Ráúszás - Biros Péterék 20 éve nyerték meg a firenzei Eb-t, az évszázad vízilabda-mérkőzésén legyőzve a horvátokat
Biros Péterék 20 éve nyerték meg a firenzei Eb-t, az évszázad vízilabda-mérkőzésén legyőzve a horvátokat
Fotó: Arcanum

Biros Péterék 20 éve nyerték meg a firenzei Eb-t, az évszázad vízilabda-mérkőzésén legyőzve a horvátokat

Takács MártonTakács Márton
2019/09/11 09:48
20 évvel ezelőtt, 1999. szeptember 11-én, az évszázad vízilabda-mérkőzésén (©Csurka Gergely) a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 15-12-re győzte le a horvátokat a firenzei Európa-bajnokság döntőjében. Kemény Dénes csapata az eltiltott Benedek Tibor nélkül, 0-3-ról fordítva, az újonc Biros Péter öt góljával, Kásás Tamás hét gólpasszával diadalmaskodott. Múltidézőnk. 

Kemény Dénes szövetségi kapitányi korszakának első nagy sikere az 1997-es sevillai Európa-bajnokság megnyerése volt. Az volt zsinórban a harmadik Eb-fináléja a magyar csapatnak, 1993-ban, Sheffieldben és 1995-ben, Bécsben is ezüstérmes lett a gárda az olaszok mögött, még Horkai György irányításával. A sorozat folytatódott, ugyanis az 1999-es firenzei kontintenstornán is bejutott a fináléba a magyar csapat, ott pedig szédületes teljesítménnyel győzte le a horvátokat, megvédve címét.

20 éve nyertek Eb-t Sevillában Kásás Tamásék | Hosszabbítás

20 éve, 1997. augusztus 23-án nyerte meg a sevillai Európa-bajnokságot a mindössze nyolc hónapja kapitánykodó Kemény Dénes irányította magyar férfi vízilabda-válogatott. Múltidézőnk személyes emlékekkel, valamint Csurka Gergely, Kásás Tamás és Kiss Gergely könyveinek segítségével. Vannak, akikért egy vérbeli falusi lagzit is érdemes ott hagyni. Na jó, csak úgy másfél órára.

Méghozzá egyik legjobbja, Benedek Tibor nélkül. A világ egyik legkiválóbb vízilabdázóját alaposan meghurcolták, amikor egy Trofodermin nevű, gombásodás ellen használt kenőcs miatt doppingvád érte. Benedek ott követett el hibát, hogy sem a magyar vízilabda-válogatott orvosa, dr. Pavlik Gábor, sem akkori klubja, az Ina Assitalia Roma doktora nem tudott arról, hogy használja ezt a kenőcsőt a legendás balkezes. Előbb 8 hónapos eltiltást kapott, majd azt 3 hónapra mérsékelték, utána felemelték 15 hónapra, végül 8 hónap lett a büntetése. Így a firenzei Eb-n nem vehetett részt, annak kezdete előtt egy (1!) nappal függesztették fel a játékjogát. Természetesen az olaszok álltak az egész ügy mögött.

Egyik legfontosabb csapattársuk hiánya nem törte össze a többieket, sőt, még elszántabban vágtak neki a tornának. Bár az olaszok elleni nyitómeccsen még döcögött a játék, az egyértelműen jobb magyar csapatnak nem sikerült legyőzni a házigazdát 5-2-es vezetésről sem, 7-7-es döntetlen lett a vége. A Szlovéniával vívott mérkőzés ujjgyakorlat volt, 11-3 lett ide. Itt változott meg a Benedek hiányában a legnagyobb vezérnek szánt Kásás Tamás játéka. Ahogy Csurka Gergely írja Győzelemre születtek című könyvében: „Egy 23 éves fiatalember felmérte, az eddigi, szárazföldi bohóckodásokkal megteremtett központi szerepkört ideje a vízben is felvállalnia, már csak azért is, mert lenyűgöző képességei egyenesen erre predesztinálják. Miután a szlovének elleni mérkőzésen a duda pillanatában elengedett labdája – hét méteren túlról, szabaddobásból – a felső lécről ezúttal a vonal mögé vágódott, a kétméteres óriás gátlásai voltaképpen egy szemvillanás alatt tovatűntek.”

