Ráúszás - A BL-címvédő FTC pólócsapatánál szakítottak a gyakorlattal: csak két fiatal magyar játékost igazoltak
A BL-címvédő FTC pólócsapatánál szakítottak a gyakorlattal: csak két fiatal magyar játékost igazoltak
Fotó: UVSE/DVSE Facebook

A BL-címvédő FTC pólócsapatánál szakítottak a gyakorlattal: csak két fiatal magyar játékost igazoltak

Takács MártonTakács Márton
2020/06/09 16:19
A Bajnokok Ligájában és a magyar bajnokságban is címvédő FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata kedden délután bejelentette új igazolásait. Az elmúlt évekkel ellentétben nem szerződtetett magyar vagy külföldi válogatottat, klasszis játékost a Ferencváros, két fiatal magyar tehetséggel erősítette meg inkább a keretét. 

Sűrű napokat él át a Ferencváros. Hétfőn délelőtt derült ki, hogy két éves szerződésének lejárta után távozik a klubtól a gárda leguniverzálisabb pólósa, a legalább három poszton is világklasszis teljesítményre képes Aaron Younger. Az ausztrál válogatott játékos Varga Dénessel és Ioannis Fountoulisszal kiegészülve pazar hármast alkotott a zöld-fehérek kapásoldalán, és ha kellett, bekkelt és centerezett is - nem középiskolás fokon. Produkcióját viszont már nem az FTC, hanem a Recco szurkolói élvezhetik tovább, a 29 esztendős pólós 2+1 évre szerződött az olasz sztárcsapathoz. Egy az egyben nem is lehet őt pótolni, még ha Nikola Jaksic személyében egy megközelítőleg hasonlóan komplex pólós van is a Fradiban.

A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt | Eurosport

Az FTC-Telekom hétfő délelőtt bejelentette, hogy világklasszis ausztrál vízilabdázója, Aaron Younger távozik a Bajnokok Ligája-címvédő magyar klubtól és a Pro Reccóhoz szerződik. Az átigazolás tényét az olasz sztárcsapat is megerősítette. Évek óta beszélünk, írunk arról, hogy a sportág afelé halad, hogy a több poszton bevethető pólósoké lesz a jövő, sőt, már a jelen is.


Hétfő délután derült ki, hogy a Youngert végleg elveszítő klub még egy hatalmas csapást elszenvedett. Az FTC és a válogatott csapatkapitányáról, Varga Dénesről ugyanis kiderült, megsérült a nemzeti együttes válogatott összetartásán, paintballozás közben még május végén. Azóta térdműtéten esett át, már otthon lábadozik, mindez viszont csak úgy 10 nappal a vele történtek után derült ki hivatalosan. 3-4 hónap múlva végezhet csak teljes értékű edzésmunkát, vagyis a Magyar Kupa nyári küzdelmeiről biztosan lemarad, és csak ősszel játszhat újra tétmérkőzést. 

Tegnap jelent meg egy közlemény Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke és Madaras Norbert, a Ferencváros vízilabda-szakosztálya elnökének nyilatkozatával, amely úgy végződik, hogy ezt a kommünikét leszámítva az érdekelt felek nem kívánnak nyilatkozni. Nem sokra rá mégis megjelent egy elég zavaros interjú Varga Dénessel a VLV-n, melyben a kétszeres cséká kapitányhoz méltatlan módon fejezte ki nyilvánosan a véleményét a sérülésének körülményeivel kapcsolatban, arra is célozva, hogy nem látja a válogatott körül a gyors gyógyulás lehetőségét, és per pillanat úgy érzi, felépülése után inkább már csak klubjára koncentrálna a két évig még érvényes szerződése értelmében, és előfordulhat, hogy nem lesz már többé válogatott, ennek értelmében az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiáról is lemaradhat. 

