Ráúszás - Benedek Tibor, a nemzeti minimum
Benedek Tibor, a nemzeti minimum
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor, a nemzeti minimum

Takács MártonTakács Márton
2020/06/22 09:55
Benedek Tibor az egyik legnépszerűbb magyar sportoló 25 éve. Elképesztő sportpályafutása nem elsődlegesen az elért eredményei miatt az egyik legimpozánsabb, hanem azért, ahogyan elérte azokat. Azt a halála óta eltelt napokban láthatjuk, hogy a nemzetegyesítő szerepe is óriási. Egy ország gyászolja hősét, nemzeti minimum lett.

"Jóval többen szeretik, mint ahányan olvassák." - írta Nádas Péter a barátjáról, Esterházy Péterről szóló nekrológjában négy éve. A mi értelmezésünkben ez egy feldicsérő mondat, és abszolút passzol Benedek Tiborra is. A magyar vízilabda népszerűsége egyes személyekre, főleg a magyar válogatottra, és annak mindenkori nagy egyéniségeire vonatkozik, és főleg világversenyeken. Elég, ha megnézzük, milyen kevesen járnak amúgy magyar bajnokikra. Benedek Tibort viszont mindenki szerette, nem is lehetett nem szeretni. 

"Azon gondolkodtam, miért éppen Benedek Tibor volt képes oszthatatlan egységbe forrasztani a sok milliót, ilyen elementáris hatást kiváltani. Mármint, evidenciaként számos olyan halottja van az országnak, aki erőfeszítésével, teljesítményével, életével kiérdemelte a nemzet összes tagjának tiszteletét. Ám valamiért nem nagyon állt össze az az egységes és fokozhatatlan közösségi fájdalom, mint a minap... Alighanem, valahol itt van a Benedek-titok. Abban, hogy ő mindannyiunk közös története, mert mi sem vagyunk eredendően a legjobbak. Ő azért jelenti az ideális ikont, mert mindannyiunk reménye és esélye." - írta Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője a minap megjelent cikkében.

Miért éppen Benedek Tibor? | 24.hu

Azt hiszem, még sohasem láttam a közösségi médiát olyan buborékmentesnek, mint csütörtökön. Nem voltak falak, társadalmi rétegek, eszmék, ilyen és olyan csoportok, kulturális, generációs, vagyoni gátak: az egész nemzet elgondolhatatlan fájdalommal gyászolta közös hősét. Azon gondolkodtam, miért éppen Benedek Tibor volt képes oszthatatlan egységbe forrasztani a sok milliót, ilyen elementáris hatást kiváltani.


Az ő felvetéseit továbbgondolva, teljesen egyértelmű Benedek Tibor megítélése, csak a fokok jelentenek különbséget az értékelésében - nálunk a felsőfok szinonimája ő. Ha az ember kimondja a nevét, ezt a két szót, az biankó csekket jelent, akkora fedezetet rakott mögé ez az ember az elképesztően kevés, egy hónap híján 48 éve alatt, ami jutott neki, olyan hitelességgel rendelkezik, amely brand-értékkel bír.

Benedek Tibor az akarat, a szorgalom, az alázat mellett olyan értékeket testesített meg egy személyben, mint a becsület, a tisztesség, a sportszerűség, a szenvedély. Tetteinek és szavainak viszonya hitelesíti személyét.

"Mindentől messze, a szívhez közel" - Benedek Tibor emlékére | Eurosport

"Úgy volt pedig, hogy ki fogjuk bírni Kíváncsi voltál, hogy kibírod-e Úgy volt, hogy mindig a másik hal meg Más bolondul meg, mi meg sose" ( Kispál és a Borz: Zár az égbolt) Benedek Tibor emberek ezreinek életére volt, van és lesz hatással, ez egészen biztos.

Nemcsak itthon gyászolják, világszerte megemlékeztek róla vízilabdaklubok, szövetségek, sportnapilapok. Az egyik legmegrendítőbb részvétnyilvánítás a világ- és Európa-bajnok Aleksandar Sapictól érkezett, aki éppen a Benedek vezette magyar nemzeti együttes miatt nem tudott olimpiai bajnok lenni, zsinórban három olimpián kellett beérnie maximum ezüstéremmel. Athénban éppen Benedek Tibi és Kiss Gergő vették le őt a pályáról. Megemlékezésében arról írt, hogy minden idők egyik legnagyobb vízilabdázója hunyt el, és sose fog tudni megbocsájtani magának, amiért nem mondta el ezeket a gondolatokat Benedek Tibornak.

"Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem, aki az egyik legnagyobb motiváló erőm volt, hogy fanatikusan dolgozzak és szinte spártai életet éljek a pólós pályafutásom során. Lenyűgözött a kitartása, a munkája, az energiája, a fegyelmezettsége, az ereje és amilyen könnyedséggel űzte a sportágunkat. Sosem voltunk közel egymáshoz, mert sosem játszottunk egy klubban, ezért is okozott nehézséget közelednem hozzá, hogy elmondjam mindezt, amit szerettem volna. Ezt sosem bocsájtom meg magamnak." - fogalmazott Sapic, aki csaknem tizenöt éven keresztül játszott Benedek ellen, ráadásul mivel kapásoldalon szerepelt, ezért számtalan alkalommal kerültek egymással szemtől szembe.

"Tibor, sosem tudod meg, mennyit jelentettél nekem, én viszont azt nem fogom elfelejteni, mennyit jelentettél nekünk. Az életmű, amit hátrahagytál, felejthetetlen marad sok-sok generációnak. Barátom, nyugodj békében! - ez a legkevesebb, amit mondhatok. Éveken át titkoltam mindenki előtt, hogy a vízilabdában, sőt, életemben te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem, és aki miatt az lettem, aki vagyok"  - írja Sapic, akinek szobája dicsőségfalán - ahogy a közösségi oldalon a levél mellékleteként látható - ott lóg egy kép, amelyen éppen Benedekkel vívnak nagy csatát.

Benedek Tibor legnagyobb ellenfele megható levélben búcsúzott | Eurosport

Megható levéllel búcsúzott a csütörtökön, élete 48. évében elhunyt Benedek Tibortól egykori nagy ellenfele, a szerb Aleksandar Sapic. A 42 éves klasszis Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra gondolatait, melyet a Nemzeti sport online kiadása fordított magyarra, azzal kezdi, hogy minden idők egyik legnagyobb vízilabdázója hunyt el, és sose fog tudni megbocsájtani magának, amiért nem mondta el a leírtakat Benedek Tibornak.

Az egyik legnagyobb ellenfele írt róla ilyen szépen. E sorok írója csütörtök óta naponta több tucatnyi olvasói levelet kapott e-mailen, rengeteg üzenet és komment érkezett a Facebookon arról, hogy milyen sokat jelentett nekik Tibor. A csütörtök este a Margitszigetre érkező emberek ezrei is meghatóan és megrendítően szépen jelezték, hogy itt korántsem csak egy sportoló halt meg. Rég nem látott gimnáziumi osztálytársak, ismerősök, ismeretlenek osztották meg a témában írt cikkeinket, olyanok, akiket a vízilabda amúgy kevéssé érdekel. 

Egyikük Sapic vallomásáról megjegyezte, hogy milyen fantasztikus, és egyben szomorú, hogy még mindig nem tudunk, nem merünk kommunikálni. És hogy mennyire jó, hogy a cikk szerzője még életében megmondta Tibornak, hogy csodálja őt. Korosztályának egyik legnagyszerűbb írója üzente meg egyik nap, hogy neki is Benedek volt A sportoló, más nem is igen hatott rá úgy, mint ő. "Mindenesetre most már azt kell megbecsülni, hogy egyáltalán volt." - írta.

Példamutató, ahogy összezárt az egyébként borzasztó állapotban lévő magyar sajtó is, amely egymással össze sem beszélve egyáltalán nem írt Tibor betegségéről, amíg ő életben volt. A kitűnő Alley-oop kosárlabdás blog legutóbbi adásában is hangsúlyos szerep jutott neki, Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs méltó módon emlékezett meg róla, ahogy utóbbi a legújabb videóját is teljes egészében a Benedek Tibire való emlékezésnek szentelte. A Gulyás Márton vezette PartizánMagyarország legnagyobb, dedikáltan politikai youtube-csatornája is egy teljes adásban összegezte Tibi életművét.

Benedek Tibor egy sportágak és korszakok felett álló igazi példakép, etalon, a határdöntögetés legjobb példája. Az emberé, aki saját bevallása szerint sem volt tehetséges, ő jó akart lenni, és a szorgalmával, az általa elvégzett iszonyatosan sok munkával emelkedett a legnagyobbak fölé.

