Ráúszás - Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő
Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő

Takács MártonTakács Márton
2020/01/24 09:11
Úgy várta 2020-at, mint még talán semmit az életben. Minden porcikájával a tokiói olimpiára készül, de előtte még Európa-bajnok szeretett volna lenni a hazai rendezésű kontinenstornán. Sajnos nem lesz az, mert a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól a budapesti Eb elődöntőjében. A csapat egyik legfontosabb tagja, Gurisatti Gréta mindössze 4 perc 8 másodpercet tölthetett a vízben, mert már az első negyedben ujjsérülést szenvedett a lövőkezén.
"Csalódott vagyok, mert számomra nagyon jól kezdődött ez a mérkőzés, rögtön egy blokk, rögtön egy gól, úgy éreztem, hogy nagyon magabiztosan mozgok a vízben. Sajnálom, hogy a munka nagy részét ráhagytam a többiekre, mivel nem tudtam visszamenni rendesen. Vályi Vandának is át kellett jönnie a túloldalról, neki nyilván nem olyan komfortos az a poszt, ahol én játszom. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert nagyon sokat melóztak, és az külön dühített, hogy helyettem is kellett melózni. Nagyon csalódott vagyok, mert elég sok munka van ebben, a csapatban és bennem is. Úgy érzem, hogy nem így kellett volna ennek alakulnia, részemről sem. Emiatt nagyon dühös és feszült vagyok. 

A csapatunk erejét mutatja, hogy hármat ledolgoztunk a négygólos hátrányunkból három perc alatt a végén. Aki látta az előző meccseket, az tudhatja, hogy a mérkőzések nagy részén a vízben vagyok. Most viszont mindenkinek pluszt kellett vállalnia, amiért nekem kint kellett ülni, aztán a kipontozódások miatt is. Ez pedig nyilván elég fárasztó meló a csapat részéről. A csapatunk erejét mutatja, hogy így is támadhattunk az ikszért. Ez az az egység, amiről minden csapatjátékos álmodik. Sajnálom, hogy mégsem sikerült. Most még át kell rágnunk magunkat ezen, mert kell a bronz!

- Gurisatti Gréta így nyilatkozott az elveszített csütörtöki elődöntő után a vegyes zónában, sírva. Mikor a fél csapat nem volt képes a csalódottság miatt nyilatkozni, és inkább átviharzott a mixed zone-on, Illés Anna, Leimeter Dóra és Vályi Vanda mellett ő állta a sarat a leginkább, megállt és válaszolt minden kérdésre. Zokogva, de mégis.

Gurisatti_Gréta_magyar_spanyol.jpg Fotó: Derencsényi István/MLVSZ

„Annál nagyobb ajándék nem kell a karácsonyfa alá, hogy hazai rendezésű Európa-bajnokságon játszhatok, amelynek tétje az aranyérem mellett az olimpiai kvalifikáció is. Mindenkinek azt mondtam, hogy karácsonyom valószínűleg még jó néhány lesz, ilyen lehetőségem viszont talán soha többé. Ráadásul jó előre tudtam, hogy így néz ki ez az időszak, bőven volt lehetőségem felkészülni rá.” - a Dunaújváros 23 éves vízilabdázója ezt még december végén mondta a Nemzeti Sportnak adott nagyinterjújában

Nagyszerű őszt produkált klubcsapatában, amely az ő vezérletével Magyar Kupát nyert az itthon addig minden sorozatban címvédő UVSE ellenében, az Euroligában pedig egyedüli magyar csapatként jutott be az Újváros a legjobb nyolc közé. Keszthelyi Rita mellett talán ő a magyar válogatott legjobb formában lévő játékosa. E sorok írójánál Bíró Attila csapatának négy legfontosabb tagja közé tartozik a zseniális Keszthelyi, valamint a két center, Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó mellett (Szücs Gabriella lenne még benne az ötben, de ő nem került be az Eb-keretbe). Kapásoldalon szerepel, de olyan típusú játékos, aki a medence minden pontján feltűnik, ragyogóan védekezik, rengeteget melózik, centerezni is tud, ha arra van szükség, és úgy egy az egyezik, ahogy a férfi mezőnyben is kevesen tudnak a magyar pólósok közül ilyen korban. 

Az egyik legjobb felfogású sportoló, akit ismerünk, keveseknek van olyan mentális ereje, pozitív felfogása és kisugárzása, mint neki. Rengeteget mosolyog és nevetgél, nagyon vagány. Ráadásul személyes tapasztalataink alapján ő nyilatkozik a legjobban a válogatottból, évek óta készségesen rendelkezésre áll bármikor, és ezt meg kell becsülni, mert ez egyáltalán nem általános a mai magyar vízilabdában. 