Varga Dénes meglebegtette a válogatottól való visszavonulását súlyos térdsérülése után | Eurosport

Ahogy arról korában beszámoltunk, súlyos térdsérülést szenvedett Varga Dénes, az FTC-Telekom és az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya. A VLV-nek adott interjújában a sportág jelenlegi legnagyobb klasszisa arra utalt, hogy felépülése után inkább már csak a klubjára szeretne koncentrálni. Varga Dénes még a válogatott összetartásán, egy medencén kívüli csapatépítő program, konkrétan paintballozás során sérült meg.


Ha már Varga Dénes és az új igazolások. A sportág jelenlegi legnagyobb zsenije a VLV-nek még decemberben adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb motiváló erője azt kezd most lenni, hogy mit tud átadni a posztján szereplő fiataloknak a Ferencvárosban, illetve azoknak, akik még a csapattársai lehetnek a jövőben. Egy februárban publikált cikkünkben összegyűjtöttük, hogy kikre gondolhatott a Jedi mester.

"Arra gondolok, hogy ha van bennem valami, ami másnak 'jól jöhet', akkor azt szeretném átadni, ráadásul minél hatékonyabban...  Most kezdett kialakulni bennem. Amikor arra gondolok, hogy kikkel játszhatok még együtt a karrierem során és hogy vannak ügyes fiatalok más klubokban, akik, ha elég okosak, akkor a Fradiban szeretnének játszani, megfordul a fejemben, hogy nekem milyen sokat jelenthetett volna, ha a kapásoldalon klubszinten azokkal tudok együtt játszani, akiket sokra tartok...  Látok olyan fiatalokat, akiknek adott esetben az én mondandóm adhat olyat, amivel lehet, hogy az edzőjük nem tud szolgálni. És ezáltal sokrétűbb játékosok lehetnek." - nyilatkozta Varga Dénes

Hat Baby Yodát gyűjtöttünk össze akkor, a listáról ketten pont a Ferencvárosba igazoltak. Az elmúlt évektől eltérően, nyilván a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem sajtótájékoztatón, hanem az M4 Sporton, a Fradi TV keretein belül számoltak be a keret megerősítéséről, az új igazolásokról az egyesület és szakosztály vezetői. Ezek szerint - Younger mellett - Kállay Márk távozik a Fraditól, Vigvári Vendel és Fekete Gergő pedig a Népligetben folytatja pályafutását. "Az itthoni fiatalok közül a legjobb kettőt választottuk." - nyilatkozta Madaras Norbert az érkezőkről. A csapat célja a címvédés lesz itthon, a BL-ben a legjobb nyolc közé kerülés az elvárás.

A 18 éves, idén érettségiző Vigvári Vendel az UVSE egyik legjobb játékosa volt az elmúlt két idényben. Nagyszerűen úszik (siklik), elképesztő agya van ehhez a sportághoz. Olyan lövőtechnikája van, mintha keresztezték volna Milos Cuk és Nikola Jaksic módszerét. Aki látja azt a helikopter rotor-szerű karkörzést lóba címén nála lövés előtt, egyből elalél. Mostantól együtt játszhat Jaksiccsal, és a kedvencének nevezett Varga Dénessel. Másfél éven át Benedek Tibor volt az edzője az OB I-ben és az ifiben is, vagyis olyan biztonságban volt, mintha egy svájci bankban lett volna. 15 idei OB I-es meccsén 35 gólt hintett, leendő csapata ellen háromszor volt eredményes. Három találatot jegyzett a Szolnok elleni bajnokin, novemberben ötöt hintett a Szegednek. Az idény végére olyan helyzetbe került, mint Baksa Benedek tavaly, vagyis kinőtte az UVSE-t, és lecsaphatott rá egy topcsapat. Méghozzá a legjobb magyar klub.

Vigvári-Vendel-UVSE-átigazolás-min.jpg Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

"A felnőtt magyar válogatottban szeretnék leginkább játszani, és a mindenkori legjobb magyar klubban is szívesen játszanék. Vannak jó klubok világszerte, a két legjobbnak most - nem csak a játékosállományukat nézve, hanem a feltételeket is -, a Ferencvárost és a Pro Reccót említeném." - nyilatkozta decemberben Vigvári Vendel az Epres Panninak adott videóinterjújában.

