Ráúszás - Éremmel nem, csak a kabalával jöhet haza a vb-ről a magyar női vízilabda-válogatott
Éremmel nem, csak a kabalával jöhet haza a vb-ről a magyar női vízilabda-válogatott
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Éremmel nem, csak a kabalával jöhet haza a vb-ről a magyar női vízilabda-válogatott

Takács MártonTakács Márton
2019/07/26 11:32
A magyar női vízilabda-válogatott a negyedik helyen végzett a kvangdzsui világbajnokságon, mivel a pénteki bronzmérkőzésen 10-9-re kikapott az ausztrál csapattól.

"Nem mindegy hogy a kabalával, vagy éremmel megyünk haza." - mondta a spanyolok ellen elveszített vb-elődöntő után Keszthelyi Rita, a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya. Nos, maradt a kabala.

Magyari Alda kezdett a kapuban, de szegény mindössze egy védést tudott bemutatni két negyed alatt, így a nagyszünetben Gangl Edina állt a helyére, aki meg tudta támasztani hátulról a csapatot. Addigra viszont vissza kellett jönni 0-3-ról, mert nagyon rosszul kezdte a meccset Bíró Attila együttese. Innentől viszont fegyelmezettebbé vált a védekezés, elkezdtek játszani a mieink, így már a negyed végére sikerült az egyenlítés (3-3). Sőt, a második nyolc perc elején a Varga Déneshez hasonlóan törött ujjal játszó Parkes Rebecca révén sikerült átvenni a vezetést, a félidőre viszont ismét az ausztráloknál volt az előny (7-6). Pontatlan passzok jellemezték a magyar támadásokat, lefordulásokból is kaptunk gólt, és nagyon sok volt a hét kapott találat egy félidő alatt.

Parkes.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második 16 percben nyújtott támadójátékra nehéz jelzőt találni, összesen három gólt sikerült lőni. Pedig közte volt Keszthelyi zseniális ejtése szabaddobásból, de innentől kezdve megállt a gólgyártás. Fontos emberelőnyöket hagytunk ki, technikai hibák is akadtak, és már ekkor, a harmadik negyedben 14 (!) eladott labdánál jártak Szilágyi Dorottyáék. Szerencsénk egyáltalán nem volt, Gurisatti Gréta például belőtte a szabaddobását, de nem adták meg a játékvezetők - Columbo felügyelő kéne ide a rejtély megoldásáért -, majd a visszaúszásnál ki is állították őt. Aztán egymás után Gangl védett kétszer is nagyot, akkor pedig kontrát ítéltek a sporik, a lehetőséget pedig Halligan használta ki egy szép ejtésgóllal. A tendencia folytatódott, Keszthelyi fórban elengedett lövése egy blokkról a kapufára pattant. Védekezésben többször lemaradtunk a gólpasszt adó emberről, 10-7-nél megint három lett közte. Innen egy gólra sikerült visszajönnünk Szilágyi (fór) és Keszthelyi (büntető) révén.

Majd háromszor is támadhattunk a 10-10-ért, de Vályi Vanda megúszásból leadott lövése elhalt a kapusban, majd végigsiklott a vizen a két kapufa vonalán, Gurisattit szerelték centerben, és hogy ne legyen vége a balszerencsés sorozatunknak, Keszthelyi lövése is a gólvonalon állt meg a vizen, Gurisatti pedig nem tudta betenni emberrel a nyakán. Négy másodperccel a vége előtt Bíró Attila időt kért, de nem sikerült góllal befejezni az utolsó támadást, így Ausztrália 10-9-re nyert, és megszerezte a világbajnoki bronzérmet.

A magyar női vízilabda-válogatott a riói olimpia és a tavalyi Európa-bajnokság után ismét negyedik lett. Már a világbajnoki négy közé jutás remek eredmény ettől a fiatal, még mindig alakulófélben lévő, egyik legjobb emberét, Szücs Gabriellát a rajt előtt nem sokkal elveszítő csapattól, de a tornán elszenvedett utolsó két vereség miatt fájó emlékekkel jöhetnek haza a lányok.

Meg azzal a fránya kabalafigurával érem helyett.

kispad.jpg Fotó: Fotó: Derencsényi István/FINA/waterpolo.hu

A döntőben megvédte címét az Egyesült Államok, amely a két évvel ezelőtti, budapesti vb-hez hasonlóan leiskolázta a magyarokat kiütő Spanyolországot. Az USA 11–6-ra győzte le a spanyolokat, ezzel zsinórban harmadszorra lett világbajnok.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, nők
a 3. helyért
Ausztrália-Magyarország 10-9 (3-3, 4-3, 1-1, 2-2)
vezette: Deslieres (kanadai), Teixido (spanyol)
Ausztrália: Palm - Gofers, Buckling 2, Halligan 1, Knox 2, Webster 1, Arancini 3. Csere: Bishop, Ridge 1, Mihailovics, Armit, Steere. Szövetségi kapitány: Predrag Mihailovic
Magyarország: Magyari - Szilágyi 1, Rybanska, Keszthelyi 4, Leimeter 1, Gyöngyössy, Vályi. Csere: Gangl (kapus), Parkes 1, Gurisatti 2, Horváth, Illés, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

további eredmények
a 7. helyért
Görögország-Hollandia 9-11
az 5. helyért
Oroszország-Olaszország 10-9
döntő
Egyesült Államok-Spanyolország 11-6

Hozzászólások