Ráúszás - A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt
A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt

Takács MártonTakács Márton
2020/06/08 11:06
Az FTC-Telekom hétfő délelőtt bejelentette, hogy világklasszis ausztrál vízilabdázója, Aaron Younger távozik a Bajnokok Ligája-címvédő magyar klubtól és a Pro Reccóhoz szerződik. Az átigazolás tényét az olasz sztárcsapat is megerősítette.

Évek óta beszélünk, írunk arról, hogy a sportág afelé halad, hogy a több poszton bevethető pólósoké lesz a jövő, sőt, már a jelen is. A világ legerősebbjének tartott - de idén nyáron meggyengült - magyar bajnokságban játszott eddig ennek a komplex vízilabdázónak a prototípusa Aaron Younger személyében. Sajnos Andrija Prlainovic és Angelos Vlachopoulos után egy újabb világklasszis int búcsút a hazai OB I-től, az elmúlt két szezont a Ferencvárosban töltő ausztrál ugyanis kettő plusz egy évre a Reccóhoz igazolt.

Younger: „Mindent megkaptam a Fraditól."

Két fantasztikus, sikerekkel teli évet töltött el az FTC vízilabdacsapatában Aaron Younger, aki szerénységével, profi hozzáállásával és elképesztő munkabírásával a szurkolók egyik nagy kedvence lett. A 28 éves ausztrál világklasszis Bajnokok Ligáját, magyar bajnokságot, Magyar Szuperkupát, és két-két Magyar Kupát, valamint Európai Szuperkupát nyert a zöld-fehér együttessel.

Youngert még Szegeden ismerhettük meg, ahol 2010 és 2014 között játszott. Már akkor látszott, hogy jó játékos, de még nem emelkedett ki a magyar klasszisoktól hemzsegő mezőnyből. Aztán egy szezont töltött a Jugnál, ahonnan 2015-ben Szolnokra igazolt, ott pedig kulcsszerepe volt Cseh Sándor mindent megnyerő szupercsapatában, 2017-ben többek között Bajnokok Ligáját nyert a Dózsa színeiben a Duna Arénában. 

2018-ban szerződött a Fradihoz, a fővárosiak pedig megismételték a Tisza-partiak sorozatát, ő pedig megint mindent megnyert a zöld-fehérekkel is. Itt még jobban kiteljesedett, erőtől duzzadó látványos védő- és támadójátékával a gárda legfontosabb játékosai közé tartozott. Nagyszerű játékkapcsolatot alakított ki Varga Dénessel és Vámos Mártonnal is, akikkel már Szolnokon is együtt pólózott. A 28 éves ausztrál Bajnokok Ligáját, magyar bajnokságot, Magyar Szuperkupát, két-két Magyar Kupát, valamint Európai Szuperkupát nyert az FTC-vel. 

Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját | Eurosport

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata év közben néha bukdácsolt a Bajnokok Ligájában, különösebb bravúr nélkül szerezte meg a negyedik helyet csoportjában, hogy aztán a BL nyolcas döntőjében csodás menetelés után, három BL-győztest is felülmúlva, egy szenzációs finálét a címvédő ellen ötméteresekkel megnyerve érjen fel a csúcsra.

Alapvetően kapásoldalon szerepelt, de olyan képzettséget kapott, és annyit fejlődött magyar klubcsapataiban, hogy a világ egyik leguniverzálisabb vízilabdázója lett. Kitűnően tud bekkelni is, és többször előfordult, hogy az ő centerjátéka fordított meg egy vesztésre álló Fradi-meccset. Számos alkalommal láthattuk, hogy egy partin belül fordult meg mindhárom szerepben, elképesztő munkabírásával mindegyiket csont nélkül meg tudta oldani. Nagy mérkőzése volt például az Olympiakosszal vívott Európai Szuperkupa-döntő a Komjádiban 2018 novemberében, 2019 januárjában a Bresciával vívott és döntetlenre mentett BL-rangadó, vagy rá egy évre Marseille-ben a 4-8-as hátrányból megnyert Szuperkupa-derbi, ahol három gólt szerzett, 

Legalább három poszton bevethető pólós, és mindhárom pozícióban világklasszis teljesítményre képes. Varga Dénes ösztönös zseni, a világ jelenlegi legjobbja, de Younger még nála is összetettebb játékos, sokoldalúsága nagyon fog hiányozni az FTC-ből, ahol rajta kívül Nikola Jaksic számít még ilyen típusú pólósnak. Egy az egyben talán nem is lehet őt pótolni, így kíváncsian várjuk, hogy a Ferencváros hogyan fogja megoldani az utódlását. 

Úgy tudjuk, hogy a Recco már két éve is nagyon szerette volna megszerezni őt, de akkor még nem jött össze az üzlet, most viszont búcsút mond a Népligetnek és kilenc esztendő után Magyarországnak is Aaron Younger, magyar felesége, Anna, valamint kisfiuk, Rusty. 

Ahogy a VLV friss interjújából kiderül, a magyar válogatott tagjai zsinórban négy alkalommal (2015, 2016, 2017 és 2018) is Youngert választották meg az OB I-ből az év idegenlégiósának. Ennél nagyobb elismerés aligha illetheti őt, távozásával egy üde színfolttal lett szegényebb a hazai bajnokság.


Hozzászólások