Nos, az egyik ezek közül el is vitte őt. Öccse és egyben eddigi uvse-s csapattársa, Vigvári Vince ezt mondta róla a decemberben velük készített nagyinterjúnkban:

"Vendel nagyon gyors, érti a játékot, egészen extra a lövőképessége, jó a lábtempója is, tényleg jól gondolkozik a vízben. Nagyon megbízható, kevés hibával játszik. Ebben a szezonban játszunk eddig a legtöbbet együtt, szeretnénk a jövőben is így tenni, még ha nem is ragaszkodunk ehhez. Mivel máshogy játszunk, jól ki tudjuk egymást egészíteni.  Talán egy kicsit mozgékonyabb lehetne a játéka."

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Eurosport

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.


A 19 esztendős Fekete Gergő már 13 (!) esztendős korában bemutatkozott az OB I-ben, a Debrecen saját nevelésű játékosa, kulcsembere. Korábban centerként játszott, de egy-két évad óta már inkább kapáson látható, ebből következően nem egy tipikus kapásoldali pólós. Remek fizikai adottságokkal rendelkezik, több poszton is megállja a helyét, az OB I-ben és az OB I/B-ben is szerepelt, igen nagy terhelés alatt játszott. 

Óriási tehetség, de már tényleg nem a DVSE-ben kellett volna tovább pólóznia, hanem legalább egy középcsapatban, olyan társakkal és edzővel, akiktől még többet tudna tanulni, és még gyorsabban fejlődhetne. Igaz, ebben a DVSE-ben viszont sokat lehetett vízben. Idei 14 OB I-es mérkőzésén 34 gólt lőtt, a Szolnoknak egyszer négyet, egyszer hatot hintett. 

Fekete-Gergő-Debrecen--igazolás-min.jpg Fotó: Nagy Anita/DVSE Facebook

Ő is váltott, helyesen, és nem is egy középcsapathoz szerződött, hanem a topklub FTC-hez. Saját elmondása szerint már tavaly tavasszal megkereste őt Madaras Norbert, de ő akkor még inkább maradt Debrecenben, hogy beérjen. Mivel Younger és Varga Dumi is a kapásoldalon játszik, nagy szükség volt két olyan játékosra, akik azon a poszton szerepelnek. Mind a ketten a Fradi bal oldalán kaphatnak majd játéklehetőséget, és a két klasszis kiesésével nyilván még többet, mint kezdetben gondolni lehetett. Fountoulis lehet Varga felépüléséig az első számú ember kapáson, mellette a két új fiatal viheti a prímet. Talán a fejlődésük is felgyorsul a sok játékperctől és mindenekelőtt a vérprofi munkától, amit Varga Zsolt és Nyéki Balázs, valamint az erőnléti edző irányításával kapnak majd az arcukba, a kezeikbe és a lábaikba. Tényleg mélyvízbe dobják őket várhatóan már a nyári Magyar Kupa-mérkőzéseken. 

Eleve érdekes lesz látni, hogy az említett cikkben felsorolt másik négy pólós is - a magyar utánpótlás kimeríthetetlen kincsesbányájának köszönhetően - kapásoldalon játszik, illetve Vigvári Vince rosszkézen sem jön zavarba. Baksa Benedek, Bóbis Botond, Konarik Ákos és a kisebbik Vigvári testvár kapott játékideje is megnőhet a kevesebb légiós és nagy név miatt, amiből akár már rövid távon profitálhat a magyar válogatott is.

A jelenlegi, június 9-én fennálló helyzet alapján már a 2021-es olimpiára készülő bő keretben helyet kaphat az UVSE-től Szolnokra igazoló, tehát szintén szinten lépő Konarik Ákos, valamint Vigvári Vendel. Ők olyan képzést, edzésmunkát és annyi játékpercet fognak kapni valószínűleg, amely okok miatt a fejlődésük folyamata felgyorsul, egyre több automatizmus rögzülhet bennük a legmagasabb szinten, a magyar bajnokság élvonalában és a Bajnokok Ligájában játszva, ami elegendő lehet ahhoz, hogy már tavasszal bemutatkozhassanak Märcz Tamás válogatottjában. Amennyiben megfelelően rendeződik a félbeszakadt szezont Egerben töltő Baksa Benedek sorsa, és a Vasasban maradó, de világbajnok poszttársat is kapó Bóbis Botond is folytatja, amit láthattunk tőle tavaly nyár óta, rájuk is érvényesek lesznek az itt leírtak.

