Ráúszás - E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból a leállás miatt
E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból a leállás miatt

E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból a leállás miatt

Takács MártonTakács Márton
2020/04/05 11:05
A koronavírus-járvány alatt indított vízilabdás sorozatunk harmadik részében ezúttal az Eger vezetőedzője, Dabrowski Norbert, a BVSC női csapatának mestere, Petrovics Mátyás, valamint a Szeged trénere, Szabó Zoltán mesélik el, edzői szempontból hogyan lehet együtt tartani csapatukat a leállás alatt, illetve az olimpia elhalasztásáról is elmondták véleményüket.

Három hete, március 13-án függesztették fel a hazai vízilabdás életet, azóta egy korosztályban és nemben sem rendeztek mérkőzést itthon, a vizes edzésekkel is leálltak a csapatok. Honlapunknak azóta az UVSE-ben védő Bisztritsányi Dávid, az Eger világbajnok csapatkapitánya, Decker Ádám, és az OSC Európa-bajnoka, Manhercz Krisztián is elmesélte, hogy viseli a leállást, hogyan tartja karban magát, és a szárazföldi edzések mellett mivel tölti az idejét.

Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről.Őket kővetően a magyar női válogatott három kulcsemberét, az UVSE csapatkapitányát, Szücs Gabriellát, a Dunaújváros legjobbját, Gurisatti Grétát és a BVSC kiváló balkezesét, Leimeter Dórát az otthoni edzések jellemzése mellett az olimpiai elhalasztásáról is megkérdeztük.

Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában, azóta nem rendeztek itthon mérkőzést semmilyen szinten. Amíg nem indul be újra a hazai póló, igyekszünk megszólaltatni minél több játékost - és majd edzőt is - a kialakult helyzetről.


Ezúttal három szakember, az Eger vezetőedzője, Dabrowski Norbert, a BVSC mestere, Petrovics Mátyás és a Szegedet irányító Szabó Zoltán mondta el, hogy az ő szempontjukból hogyan néz ki ez az időszak. Az olimpia elhalasztásáról is kikértük véleményüket, a magyar válogatott szempontjából értékelték Tokió2020 eltolását. Külön öröm számunkra, hogy az utóbbi két edző személyében az általunk két legjobbnak tartott pólós televíziós szakkommentátor végre egy közös cikkben szerepelhet nálunk.

Amikor Dabrowski Norbertet elértük telefonon, éppen Egerben egy fertőtlenítő pontnál segédkezett. A csapat játékosai, vezetői, és a szakmai stáb tagjai önkéntes segítségnyújtással jelentkeznek ugyanis a városban, naponta megtalálhatóak a tájékoztató és fertőtlenítő helyeken. Tájékoztatják a kialakult helyzetről a lakosságot, és arról győzködik az embereket, hogy maradjanak otthon.

"Ezzel az önkénteskedéssel volt egy hátsó szándékom, miközben a csapatból minden résztvevő tényleg önként vállalta a dolgot. Ebben a helyzetben kénytelenek egymással többet kommunikálni és esetleg találkozni is. A legnagyobb hozadéka az ennek a helyzetnek, hogy az uszodán kívül is csapatként funkcionálnak. Az Eger erőnléti edzője, Major Ati megoldja az edzések szárazföldi részét a srácokkal, ahogy azt már több játékosom is nyilatkozta, ezen kívül ezzel is le tudjuk foglalni magunkat."

Dabrowski_Norbert-Hosnyánszky-Norbert-Eger-vízilabda-fertőtlenítő-pont-min.jpg Dabrowski Norbert és Hosnyánszky Norbert az egyik egri fertőtlenítő ponton - Fotó: Dabrowski Norbert/Facebook

Amíg az erőnléti edzők szerepe felértékelődik ebben az időszakban, a játékosok pedig az ő általuk összerakott program szerint készülnek, a vezetőedzőknek kevés feladatuk lehet. Vajon mennyi időt tölt vízilabdával mostanában Dabrowski Norbert?