"Mit nevezzünk el Benedek Tiborról? A Parlamentet!" - óriási tömeg búcsúztatta a Margitszigeten a legendát | Eurosport

Több ezren búcsúztak a Margitszigeten Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól, aki csütörtök hajnalban, életének 48. évében hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. Mi is ott jártunk. "Mit nevezzünk el Benedek Tiborról? A Parlamentet! De a Vár még magasabban van, hozzá a csúcs illene."

"A bajnokságot. A Magyar Kupát. Egy utánpótlás-programot. Egy új uszodát. A Parlamentet. A Várat. Utcát, teret. Hidat. Az UVSE-t. Benedek Tibor-UVSE. Mindent!" - ezek az ötletek a "Mit nevezzünk el Benedek Tiborról? kérdésre hangzottak el válaszként csütörtök este többnyire poénból, amikor tucatnyi vízilabdázóval, újságíróval beszélgettünk a Magyar Vízilabda-szövetség és az UVSE este kilenc órára meghirdetett megemlékezésen a sportág Mekkájának is nevezett Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál.

Gór-Nagy Miklós, aki tagja volt annak a 2013-ban világbajnok magyar válogatottnak, amelynek Benedek Tibor volt a szövetségi kapitánya, pénteken reggel a Ferencváros honlapján fogalmazta meg követendő gondolatait egykori mesteréről és erről az elnevezősdiről:

"Vannak olyan pillanatok az ember életében, amelyek hasonlóak egy megvilágosodáshoz. Az enyém 2013. augusztus 3-án volt késő este a Picornell uszodában. Kihagytunk egy ötméterest a vb-döntőben és ettől elbizonytalanodtunk, kapkodni kezdtünk. Tibor ezt észrevette, időt kért és ezt mondta nekünk: 'engem nem érdekel, hogy ma hány ötméterest hagyunk ki, felőlem százat is kihagyhatunk. De itt, ma, mi ezt a meccset, történjen bármi, meg fogjuk nyerni.' A meccset megnyertük és ezt a mondatot azóta viszem magammal. Én akkor, ott a vízben tanultam meg, hogy mi az igazi és mi az illúzió. 

A rengeteg ember ma a Margitszigeten azt mutatta, hogy sokakhoz eljutott Tibor üzenete. Azóta ezen gondolkozom, hogy melyik uszodát, közteret vagy bármit kellene róla elnevezni. A legnagyobbat. A legfontosabbat. Azt, amelyik mindenhonnan látszik. Méltót. Hogy amikor egy kisgyerek ötven év múlva majd megkérdezi az ő apukáját, hogy ki volt az a bácsi, akiről ezt a valami hatalmasat elnevezték, akkor az apuka elmondhassa azt, hogy kicsoda volt Benedek Tibor. A valaha volt legnagyobb harcosa a sportágának. Mindannyiunk példaképe. Életkortól és évtizedtől függetlenül. The greatest of all time."

A Nemzeti Sport még aznap, tehát Benedek halálának másnapján (!) felvetette, hogy "Legyen a Duna Aréna új neve Benedek Tibor Aréna!"

Azt pedig az NS szombati számának címlapján olvashattuk, hogy "Legyen Benedek Tibor Aréna! A háromszoros olimpiai bajnok méltó arra, hogy a főváros emblematikus létesítménye, a Duna Aréna a nevét viselje." Ez így igaz, viszont az az uszoda nem méltó arra, hogy a sportág legnagyobb alakjáról nevezzék el.

Ahogy már a Partizánban is mondtuk, a Duna Arénát nem neveznénk el róla, az az uszoda teljesen másról szól. Nem kifejezetten csak sportértéke van annak az épületnek, bár ott nyert idén Európa-bajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott, illetve 2017-ben Bajnokok Ligáját a Szolnok.

Minden körülmények között az uszodában | Eurosport

"Az uszoda arra való, hogy a dolgozók ússzanak benne." - hangzik Pelikán elvtárs örök klasszikusa A tanú című filmben. Ez azért jutott eszünkbe, mert Budapest amúgy is elég mostoha uszodahelyzete tovább romlott, alaposan csökkent az eddig sem sok szabad vízfelület, részben a nyári vizes világbajnokság miatt.

