Ráúszás - Egyik világklasszisuk nélkül is négy közé jutnának a vb-n női pólósaink
Egyik világklasszisuk nélkül is négy közé jutnának a vb-n női pólósaink
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Egyik világklasszisuk nélkül is négy közé jutnának a vb-n női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2019/07/13 13:46
A magyar női vízilabda-válogatott vasárnap megkezdi szereplését a dél-koreai vizes világbajnokságon. Bíró Attila nem számíthat egyik legjobb játékosára, a sérülés maitt hiányzó Szücs Gabriellára, a szövetségi kapitány így is szeretne bejutni a négy közé együttesével.

Egy hónappal ezelőtt ért véget a női vízilabda Világliga budapesti Szuperdöntője, ahol a magyar válogatott gyenge játékkal, mindössze két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyet szerezte meg. Nyilvánvaló volt, hogy a világbajnokságig hátralévő hetekig sokat fog fejlődni a csapat, de az összkép kevésbé volt biztató a Duna Arénában látottak alapján. Borzasztó védekezés, rengeteg kapott gól, kevés egyéni jó produkció, kevésbé erős kapusteljesítmény.

Fordított utat járhatnak be a nyáron női pólósaink, mint tavaly ilyenkor a magyar férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyen zárta a Világliga budapesti Szuperdöntőjét, amely a favorit Egyesült Államok aranyérmével ért véget. Bíró Attila csapatának játéka döcögött, nem nagyon volt jó mérkőzése a Duna Arénában. Összefoglalónk. "Ez a torna az egyik legnehezebb, amit ember el tud képzelni, még a világ- vagy Európa-bajnokságnál is nehezebb."


Június végén a margiszigeti Diapolo-kupán ehhez képest már óriási fejlődést láthattunk a mieink játékán. Főleg védekezésben lépett előre rengeteget a csapat. Az olaszok és a hollandok személyében két, a világ élvonalához tartozó ellenféllel szemben volt végig pariban Bíró Attila együttese úgy, hogy az egész tornát kihagyta, és a világbajnokságon sem lehet ott a gerincsérv miatt megműtött Szücs Gabriella. Keszthelyi Rita mellett ő a magyar válogatott másik világklasszisa, aki védekezésben kulcsfontosságú szerepet tölt be, gyakorlatilag ő Keszthelyi másik fele, akinek irányítójátéka alapjaiban határozza meg a támadásokat, a kulcspasszok kiosztásában is jeleskedik. Hiányában az eddigi is óriási terhet cipelő Keszthelyi szerepe még fontosabb lesz, például nem nagyon engedheti meg magának, hogy kipontozódjon egy-egy meccsen.

Bár egy góllal kikaptak az olaszoktól Csabai Dóráék, a hollandokat másnap remek játékkal 8-7-re legyőzték, így második helyen zárták a felkészülési tornát. Azon a mecsen a 18 éves Magyari Alda személyében szenzációs kapusteljesítménynek lehettünk szemtanúi, Gangl Edinától is ritkán láthattunk ilyen markáns produkciót, nagyon sokat segíthet a vb-n is a szemtelenül fiatal hálóőr. Már a Világligán is a jobbak közé tartozott Szilágyi Dorottya, a két center, Rebecca Parkes és Gyöngyössy Anikó remekelt szinte egész évben, ha a stabil védekezés meglesz, és felzárkózik a felsoroltak mellé Gurisatti Gréta, és az idén berobbanó, nagyon vagányul pólózó - és nyilatkozó - Vályi Vanda - és a vb-újonc Rybanska Natasa - is, akkor sok örömben lehet részünk. A két balkezes, Horváth Brigitta és Leimeter Dóra miatt a variációs lehetőségek is megnőnek, sokféle formációban tud szerepelni ez a gárda. És ha még egy nem várt kiemelkedő teljesítmény is akadna, mint Illés Anna parádés játéka a 2016-os Európa-bajnokságon!

Kapusparádé - a 18 éves Magyari Alda vezérletével pólósaink legyőzték az Eb-aranyérmest | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re legyőzte az Európa-bajnoki címvédő holland csapatot a margitszigeti Diapolo-kupa pénteki zárónapján, így a torna második helyén végzett. Helyszíni tudósításunk Magyari Alda és Bíró Attila nyilatkozatával. Csütörtök után pénteken is egy 8-7-es mérkőzést játszott a magyar csapat, csak amíg az olimpiai ezüstérmes olaszokkal szemben minimális különbségű vereséget szenvedett, addig az Európa-bajnok Hollandiát remek játékkal legyőzte Bíró Attila együttese.


A vb-n a házigazda Dél-Koreával kezdenek a mieink, majd két erős csapat, Oroszország és Kanada következik a csoportban. Ahogy mindig, ezúttal is a negyeddöntő lesz a kulcsfontossűgú mérkőzés. Mivel a női tornán csak egy olimpiai kvótát osztanak, ha a Világliga győztese, az Egyesült Államok vagy a házigazda Japán döntőbe jutna, már az ezüstérem is tokiói repülőjegyet érne. Ez per pillanat nem feltétlenül reális részünkről, de a bravúr lehetősége benne van a Szücs nélküli csapatban is. A mezőnyben a mindenhol címvédő USA, az Európa-bajnok Hollandia, valamint a spanyolok, az olaszok, a görögök, az oroszok, valamint a magyar csapat tartozik a világ élvonalába, nagy lesz a tülekedés az érmes helyekért.

Tavaly Märcz Tamás férfi válogatottja meglepetésre ezüstérmes lett a Világliga Szuperdöntőjén, majd szinte egy ugyanolyan összetételű csapattal nyolcadik a barcelonai Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese talán fordított utat jár majd be a nyáron, és a kevésbé sikeres VL-szereplés után a dél-koreai világbajnokságon domborít valami nagyot. Az nem kérdés, hogy benne van ebben a csapatban az éremesély gyakorlatilag minden tornán. Csak ki kell hozniuk magukból egy megfelelő hosszúságú és minőségű, tartalmas felkészülés után, ahogy megtették 2016-ban a csodálatos Eb-aranyukkal, vagy idén az Európa-kupa harmadik helyével - írtuk a VL-döntő után.

Itt a lehetőség.

"A négy közé akarunk bejutni és elődöntőt játszani." - nyilatkozta Bíró Attila a Nemzeti Sportnak a torna előtt. Így legyen!

női_póló_válogatott.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A magyar női vízilabda-válogatott vb-csapata:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC) 
mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, nők, csoportok

A-csoport: 
Egyesült Államok
Hollandia
Új-Zéland
Dél-Afrika

B-csoport: 
Oroszország
Kanada
Magyarország
Dél-Korea

C-csoport: 
Spanyolország
Görögország
Kuba
Kazahsztán

D-csoport: 
Ausztrália
Kína
Olaszország
Japán

A magyar válogatott programja a csoportban - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak)

B-csoport 
július 14., vasárnap
4.10: Kanada-Oroszország
5.30: Magyarország - Dél-Korea
július 16., kedd
1.30: Dél-Korea-Oroszország 
2.50: Kanada-Magyarország
július 18., csütörtök
12.10: Kanada-Dél-Korea
13.30: Magyarország-Oroszország


Hozzászólások