Jedi mesterként adná át tudását leendő fiatal csapattársainak az FTC csékája, a világ legjobb pólósa | Eurosport

A világ jelenlegi legkiválóbb, és 2019 legjobb vízilabdázójának választott Varga Dénes a VLV-nek még decemberben adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb motiváló erője azt kezd most lenni, hogy mit tud átadni a posztján szereplő fiataloknak a Ferencvárosban, illetve azoknak, akik még a csapattársai lehetnek a jövőben. Összegyűjtöttük, hogy kikre gondolhatott.


A Ferencváros az elmúlt két évben egy elképesztően jól működő gépezetté vált, ahol minden fogaskerék a helyén van, az összes játékos pontosan tudja a dolgát, és minden pólóst remekül felkészített taktikailag, fizikálisan és mentálisan is a szakmai stáb. Az, hogy zsinórban kilenc döntőt nyert meg a Fradi, annak a komoly, részleteiben átgondolt munkának az eredménye, amelyet Varga Zsolt irányításával végeznek el a klasszisok, a zongoracipelők, magyar és külföldi játékosok egyaránt. 

Ugyanezt a tudatosságot láthattuk éveken át a Cseh Sándor edzette Szolnoktól, amelynek pazar eredménysorát ismételte meg az FTC a mögöttünk hagyott két évadban, mindent, a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát, plusz kétszer az Euro-kupát is megnyerte. Nem véletlen, hogy Madaras Norbert, Varga Dániel, Stefan Mitrovic, Vámos Márton, Varga Dénes, Aaron Younger és Zalánki Gergő személyében a Dózsa legnagyobb klasszisai közül többet is szerződtetett a zöld-fehér klub, és a játékuk is hasonló, mint amivel a Tisza-partiak végigverték Európát. 

Ahogy az is párhuzamos a két gárdában, hogy a meghatározott elemekből felépített játékban a rendszer talán még fontosabb is, mint maguk az azt alkotó és megvalósító játékosok, így ha valaki betegség, sérülés, távozás miatt kiesik a szoftverből, a hardver pótolja. Ahogy az is érdekesség, hogy ahogy a Szolnok, úgy a Fradi is belekezdett egy fiatalításba, a leendő magyar válogatott tehetségek leigazolásába, vagy kinevelésébe. Utóbbi műfajban az FTC Pohl Zoltán és Vogel Soma csapatba építésével az élen jár a legerősebb magyar egyesületek között, a be nem fejezett bajnokságban pedig többen is egyre több játéklehetőséghez jutottak az azóta az OSC vezetőedzőjének szerződött Varga Dániel által irányított ificsapatból. 

A várható élcsapatok közül most már ismerjük az FTC, a Szolnok, az OSC és a Vasas szinte teljes vagy már véglegesített keretét. Innentől még jobban várjuk az új szezon kezdetét! 

"Nem is akartam igazán edző lenni" - vargabetűvel jutott a csúcsra a mindent bezsebelő FTC pólósainak mestere | Eurosport

Varga Zsolttal beszélgettünk elképesztő sikeresen alakuló edzői pályafutásáról.


Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatának 2020/2021-es végleges kerete:
kapusok: 
Gárdonyi András, Vogel Soma
mezőnyjátékosok: Fekete Gergő, Giannis Fountoulis, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Német Toni, Nicolas Constantin-Bicari, Nikola Jaksic, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vámos Márton, Varga Dénes, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő
szakmai stáb: Varga Zsolt (vezetőedző), Nyéki Balázs (másodedző), Katona Norbert (technikai vezető)


Hozzászólások