"Bevallom őszintén, vízilabdával nem annyira foglalkozom ezekben a napokban. A szakdolgozatom miatt igen, ami már a jövőbeli munkám felé visz, az ezzel való foglalatosság frissen és éberen tartja az elmémet. Én pedig a körülményekhez képest próbálom élvezni az elmaradt edzésekkel, mérkőzésekkel kiesett időt. Hét éve vagyok vezetőedző Egerben, ez a mostani időszak picit olyan, mintha szabadságon lennék. A családom, a lányaim Ostoroson vannak, én Egerben töltök sok időt. Írom a szakdolgozatomat, foglalkozom a családdal, illetve a Budapesten élő édesanyámmal. A városok közti mozgás, utazás és a szakdoga szinte minden időmet leköti. Ehhez jön még az említett önkénteskedés, ezek miatt nehezebb beosztani az időmet, mint normál üzemmódban, amikor elég kötött menetrend szerint élünk."

Amikor beszélgetésünknek ehhez a pontjához értünk, Dabrowski Norbi megszólított egy idős nénit, aki épp elhaladt standja előtt. Udvariasan arra kérte, hogy ha lehet, menjen haza, és ha lehet, semennyit, vagy csak a lehető legkevesebb időt töltse otthonától távol a saját egészsége érdekében. Az egri vezetőedző még a segítségét is felajánlotta neki, ha esetleg szükség lenne rá a bevásárlásban, mert mint kiderült, a hölgy egyedül maradt ezzel a problémával. És még mennyien lehetnek a helyében!

A börtönkondi még jobban összekovácsolta az egri pólócsapatot | Hosszabbítás

Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook 12 nap után játszhatott újra tétmérkőzést, egyáltalán ugorhatott vízbe a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata, amely a Bresciában vívott Euro-kupa-elődöntője után hazatérve a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen elveszítette saját, bezárt uszodáját, és csak szárazföldi edzéseket végezhetett. Ilyen előzmények után nyertek 11-6-ra a Honvéd otthonában csütörtökön Hosnyánszky Norberték.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az olimpia elhalasztásáról mit gondol az egri tréner, már csak azért is, mert az ő játékosa a januárban az éremkollekcióját Európa-bajnoki arannyal teljessé tévő, olimpiai bajnok, vb-győztes Hosnyánszky Norbert, akinek 36 évesen kellene ráhúznia még egy évet azért, hogy ott lehessen jövőre Tokióban.

"A legfontosabb az, hogy kimondták, mikor lesz az olimpia. A legrosszabb ugyanis mindenkinek, főleg a játékosoknak, a bizonytalanság. Amikor úgy készülnek otthon, hogy nem tudják, mikor lesz az az esemény, amire a leginkább készülnek. Az csak egy darabig tartható, hogy úgy fekvőtámaszoznak a szobájukban, hogy nem tudják, mit hoz a jövő. A következő lépés, hogy a Magyar Vízilabda-szövetség eldöntse, mikor és hogyan folytatódik a hazai bajnokság. Valószínűleg le fogják fújni, de akkor pedig el lehet kezdeni tervezni a jövőt. Az esetlegesen felszabaduló időt a játékosok fel tudják használni minden olyanra, amire az olimpia miatt nem lenne lehetőségük, miközben azt a munkát is el tudják végezni, amivel még nem tunyulnak el. Annyi munkát csinálhatnak, amennyi szükséges a szinten tartáshoz. Ezt pedig nem kell náluk ellenőrizni, és kapnak egy plusz évet az olimpiai felkészülésre. A játékosok tudják, mi a céljuk, hogy miért küzdenek. Fej kérdése az egész. Hosinál is, aki nyilván kitolja még a pályafutását. Varga Dumi Máltán játszana jövő nyáron, de az olimpia elhalasztása vis maior, megoldja majd, hogy inkább Tokióban szerepelhessen."

