszebb eredményei között.

Korosztálya egyik legtehetségesebb pólósának nem sok gondja akadt a digitális átállással, Vendel nem csak a medencében, hanem a parton is úr. Na, meg elég jó iskolába jár. 

"Nekem meglehetősen könnyű volt az átállás a digitális oktatásra, tök jól csinálta az iskolám, a Szent Angéla, felállította az online classroomot, amit mindenki használ. Nagyon sok beadandót kell csinálni, ez oké. Viszont most nem óráról órára tanulás van, hanem határidők vannak, ezek viszont nem napról napra szólnak. Kicsit lazább, ezáltal sokkal több időnk van, rengeteg olyan anyagot adnak, amelyeken lehet gyakorolni, az érettségire készülni. Én osztom be az időmet, kicsit rá is hagyják a lelkiismeretünkre, hogy ki mennyire tanul, hiszen a mi felelősségünk, hogyan végzünk az érettségin. Az a tapasztalat, hogy a szóbelik általában felhúzzák az érettségi eredményét, és nekem is valószínűleg jobban menne az a része. De a pénteken bejelentett terv nem mutatna radikális változást, a szóbelivel csak egy kicsivel lenne jobb az érettségi eredményem. Kiszámoltam, az új helyzetben 55-tel kevesebb tételt kellene megtanulnom. Utána pedig a Pázmány pszichológiai szakát célzom meg, de érdekelne a TF sportszervező-rekreáció párosítása is."

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Hosszabbítás

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.


Azért a vizes edzések, a társaság és a mérkőzések neki is hiányoznak, mert ahogy Petőfi Sándor írta, "s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!" Maradnak az otthoni edzések egyedül - esetleg öccsével, Vincével a social distancing betartásával -, ez így néz ki a helikopter-rotor szerű lóbájával és lövésével elhíresült Vigvári Vendelnél:

"A vizet egyáltalán nem lehet pótolni, ez egyértelmű. Nekem az elmúlt években voltak különböző sérüléseim - ujjtörés, lábujjtörés, vállsérülés -, ilyenkor tudatosan felépítettem egy edzéstervet itthon, amit tudok csinálni. Nyilván nem ugyanabban a formában tértem vissza a vízbe ezek után, de fizikailag jobb állapotba kerültem. Ráadásul apukámnál van egy tök komoly konditerem, ahol lehet edzeni. Itthon, anyukámnál pedig van egy futógépünk. Ezeken kívül biciklizem is. Ezekkel jól meg tudom oldani ezt az itthoni edzésekkel teli időszakot, élvezem és motivált is vagyok."

A fentebb elmondottak szerint Vendel több szabadidővel is rendelkezik, amelyet így tölt el:

"Nagypapám nagyon szeret online sakkozni, minden nap játszik. Gondoltam, hogy mi lenne, ha én is regisztrálnék arra az oldalra, amit ő is használ. Megtettem, és már játszottam is vele. Nyilván kikaptam nagyon simán, esélyem se volt, de nagyon tetszett. Érdekelt, hogy mennyi fejlődési lehetőségem van benne. Elkezdtem játszogatni, belejöttem, most már minden nap játszom én is pár partit. Esténként sorozatot nézek, a Money Heist epizódjait. Annyira jó, de úgy vagyok vele, hogy csak napi egyet nézek meg. Ezeken kívül sok vízilabdameccset nézek vissza mostanában a londoni olimpiáról, és kosarazok is néha."

Vigvári-Vendel-UVSE-3-min.jpg Vigvári Vendel a vízben - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook


Hozzászólások