Ráúszás - Ciao, Italia! Nagyszerű csapatmunkával vb-elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott!
Ciao, Italia! Nagyszerű csapatmunkával vb-elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott!
Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu

Ciao, Italia! Nagyszerű csapatmunkával vb-elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott!

Takács MártonTakács Márton
2019/07/22 12:37
A magyar női vízilabda-válogatott 7-6-ra legyőzte Olaszországot, ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. július 23-án a magyar női vízilabda-válogatott egy óriási mérkőzésen, kétgólos hátrányból fordítva 10-9-re legyőzte az olasz csapatot a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Fél perccel a vége előtt Keszthelyi Rita zseniális csavargólja, majd Gandl Edina büntetővédése kellett a pazar sikerhez.

Idén, 2019. július 22-én a magyar női vízilabda-válogatott a kvandzsui világbajnokság negyedöntőjében hősies védekezéssel, Gangl Edina remek kapusteljesítményével, nagyszerű csapatmunkával 7-6-ra legyőzte az olaszokat.

Rybanska.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mikor produkálta volna eddigi legjobb negyedét az idei vb-n a magyar csapat, ha nem az eddigi legfontosabb meccsén, a negyeddöntőben? A 4-2-re megnyert első nyolc percben Gangl Edina emberhátrányban is védett, a mieink kontrollálták a játékot, és már ekkor nagyszerű védőmunkát végeztek. Gurisatti Grétáék szép gólokat szereztek emberelőnyből, tényleg klappolt minden. 

A folytatásban zsinórban jöttek az olasz emberelőnyök, labda nélkül is, miközben a magyar centerek ellen sok kontrát fújtak a játékvezetők. 5-5-re felzárkóztak az olaszok, de nem estek kétségbe a magyar játékosok, még akkor sem, amikor Keszthelyi Rita megkapta a második kiállítását, és néhány percre jegelni kellett őt a kispadon. Szilágyi Dorottya büntetőt harcolt ki, amelyet Gurisatti értékesített, Vályi Vandától pedig egymás után láthattunk két blokkot, továbbra is stabil volt a magyar védekezés.

A záró felvonásban 6-6-nál ismét beértek minket az olaszok, de a vezetést egyszer sem tudták átvenni. Leimeter Dóra a második gólját is megszerezte emberelőnyben, Gangl ismét emberhátrányban védett, miközben előtte továbbra is jöl söpört a fal, Szilágyi Dorottya viszont kipontozódott. A menetrendszerűen érkezező kontra után időt kértek az olaszok, de a hátralévő 13 másodpercet is kivédekezték Illés Annáék, és 7-6-ra megnyerték a negyeddöntőt.

magyar_női_pólosok_kispad.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Világliga balul sikerült, rengeteg kapott gólt hozó budapesti Szuperdöntője után különösen jó volt látni a hősies magyar védekezést, a jól működő kommunikációt és a nagyszerű csapatmunkát. Azt, hogy mindössze hat gólt engedélyezve, és csupán hét gólt lőve nyerte meg idei legfontosabb mérkőzését Bíró Attila csapata.

A magyarok a szerdai elődöntőben - közép-európai idő szerint 11.30-tól - a vb-ezüstérmes spanyolokkal találkoznak.

A többi negyeddöntőben a címvédő Egyesült Államok kiütötte az Eb-ezüstérmes görögöket, az ausztrálok meglepetésre felülmúlták a magyarokat korábban 17-12-re legyőző oroszokat, a spanyolok pedig az Eb-aranyérmes hollandok ellen nyertek magabiztosan.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, nők
negyeddöntő
Olaszország-Magyarország 6-7 (2-4, 2-1, 1-1, 1-1)
Gólszerzők: Avegno, Picozzi, Chiappini, Emmolo, Tabani, Queirolo,  ill. Gurisatti 2, Leimeter 2, Illés, Keszthelyi, Szilágyi

további eredmények
negyeddöntők

Egyesült Államok-Görögország 15-5
Oroszország-Ausztrália 7-9
Spanyolország-Hollandia 12-8

Hozzászólások