Jött a horvátokkal vívott csoportrangadó, amely a hatos első helyéről volt hivatott dönteni. Ahol, ahogy írja Csurka Gergő, „hosszú évek (de még milyen hosszú, nagy ég) óta először állapíthatta meg a válogatott játékát elemző szakértő, hogy végre megvan az a vezéregyéniség, akit oly régóta hiányolnak. Aki vízben és parton összefogja a csapatot, aki ha kell, csodát csinál. Kásás csinált. A lehető legjobb pillanatban egy leírhatatlan testcselt követően lőtt gólt, hirtelen életre térítve az addig meglehetősen enervált támadásokat. Ezek után már Kiss Gergő is könnyedébben ejthette be a nap gólját Märcz Tomi álompasszából – alapvetően eme apró varázslatoknak is köszönhetően 3-5-ről fordították meg az elmenőben lévő találkozót.” 7-6 lett ide, aztán a görögöket 8-3-ra, a szlovákokat 13-6-ra csapták meg a fiúk, így négy győzelemmel és egy döntetlennel zártak az élen a Kemény-legények.

A németek jöttek szembe a neggyeddöntőben, amelyet gond nélkül nyertek meg 15-4-re Märcz Tamásék. A legjobb négy között visszakaptuk a csoportból az olaszokat. Ismét Csurka Gergő szavai következnek:

Magát a mérkőzést a víz alatti ütéseken túlmenően az a kép jellemezte leginkább, amikor egy talján kontra során Steinmetz Barna egészen addig tartotta Bencivengát az egyik, Sottanit pedig a másik hóna alatt (Kinizsi Pál után szabadon...), amíg Kiss Gergő vissza nem zárkózott. Nem volt látványos jelenet, de például a jugók rutinos bírója, Radjenovic külön gratulált Barnának az öltözőfolyosón.

És ha nem veszünk el két saller között a szépségben, megalázó lehetett volna a különbség, ám összességben így is simán nyertünk. Izgulnunk csupán egyszer kellett, amikor - szokás szerint 2-5-ről – az olaszok visszakapaszkodtak 5-6-ig, egy igen mázlis góllal, hiszen a kivédett labdát Kósz sodorta be azzal a hatalmas csápjával. 'Ha emiatt kikaptunk volna, alighanem az Arnónak megyek' – mondta utána a kapus, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a sikerben. Az immáron firenzei lakosnak számító Fodor ezek után joggal mondhatta neki, megpróbálja elintézni, hogy a Costoli-uszodát kereszteljék át Kósz Zoltán-uszodára.”

A mienk játékáról annyit, hogy a hét magyar gólból öt akcióból született.

Jöhetett a horvátok elleni döntő, a sportág történetének egyik lenyűgöző meccse. Ahogy hét évvel később az athéni olimpiai finálét, úgy ezt is 0-3-mal indították Fodor Rajmundék.

15 éve sírtuk el magunkat 13 fürdőgatyás férfitől, miután Kásás Tamásék megnyerték az athéni olimpiát | Hosszabbítás

15 éve, 2004. augusztus 29-én sírta el magát 13 fürdőgatyás férfitől Hajdú B. István, meg néhány millió ember, amikor minden idők talán legerősebb magyar férfi vízilabda-válogatottja 0-3-ról és 5-7-ről fordítva 8-7-re győzött a szerbek ellen az athéni olimpia döntőjében. Kiss Gergelyék az összes meccsüket (7/7) megnyerték a tornán. Múltidézőnk.

Nos kiderült, a három, kissé szerencsés horvát találat volt a katalizátor, végeredményként pedig megkaptuk az évszázad mérkőzését. Ötezer ember esett egyik ámulatból a másikba, amint a félelmetes ritmusban zajló derbin fordulat fordulatot, klasszismegoldás klasszismegoldást követ. Előnygólok, megúszások, centerezések, átlövések, bravúrok – jó széria itt, aztán ott... Elképesztő, hogy amikor mindenki görcsölni szokott, amikor mindenki visszafogott, hiszen a finálék örök aranyszabálya, hogy sohasem hoznak szép játékot - akkor kétszer 13 ember megbokrosodik, és egytől egyig a maximumot préseli ki magából. Illetve, ez a préseli, ez nem stimmel. Olyan szenvedő hangulata van. Holott szeptember 11-én este szó sem volt szenvedésről. Szárnyalás volt ez, igazi, annak minden kecsességével és súlytalanságával.  