Dabrowski-Norbert-Eger_4-min.jpg Dabrowski Norbert egy darabig még nem irányíthat az uszodában - Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook

Egerből a Szőnyi út felé vettük az irányt, legalábbis virtuálisan, a BVSC női OB I-es csapatának vezetőedzője, Petrovics Mátyás először arról mesélt, hogyan tudja ebben a helyzetben összefogni a csapatát, illetve elmondta azt is, milyen feladatai vannak a lányoknak.

"A legfontosabb most, hogy folyamatosan foglalkozni kell a játékosokkal. A BVSC-nél a felnőtt és az ifi csapatot is viszem, mindkét együttes tagjaival napi kapcsolatban vagyok. Napi feladatokat adunk mindannyiuknak. Zala Gyuri kiváló szárazföldi edzésprogramot állított össze változatos feladatokkal, ezekről videót is készített, amelyeket mindenki megkap. Nagyon kreatív volt, otthon megtalálható tárgyakhoz, eszközökhöz nyúlt, ami lehet sporttáska, kilós liszt, cukor, só. Plusz tőlem is kapnak feladatokat, kardió edzésekre vonatkozókat. A szabályok betartásával készülhetnek a szabadban is a játékosok, amennyiben van rá lehetőségük, kerékpározhatnak is. Az ifik mélyebb képzést igényelnek, velük taktikai feladatokat is végzünk, kérdőíveket kell kitölteniük, amelyeket megadott időn belül vissza kell küldeniük. Ezeken kívül mindig vannak kihívások a csapaton belül, volt már futás, vagy más feladatok, amelyeket meg kellett ismételni, majd hozzátenni valami újat. Fontosak ezek a közös feladatok, egymást motiválják ezekkel a játékosok. Úgy telnek a napok, hogy azt vettem észre, még hétvégén is sokat beszélünk a játékosokkal, akiket amúgy nem ellenőrzök az elvégzett munkát illetően. Az intenzitás viszont nagyon fontos, az edzésekben és a kapcsolattartásban is."

Petrovics-Mátyás-BVSC-min.jpg Petrovics Mátyás most csak a neten vagy telefonon adhat tanácsokat övéinek - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Petrovics Matyi is a hivatásának élő szakember, aki minden körülmények között az uszodában van. Most viszont ő sem lehet ott a Szőnyi úti komplexumban. Hogyan és mivel tölti el az így kiesett rengeteg időt?

"Amikor felfüggesztették a bajnokságot, leültem és átgondoltam a ránk váró feladatokat, amelyek az edzői munkámmal, illetve a családunkkal kapcsolatosak. Eddig 8-10 órákat töltöttem naponta az uszodában, az így kiesett idő felhasználását alaposan meg kellett tervezni. Nálunk úgy néz ki egy nap otthon, hogy korán felkelünk, és a reggeli után jöhet az otthoni iskola a gyerekeknek. Felváltva tanulunk velük Andival (Matyi felesége Petrovics-Mérei Andrea, az M4 Sport műsorvezetője - a szerk.), amelyikünk nem foglalkozik éppen a gyerekekkel és szabad, az készít ebédet. Ugyanabban az időpontban ebédelünk együtt minden nap, délután pedig igyekszünk rengeteget sportolni, közös családi edzéseink is vannak. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert kertes és nagy házban élünk. A TF mesterképzésére is járok, a nyárra tervezett diplomamunkámat már elkezdtem a leállás miatt előbb, illetve az angoltudásomat is próbálom fejleszteni. Az élvezeti részt az növeli, hogy a kisfiammal, Bencével annyit tudunk focizni, mint talán még soha."

