Ráúszás - Egy kapusa maradt a VL Szuperdöntőjén a magyar pólósoknak, eltiltották az első számú hálőörünket
Egy kapusa maradt a VL Szuperdöntőjén a magyar pólósoknak, eltiltották az első számú hálőörünket
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Egy kapusa maradt a VL Szuperdöntőjén a magyar pólósoknak, eltiltották az első számú hálőörünket

Takács MártonTakács Márton
2019/06/21 22:40
Három mérkőzésre eltiltották Kardos Gergelyt, a Belgrádban zajló nyolccsapatos Világliga Szuperdöntőn szereplő magyar férfi vízilabda-válogatott első számú kapusát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Märcz Tamás csapata pénteken büntetőkkel elveszítette az ausztrálokkal vívott negyeddöntőt, pedig már 5-1-re is vezetett, remekül játszott, de a négy játékosát kipontozódás miatt elveszítő gárda visszaengedte a meccsbe az ausszikat, akik megnyerték a szétlövést.

5-1-es vezetésről, büntetőkkel bukta el Világliga-negyeddöntőjét a Märcz-csapat | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott az ausztrál csapattól a Világliga Belgrádban zajló Szuperdöntőjének pénteki negyeddöntőjében. Märcz Tamás együttese így az 5-8. helyért folytathatja szereplését és szombaton 10 órától a szerb-kanadai mérkőzés vesztesével találkozik. Pedig az első félidőben mutatott nagyszerű játékával már 5-1-re is vezetett a magyar csapat.

De úgy tűnik, itt még nem volt vége a partinak, az ötödik negyedben, a zöld asztalnál történtek akár a magyar válogatott további szereplését is erősen befolyásolhatják. Ahogy Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója este jelentette, a nemzetközi szövetség (FINA) vízilabda technikai bizottsága a helyszínen kielemezte az ausztrálok elleni pénteki negyeddöntős felvételeket, és azt állapította meg, hogy Kardos Gergely, a magyar válogatott kapusa a negyedik negyedben szándékosan sérülést okozott egyik ellenfelének, aki vérző fejjel hagyta el a medencét.

Mindez azt jelenti, hogy Kardosnak ki kell hagynia a szombati és a vasárnapi összecsapásokat, azaz biztosan Bisztritsányi Dávid őrzi majd a kaput, ő maradt a keret egyetlen kapusa. Továbbá a magyar csapat következő három tétmérkőzésén csak 12 játékos szerepelhet, így a kvangdzsui világbajnokság első fordulójában, Új-Zéland ellen is egyel kevesebb magyar játékos lesz nevezhető.

Az M4 Sport televíziós közvetítésében azt láthatjuk, hogy 9-9-es állásnál, az utolsó két percen belül járva Kardos védése után Aidan Roach, az FTC korábbi játékosa próbálja megszerezni a labdát a magyar kapustól, és úgy tűnik, a magyar hálóőr jobbja ütésre lendül a kontaktus közben, bár abban az esetben nehezen találhatta el az ausztrál arcának jobb oldalát.  Roach vérző szájjal úszott kifelé az eset után, talán víz alatt történhetett még valami, nem egyértelmű, ahogy az sem, hogy Roach ekkor szerezte volna ezt a sérülését.

VLV-nek nyilatkozott az esetről Kardos Gergely:

"Valóban volt egy kontaktom Roach-csal. Egy védésem után rárobbant a kipattanóra, de sikerült előle szögletre kitennem a labdát. Közben a másik kezemmel megtámaszkodtam rajta, hogy védjem magam. Elképzelhető, hogy a FINA illetékesei a videózás során ezt a mozdulatot értékelték sérülést okozó ütésnek. Én azonban láttam, hogy Roach már ez előtt az eset előtt vérzett. Meccs után rá is kérdeztem erre és mondta, hogy korábban történt a sérülést okozó ütközése valaki mással és szó szerint azt mondta: "baleset volt". Amikor Märcz Tamás nemrég bejött a szobámba és közölte az eltiltásom hírét, nem is értettem, miről van szó. Utólag végiggondolva vélem úgy, hogy csak ez a mozdulat okozhatott félreértést a döntéshozókban."

A magyar válogatott mind a négy mérkőzésén Kardos Gergely volt tagja a kezdőcsapatnak, Bisztritsányi Dávid a japánok és az ausztrálok elleni meccsen csereként kapott némi lehetőséget. A Magyar Vízilabda-szövetség honlapjának kapusranglistáján Bisztró a harmadik helyen végzett, a 13. helyezett UVSE-ből. All Star-csapatunkba is beválasztottuk Bisztrót, akit Märcz Tamás is dicsérte a kerethirdetés utáni nyilatkozatában, két év elteltével postázott neki meghívót. Nem irigyeljük, biztosan csere nélkül kell lehoznia két mérkőzést. 

A két év után újra nyári meghívót kapó pólókapus részéről nem csak duma volt a válogatottság elérése | Hosszabbítás

Hétfőn megkezdte felkészülését a nyári világversenyekre, a Világliga júniusi Szuperdöntőjére és a júliusi dél-koreai világbajnokságra a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az egyelőre még nem teljes, 27 fős keretből a 10 ferencvárosi meghívott nélkül dolgozó csapatból ezúttal Bisztritsányi Dávid és Gyárfás Tamás nyilatkozatát közöljük. A lehető legkellemesebb környezetben, a Margitszigeten, napos időben rajtolt el a férfi pólósok nyári melója.


Precedensértékűnek tűnik az ítélet, ehhez hasonló esetre nem emlékszünk a praxisunkból, amely a magyar válogatottat érintette volna. 

Hosszabbítás + MTI

Hozzászólások