Mi különösen a második negyedben repültünk a víz felett. Szinte fizikailag is. Hat gólt lőttünk (hat lövésből, tisztelettel), annyit, amennyit ebben az évben hét perc alatt még gyengébbeknek sem. Ebből négyet egymaga Biros Péter vállalt.  

Egy éve Kemény ajtót mutatott neki. Egy hónapja ő volt az egyetlen, aki bízott benne, mindenki más a kihagyását tanácsolta. A csoportmeccseken Fácánnak mozdítása sem volt. Aztán az utolsó három mérkőzésen lőtt egy kilencest. 'Birost kell hagyni lőni, Birost kell hagyni lőni, és akkor megnyerjük a mérkőzést!' - hörgött Sandro Campagna még a nyitó találkozó alkalmával a RAI kommentátorállásában. Az olasz juniorkapitány Peti nem túl jól helyezett lövéseit követően akkor nyilván úgy vélte, az újoncnak remeg a keze. Szerencsére az egykori olimpiai bajnokra hallgatnak a nagycsapat köreiben. Az elődöntőn, 5-4-nél ott is hagyták emberelőnyben a magyar 13-ast.

Azóta tudják, nagyot hibáztak.

Mellesleg Firenze felé félúton, a müncheni reptéren edzője félrevonta a fülbevalós pólóst, hogy vázolja neki az elvárásait. Utána közölje, meghívja valamire. Biros sört kért. Reggel tízkor. A kapitány kontójára.

Akkor miért pont egy Eb-döntőn remegett volna meg a keze."
(Csurka Gergely: Győzelemre születtek)

Biros Peti végül ötig jutott, Molnár Tamás a negyedik negyedben két és fél perc alatt hintett hármat - köztük egy megúszás végi svédcsavart -, Kásás Tamás hét (7!) gólpasszt jegyzett, 14/10 volt az emberelőnyös mutatónk. A finálé másnapján megjelenő Nemzeti Sport a címlapján a "Biros-fehér-zöld aranyérem" címmel hirdette a mieink sikerét. Arra az újságírói kérdésre, hogy hány sört ivott az Eb-döntő utáni dopping-vizsgálaton, a firenzei hős, Biros úgy válaszolt: "Két és felet, mert utána kifogyott a hűtőből."

Biros Péter ilyen fiú | Hosszabbítás

" Hogy átmentünk a városon és lőttek ránk, csak ennyit szólt: „Hej, hejhejhej,hejhejhej!" Lee ilyen fiú."(Cseh Tamás-Bereményi Géza: Lee van Cleef) Az idény végén befejezi játékos-pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz.

Nyolc évvel első könyve, a Győzelemre születtek után Csurka Gergely A nemzet aranyai c. kötetében így foglalta össze a '99-es döntőt:

A finálé a horvátok ellen megint csak a sosem volt, sosem lesz mérkőzések kategóriájába sorolható, előző könyvemben az évszázad mérkőzésének tituláltam, és az akkori lelkesedés lohadtával sem gondolnám, hogy nagyon módosítani kellene a minősítésen. Egyszerűen azért, mert ez maga volt a VÍZILABDA, játék, határok nélkül. 0-3, 7-5, 9-6, 9-9, 12-9, 15-12. Ráadásul olyan gólokkal, amilyenek máskor egy egész torna során jönnek össze, ha egyáltalán. Ebből a varázslatból vette ki a részét egy ötössel Biros Peti, de Molnár Tamás utolsó negyedben elért mesterhármasa is említésre méltó cselekedet (benne egy megúszás végén elengedett svédcsavarral). Az eleje valóban szörnyű volt, ahogy elmentek hárommal, a következő három negyed egy adata azonban mindent elmond: 17 lövésből 14 gólt szereztünk.

Egy Európa-bajnoki döntőben erre csakis ez a csapat volt képest széles e világban.” 

Benedek Tibi, Benedek Tibi!” - kezdte el 19 másodperccel a döntő vége előtt skandálni a csodálatos magyar szurkolótábor a nevetséges eltiltás miatt hiányzó klasszis nevét, majd az ünneplő magyar csapat a medencében tette meg ugyanezt a gesztust a lelátón helyet foglaló csapattársuk felé. Nélküle is aranyérmesek lettek Kósz Zoltánék, hogy aztán ez az eltiltás olyan erőt és elszántságot adjon a sportág egyik legnagyobb alakjának, hogy egy évvel később élete egyik legemlékezetesebb teljesítményét nyújtva négy gólt szerezzen az oroszokkal vívott sydney-i olimpiai döntőn.

Ennek a két csapatnak a két legemlékezetesebb meccse ez az Eb-döntő és az athéni olimpia fináléja volt. Ahogy ez a két mérkőzés bevonult a póló történetének legnagyobb partijai közé, úgy Hajdú B. István legmeghatározóbb közvetítései sorába is tartoznak, főleg utóbbi miatt. De Firenzében is mondott néhány gyöngyszemet:

"A fonál el van kapva. Elkaptuk a fonalat. Ment minden, mint karikán a csapás.” 

Nem is csoda, hogy ki kell Simencnek mennie, mert egyik legjobb barátját, Varga Zsoltot úgy nyomkodta a vízbe, mint német turista a Balatonnál a virslijét a mustárba!” 

"Varga olyan néha, mint a vízben a nyuszi. Ha van rajta sapka, azért ütik, ha nincs rajta, azért."

"Hát ez nem igaz, Biros Péter, hát mit csinálsz ezen a döntőn? A negyedik gólja! Hihetetlen! Egy vízi torpedó, egy ágyú, egy ágyúnaszád, egy egész hadsereg. Tengeri nagyhatalmak leszünk előbb-utóbb."

"20 másodperc van hátra, láthatják a bal fölső sarokban. Mondjuk a labdát is a bal felsőbe kéne tenni."

"Biros, Biros, Biros, ötödször is Biros! A magyar nótát is át kell lassan alakítani." 

"A kakas csípje meg, megnyertük." 

20 év elteltével így nyilatkozott nekünk Firenzéről az élete első világversenyének döntőjében öt gólt szerző Biros Péter

"Az volt az első olyan világesemény, amelyen én is kint voltam. Nagyon jó visszaemlékezni a döntőre és arra, hogy aranyérmet nyertünk. De azt sem felejtettem el, hogy a torna elején nem ment annyira, de úgy voltam vele, hogy előbb-utóbb ki fog jönni a lépés. Hálistennek a közepén meg a végén kijött. Bebizonyítottam, hogy tényleg ott van a helyem. Nem mondom, hogy onnantól kezdve ment minden a saját kerékvágásában, de már sínen voltam és tudtam, mi kell ahhoz, hogy ott maradhassak a csapatban. Nyilván Dénes is tudta már utána, hogy kölcsönösen bízhatunk egymásban."


Férfi vízilabda Európa-bajnokság, 1999, Firenze, döntő 
Magyarország-Horvátország 15-12 (1-3, 6-2, 3-4, 5-3)
Firenze, 5000 néző. v.: Papazian (francia), Petronilli (olasz)
Magyarország: KÓSZ - Tóth F., Varga Zs., KÁSÁS 1, Vári 1, KISS G. 2, Steinmetz B. 1. Cs: Märcz 1, Fodor, Vincze 1, DR. MOLNÁR T. 3, BIROS 5, Székely. Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes
Horvátország: Skolnekovic - Simenc, STRITOF 3, BOSKOVIC 2, Barac 1, HINIC 2, V. Kobescak 1. Cs: Padovan, Dogas 1, Saric, Smodlaka 1, Ivanis 1. Szövetségi kapitány: Neven Kovacevic
Gól - emberelőnyből: 14/10, ill. 13/4

Az 1999-ben Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott névsora: 
Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Csaba, Kiss Gergely, Kovács Zoltán, Kósz Zoltán, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Tóth Frank, Varga I. Zsolt, Vári Attila, Vincze Balázs
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes


Hozzászólások