Ráúszás - Egy éven belül a harmadik olimpiai bajnok magyar pólós vonul vissza
Egy éven belül a harmadik olimpiai bajnok magyar pólós vonul vissza
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Egy éven belül a harmadik olimpiai bajnok magyar pólós vonul vissza

Takács MártonTakács Márton
2019/03/11 15:59

Kis Gábor, a Szolnoki Dózsa olimpiai bajnok, Bajnokok Ligája-győztes centere hétfőn bejelentette, az idény végén visszavonul a vízilabdázástól.  

A tavalyi Ferencváros-Szolnok bajnoki döntő után, szinte aranyéremmel a nyakában jelentette be Madaras Norbert és Varga Dániel is, hogy visszavonulnak az aktív játéktól. Klubjuk sajtótájékoztatóján derült ki, hogy a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnoki aranyérmes Madaras az FTC-Waterpolo szakosztályelnöke lett, míg Peking ötkarikás aranyérmese és Barcelona világbajnoka, Varga Dániel az FTC ificsapatának edzőjeként folytatja.

Az FTC két olimpiai bajnok klasszisa is visszavonul, ismét Szolnokról erősítenek a bajnok zöld-fehérek | Hosszabbítás

A Ferencváros vízilabda-szakosztálya hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol kiderült, a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert és az ötkarikás aranyéremmel szintén rendelkező Varga Dániel visszavonul az aktív játéktól, de mindketten maradnak a klub kötelékében. Bemutatták a csapat négy új igazolását, a következő szezon teljes játékoskeretét azonban nem.

Tavaly májusban Athén bajnoka, Steimmetz Ádám is úgy volt vele, hogy abbahagyja, azóta csak az élvonalbeli pólóval hagyott fel, az OB I/B-ben továbbra is játszik a Vasasban. Kis Gábor döntéséről hétfőn reggel olvashattunk a VLV-n, ezek szerint a 36 éves center ezt az évadot még végigtolja a Szolnokban, de utána szögre akasztja a sapkát.

"Meghoztam a döntést: abbahagyom a vízilabdát, e szezon végén visszavonulok. Egyszerűen úgy éreztem, hogy eljött az idő. Nagyon sok év eltelt, center vagyok, s 36 évesen azt kezdtem el érezni, hogy egy-egy meccs után a regenerálódási idő nagyon eltávolodott a számomra korábban megszokottól. Egy kemény meccs hatását régen már másnap nem éreztem, most előfordul, hogy három napig tart, míg teljesen rendbe jövök. Volt egy időszak, amikor gondolkodtam azon, hogy még egy évig folytassam, a klubom szerette volna, én is hajlottam rá, de ahogy haladt az idő, más hatások is értek, szép dolog történt az életemben, decemberben megszületett a kisbabánk Dórival. Boldogok vagyunk Milán nevű, nagyon aranyos kisfiunkkal és megmondom őszintén, ha ő nem lenne, talán még filóznék a folytatáson, így viszont egyszerűen szeretnék minél több időt vele és a családommal tölteni."


"Gábor világszínvonalú játékossá nőtte ki magát az utóbbi években. A pozíciós, klasszikus centerjáték mindenképpen az erősségei közé tartozik, vagyis az akciózás, az ítéletszerzés, az emberelőny-megjátszásoknál a hosszú kapufánál is hatékony. Csupaszív ember, ebben a pozícióban kívül-belül meg van edzve." - mondta róla a BEK-győztes szakértő, Szabó Zoltán a Ráúszás című rovatunkban még 2011-ben. 

Kis Gábor 2008-ban Pekingben olimpiai aranyérmet szerzett a válogatottal. A 2007-es világbajnokságon és a 2006-os belgrádi Európa-bajnokságon ezüstérmes, a 2008-as málagai és a 2016-os belgrádi Eb-n bronzérmes volt. 2011 óta küzd gerincproblémáival, a válogatottal a 2010-es (!) zágrábi és a 2016-os belgrádi Európa-bajnokság között egy világversenyen sem szerepelt a nemzeti együttesben. Nem volt ott az eindhoveni (2012) és a 2014-es budapesti Eb-n, a sanghaji (2011), a barcelonai (2013) és a 2015-ös kazanyi vb-n sem, valamint a londoni (2012) olimpiáról is hiányzott. Ott volt viszont Rióban Hárai Balázs centertársaként az ötödik helyen végző csapatban. A 2016-os torna után a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem szerepel többé a nemzeti együttesben.

Kis Gábor egész életében csak magyar klubcsapatokban játszott. A BVSC nevelése, ahogyan Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Nagy Viktor, úgy ő is Gerendás Györgynél lett OB I-es játékos a Szőnyi útiaknál. Hatszoros magyar bajnok, hármat a Szolnokkal, kettőt a Vasassal, egyet az Egerrel szerzett OB I-es aranyérmei közül. Hét Magyar Kupa-győzelemmel is büszkélkedhet, legértékesebb kluberedménye pedig a 2017-ben a Duna Arénában elért Bajnokok Ligája-elsőség.

Visszavonulásával a pekingi olimpián aranyérmes magyar válogatottból már csak Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely és Varga Dénes maradhat aktív nyártól. Kis Gábor egyik legnagyobb hobbija a horgászás, Douglas Adamsszel szólva: "viszlát, és kösz a halakat!"

Kis.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások