Ráúszás - Dicséretes világbajnoki negyedik hellyel ért véget női pólósaink idei hullámvasutazása
Dicséretes világbajnoki negyedik hellyel ért véget női pólósaink idei hullámvasutazása
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Dicséretes világbajnoki negyedik hellyel ért véget női pólósaink idei hullámvasutazása

Takács MártonTakács Márton
2019/07/29 12:28
A magyar női vízilabda-válogatott a 2016-os Európa-bajnoki aranyérem óta a harmadik világversenyén lett negyedik. A riói olimpia, a barcelonai Európa-bajnokság és a kvangdzsui világbajnokság bronzmérkőzését is elveszítette, miközben mindegyik elődöntős szereplést remek eredménynek kell értékelnünk, mert valamennyit kényszerűségből átalakított csapattal érte el Bíró Attila együttese. Vb-értékelésünk.
A magyar női vízilabda-válogatott június közepén borzasztó védekezéssel, többnyire gyenge játékkal elért két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyen zárta a Világliga budapesti Szuperdöntőjét. Bíró Attila csapata bő egy hónappal később négy sikerrel és három vereséggel a negyedik pozícióban zárta a kvangdzsui világbajnokságot. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.

Fordított utat járhatnak be a nyáron női pólósaink, mint tavaly ilyenkor a magyar férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyen zárta a Világliga budapesti Szuperdöntőjét, amely a favorit Egyesült Államok aranyérmével ért véget. Bíró Attila csapatának játéka döcögött, nem nagyon volt jó mérkőzése a Duna Arénában. Összefoglalónk. "Ez a torna az egyik legnehezebb, amit ember el tud képzelni, még a világ- vagy Európa-bajnokságnál is nehezebb."


Ráadásul a gárda egyik legfontosabb játékosa, legképzettebb bekkje, irányítója, Szücs Gabriella úgy egy héttel a vb előtt vált ki a csapatból gerincsérv miatt, a szövetségi kapitány pedig az elveszített bronzmeccs után elárulta, Parkes Rebecca, az együttes kezdő centere a negyeddöntő óta törött ujjal játszott. Utólag nézve Szücs kiesésével a stabilitást is elveszítette a csapat, amely nem bírta el Keszthelyi Rita másik felének hiányát egy egész tornán át.

Az is idetartozik, hogy a 2017-es, budapesti vb-hez képest két év alatt hat helyen kicserélődött a keret, tehát a csapat fele új volt. A Margitszigeten még Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Kasó Orsolya, Szücs Gabriella, Takács Orsolya és Tóth Ildikó is az ötödik helyen végző gárda tagjaként pólózott. 

Többségében nagy nevek, így pláne dicséretes, hogy sikerült a négy közé jutás. Úgy meg pláne, hogy öten: Magyari Alda, Rybanska Natasa, Leimeter Dóra, Vályi Vanda és Horváth Brigitta is vb-újoncként szerepeltek Kvangdzsuban.

Előzetesünkben úgy fogalmaztunk, "a mezőnyben a mindenhol címvédő USA, az Európa-bajnok Hollandia, valamint a spanyolok, az olaszok, a görögök, az oroszok, valamint a magyar csapat tartozik a világ élvonalába, nagy lesz a tülekedés az érmes helyekért. Tavaly Märcz Tamás férfi válogatottja meglepetésre ezüstérmes lett a Világliga Szuperdöntőjén, majd szinte egy ugyanolyan összetételű csapattal nyolcadik a barcelonai Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese talán fordított utat jár majd be a nyáron, és a kevésbé sikeres VL-szereplés után a dél-koreai világbajnokságon domborít valami nagyot. Az nem kérdés, hogy benne van ebben a csapatban az éremesély gyakorlatilag minden tornán." 

Kevés hiányzott.

Egyik világklasszisuk nélkül is négy közé jutnának a vb-n női pólósaink | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott vasárnap megkezdi szereplését a dél-koreai vizes világbajnokságon. Bíró Attila nem számíthat egyik legjobb játékosára, a sérülés maitt hiányzó Szücs Gabriellára, a szövetségi kapitány így is szeretne bejutni a négy közé együttesével. Egy hónappal ezelőtt ért véget a női vízilabda Világliga budapesti Szuperdöntője, ahol a magyar válogatott gyenge játékkal, mindössze két győzelemmel és négy vereséggel a hatodik helyet szerezte meg.


A mieink a végeredmény alapján így is közel a legtöbbet hozták ki magukból a kvangdzsui világbajnokságon, centimétereken múlott, hogy nem szereztek érmet. Legfontosabb mérkőzésüket, az olaszok elleni negyeddöntőt megnyerték, utána viszont kétszer kikaptak, az elődöntőben egyértelmű vereséget szenvedtek a későbbi ezüstérmes spanyoloktóla bronzpárharcban 0-3-ról ugyan fordítottak, 4-3-ra, 5-4-re, 6-5-re is vezettek, majd újrabb háromgólos hátrányból feljöttek 10-9-re, de nem sikerült egyenlíteniük. A házigazda Korea elleni történelmi, 64-0-s kiütését és az Új-Zélanddal (17-6) vívott nyolcaddöntőt kivennénk a sorból, mert ezek szakmailag nehezen értékelhetők a rivális minősége miatt. Sajnos az elképesztő sebességű vízilabdát játszó oroszok ellen nem volt semmi esélye a mieinknek.

Csapatépítésben és a védekezés terén - 7 lőtt góllal nyertünk meccset az olaszok ellen, és 6 gólon tartottuk őket - történt a legnagyobb előrelépés a Világligához képest. Minden poszton megvannak a legfontosabb emberek, egy biztosan, a legtöbb pozícióban ketten is tutira megvannak.

Szücs hiányában Keszthelyi Rita még többet vállalt a mezőnyben, néha talán már túl sokat is. Maximalista klasszisunkat aligha vigasztalja, hogy ő lett a világbajnokság gólkirálya 24 találatával, a magyar válogatott csapatkapitánya Kvangdzsuban megszerezte a vb-k történetében a 100. gólját is. A gólok mellett blokkokban is ő volt a magyar csapat legjobbja 8 csápolásával. De az ő játéka annyira komplex, és olyan fontos, hogy számokban nem lehet visszaadni az összhatását. Például 177 percet töltött a vízben, magasan a legtöbb időt, mögötte Gangl 153 perccel zárt.

Keszthelyi_Rita.jpg Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu

A legnagyobb gond az volt, hogy hiányzott a stabil játék, nem tudtunk mutatni egy alapszintet. 

A két legjobb meccsünkön, Kanada ellen ez csak a negyedik negyedben látszódott, az olaszok ellen pedig nagyszerű csapatmunkával sikerült nyerni. Bár mi tartjuk azt, hogy tök mindegy, hogyan nyeri meg egy csapat a vízválasztó mérkőzését, a negyeddöntőt, a stabilitás rendkívül hiányzott a spanyolokkal vívott elődöntőn és az Ausztráliával játszott bronzpárharcban. Ha az előbbit nem is, utóbbit már csak a kevesebb pontatlansággal, és a hibák számának csökkentésével meg lehetett volna nyerni, akár gyenge játékkal is. Néha ilyen messziről is feltűnő volt a megfelelő kommunikáció hiánya, ami miatt sok csúszás, elváltás történt védekezésben.

Keszthelyi teljesítményén kívül nagyon tetszett nekünk a két center, Gyöngyössy Anikó és Rebecca Parkes támadójátéka, az ő teljesítményükbe nehéz belekötni. Egyszre masszívabb teljesítményt nyújt a válogatott világversenyein Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya is, akik a medence minden pontján feltűnnek, a gyorsaságukra és a lendületükre nagyon jól lehet alapozni, talán a vállalkozókedvükön lehetne mit javítani a támadások befejezésénél, és a lövéspontosságukon a védekezésben elkövetett figyelmetlenségeken kívül. Sőt, még az eredményességüket is ide vennénk, mert bár Szilágyi Dorka 16 gólt lőtt, ebből csak Koreának 10-et, vagyis a maradék hat meccsen csak hatszor volt eredményes, ami tőle nem sok. Gurisatti Gréta 18 találattal zárt, ha levonjuk a házigazdának bepakolt nyolcat, marad 10. Ő nagyszerűen egy az egyezik, a betörésekben remek, és a centereket is jól tudta helyettesíteni. Labdaszerzésben mindketten nagyon jók, 7-7 alkalommal csenték el a Mikasát a tornán. Kulcsemberek. Illés Anna is az, a bekk két fontos meccsen, az olaszokkal és az ausztrálokkal vívott partin emelkedett ki védőmunkájával. 

A két legnagyobb meglepetésember a rosszkéz oldalon szereplő Vályi VandaLeimeter Dóra kettős volt. Vályi még csak 19 éves, minden szemtelensége látszik a vízben, rendkívül gyors, a ráúszásokban remek, ahogy az előkészítésben is, plusz szerzett 10 gólt (ebből Korea ellen csak hármat). És elképesztően jól nyilatkozik, Hasonló utat járt be idén, mint Sedlmayer Tamás, a férfi válogatott jobbkezese ugyanezen a poszton. Berobbant a válogatottba, és ha így folytatja, jó sokáig a nemzeti együttes egyik leghasznosabb tagja lehet. Leimeter 17 lövéséből 14 gólt lőtt, ez 82%-os hatékonyság, ami brutális adat egy vb-újonctól. Nagyszerű arányban értékesítette tehát helyzeteit, az olaszok ellen duplázott, a spanyoloknak négyet vágott. Volt még 11 labdaszerzése is, úgy tűnik, megvan az első számú balkezesünk a BVSC 23 éves pólósának személyében.

valyi-leimeter4.jpg Fotók: Derencsényi István/waterpolo.hu

Mi hiányzott az éremhez? A bronzmeccsen kifejezetten apróságok. Ha a nagy egészet nézzük, akkor viszont a mentális erő, na, meg a szerencse.. Az nem véletlen, hogy három és fél éve nem sikerült érmet szereznie - az idei Európa-kupa-bronzot leszámítva - a magyar női válogatottnak. Bár a negyeddöntők a budapesti vb Kanada elleni rémálommal felérő meccsét leszámítva sikerültek, az újabb nagy lépés megtétele már nem. Ennek nyomai látszódnak az olyan lövőhelyzetekben, amelyek inkább passzal végződnek, vagy a megúszások eredménytelen befejezésén, a rossz meccskezdéseken. 

Az világosan látszik, hogy képességekben a világ egyik legjobb csapata a miénk. Ha idővel Szücs Gabriellán kívül esetleg a nagyszerű Czigány Dórával is erősödne a keret, akkor jó nagy adag rutin és tapasztalat is társulna a tudáshoz, a gárda jelenlegi törékenységén óriási tudnának javítani. A mindössze 18 éves Magyari Alda bevetése második számú kapusként például nagyon vagány húzás volt, tényleg óriási tehetség, nagyszerű képességekkel. Igaz, a vb-n ezt nem nagyon tudta megmutatni, de a Diapolo-kupa hollandokkal vívott partiján zseniális teljesítményt nyújtott. Meccsrutint kell szereznie és akkor biztos helye lesz a nemzeti együttesben hosszú távon is.

Mivel még nincs meg az olimpiai kvalifkáció, a januári budapesti Európa-bajnokságon hatalmas harc lesz azért az egy megszerezhető kvótáért. Arra az egy helyre a mieink mellett az olaszok, az oroszok, a hollandok, a görögök is pályáznak, brutális tornát láthatunk majd a Duna Arénában. Mind a négy csapat utánunk végzett a vb-n, ami már önmagában is nagy dolog.

Egy spanyol-magyar Eb-döntővel pedig meglenne a tokiói repülőjegy.

női_válogatott.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzászólások