Ráúszás - Benedek Tibor UVSE-je a szezon egyik legjobb meccsén győzte le a Pécset
Benedek Tibor UVSE-je a szezon egyik legjobb meccsén győzte le a Pécset
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor UVSE-je a szezon egyik legjobb meccsén győzte le a Pécset

Takács MártonTakács Márton
2019/04/11 10:56
Több meglepetést is hozott a férfi vízilabda OB I középszakaszának hatodik fordulója. A Honvéd idegenben győzte le a Miskolcot, a fiatal UVSE pedig az alsóház egyik legerősebb csapatát, a Pécset kapta el egy közönségszórakoztató mérkőzésen. Mi is ott voltunk a Komjádiban az évad egyik legjobb meccsén.

"Jó volt, fiam!" - kiabálta be a Komjádi lelátójáról Vigvári Csaba a nagyobbik fiának, Vendelnek, miután 17 éves gyermeke a harmadik gólját is megszerezte a Pécs elleni bajnokin, ebből kettőt parádés átlövésből. Ő csak tudja, mi a szép, tagja volt az 1991-ben bajnok Újpestnek, olyan klasszisok csapattársaként, mint fia jelenlegi edzője, Benedek Tibor, valamint Vincze Balázs, Dala Tamás és Gál András. Vigvári Vendel nagyszerű képességeit már többször megénekeltük itt, januárban interjút is készítettünk a magyar póló egyik legnagyobb tehetségével.

Világklasszisokra emlékeztető képességekkel rendelkezik az egyik legfiatalabb Benedek-tanítvány | Hosszabbítás

Vigvári Vendel az UVSE élvonalbeli keretének második legfiatalabb vízilabdázója. 17 évesen ő Benedek Tibor csapatának egyik gólerős vezére, a legjobb utánpótláskorú játékosnak járó Szalay Iván-díjjal is kitüntetett pólósa. Vele beszélgettünk együttese meglepetésszerű élvonalbeli teljesítményéről, saját játékáról, kedvenc vízilabdázóiról és Benedek Tiborról a lila-sárgák bronzérmével végződő Komjádi-kupa második napján.

Ezzel 9-8-ra vezetett ezzel az UVSE úgy, hogy már 4-0-ra is mentek a lila-sárgák, de a hatalmasat küzdő pécsiek 5-5-nél beérték őket. Lukács Gergely csapata nem tudott gólt szerezni az első negyedben, a meccs utáni sajtótájékoztatón a vendégek mestere elmondta, hogy ilyen borzasztó első nyolc percet még nem élt át, amióta ő a Pécs vezetőedzője. Aztán alaposan rákapcsoltak tanítványai, elsősorban Gál Dávid. A bajnok Ferencvárostól kölcsönkapott pólós ötször volt eredményes, elsősorban az ő találatai tartották a reményt a baranyaiakban. A meccs első fele Baksa Benedekről szólt, az UVSE 6-osa lőtte övéi első két gólját, majd kiharcolt egy büntetőt is, hogy aztán három góllal zárja a mérkőzést. Triplájával bent van az élvonal góllövőlistájának első tíz helyezettje között (a kilencedik helyen, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbertet megelőzve). Az utánpótlás-válogatottak részéről egyébként Cseh Sándor és Varga Dániel, a friss Európa-kupa-győztes felnőtt nemzeti együttestől pedig maga Märcz Tamás szövetségi kapitány nézte a helyszínről a mérkőzést. 

Velük együtt a vízilabda majd' minden szépségét láthattuk ezen a partin: látványos átlövésgólokat mindkét féltől, rosszkéz szélről jobbal eleresztett lövéseket, a rövidbe, a blokk mellett elhajolva ellőtt labdát, szép védéseket. Na, meg a szenzációsan játszó Konarik Ákos úgynevezett kenguru-figurából szerzett gólját, amikor is kiharcolt egy szabaddobást, de ahelyett, hogy azt elvégezte volna, gyorsan előreúszott, és a csapattársától megkapott passzt őrizetlenül hagyva értékesítette. Emlékezhetünk rá, hogy a 2013-as világbajnokság szédületes magyar-horvát elődöntőjén az élete formájában játszó Szivós Márton lőtt ilyen gólt Varga Dénes közreműködésével.

Két másodperccel a vége előtt jött a slusszpoén, az elképesztő energiákat mozgósító UVSE-nek még volt annyi ideje, hogy eljusson az ellenfél kapuja elé, Korényi Balázs kipattanó labdáját pedig Sziládi Kristóf becsavarta (!) a kapuba. Csongár István jóvoltából három kamera szemszögéből is megvan a győztes találat videón.


Ezzel nyert az UVSE 10-9-re, amely hat győzelemmel és két döntetlennel már 20 pontos, egy 19,2 év átlagéletkorú együttessel. A világ legerősebb bajnoksága titulus már csak azért is illik a magyar OB I-re, mert annak alsóházában is ilyen fantasztikus meccseket láthatunk, mint amilyen ez volt. Azt a sportszerűséget, alázatot és önkritikát pedig, ahogy Lukács Gergő nyilatkozott a sajtótájékoztatón vesztesként, tanítani kellene.Hozzászólások