Teljesen egyetértünk Gór-Nagy Mikivel az elnevezésről: "A legnagyobbat. A legfontosabbat. Azt, amelyik mindenhonnan látszik." - mondta. Ez a cikkben eddig részletezett okok miatt a mi véleményünk szerint nem a pénznyelő Duna Aréna, amely az elmaszatolás, a közpénzszórás és a korrupció szimbóluma. Amely az első hírek szerint 8 milliárdba került volna, ehhez képest cirka 43 milliárd forint lett csak az épület. Összehasonlításul, a tavalyi kvangdzsui vizes vb összköltsége 54 milliárd forint körül van. Amely nem olyan lett, amilyen látványtervekkel első, majd második körben elkápráztattuk a világot, olvashattuk a 444 cikkében 2017 februárjában. Amely beázott a próbaüzem alatt.

Amely külsőleg egy csúnya, fantáziatlan parkolóházhoz hasonlít, és csak belül pompázatos. Amely egy totálisan személytelen monstrum. Amit Hosszú Katinka és klubja ingyen kapott meg használatra. Utóbbi információt Pető Péter vezetésével egy több mint két és fél éves (!) procedúra után sajtolt ki a 24.hu. Amelyet egy évvel a 2017-es vizes vb után, 2018 nyarán vehetett csak használatba a pórnép, kezdetben csak naponta 11 és 14 óra között. 

Bérleti szerződés nélkül használta Hosszú Katinka klubja a Duna Arénát | 24.hu

Egyetlen, az Iron Corporation Kft.-vel kötött megállapodás szerepel azon a listán, amelyet az állami tulajdonban álló Bp2017 Kft. adott át végül lapunknak, miután végrehajtóval érkeztünk a cég margitszigeti székhelyére. A dokumentum szerint a Bp2017 Kft. csupán egy 25 millió forintos reklámszerződést kötött az akkor Hosszú Katinka és edzője, férje Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporationnel.


Ahol Benedek Tibor egyetlen egy mérkőzést játszott, egy két évvel ezelőtti gálán, nem sokkal azután, hogy megtudta, beteg. 

Ne Benedek Tibor nevével fonódjon össze a Duna Aréna! Ne az ő nevéhez kapcsolódjanak a tőle teljesen független uszoda zűrös ügyei! Ne az ő makulátlan életművével és nevével legitimálják az épület botrányos történetét!

Egy kedves olvasónktól, az alábbi program egyik érintett szülőjétől kaptuk az alábbi üzenetet, amely egy kiindulási alap lehetne a témában, de tényleg csak a kezdet: "Minden évben zajlik egy tehetséggondozó program a vízilabda utánpótlás keretein belül: legkisebbekként a 2008-ban született gyerekek kerülhetnek be, több körös válogatást, edzői ajánlást követően. Úgy gondolom, földön túli megtiszteltetés lehetne minden gyereknek, aki valaha részt vett vagy vehet ebben a programban, ha Benedek Tibor Tehetségprogramnak neveznék. A program azért is lehetne jó, mert jelenleg nincs neve, dicsőség bekerülni és az ország minden részén szűri a gyerekeket. Így mindenki részese lehet."

Ez inkább méltó lenne hozzá - de még kevés -, míg a több médium által elindított kezdeményezés nem. Ha pedig nincs hozzá méltó ötlet, inkább ne legyen semmi.

"Az a mentalitás, az a hozzáállás, ez az integratív személyiség, amely a saját jelentőségét soha nem becsülte túl, soha nem engedte meg másoknak, hogy alábecsüljék, képes volt két lábbal állni abban a világban, amelyben mindannyian élünk, és ilyen teljesítményeket tudott kicsiholni saját magából és a környezetéből, azt gondolom, hogy erre kell emlékeznünk. És akkor tesszük a legjobbat, akkor vagyunk a legtisztességesebbek Benedek Tibor emlékével szemben, ha erre emlékezünk."

- mondta Gulyás Márton a Partizánban a beszélgetés zárásaként. Tibor emlékének megőrzése érdekében, egy makulátlan elme örök ragyogása miatt nem való az ő neve a Duna Arénához. Ő klubok, csapatok, szurkoló- és szekértáborok felett álló karizmatikus legenda. A szombat esti Ferencváros-Újpest derbi is gyászszünettel kezdődött, a magyar sport napokban elhunyt két ikonjára, Kárpáti Györgyre és Benedek Tiborra emlékeztek a megjelentek. A Groupama Aréna zengett-zúgott a fradisták által énekelt, újpesti ikont éltető "Benedek Tibi, Benedek Tibi!" rigmustól.

Már csak emiatt az egység miatt is gondolkodjunk inkább távlatokban, ne egy csak elsőre kézenfekvő, instant megoldást alkalmazzunk, hogy aztán ezt a feladatot is kipipáljuk!


Hozzászólások