Petrovics Mátyásnak is vannak válogatott játékosai a BVSC-ben, ráadásul Gyöngyössy Anikó és Leimeter Dóra is alapembere a nemzeti együttesnek. Előbbi Parkes Rebeccával alkot kiváló centerkettőst, utóbbi pedig zsinórban két világversenyen nyújtott klasszisteljesítményt Bíró Attila együttesében. A tavalyi kvangdzsui világbajnokságon negyedik helyet szerző gárdában, és az idén januárban Budapesten rendezett Európa-bajnokságon bronzérmes válogatottban is remekelt a balkezes pólós.

"Az olimpia elhalasztásához a nyilatkozataik alapján nagyon profin állnak hozzá a magyar női vízilabda-válogatott játékosai. Az én két válogatott pólósommal, Gyöngyössy Anikóval és Leimeter Dórival persze külön is beszéltünk erről. Ők ketten is jól fogadták fejben a hírt, és alkalmazkodnak a helyzethez. Eleve nem azt kell nézni, ami elmúlt, hanem azt, hogy a jövőben miből lehet profitálni, fontos a pozitív hozzáállás. A magyar válogatottra jó hatással lehet a plusz egy év munka, még több rutint szerezhetnek, és biztosan fejlődni fog jövő nyárig a csapat."


Petrovics Mátyáshoz hasonlóan Szabó Zoltán is kettős szerepben van. Mindketten szakkommentárkodnak az edzőség mellett, de most a vezetőedzői feladatok mellett az a tevékenységük is háttérbe szorul. A szegedi tréner is beszámolt csapata felkészüléséről, és a rá jellemző humorral jellemezte ezt az időszakot.

"A lényeg, hogy vannak edzések, szárazföldiek, egyénileg, amelyekből mindenki próbálja kihozni a maximumot, de ez a maximum most kevés. Mozgásspecifikus edzéseket végeznek a játékosok, amennyire csak tudnak, amelyek viszont nem pótolják a vizes edzéseket. A guminős hasonlat itt is érvényes, ha nincs más, biztosan nagyon jó – bár még sosem próbáltam -, de köszönőviszonyban sincs az eredeti helyzettel. Pszeudo-élményt nyújt csak. Nem az, csak olyan, mint az igazi. Magát a fizikai terhelést megkapják a játékosok központi utasítások alapján, plusz vannak, akik fakultatív edzéseket is végeznek. Futnak, medicinlabdával dolgoznak, de nincs mindenkinek lehetősége még ezekre sem. A dolog mentális része is nagy kérdés, ki hogyan érzi magát ebben a helyzetben, amelyről nem tudjuk, hogy meddig fog tartani."

Ő minősítette a legtalálóbban ezt a helyzetet, melyben egy vezetőedzőnek vajmi kevés feladat adódik ahhoz képest, hogy naponta az uszodában van, edzésterveket ír és tréningeket vezényel a partról.

"E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból. A weben osztogatom a parancsokat, miközben a személyes kontaktus nagyon fontos dolog. Ez most teljesen kiesett, nem ugyanaz a helyzet, mint amikor minden játékoson látja az ember az uszodában, hogy milyen állapotban vannak. Ez olyan, mint amikor Török Péter mondta az NBA-közvetítésekben, hogy Wilt Chamberlain 1967-ben egyszer a fenekével ért el pontot. Ellenőrizhetetlen. Becsület alapú munka folyik. Miközben adott a versenyló, az istálló és a zsoké is, csak éppen futamokat nem lehet rendezni. Nem tudjuk, mikor lehet versenyt is tartani. Céltalanul kell futtatni a lovakat. Ez nem éppen szokványos magatartásforma, mert nincs benne izgalom."

Adminisztratív úton fejezné be a mostani szezont a pólós szakértő, a Szeged vezetőedzője | Hosszabbítás

Fotó: Szeged Férfi Vízilabdacsapat/Facebook A hétvégén jövünk sorozatunk legújabb darabjával, amelyben ezúttal három vízilabdaedző, Dabrowski Norbert, Petrovics Mátyás és Szabó Zoltán mesél majd arról, hogy a koronavírus-járvány miatti leállást hogyan vészelik át szakemberként és a magánéletben egyaránt. Viszont a Szeged mestere, a sportág egyik legelismertebb szakértője, Szabó Zoli olyan ötleteket vázolt fel a szezon befejezésével kapcsolatban, amelyek egy önálló cikket is megérnek.