Ahogy Gergely István mesélte, hogy a pekingi olimpia előtt beprogramozta az agyában, hogy milyen szerep vár rá, és minden nap a rá váró feladatok jártak a fejében, úgy Gurisatti Gréta is számos nyilatkozatában, Facebook-posztjában jelezte, hogy ezerrel Tokióra készül. Még az egyik karácsonyfadísze is erre utalt. 

Gurisatti_Gréta_Eb.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A 2017-es szintén budapesti világbajnokság volt az első világversenye, amelyen a csalódást keltő ötödik helyen végzett a válogatott, mert bár csak egy meccset rontott el, de azt nagyon, a Kanadával vívott negyeddöntőt. Azóta kirobbanthatatlan a nemzeti együttesből, és ha az egészsége engedi, és ilyen szinten fejlődik, még vagy tíz évig az is lesz. Az idei budapesti Eb a negyedik világversenye, az ötödik és a negyedik helyek után nagyon szeretne már érmet szerezni. Ennek a jól összerakott, és remekül szereplő csapatnak még az aranyra is volt esélye a Duna Arénában, de ez a lehetőség csütörtökön elszállt a spanyolok elleni vereséggel. 

Ahol Gréta remekül kezdett, de ahogy láttuk, hogy kikászálódik a vízből cserét kérve, és ápolást kért a kezére, nagyon megijedtünk. Csak a harmadik negyedben jött vissza rövid időre a vízbe, addig jegelték a kezét a kispadon. Nyilván kipróbálta, mire megy a sérülésével, bekkelt egy jót, de csak ballal tudta kézbe venni a labdát, így inkább újra cserét kért, és nem tudott többet segíteni a medencében a csapattársainak. 

Hősies csatában kaptak ki női pólósaink a spanyoloktól, az Eb-bronzért játszhat a csapat | Hosszabbítás

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt A magyar és a spanyol női vízilabda-válogatott egészen a negyedik negyed elejéig fej-fej mellett haladt a budapesti Európa-bajnokság elődöntőjében, de a világbajnoki ezüstérmes 4-0-s sorozatára csak egy 3-0-val tudott felelni az egyik legjobbját, Gurisatti Grétát sérülés miatt már a meccs első nyolc percének közepén elveszítő magyar csapat.

Aztán jött a cikk elején idézett nyilatkozata, ahol kvázi bocsánatot kért a sérülése miatt. A görögök ellen megnyert csoportmeccs után így értékelt honlapunknak, ebből a néhány mondatból is lejön, milyen kiváló csapatember:

"Nagyon jó állapotban vagyunk, aki csereként jön be, az is ugyanazt a frekvenciát tudja hozni, mint mindenki más. Tényleg hangsúlyoznám, hogy ez egy nagyon harmonikus csapat abból a szempontból is, hogy bárki áll be, mindenki tudja a dolgát. Bár ez egy nagy csapatgyőzelem volt, Garda Krisztit azért ki kell emelni, mert az elmúlt időszakban saját magával is küzdött, támadásban is nagyon ügyes volt, nagyon büszke vagyok rá! Úgy látszik, hogy ez egy ilyen csapat, ma az egyiknek megy jobban, holnap a másiknak, a többiek meg éppen akkor hozzák a blokkokat, a gólpasszokat, teljesen harmóniában vagyunk."

Varga Dénes esete is eszünkbe juthat róla, aki a tavalyi vb első meccsén, Új-Zéland ellen szenvedett ujjtörést, Dumi aztán fogta magát, és nyolc nappal sérülése elszenvedése után törött ujjal vízilabdázott, passzolt, és lőtt gólt, mutatott példát a világbajnokság negyeddöntőjében. Később már nem tudott ennyit segíteni, nélküle pedig félkarú óriás volt Märcz Tamás negyedik helyen záró együttese. Varga Dumi a felépülése óta folytatta pazar formáját, reméljük, az élet kárpótolja őt egy budapesti Eb-arannyal, ahogy majd Grétának is kiegyenlítődik a számlája az ikszre játszó élet révén. 

A Duna Arénából késő este hazaérve még érdeklődtünk Grétánál az állapotáról, aki azzal zárta csevegésünket, hogy "márciusra kell a góllövő kéz!!!" Már az olimpiai selejtező jár a fejében, ahol a magyar válogatott a tokiói kvótáért száll majd harcba egy nagyon kemény mezőnyben, többek között a házigazda olaszok, a hollandok és a görögök társaságában.

Az itt leírtak teszik olyan személlyé Gurisatti Grétát, aki egyszer még a magyar válogatott csapatkapitánya is lesz. És akkor ő emelhetné majd magasba a valamelyik világversenyen szerzett trófeát. A legjobb kezekben lesz.

Gurisatti_Gréta_Eb_MVLSZ.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Hozzászólások