Amikor Szabó Zolit felhívtuk, éppen kenyeret sütött szegedi otthonában, amivel már egy választ is adott arra, hogy mivel tölti a szabadidejét. De azért van más is talonban, és Zoli erre a kérdésre felelve is hozta szokásosan jó formáját.

"Ami a leállás személyes részét illeti, a futás továbbra is adott számomra. Mivel a város szélén van a házunk, lehet futni, Török Tibi barátommal ezt úgy szoktuk megoldani, hogy az utca két oldalán futunk, de még beszédtávolságon belül. Addig is elemzem a szezon eddigi részét, a saját meccseinket. Nem tudjuk még, hogy vége van-e az idénynek, hogy lesz-e folytatás. Szerdán lett volna a BVSC elleni meccsünk, így átküldtem a játékosoknak a BVSC-Tatabánya mérkőzés felvételét, hogy legalább így legyen meccsélményük. E-vízilabda van most tehát a versenynaptárnak megfelelően. Ha a helyzet vicces oldalát próbáljuk megfogni, akkor április 4-én jönne a Kaposvár, majd ha túl leszünk ezeken a partikon, akkor másfél hetünk lesz készülni virtuálisan a Vasasra, mert hogy velük meg 18-án találkoznánk."

Az olimpia elhalasztásával kapcsolatban nála a magyar válogatott olyan kulcsembereiről beszélgettünk, mint Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes, akiknek várhatóan kitolódik majd a pályafutásuk komoly része. Zoli szóba hozott még egy játékost, akiről csak remélhetjük, hogy hasonlóan dönt, és láthatjuk még egy évig a vízben is.

A Honvéd pólócsapatának vezetőedzője jelentette be, hogy Szivós Márton lesz az utódja a kispadon | Hosszabbítás

A Budapesti Honvéd férfi vízilabdacsapatának jelenlegi vezetőedzője, Merész András egy csütörtök reggeli élő televíziós adásban jelentette be, hogy a következő szezonban már nem ő, hanem a jelenlegi csapatkapitány, Szivós Márton lesz a gárda trénere, vagyis az ő utódja.

"Az olimpiával kapcsolatban ki összeszorított foggal, ki mosollyal az arcán veheti tudomásul az egyéves halasztást. Ki kell radírozni a naptárból a 2020 végéről a nullát, és egy egyest beírni helyette. Így még tovább láthatjuk a legmagasabb szinten játszani Varga Dénest, Hosnyánszky Norbertet, és talán még Szivós Mártont is. Utóbbi idényét a koronavírus úgy vágta el, hogy 991 góllal állt az OB I-ben, közel az ezerhez. Ezek után pláne jó lenne őt látni a vízben, biztos vagyok benne, hogy játékosedzőként is kiemelkedő teljesítményre lenne képes. Aki rászánta magát arra, gyakorlatilag az életét tette rá az olimpiai felkészülés négyéves ciklusára, annál meglepődnék, hogy a plusz egy év miatt azt mondaná, hogy ’ja, kérem, akkor viszontlátásra’. Nagy Viktor már azt nyilatkozta, hogy az ő tokiói szereplését nem befolyásolja ez a halasztás, reméljük, az említettek esetében is ezt látjuk majd. Jól mondtad, Varga Dumi jövőre csak játszott volna Máltán, ami nem ugyanaz, mint a tokiói olimpia. Még egy évnek bele kellene férnie részükről is."

Szabó-Zoli-Szolnok-Szeged-min.jpg Szabó Zoltánnak is hiányzik az uszoda. Képzeljük el, az uszodák hogyan érezhetik magukat nélküle - Fotó: Szolnoki Vízilabda Sport Club/Facebook


Hozzászólások